
وي با اشاره به اينکه تا کنون جابجايي بار در کشور بدون مديريت انجام شده افزود: تا امروز موتورسيکلتها، وانت بارها و کاميونها بدون نظارت شهرداريها اقدام به حمل و نقل مي کردند که با تصويب مجلس نظارت بر حمل و نقل بار در کشور بر عهده شهرداريها قرار گرفت.
شفيعي اظهار داشت: بيش از يک ميليون و 700 هزار وانت بار در کشور وجود دارد که ساليانه 15 ميليون ليتر از بنزين کشور را مصرف مي کنند در حاليکه تعداد زيادي از اين وانت بارها هيچ گونه فعاليتي نداشته و تنها از کارت سوختشان استفاده مي شود.
وي افزود: در 6 ماهه گذشته با تعامل اتحاديه هاي حمل و نقل شهري تاکسيراني و وزارت کشور تمامي وانت بارها شناسايي شده و مقرر شد رانندگان وانت بارها در شهرهاي بالاي 100 هزار نفر به سازمان مديريت حمل و نقل بار و در شهرهاي زير 100 هزار نفر به دفتر مديريت حمل و نقل بار و مسافر که به تازگي زير نظر شهرداريها ايجاد شده است مراجعه کنند.
شفيعي گفت: متقاضيان مي توانند با در دست داشتن مدارک خودرو و کارت شناسايي به شهرداري ها مراجعه کرده و با تکميل فرم هاي اطلاعات شخصي و دريافت کد رهگيري نام خود و شماره وانت بار را در سامانه اطلاعاتي ثبت کنند.
دبير شوراي عالي ترافيک کشور يکي از ويژگيهاي اين طرح را کنترل حمل و نقل بار در کشور عنوان کرد و افزود: تا يک ماه آينده تمام ناوگان حمل و نقل بار شهري شناسايي و ساماندهي مي شوند و اقدام بعدي سازمان نوسازي ناوگان حمل و نقل شهري است.
وي در ادامه از افتتاح شناسايي و ساماندهي ناوگان ميني بوس راني درون شهري خبر داد و افزود: از 80 هزار ميني بوس فعال در کشور تنها 10 هزار ميني بوس زير نظر شهرداريها فعاليت مي کردند که با ايجاد اين سامانه تمامي ميني بوسها تحت نظارت شهرداريها قرار مي گيرد.
شفيعي با بيان اينکه ميانگين عمر ميني بوسهاي کشور 14 سال است گفت: پس از اتمام طرح ساماندهي ميني بوس هاي کشور طرح نوسازي ميني بوس ها، تعريف مسافر، صدور تعرفه هاي قيمتي در دستور کار سازمان شهرداري ها و دهياريهاي کشور قرار گرفت.