کد خبر 61318
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۹

بررسي حادثه سقوط بالگرد آمريكايي در افغانستان حكايت از دستيابي طالبان به برخي سلاح‌هاي سري و عزم آنان براي وارد كردن ضربه سخت به آمريكا و ناتو پيش از خروج از افغانستان دارد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از فارس، روزنامه "پاكستان آبزرور " چاپ پاكستان در مطلبي تحت عنوان "سلاح‌هاي سري طالبان " به فرضيه‌هاي موجود در مورد دستيابي اين گروه به سلاح‌هاي ضد هوايي و اهداف طالبان در هنگامه خروج نيروهاي خارجي از افغانستان، پرداخته است.
آبزرور نوشته است: سقوط يك فروند بالگرد آمريكايي كه موجب كشته شدن 38 تن، از جمله 30 سرباز "عمليات ويژه آمريكا " شد، نشان مي‌دهد كه با خروج تدريجي سربازان آمريكايي و ناتو از افغانستان، طالبان نيز در حال قدرت گرفتن است.
اين سير پيشرفت بسيار قابل توجه بوده و مي‌تواند تا حد چشمگيري باعث تضعيف روحيه نيروهاي آمريكايي و افغان شود.
اين واقعه نشان داد كه طالبان تعدادي موشك زمين به هواي دقيق در اختيار دارد و تا كنون كسي نتوانسته از نوع موشك‌هاي استفاده شده مطلع شود.
با اين حال، اين موشك‌ها ممكن است موشك "استينگر " باشد. موشك‌هايي كه در اوايل جهاد افغان‌ها با نيروهاي مهاجم شوروي در اختيار آنان قرار گرفت. اين موشك‌ها وضعيت جنگ را تغيير دادند و با زمين‌گير كردن "ارتش سرخ " در نهايت موجب عقب نشيني نيروهاي شوروي از خاك افغانستان شدند.
به گزارش دولت آمريكا، سيا توانست دوباره اين موشك‌ها را به قيمت صدهزار دلار از بازار سياه خريداري كند.
با اين حال، گزارشات متناقضي درباره اين ادعاي سيا وجود دارد. منابع نظامي مستقل بر اين باورند كه طالبان حداقل 100 موشك استينگر در اختيار داشته و زماني كه صددرصد از كارآيي آنها براي اجراي نقشه‌هاي خود مطمئن باشند از آنها استفاده مي‌كنند.
در مقايسه با ساير اسلحه‌هايي كه براي مقابله با هواپيماهاي جنگي به كار مي‌روند، اين موشك‌ها بيشترين آمار تلفات را از زمان جنگ جهاني دوم در اختيار دارند. اما نقطه ضعف استينگر اين است كه تنها براي مقابله با هواپيماهايي مناسب‌ هستند كه در ارتفاع پايين پرواز مي‌كنند. شايد به همين علت است كه در اين جنگ 10 ساله از اين موشك‌ها استفاده شده است.
دومين نظريه اين است كه طالبان به موشك‌هايي شبيه موشك‌هاي استينگر دسترسي پيدا كرده است. موشك‌هاي زمين به هواي مشابه استينگر در بريتانيا و روسيه ساخته مي‌شوند. براي مثال، موشك SAM-16 " " كه ساخت روسيه بوده و در آن از تكنولوژي استينگر استفاده شده است. روسيه در دهه 1980، تكنولوژي اين موشك را از يونان به سرقت برد. اين موشك‌هاي روسي در بازارهاي تسليحاتي جهان قابل خريداري مي‌باشند. براساس گزارش‌ها، مافياي روسيه اين سلاح‌ها را با هروئين مبادله مي‌كند. بنابراين، موشك‌هاي روسي از جمله SAM-16 را مي‌توان به هر منطقه‌اي وارد كرد.
بريتانيا نيز مبادرت به ساخت Blowpipe " " مي‌كند يك سلاح بريتانيايي مشابه استينگر. اما تهيه Blowpipe كار دشواري است.
ولي نظريه سوم از اين هم خطرناك‌تر است. براساس اين نظريه، برخي قدرت‌هاي منطقه‌اي مي‌توانند از طريق مهندسي معكوس، مبادرت به بازتوليد موشك‌هاي استينگر كنند. طالبان نيز توانسته به اين نوع موشك‌ها دسترسي پيدا كند. از آنجايي كه اين موشك‌ها مبتني بر تكنولوژي به سرقت رفته از آمريكا ساخته مي‌شوند، بنابراين تهيه آنها تنها از طريق بازار سياه ممكن است. واضح است كه هيچ قانون و محدوديتي در بازار سياه حاكم نيست و تنها قانون آن پرداخت وجه نقد است. اگر اين نظريه درست باشد، در آن صورت آمريكا و ناتو روزهاي سختي را در آينده پيش رو خواهند داشت.
ظاهرا طالبان در حال دنبال كردن يك نقشه دقيق و از پيش طراحي شده‌اند. آنان سعي دارند تا در زمان خروج نيروهاي آمريكايي و ناتو از خاك افغانستان، همزمان ضربه سختي نيز به آنان وارد نمايند.
به طور همزمان، طالبان براي ايجاد وحشت در بين نيروهاي پليس و ارتش افغان، مبادرت به ترور شخصيت‌هاي بانفوذ طرفدار آمريكا مي‌كند. هدف آنان از اين كار اثبات اين قضيه است كه تنها طالبان مي‌تواند بر افغانستان حكومت كند.

اوايل هفته جاري، در مرگبارترين حادثه سقوط بالگرد نظاميان امريكا در افغانستان 31 نظامي آمريكايي كشته شده و 7 سرباز افغاني نيز جان خود را از دست دادند.
اين بالگرد جمعه شب به منظور دستگيري يك فرمانده طالبان با 38 سرنشين عازم منطقه "سيدآباد " ولايت "ميدان وردك " شد اما در منطقه "تنگي " اين ولايت سقوط كرد.
سقوط اين بالگرد، خونبارترين حادثه براي نظاميان آمريكايي از بدو ورود به افغانستان بوده است و باعث شد تا بسياري از مقامات بلندپايه آمريكايي و ناتو نسبت به آن اظهار نظر كنند.
كشته شدگان از "يگان ششم " نظاميان آمريكايي بودند كه گفته مي‌شود اين نظاميان عمليات‌هاي ويژه را انجام مي‌دهند و گروهي از اين واحد در عمليات "ابيت‌آباد " شركت داشتند.
برخي از منابع آگاه در گفت‌وگو با رسانه‌ها اعلام كردند كه طالبان با گستردن دام، نظاميان آمريكايي را به منطقه تنگي كشانده و با استفاده از موقعيت استراتژيك اين منطقه كوهستاني، بالگرد را از 2 سو هدف شليك موشك قرار دادند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس