نشریه آمریکایی نیوزویک در گزارشی پیرامون تنش جاری میان تهران و ریاض نوشت: یک تحلیلگر مسایل بین الملل متعقد است که اعدام شیخ نمر روحانی برجسته عربستان بخشی از سیاست داخلی این شکور بوده است.

به گزارش مشرق،این هفته نامه افزود: برخی از دیپلمات های غربی می گویند تصمیم عربستان برای اعدام شیخ نمر باقر النمر روحانی معترض شیعه با هدف جلوگیری از مذاکرات صلح سوریه بود که قرار است 25 ژانویه (5 بهمن) در ژنو برگزار شود.

نیوزویک با اشاره به تحولات پس از اعدام شیخ نمر و قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران به دلیل اعتراض ها در مقابل سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد، افزود: این اتفاق ها تازه ترین دور اختلاف های مخرب و طولانی دو قدرت منطقه را رقم زد.

به نوشته نیوزویک، یکی از اتفاق هایی که به تنش در روابط ایران و عربستان دامن زد، توافق هسته ای سال 2015 بود که بر اساس آن ایران موافقت کرد برنامه هسته ای اش را در ازای لغو تحریم ها محدود کند. این توافق که آشکارا به نفع امنیت جهان است، به شکل چشمگیری اوضاع منطقه را تغییر داد.

عربستان که خود را مرکز جهان تسنن، سرمایه دار نفتی و رهبری معنوی قلمداد می کند، احساس کرد از سوی مهمترین همپیمان خود آمریکا طرد شده است.

نشریه آمریکایی نوشت: عربستان احساس کرد دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا با این توافق به این کشور خیانت کرده است و اکنون واشنگتن از طریق لغو تحریم های ایران، خود را آماده کمک به بزرگترین رقیب منطقه ای سعودی ها می کند. همزمان، کشف ذخایر جدید نفت و گاز در آمریکا ، این کشور را به یک کشور بزرگ نفتی بدل کرده و دیگر بطور مستقیم به نفت خاورمیانه و به ویژه عربستان متکی نیست.

ملک سلمان پادشاه جدید عربستان، رویکرد مقابله جویانه ای را علیه آمریکا به کار بسته است و مقام های نزدیک به محافل داخلی وی تلاش فراوانی را برای اعمال نفوذ بر آمریکا در جریان مذاکرات هسته ای انجام دادند. عربستان همچنین در مارس 2015(فروردین) با وجود مخالفت شدید آمریکا، حملات گسترده ای را در یمن به راه انداخت و تا ماه ژوییه 2015(تیر) که توافق هسته ای بدست آمد، سعودی ها به شکل خطرناکی به قطع رابطه با واشنگتن نزدیک بودند.

برخی از دیپلمات های غربی می گویند عربستان به خوبی می دانست اعدام شیخ نمر بیش از همه ایران و آمریکا را عصبانی خواهد کرد ، اما به نظر می رسد اعدام وی با هدف توقف مذاکرات صلح سوریه در آینده بوده است. مذاکرات صلح بدون حضور ایران و عربستان، به عنوان دو حامی طرف های درگیر در جنگ داخلی سوریه بیهوده خواهد بود.

به نوشته نیوزویک مانور جنگ طلبانه عربستان، روابط این کشور با آمریکا را به گونه ای تحت فشار قرار داده که برخی از دیپلمات ها و مقام های امنیتی می گویند آنها از حمایت مالی عربستان و سایر کشورهای خلیج فارس از تروریست ها در سوریه، لیبی و سایر مناطق جهان عصبانی هستند.

خاندان سعودی برای حفظ بقای خود به حمایت وهابیون نیاز دارد. عربستان می خواهد از یک سو آمریکا را متقاعد کند که شریکی پروپاقرص در جنگ با تروریسم است و از سوی دیگر حمایت وهابیون را حفظ کند.

یکی از تحلیلگران عرب که رابط نزدیکی با دولت عربستان دارد، تایید کرد اعدام شیخ نمر بخشی از سیاست داخلی این کشور بوده است.
منبع: میزان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس