به گزارش مشرق، علي لاريجاني در گفتوگو با ايسنا، افزود: البته ممكن است برخي در جريان اصولگرا، بگويند ما اصلاحطلبان را قبول نداريم كه آن بحث ديگري است اما اين جريان در واقعيت وجود دارد كه البته نحوه حضورشان در صحنه انتخابات آينده بستگي به رفتارهايشان دارد.
هيچ دليلي ندارد اصولگرايان، وجود اصلاحطلبان را نفي كنند
رييس قوه مقننه، با يادآوري اينكه از ابتداي انقلاب تاكنون، همواره دو جريان چپ و راست در صحنه سياسي كشور حضور داشتند عنوان كرد: البته در ابتدا، چپ گرايي بيشتر بر مباني اقتصادي استوار بود، اما بعدها شاخه سياسي پيدا كرد و چند سال بعد در زمان دوم خرداد، نظريهپردازيهاي حكومتي هم از درون آن درآمد.
لاريجاني، با تاكيد به اينكه توان عرض اندام اصلاحطلبان در انتخابات پيش رو بستگي به رفتار سياسيشان دارد گفت: اگر اصلاحطلبان بخواهند در انتخابات مجلس نهم در صحنه حضور داشته باشند، بايد تجربه گذشته هم براي آنها و البته براي همه درسآموز باشد.
لاريجاني، با تاكيد به اينكه رقابت سياسي در داخل بايد داراي يك مدل مشخص باشد ادامه داد: اينكه يك شخص يا جرياني در داخل نظام پيروز شود اما بخواهد عليه نظام كار كند، اصلا پذيرفتني نيست و حتما در اينصورت يك حركت ناشيانه انجام داده است، كه البته در دورههاي مختلف اين موضوع را ما شاهد بوديم كه اين نشان از يك ناپختگي سياسي دارد.
لاريجاني ادامه داد: اگر شخص يا جرياني ميخواهد در داخل نظام فعاليت كند، بايد چارچوبهاي قانون اساسي را رعايت كند كه آن زمان ميتوان گفت كه اين جريان قصد دارد يك رقابت سالم داشته باشد.
بدون مصلحتانديشي نميشود حركت كرد
رييس مجلس شوراي اسلامي، در بخش ديگري از اين گفت وگو درباره طرح برخي مباحث مبني بر اينكه مجلس هشتم در بسياري موارد بدليل رودربايستيهاي سياسي، نظارت خود را آنطور كه بايد در قبال دستگاههاي مختلف اعمال نكرده است گفت: البته همه مسائل رودربايستي سياسي نيست؛ بايد بين مصلحتانديشي با رودربايستي سياسي تفكيك قائل شد، رودربايستي يعني فرد يك حقيقتي را ميبيند اما به خاطر عدم جسارت و شجاعت لازم و يا اينكه ميخواهد رفاقت كند، حقيقت را كنار بگذارد.
مجلس هشتم در مواردي مصلحتانديشي كرد
وي با اعتقاد به اينكه مصلحتانديشيها هميشه وجود دارد و نميشود بدون مصلحتانديشي حركت كرد افزود: در مجلس هشتم كه مجلس نسبتا معتدلي بود، در بسياري جاها شاخصهاي نظارتي مجلس قوي عمل كرد، مثلا گزارشات اخير كميسيون اصل 90 و ماده 233 آيين نامه و يا گزارشات ديوان محاسبات، نشان ميدهد كه مجلس در نظارت جدي است البته اين نظارت همه وجوه را تاكنون در برنگرفته است و مجلس هشتم يك جاهايي مصلحتانديشي هم كرد.
رييس مجلس شوراي اسلامي، با بيان اينكه اين مصلحتانديشي ممكن است گاهي از بدنه مجلس باشد و گاهي از خارج آن ادامه داد: مثلا ممكن است زماني يك مصلحتي را به مجلس گوشزد كنند و مجلس هم بايد به عنوان يك قوه زير نظر رهبري به آن توجه كند.
لاريجاني گفت: من خوشحالم كه نمايندگان تاكنون به اين قضيه توجه كردهاند، البته گاهي هم ممكن است خود مجلس به اين نتيجه برسد كه در شرايط فعلي مصلحت نيست يك اقدامي صورت بگيرد لذا آن را به تاخير بياندازد و يا به شيوهي ديگري با آن برخورد كند؛ يعني تاكنون هم يك زمانهايي مجلس از ابزارهاي نظارتي خود استفاده كرده است و هم يك جاهايي هم مصلحتانديشي كرده است.
رييس مجلس شوراي اسلامي، گفت: در كل، رودربايستي سياسي در مجلس هشتم به اين معنا كه يك حقيقتي به خاطر عدم شجاعت و جسارت فدا شود يا وجود نداشته يا حداقل من نديدهام.
مهدوي كني ويزدي، محوريت اصولگرايان را پذيرفتهاند
رييس فراكسيون اصولگرايان مجلس، درباره بهترين مدل و استراتژي اصولگرايان براي رسيدن به وحدت گفت: فيالحال راهي كه آيات عظام مهدوي كني و يزدي دنبال ميكنند راه نسبتا واقعي و خوبي است،اين دو بزرگوار محوريت اصولگرايان براي انتخابات را براي ايجاد همگرايي بين جريانات مختلف اصولگرا پذيرفتهاند.
وي با تاكيد به اينكه مهم اين است كه يك مدل موفقي خلق شود در عين حال گفت: اصل اين كه اين دو روحاني بزرگوار، محور باشند تصميم خوبي است.
رييس فراكسيون اصولگرايان مجلس، درخصوص احتمال ورود مهدوي كني و يزدي در كميته سه نفره وحدت اصولگرايان گفت: اصلا بحث مهم، ورود اين دو شخصيت در آن كميته سه نفره نيست مهم اينست كه راس هدايت اصول به عهدهي مهدوي كني و يزدي است و البته بهترين مدل رسيدن به وحدت بايد طراحي شود.
لاريجاني گفت: مهم اين است كه راهبري كار در دست اين دو روحاني است، به نظر من فعلا فكر واقعي همين است اما اينكه آيا بهترين مدل باشد مسالهاي است كه بايد مورد بررسي قرار گيرد، فكر ميكنم اگر اصولگرايان بر همين مبنا و با سعه صدر حركت كنند و يك مقدار از مسير، شناخت درست تري داشته باشند، اميد نجات و پيروزي برايشان وجود دارد.
عملكرد برخي تندروها در بين اصولگرايان، ميتواند ضرر بزند
رييس مجلس شوراي اسلامي، در بخش ديگري از گفتوگوي خود با اشاره به وجود برخي افراد و طيفهاي تندرو در بين جريان اصولگرايان، با اعتقاد به اينكه اگر اين افراد به شاخصها توجه نكنند و بين مسائل اصلي و فرعي تفكيك صورت نگيرد و مسائل ريشهاي را از مسائل حاشيهاي جدا نكنند قطعا اصولگرايان ضرر مي كنند.
وي با اشاره به اينكه در جريان اصولگرا، هم اكنون چنين تندروهايي وجود دارند و البته هميشه هم در صحنهي سياسي كشور وجود داشتهاند ادامه داد: البته همه جريانات خود را واقعي ميدانند و هيچكس نميگويند من تندرو هستم، چراكه يك تعريف روشني هم در اين امور وجود ندارد؛ آنچه مهم است اين است كه ما روي مباني درستي كارمان را در افعال سياسي سامان دهيم.
مسوولان بايد با سعهصدر، افكار مختلف را هضم كنند
لاريجاني، گفت: آنچه از نصوص اسلامي برميآيد اين است كه يك حركت مسلكي بايد چند ويژگي داشته باشد، نخست اينكه روي مباني نظري اين مسلك و مسائل اصلي پافشاري شود، مثلا در اصل اسلام با قرائت درست آن يا در داشتن تئوري حكومت اسلامي؛ چون اين موارد اصل تفكيك بين گروه اصولگرايان با ساير گروهها است و يا مسالهي ولايت فقيه كه امري شاخص و مبنايي است.
رييس مجلس شوراي اسلامي، با تاكيد به اينكه طبق احاديث ائمه، مسوولان بايد سعه صدر داشته باشند و افكار مختلف را هضم كنند گفت: البته جريانات سياسي نيز بايد به همين شكل عمل كنند، يعني در جريانات سياسي هم بايد بين امور ريشهاي و امور تاكتيكي هميشه تفاوت قائل باشيم؛ آنچه اهميت دارد امور ريشهاي است كه يك مسلك را نشان ميدهد.
استدلالهاي غيرمنطقي هم بايد گوشي براي شنيدن داشته باشند
رييس مجلس گفت: افرادي كه در امور مختلف نظرات متفاوتي دارند حتي گاهي ممكن است اشتباه هم بكنند مثل مباحثي كه اخيرا در مجلس هم اتفاق افتاده بود، ممكن است افراد در استدلالهايشان اشتباه هم بكنند و در مسائل سياسي نظراتشان منطقي هم نباشد، حتي يك نفر ممكن است استدلال غيرمنطقي هم داشته باشد اما بايد بتواند حرف غيرمنطقي خود را بزند و ديگران هم جواب دهند كه اين نكتهي ظريفي است.
لاريجاني اظهار داشت: البته دليل ندارد كه همه افراد و شاخ و برگهاي يك جريان كه قرار است صحيح عمل كند، حرفهايشان منطقي و صحيح باشد.
به گفتهي رييس مجلس شوراي اسلامي، امروز با رصد صحنه سياسي مشخص است كه گاهي بين مسائل ريشهاي و مبنايي و مسائل حاشيهاي خلط ميشود كه اين همان نقطه عدول از روش معقول و سنت حسنه فكر اسلامي است.