به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از فارس، پايگاه اينترنتي "نيو آمريكا ميديا " در مقالهاي به قلم "جان ليندسيپولند " نوشت: آمريكا در پس نقاب مقابله با مواد مخدر، در حال بازگشتن به الگوي تاريخي خود مبني بر استفاده از كشورهاي آمريكاي لاتين و منطقه كارائيب براي رسيدن به اهداف نظامي و استراتژيكي خود است.
* افزايش حضور آمريكا در آمريكاي لاتين با وجود اعتقاد منطقه مبني بر تأثير منفي اين حضور
هر چند بسياري از كشورهاي آمريكاي لاتين معتقدند كه پاسخ نظامي به قاچاق مواد مخدر كاري از پيش نخواهد برد و منجر به وخيمتر شدن وضعيت حقوق بشر و فساد در ميان مسئولان اين كشورها خواهد شد؛ اما باز هم آمريكا حضور نظامي خود را در اين منطقه افزايش ميدهد.
* ادامه ساخت پايگاه در كلمبيا توسط آمريكا عليرغم لغو قرارداد ميان دو كشور به وسيله قوه قضاييه كلمبيا
حجم ساختارهاي نظامي آمريكا در آمريكاي مركزي و جنوبي در طول دو سال اخير بيش از دو برابر شده است. اين كشور در حالي به ساخت پايگاههاي نظامي در كلمبيا ادامه ميدهد كه قوه قضاييه كلمبيا تابستان سال گذشته قرارداد آمريكا مبني بر احداث پايگاه نظامي در كلمبيا را لغو كرد.
* ساخت پايگاههاي نظامي در آمريكاي لاتين در دستور پنتاگون
ساخت پايگاههاي نظامي در گواتمالا، نيكاراگوئه، اكوادور و بليز، تابستان امسال در دستور كار آمريكا قرار دارد. بودجه اين برنامه از محل بودجه "مقابله با تروريسم مواد مخدر " تأمين ميشود كه تحت كنترل SouthCom آمريكا، شاخه عملياتي پنتاگون در آمريكاي لاتين، است و بنا بر برنامه هيئت مهندسين نظامي (USACE) تنظيم شده است. اما بزرگترين سرمايه گذاريهاي آمريكا در پاناما و پايگاه هوايي آمريكا در پايگاه هوايي سوتو كانو در كشور هندوراس است.
موج سرمايهگذاري نظامي آمريكا در منطقه در راستاي اين بيانات داگلاس فراسر، فرمانده SouthCom، است كه مثلث هندوراس، السالوادور و گواتمالا "شايد امروز خشنترين منطقه روي زمين باشد. ".
* كنگره آمريكا بودجهاي 25 ميليون دلاري را براي گسترش يك پادگان در پايگاه سوتو كانو تصويب كرد
كنگره بودجهاي 25 ميليون دلاري را براي گسترش سربازخانه براي نيروهاي نامنويسي شده در پايگاه آمريكايي سوتو كانو، در 50 مايلي شمال پايتخت هندوراس، تگوسيگاليا، تصويب كرد. 500 نيروي آمريكايي و پرسنل تداركاتي در اين پايگاه حضور دارند؛ اين پايگاه نقش ايستگاه واسطه هواپيمايي را داشت كه، بنا به گفته مانوئل زلايا و يك تلگرام افشا شده از وزارت خارجه آمريكا، در طول كودتاي نظامي ژوئن 2009، زلايا، رئيس جمهور وقت هندوراس، را از اين كشور خارج كرد. زلايا پيشنهاد داده بود تا اين پايگاه را در سال 2008 به يك فرودگاه بازرگاني تبديل كنند. اكنون، مركز عملياتي جديدي براي نيروهاي ويژه ارتش آمريكا در اين پايگاه در حال ساخت است.
* حجم قراردادهاي آمريكا با هندوراس در مدت 6 ماهه پس از كودتا در اين كشور از دو برابر مدت دو ساله پيش از كودتا بيشتر بود
آمريكا همچنين بودجه ساخت يك پايگاه نظامي ديگر در كاراتاسكا در سواحل آتلانتيك را نيز تصويب كرد؛ منطقهاي كه در قراردادهاي پنتاگون از آن با عنوان "منطقه عملياتي رو به جلو " ياد ميشود. اين كشور همچنين در ماه آوريل اعلام كرد كه يك پايگاه ديگر نيز در جزيره گواناجا در سواحل كارائيب در هندوراس در حال ساخت است كه يك مركز عملياتي مقابله با تروريسم مواد مخدر و همچنين سربازخانه خواهد بود. حجم قراردادهايي كه پنتاگون در مدت شش ماه پس از كودتا در هندوراس به امضا رساند (2/19 ميليون دلار)، بيش از دو برابر حجم قراردادهاي آمريكا در اين كشور در طول دو سال قبل از كودتا بود.
* با وجود آن كه رئيس جمهور السالوادور گرايشات وسط متمايل به چپ دارد، آمريكا در اين كشور نيز در حال ساخت پايگاههاي نظامي است
به علاوه، پنتاگون در حال ساخت تعدادي پايگاهها، به ويژه پايگاههاي دريايي، در سواحل آمريكاي مركزي و اجراي مانورها و آموزشهاي گسترده نظامي به شكل مشترك در منطقه است. آمريكا حتي در السالوادور نيز كه رئيس جمهور آن، مائوريسيو فونس، فردي با گرايشات وسط متمايل به چپ است، قرار است در ماه ژوئن رهبري يك مانور عظيم نيروهاي ويژه را با حضور ارتشهايي از 25 كشور جهان به عهده بگيرد. همچنين پنتاگون در حال طراحي و ساخت يك "خانه آتش " 665 هزار دلاري براي نيروهاي ويژه آمريكا در السالوادور است كه در آگوست به پايان خواهد رسيد.
* آمريكا پادگان گروهي كه در قتل عام گواتمالا شركت داشت را بازسازي ميكند
سال گذشته آمريكا در گواتمالا مانوري را اجرا نمود و همچنين سربازخانهاي را براي واحدهاي نيروي ويژه گروه بدنام كايبيل بازسازي كرد؛ اين گروه پايگاهي در بخش دوردست پتين دارد. دست داشتن گروه كايبيل در اقدام به قتل عام در گواتمالا كاملاً مستند است. اخيراً نيز گزارش شده است كه اعضاي سابق اين گروه با گروه زتا در مكزيك همكاري كردهاند؛ زتا گروهي است متشكل از سربازان سابق كه به عنوان قاتلان مزدور با قاچاقچيان مواد مخدر همكاري ميكنند.
* ايجاد پايگاه توسط آمريكا ابزاري جاسوسي از پايگاههاي نظامي كشورهاي ديگر
ايجاد پايگاه توسط آمريكا لزوماً به اين معنا نيست كه اين كشور مالك آن پايگاه است و يا پرسنل خود را در آن نگه خواهد داشت. اما اين اقدام ابزاري جاسوسي براي مطلع شدن از جزئيات پايگاهها نظامي كشوري ديگر است و به "تعميم "، به معناي انسجام، نيروهاي مسلح كمك ميكند.
- مسلح سازي مجدد پاناما
عليرغم پيمان كانال پاناما كه مفاد آن بسته شدن پايگاههاي آمريكا در كشور پاناما در سال 1999 بود، پنتاگون در دهه گذشته حضور خود را در اين كشور افزايش داده است؛ اين مطلب را ميتوان از امضاي بيش از 700 قرارداد، از سال 1999 به اين سو، توسط آژانسهاي وزارت دفاع آمريكا به منظور اجراي پروژه در پاناما درك كرد؛ اين قراردادها شامل ساخت پنج پايگاه نظامي متفاوت در مناطق ساحلي پاناما است.
* تلاش پاناما براي ايجاد پايگاه نظامي وابسته به آمريكا
پاناما در ماه آوريل اعلام كرد كه در حال ساخت يك پايگاه نظامي وابسته به پايگاه سابق نظامي آمريكا، يك مركز عملياتهاي امنيتي منطقهاي، است؛ اين پايگاه قرار است ميزبان نيروهاي نظامي از ساير كشورهاي آمريكاي مركزي و همچنين جمهوري دومينيكن باشد و به يك پايگاه نظارتي SouthCom در فلوريدا متصل شود. ايجاد اين مركز تلاشي دوباره براي محقق كردن پيشنهاد ناموفق دهه 1990 مبني بر تأسيس يك "مركز چند مليتي مقابله با مواد مخدر " وابسته به پايگاههاي آمريكا در كانال پاناما است، تا به اين وسيله حضور نظامي آمريكا در منطقه حفظ شود. البته پاناما هنوز اعلام نكرده است كه آيا آمريكا در اين مركز جديد حضور خواهد داشت يا خير.
* تخصيص 200 ميليون دلار بودجه توسط آمريكا به يك برنامه امنيت منطقهاي
رهبران آمريكاي مركزي در ماه ژوئن در گواتمالا گرد هم جمع خواهند شد تا از ايالات متحده، بانك توسعه كشورهاي آمريكايي (IDB) و كشورهاي ديگر بخواهند تا بودجه ميليارد دلاري برنامهاي امنيتي در منطقه را كه عمدتاً جنبه نظامي دارد تأمين كنند. بدون در نظر رفتن بودجه پنتاگون، ايالات متحده در قالب برنامه امنيتي منطقه آمريكاي مركزي (CARSI)، بخشي از برنامههاي خود ايالات متحده، 200 ميليون دلار براي اين برنامه اختصاص داده است. با اين وجود سرويس مطالعاتي كنگره در ماه مارس گزارش داد "تقريباً تمام مقامات كشورهاي آمريكاي مركزي معتقدند كه در ايجاد اين برنامه امنيتي (CARDSI) خود منطقه به ميزان كافي در نظر گرفته نشده است. ".
- زنجيرههاي حضور، عقبنشيني و پيشروي نظامي آمريكا
در قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم دخالت پيوسته نظامي ايالات متحده در مناطق آمريكاي مركزي و درياي كارائيب عمدتاً از طريق دريا و توسط ناوهاي كوچك صورت ميگرفت تا اين كشور بتواند اراده خود را در آن دوره، كه فاقد پايگاههاي ثابت نظامي در منطقه بود، به كشورهاي منطقه تحميل كند. اغلب تأسيساتي كه اين كشور ايجاد ميكرد ايستگاههاي تأمين زغال سنگ براي نيروهاي دريايياش بود. با تأسيس پايگاههايي در پاناما، كوبا و پورتوريكو در اوايل قرن بيستم و جنگ جهاني دوم، وضعيت تغيير كرد. پاناما به مركز منطقه تبديل شد.
* پاناما قانوناً نيروهاي مسلح خود را در نتيجه حمله آمريكا به اين كشور منحل كرد
آمريكا در دهه 1950 گارد ملي پاناما را تأسيس كرد كه در دهههاي 1960 و 1970 بيشتر به يك نيروي مليگرا و نظاميگرا تبديل شد. در نتيجه حمله آمريكا در سال 1989 كه منجر به فروپاشي نيروهاي مسلح پاناما شد، اين كشور قانوناً نيروهاي مسلح خود را منحل كرد.
* جهتگيري دفاعي فعاليتهاي ايالات متحده در آمريكاي لاتين در نتيجه تحولات منطقه
پيادهسازي پيمان كانال پاناما در سال 1999، اخراج نيروهاي نظامي آمريكا از بخش وييك در پورتوريكو در سال 2003 و از اكوادور در سال 2009، تأثيرات ضد امپرياليستي بر بسياري از دولتهاي منطقه و ظهور برزيل و چين به عنوان ابرقدرتهاي اين نيمكره، فعاليتهاي نظامي ايالات متحده در آمريكاي لاتين را به سمت و سويي دفاعي سوق داده است.
* بازگشت ايالات متحده به راه پيشين خود براي نفوذ در آمريكاي مركزي: استفاده از دريا
اغلب پايگاههاي نظامي در حال ساخت ايالات متحده در آمريكاي مركزي، پايگاههاي دريايي هستند؛ اين در حالي است كه اعزام يگان چهارم نيروي دريايي آمريكا در سال 2008 به منطقه آمريكاي لاتين نيز تعداد مانورهاي دريايي ايالات متحده را افزايش داده است؛ باز هم نيروهاي نظامي ايالات متحده اغلب از راه دريا به آمريكاي لاتين وارد ميشوند.
* پنتاگون بودجه پروژه استفاده از هواپيماهاي بدون سرنشين و افزايش برد پرتابي آمريكا در پاناما را تأمين ميكند
پروژههاي مربوط به پاناما كه پنتاگون بودجه آنها را تأمين ميكند شامل اول، استفاده از هواپيماهاي بدون سرنشين در پاناما به وسيله استارك ايرواسپيس (Stark Aerospace)، يكي از بخشهاي صنايع دفاع اسرائيل، و دوم، افزايش برد پرتاب [موشك] ايالات متحده است. استارك يك شركت كوچك است كه مقر آن در ميسيسيپي قرار دارد؛ فعاليت اصلي اين شركت توليد هواپيماهاي بدون سرنشين است؛ هم هواپيماهاي نظارتي و غير مسلح و هم هواپيماي مسلح "شكارچي " كه از آن در عملياتهاي بمباران در افغانستان و عراق استفاده شده است. افزايش برد پرتابي آمريكا، در اواخر دهه 1990 موجب نارضايتي در پيادهسازي پيمان كانال شد؛ زيرا دهها هزار بمب فعال در كرانههاي كانال باقي مانده بود.
- ادامه "برنامه كلمبيا "
تلاش ايالات متحده براي رسيدن به قدرت نظامي در آمريكاي مركزي همزمان با تحولات مشابه در كلمبيا ادامه مييابد. ايالات متحده و كلمبيا در اكتبر 2009 قراردادي را در كلمبيا به امضا رساندند كه قرار بود به آمريكا اجازه دهد تا به مدت ده سال از هفت پايگاه در كلمبيا استفاده نظامي كند.
* ادامه ساخت پايگاههاي آمريكايي در كلمبيا
قوه قضاييه كلمبيا ماه آگوست سال گذشته اين قرارداد را لغو كرد؛ زيرا اين قرارداد براي تأييد پارلمان و يا تجديد نظر قضايي تحويل پارلمان كلمبيا نشده بود. با اين حال، حتي پس از آن كه بالاترين مرجع قضايي كلمبيا اين قرارداد را "ناموجود " اعلام كرد، باز هم پنتاگون ساخت حجم بيسابقهاي از پايگاههاي جديد را در اين كشور آغاز كرد؛ اين پايگاهها شامل يك "پايگاه عملياتهاي پيشرفته " نيروهاي ويژه آمريكايي نيز بود.
آژانسهاي نظامي آمريكا در ماه سپتامبر سال 2010 توافقنامههايي را، بنا بر اسناد رسمي آمريكا، به ارزش تقريباً 5 ميليون دلار براي ساخت سه پايگاه در كلمبيا با اين كشور امضا كردند. ارزش قراردادهاي نظامي پايگاه هوايي تولمايدا (SKTI) در سال اقتصادي كه 30 سپتامبر 2010 به پايان رسيد، از ارزش جمع چهار سال پيش از آن بيشتر بود.
اين قراردادها شامل دو قرارداد پيرامون "پايگاه عملياتهاي پيشرفته " يگان عملياتهاي ويژه SouthCom ايالات متحده در تولمايدا ميشد: پايگاهي آموزشي در جنوب بوگوتا، پايتخت كلمبيا. مأموريت يگان عملياتهاي ويژه (SOCSOUTH) "استفاده از يگانهاي كوچك در عملياتهاي مستقيم و غير مستقيم نظامي متمركز بر اهداف استراتژيك و يا عملياتي " است: از جمله "فراهمسازي يك نيروي مقابله با بحران با قابليت اعزام فوري به مناطق جنگي. ".
* تلاش كلمبيا براي توجيه حضور ارتش آمريكا در اين كشور
بنا بر آلفردو بلتران سيرا، عضو سابق قوه قضاييه، "اين كار نقض آشكار حق حاكميت كلمبيا است. " او اظهار ميكند: "به ياد بياوريد كه دولت پيشتر نيز تلاش كرد تا، در نقاب توافقنامهاي كه قوه قضاييه در نهايت آن را لغو نمود، حضور ارتش آمريكا را در كشور توجيه كند. ".
* نشانههاي تلاش آمريكا براي اعمال نفوذ نظامي در آمريكاي جنوبي
اين توافقنامه همچنين مخالفت شديد منطقهاي را نيز در سال 2009 به دنبال داشت؛ زيرا در اسناد برنامهريزي و بودجه پنتاگون از عبارت "دولتهاي ضد آمريكايي " استفاده و به انجام "عملياتهاي گوناگون " در منطقه اشاره شده بود كه نشان ميداد ايالات متحده به دنبال اعمال قدرت نظامي در آمريكاي جنوبي است. اكنون نيز ساخت يك "پايگاه عملياتهاي پيشرفته " آمريكايي در كلمبيا نگرانيهاي مشابهي را به وجود ميآورد.
* امضاي قراردادهاي نظامي ديگري ميان آمريكا و كلمبيا
علاوه بر قراردادهاي جديد كه از پايگاههاي نظامي نام ميبرند، قراردادهاي نظامي ديگري به ارزش 5/2 ميليون دلار نيز در ماه سپتامبر در زمينه ساخت چندين پايگاه در مناطقي مجهول از كلمبيا به امضا رسيده بود. در اكتبر 2009، تنها چند روز پيش از امضاي توافقنامه پايگاه در كلمبيا كه توسط قوه قضاييه اين كشور لغو شد، قرارداد نظامي ديگري نيز در زمينه ساخت پايگاه به ارزش 5/5 ميليون دلار به امضا رسيده بود؛ اين قرارداد به عنوان "صنعت هوايي تولمايدا " تشريح شده است. سازمان ره پويان صلح (FOR) اطلاعات مربوط به اين قرارداد را از يك وبسايت عمومي كسب كرد كه اطلاعات قراردادهاي ملي آمريكا در آن وجود دارند: از جمله محلي كه قرارداد در آن اجرا ميشود.
* مسئله چگونگي كاهش قدرتطلبي آمريكا در منطقه
تعداد افرادي كه معتقدند پاسخ نظامي به قاچاقچيان مواد مخدر تنها منجر به وخيمتر شدن اوضاع ميشود در حال افزايش است: از جمله رئيسجمهورهاي سابق كشورهاي آمريكاي لاتين و مكزيك كه از جنگ خسته شدهاند. اكنون سؤالي كه مطرح است اين است كه جامعه مدني در آمريكاي لاتين و آمريكا چگونه ميتواند به تلاش روزافزون پنتاگون براي رسيدن به قدرت نظامي بيشتر در منطقه پاسخ دهد؟
کد خبر 51640
تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۵۱
- ۰ نظر
- چاپ
ساخت پايگاههاي نظامي در گواتمالا، نيكاراگوئه، اكوادور و بليز، تابستان امسال در دستور كار آمريكا قرار دارد.