مايك مولن رييس ستاد مشترك ارتش آمريكا بدون آنكه دستاوردي در ارتباط با حل اختلافات ديرينه و جديد كشورش با چين حاصل كند، روز چهارشنبه درحالي به ديدار رسمي خود از پكن پايان داد كه اختلافات فزاينده نظامي و سياسي چين و آمريكا همچنان در مناسبات دو كشور به چشم مي خورد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از ایرنا، مولن در اين سفر در حالي كه مي دانست حضور نظامي اين كشور در درياي جنوبي چين بشدت چيني ها را عصباني كرده است،تاكيد كرد: آمريكا خود را به حضور در درياي جنوبي متعهد مي داند.
اين اظهار نظر مداخله جويانه مقام ارشد نظامي آمريكا نشان مي دهد اين كشور به اعتراضات چين در خصوص حضور نظامي واشنگتن در اين منطقه و برگزاري رزمايش هاي مشترك با كشورهاي ديگر مدعي درياي جنوبي چين وقعي نمي نهد.
برخلاف انتظار چيني ها، مقام هاي نظامي آمريكا مي گويند همچون گذشته رزمايش هاي مشتركي را با كشورهاي منطقه كه احتمالا مقصود آنها ويتنام و فيليپين دو مدعي اصلي در اين دريا هستند ، برگزار خواهد كرد.
اگرچه مقام هاي چين حضور نظامي آمريكا در اين منطقه را يكي از منشاهاي اصلي اختلافات مي دانند اما ظاهرا مولن قصد داشت در اين سفر مقصر اصلي همه اختلافات را چين قلمداد كند.
وي در مصاحبه مطبوعاتي در اين سفر تاكيد كرد : آمريكا نگران منازعات دريايي در درياي جنوبي چين است كه جزو درياهاي غني از لحاظ منابع انرژي محسوب مي شود.
اين اظهار نظر در حالي مطرح مي شود كه ' چن بينگدي ' رييس ستاد مشترك ارتش چين آشكارا از برگزاري رزمايش هاي آمريكا با فيليپين و ويتنام انتقاد و به آن اعتراض كرد و حضور نظامي آمريكا در اين منطقه را بي مورد دانست.
اما مولن كه همانند ساير مقامات آمريكايي گوش شنوايي براي اين انتقادها ندارد، گفت : ' واشنگتن نگران است. ما جزو كشورهايي هستيم كه نگرانيم و نگراني ما به حق است . رويدادهايي در اين منطقه رخ داده است كه چندان خوشايند نيست.'
' مايك مولن ' آمريكايي در حالي به چين سفر كرد و اين مطالب را مطرح نمود كه چين به تازگي روابط نظامي خود را با واشنگتن از سرگرفته است. مناسباتي كه پس از فروش شش ميليارد و 400 ميليون دلار سلاح از سوي آمريكا به تايوان براي بيش از يك سال قطع شد.
روزنامه تايواني 'تايپه تايمز' در اين باره مي نويسد: آمريكا خود را به حمايت از فيليپين در درياي جنوبي چين متعهد مي داند و بر اين باور است كه اين منطقه غني انرژي اهميت بالايي دارد اما پكن تاكيد دارد اين كشورهاي منطقه هستند كه بايد به صورت دوجانبه و بدون حضور آمريكا براي حل اختلافات خود رايزني و گفت و گو كنند.
تايوان، فيليپين ، ويتنام ، برونئي ، چين و مالزي مناطق و كشورهايي هستند كه بر اين منطقه ادعاي تماميت ارضي دارند و شديدترين تنش ها در اين راستا بين چين و ويتنام و فيليپين شكل گرفته است.
ماه گذشته ميلادي هم مقام هاي چين و آمريكا در نشستي در هاوايي در باره اين مساله بحث و تبادل نظر كردند و در آنجا هم چيني ها به آمريكا هشدار دادند از مداخله در امور درياي جنوبي چين خودداري ورزد.
روزنامه انگليسي زبان ' چاينا ديلي ' چين در اين ارتباط مي نويسد : كشورهاي حوزه آ سه آن نبايد مداخله بيگانگان را در امور اين منطقه تحمل كنند. اين اشاره اي آشكار به آمريكاست كه قول حمايت به فيليپين را داده و رزمايش هايي را با ويتنام نيز در نظر گرفته است.
رييس ستاد مشترك ارتش آمريكا كه بخوبي عصبانيت چيني ها را دريافته است در تلاشي فريبكارانه تاكيد كرد : آمريكا مي خواهد منازعات دريايي در درياي جنوبي چين صلح آميز حل شود اما واشنگتن منطقه را ترك نخواهد كرد.
شايد به همين واسطه بود كه ' چن بينگدي ' رييس ستاد مشترك ارتش چين در پاسخ به همتاي آمريكايي خود گفت : ' آمريكايي ها عملكردها و رفتارهايي متناقض دارند. حرف از حل صلح آميز مي زنند ولي مي گويند منطقه را ترك نمي كنند. رزمايش برگزار مي كنند . حضور نظامي دارند ولي از رايزني سخن به ميان مي آورند.'
'مولن'كه در اين سفر اذعان كرد چين يك قدرت نوظهور در جهان است و هر روز قويتر مي شود، در سخنراني در دانشگاه مردم پكن هم به منازعات درياي جنوبي چين اشاره كرد و گفت : مسلم بدانيد كه واشنگتن با كشورهايي در اين منطقه همكاري دارد. محاسبات غلط مي تواند مخاطرات جدي و خارج از كنترلي را در اين منطقه به دنبال داشته باشد.
با اين حساب رييس ستاد كل ارتش آمريكا با طرح اين نظر كه چين قدرت فزاينده جهان است سعي كرد افكار عمومي را به اين مسير سوق دهد كه اين قدرت فزاينده و نوظهور با محاسباتي نادرست مي تواند در منطقه خطر آفرين شود و اين توانايي فزاينده براي ديگران خطر است.
در تاييد اين تحليل مي توان به اظهارات تكميلي مولن اشاره كرد كه در جمع دانشجويان چيني گفت : قدرت نظامي بزرگتر و فزاينده بايد مسووليت پذيري هاي بيشتري داشته باشد. بيشتر همكاري كند. شفافيت بيشتري داشته باشد . بدون اينها قدرت نظامي فزاينده رويكرد توسعه طلبانه خواهد داشت .
اگرچه مقام هاي آمريكايي اذعان كرده اند اين سفر با هدف ارتقاي درك و تفاهم متقابل ميان دو كشور صورت گرفته است اما به نظر مي رسد درياي جنوبي چين هم به مشكل مضاعفي در كنار چالش هاي قبلي تبديل شده است.
گفته هاي مولن مبني بر اينكه چين بايد از رهبران كره شمالي بخواهد براي ثبات منطقه تلاش كرده و از تحركات نظامي دست بردارند ، نشانه اي از وجود چالش هاي گوناگون در روابط نظامي و سياسي چين و آمريكاست .
بديهي است كه مقام هاي چين هم در قبال اين درخواست ها و اين چالش ها سكوت نكردند و رييس ستاد كل ارتش چين صراحتا با حضور نظامي آمريكا و برگزاري رزمايش هاي مشترك با كشورهاي منطقه و از جمله فروش تسليحات پيشرفته به تايوان بشدت مخالفت كرد.
وي همچنين از آمريكا انتقاد كرد كه به رغم مشكلات اقتصادي فراوان هزينه هاي نظامي سرسام آوري دارد.
' چن بينگدي ' رييس ستاد مشترك ارتش چين در مصاحبه اي در پكن به خبرنگاران گفت : آمريكا بايد بخاطر مردم و ماليات دهندگانش از هزينه هاي نظامي كلان بكاهد .
وي كه بخشي از بحران اقتصادي آمريكا را ناشي از اين هزينه هاي نظامي دانست ؛ افزود : آمريكا هنوز موفق به خروج از بحران اقتصادي نشده است. در چنين شرايطي هم هزينه هاي نظامي بالايي دارد. آيا بجز اين است كه با اين هزينه ها فشار زيادي را بر ماليات دهندگان آمريكايي تحميل مي كند.
وي گفت : اگر آمريكا هزينه هاي نظامي خود را كاهش دهند ، ماليات دهندگان فشار كمتري متحمل شده و مردم آمريكا زندگي بهتري خواهند داشت. ما اين سناريو را براي واشنگتن بهتر مي دانيم .
رييس ستاد كل ارتش آمريكا بلند پايه ترين مقام در اين سمت است كه در چهار سال گذشته به چين سفر كرد. او مسلما نتوانست نگراني هاي چين را از برنامه هاي نظامي آمريكا بخصوص در منطقه برطرف كند و ديوار بي اعتمادي بمانند سد بزرگي در برابر توسعه روابط نظامي دو كشور استوار است .
اما آنچه شايان توجه است اينكه تا قبل از اينكه بخش اعظم درگيري ها و مناقشات نظامي چين و آمريكا مربوط به فروش هاي بزرگ تسليحاتي آمريكا به تايوان بود و اينكه آمريكايي ها از حمايت هاي چين از كره شمالي ناخشنود هستند لكن مساله درياي جنوبي چين اكنون به محور و كانون جديد رويارويي دو كشور در عرصه نظامي تبديل شده است . موضوعي كه مي تواند منطقه آسيا و اقيانوس آرام را در آينده با چالش هاي اساسي و حتي خطر بروز درگيري هاي نظامي ميان قدرت هاي منطقه اي مواجه سازد .
شايد آمريكايي ها بخواهند تقصيرها را در اين منازعات برگردن چين بيندازند اما آمار چيز ديگري را نشان مي دهد . در حالي كه چيني ها فقط 95 ميليارد دلار بودجه نظامي سالانه دارند واشنگتن براي هزينه هاي نظامي خود بودجه كلان 650ميليارد دلاري را برنامه ريزي كرده است.
سفر رييس ستاد كل ارتش آمريكا به چين در حالي امروز پايان يافت كه همتاي چيني وي كه خواستار خودداري آمريكا از برگزاري رزمايش با ويتنام و فيليپين شده بود تنها با اين پاسخ مولن مواجه شد كه ' آمريكا از عمليات مقرر خود در اين منطقه دفاع مي كند'.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس