به گزارش مشرق به نقل از خبرآنلاین، این مسابقه به تهیه کنندگی و کارگردانی «سعید ابوطالب» طی یک سال گذشته با شعار «علم جذاب است، علم دوست داشتنی است، علم فهمیدنی است» در شمال کشور مقابل دوربین رفته است.
مسابقههای تلویزیونی در ایران اغلب ترکیبی از سوال و جوابهای علمی، فرهنگی و هنری است. مکان برگزاری مسابقه هم معمولا استدیوهای داخلی است، اما ابوطالب شرکتکنندگان مسابقهاش را به دل طبیعت بردهاست.
در هر مسابقه 3 گروه 3 نفره ـ جمعا 9 نفر ـ شرکت میکنند. این شرکتکنندگان پیش از این از طریق مصاحبه انتخاب شدهاند و همه آنها هم از نخبگان جوان علمی هستند. در ابتدای هر مسابقه هر گروه باید عضو گمشده خود را پیدا کرده و سپس مسابقه را با انجام فعالیتهایی همچون: کوهنوردی، صخره نوردی، بیابان نوردی، شکار پرندگان، صید ماهی، زندگی درجنگل،جهت یابی بدون استفاده از تجهیزات پیشرفته و...مسیر مسابقه را ادامه دهد.
کاری که گروه سازنده این مستند ـ مسابقه انجام دادهاند، ثبت و ضبط این حرکت توسط سه گروه تصویربرداری مختلف است. در حقیقت آنها از هر مسابقه 3 مستند ساختهاند که این مستندها در نهایت بر روی میز تدوین به یک برنامه 50 دقیقهای تبدیل شده است. تدوین این برنامه به مدیریت آرش مشورت صورت گرفته است.
در هر مسابقه 2 دوربین هر گروه شرکت کننده را تعقیب میکنند. در برخی قسمتها نیز دوربینهایی روی سر مسابقه دهندگان قرار گرفته تا هنگام بالا و پایین رفتن از ارتفاعها تصاویر مورد نظر را ضبط و ثبت کند.
در مجموع بین 6 تا 8 دوربین هر مسابقه را ثبت و ضبط کرده و برای هر مسابقه 50 دقیقهای حدود 130ساعت تصویر فراهم شده که این میزان تصویر، 15 برابر مدت زمان هر مسابقه است. به همین دلیل تدوین این مسابقه در مدت زمانی طولانی و با صرف انرژی فراوان صورت گرفت.
سرزمین دانایی جلوههای گرافیکی خاصی هم دارد. یاسر سنایی گرافیک علمی برنامه را کار کرده و علی داوودی و ابوالفضل حاجیان گرافیک رایانهای آن را به عهده داشتهاند. صداگذاری و میکس برنامه نیز به عهده حسام خلج بوده است.
سرزمین دانایی تابستان امسال در 18 قسمت پخش خواهد شد و پنج شنبهها ساعت 30/ 21 میتوانید، شاهد پخش آن باشید. البته خلاصههایی از هر مسابقه در مدت زمان 5 تا 7 دقیقه نیز در طول هفته پخش میشود. 13 برنامه اول در «تالاب میانکاله» مقابل دوربین رفته و گروه سازنده برای جذابیت بیشتر، محل برگزاری 5 مسابقه آخر را تغییر داده و همچنین بخشهایی جدید به آن اضافه کردند. به همین دلیل 5 قسمت جدید این مسابقه در جنگل های عباس آباد شمال کشور و در نزدیکی روستای پَرکلاه و قریب محله ضبط شده است. در این پنج قسمت شرایط مسابقه نیز سخت تر شده و مدت زمان برگزاری هر مسابقه از 30 ساعت به 40 ساعت افزایش یافته است. شرایط برگزاری مسابقه نیز سخت تر از 13 قسمت قبلی شده است. مثلا در یکی از مسابقه ها شرکت کنندگان با چتر از هواپیما میپرند و هنگام پایین آمدن لای درختان گیر میکنند و برای شروع مسابقه ابتدا باید خود را نجات دهند.
در مسابقهای دیگر نیز پرش با گلایدر آغاز کننده مسابقه است. در مسابقهای دیگر برای شروع شرکتکنندگان باید با وسایلی که در اختیار آنهاست، رادار بسازند و پس از یافتن نفر گمشده مسابقه را آغاز کنند.
شبکههای تلویزیونی در سالهای اخیر که با هجوم شبکههای ماهوارهای مواجه شدهاند، شیوه های جدیدی را برای ساخت برنامه های جذاب به کار گرفتهاند. ساخت سریالهای ملودرام 90 شبی، پخش چند سریال در یک روز، ساخت برنامههای چالشی و... برخی از این شیوهها است.
به نظر می رسد سرزمین دانایی برای رسیدن به این نقطه به سراغ «ساختار جذاب» رفته و امشب باید دید که دستآندر کاران این برنامه چقدر موفق بودهاند.