گزارشهای رسمی از «افزایش ۲.۲ برابری» دانشجویان ایرانی امریکا در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ خبر می‌دهد؛ این شرایط نگرانیها درخصوص فرار مغزها و شرایط نخبگان جوان کشور در دولت یازدهم را افزایش داده است.

موج تازه فرار مغزها/ رکورد جدید مهاجرت دانشجویان ایرانی به آمریکا با رشد ۲.۲ برابریبه گزارش مشرق،  یک نگرانی دیگر هم که به آقای ستّاری اجمالاً گفتم، نگرانی از خود بنیاد نخبگان است؛ بنیاد نخبگان خیلی مهم است؛ لازم است بنیاد نخبگان، زنده و پرتحرّک باشد ... آقای ستّاری! اگر واقعاً می‌بینید که معاونت علمی و بنیاد نخبگان با هم نمی‌سازند، یعنی وظایف بنیاد نخبگان با فعّالیّتهای وسیع معاونت علمی سازگار نیست، یک فکری برایش بکنید؛ یا از هم جدایشان کنید یا لااقل در ذیل همان چهارچوب معاونت علمی، یک مدیر قوی برای بنیاد نخبگان بگذارید؛ کار بنیاد نخبگان را به دانشگاهها واگذار نکنید. اگر دانشگاهها این‌کاره بودند و می‌توانستند این کار را بکنند، اصلاً بنیاد نخبگان را تشکیل نمی‌دادیم. ( بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخبگان 28 مهر 95 )
 
پیش از این از سقوط رتبه علمی ایران در منطقه، به رده یازدهم پرده‌برداری شد؛ در حالی که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در آماری اشتباه و با اتکا به شاخصهایی نادرست، رتبه ایران را در منطقه سوم اعلام کرده بود.
 
انستیتو بین‌المللی آموزش آمریکا نهادی رسمی است که سالانه تعداد دانشجویان خارجی شاغل به تحصیل در این کشور را اعلام می‌کند؛ این انستیتو در آخرین بیانیه‌اش اعلام کرد در سال تحصیلی 2016 - 2015 تعداد دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در آمریکا به 12256 دانشجو رسیده که پس از انقلاب اسلامی یک رکورد محسوب می‌شود.
 
در سال تحصیلی 2011 - 2010 تعداد دانشجویان ایرانی آمریکا  5626 نفر بود که این عدد در سال گذشته بیش از دو برابر شد؛ این افزایش باعث شد تا رتبه جمهوری اسلامی ایران در ارسال دانشجو به آمریکا در سال 2016 به رتبه یازدهم کشورهای جهان برسد.
 
انستیتو بین‌المللی آموزش امریکا هر ساله نسبت دانشجویان در مقاطع مختلف را نیز اعلام می‌کند. نکته حائز اهمیت در بررسی آمار 25 کشور اول در اعزام دانشجو به آمریکا این است کهایران رتبه نخست در نسبت ارسال دانشجوی در مقاطع کارشناسی ارشد و یا دکتری را در بین کشورهای دنیا داراست. مطابق این گزارش، 77.7 درصد دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در آمریکا در مقطع تحصیلات تکمیلی هستند. به عبارت دیگر در سال تحصیلی 95 -94 روزانه 2 دانشجوی در مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر کشور را به مقصد آمریکا ترک گفته‌اند. نکته حائز توجه این است که این دانشجویان پس از مدت کوتاهی فارغ‌التحصیل شده و در آمریکا مشغول به کار می‌شوند؛ لذا  بخش قابل توجهی از آنان به کشور باز نمی‌گردند.
 
با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران برنامه اعزام دانشجو به‌صورت بورسیه به آمریکا ندارد، لذا این تعداد دانشجو باید با هزینه شخصی به این کشور عزیمت کنند و شخصاً برای اخذ پذیرش از دانشگاههای این کشور اقدام کنند. از طرف دیگر با توجه به سطح علمی دانشگاههای آمریکا، این دانشگاهها طبیعتاً تنها به دانشجویان مستعد و قوی پذیرش می‌دهند.
 
لذا خروج نزدیک به هزار دانشجو تنها در یک سال از جمهوری اسلامی به مقصد آمریکا باید مورد بررسی و آسیب‌شناسی جدی نهادهای قانون‌گذار مانند کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و نهاد عالی سیاست‌گذار مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد. از طرف دیگر بنیاد ملی نخبگان که نهاد سیاست‌گذار و برنامه‌ریز برای سامان‌دهی به امور نخبگان در کشور است باید پاسخگوی رشد شتابان خروج نخبگان از کشور باشد.
موج تازه فرار مغزها/ رکورد جدید مهاجرت دانشجویان ایرانی به آمریکا با رشد ۲.۲ برابری

 
انستیتو بین‌المللی آموزش در گزارش سال 2016 خود اعلام کرده که حضور دانشجویان ایرانی در آمریکا  386  میلیون دلار به اقتصاد این کشور کمک کرده است.
 
لازم به ذکر است بنیاد ملی نخبگان، اخیراً گزارشی برای ارائه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کرده که در آن گزارش آمارها را تنها تا سال 86 مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.
منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 0
    بنده عضو بنیاد ملی نخبگانم و متاسفانه باید بگویم که عملکرد این نهاد مخصوصا در سال های اخیر بسیار ضعیف بوده است. مثلا برای اعطای جوایز مختلف به اعضا سخت گیری های زیادی می کند و بسیاری از امور را به دانشگاه ها سپرده است که کار بسیار غلطی بوده
  • ناشناس ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    4 0
    منم اگه بتونم تو امریکا درس بخونم یک لحظه درنگ نمیکنم براچی تو این مملکت بمونن سوخت برن دم همشون گرم که میرن اونور حداقل یه خدمتی به جامعه جهانی میکنن
  • ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 0
    77درصد 12 هزار نفر در یک سال تحصیلی میشه روزی سه نفر
  • ایرانی ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    3 0
    مشرق خیلی خیلی خودتو زدی به اون راه. خودتی! امروز یاد فرار مغزها افتادی؟ یعنی از زمان همین دولت شروع شد و رشد پیدا کرد؟ پیشتر نبود؟ متاسفم برای این گونه خبر پراکنی.
  • ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 0
    77درصد 12 هزار نفر در یک سال تحصیلی میشه روزی سه نفر
  • ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 0
    بنده آمریکا نمی رم اما احتمالا به کشورهای اروپایی بروم. تا حالا دست نگه داشتم اینجا خدمت کنم اما نشد و پارتی بازی اجازه نداد.
  • ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 5
    به امپرالیسم خدمت میکنن نه جامعه جهانی
  • ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۷
    0 3
    ادم با یه بیل هم میتونه خدمت کنه باقیش بهونس میخای بری خب برو

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس