دوگین بر این باور است که روسیه به لحاظ فرهنگی به شرق تعلق دارد و باید در برابر غرب بایستد. می‌گوید: «باید در مقابل دنیای تک‌قطبی غربی-آمریکایی ایستاد.» وی رهبر این مواجهه را روسیه می‌داند و برای روسیه متحدانی از جمله ایران را تعریف می‌کند.

گروه بین‌الملل مشرق- «آلکساندر گلییویچ دوگین» فیلسوف و متفکر سیاسی روس، ژانویه 1962 در خانواده‌ای نظامی متولد شد. پدرش افسر عالی‌رتبه اطلاعات ارتش شوروی و مادرش پزشک بود. به توصیه پدر، در قسمت اسناد کاگ‌ب به کار مشغول شد. دوگین در این جایگاه، علایق اصلی خود را یافت. با مطالعه اسنادی که برای خیلی‌ها قابل دسترسی نبود، به تحقیقاتی درباره فاشیسم، اوراسیاگرایی و ادیان پرداخت.

مصاحبه نادر طالب‌زاده با آلکساندر دوگین
«آلکساندر دوگین» فیلسوف و متفکر سیاسی روس

پشت چهره به ظاهر آرام وی که بیش‌تر یادآور شخصیت‌های با نفوذ رمان‌های کلاسیک روسی است، مردی پنهان شده که یکی از مؤثرترین افراد پشت پرده در سیاست‌های امروز روسیه به حساب می‌آید. دوگین را پدر نظریه‌ «اروپا-آسیای نو» یا جنبش اوراسیاگرایی می‌دانند؛ نظریه‌ای که بعد از فروپاشی شوروی در روسیه شکل گرفت. از آلکساندر دوگین که موافقان و مخالفان بسیاری دارد، هم‌چنین با عناوینی چون «عقل منفصل ولادیمیر پوتین» و «فلسفه‌ساز دربار» نیز یاد شده است. رسانه‌های جریان اصلی در غرب و به خصوص آمریکا، همیشه سعی می‌کنند چهره‌ای مخوف از دوگین نشان دهند و او را وابسته به کانون‌های مافیایی قدرت در روسیه معرفی کنند.

دوگین بر این باور است که روسیه به لحاظ فرهنگی به شرق تعلق دارد و باید در برابر غرب بایستد. می‌گوید: «باید در مقابل دنیای تک‌قطبی غربی-آمریکایی ایستاد.» وی رهبر این مواجهه را روسیه می‌داند و برای روسیه متحدانی از جمله ایران را تعریف می‌کند. نظریه‌های دوگین اگرچه تا همین چند سال پیش، دست‌نیافتنی و بسیار رادیکال توصیف می‌شد، اما طی یکی دو سال گذشته، اتفاقاتی رخ داده که تفکرات این فیلسوف روس را تأمل‌برانگیزتر می‌کند.

مصاحبه «نادر طالب‌زاده» با آلکساندر دوگین در برنامه «عصر» فرصت نابی است که از طریق آن می‌توان نگاه روسیه جدید به جهان امروز را بررسی و تحلیل کرد. متن مصاحبه طالب‌زاده با دوگین به شرح زیر است.

سؤال:: لطفاً درباره کتاب خود توضیح بدهید و این‌که چرا این کتاب را نوشتید؟

کتاب «تئوری چهارم سیاست» چند سال پیش در تهران چاپ شد. من در این کتاب توضیح داده‌ام که باید نوع جدیدی از گفتمان ایدئولوژیک را به وجود بیاوریم که فراتر از لیبرالیسم، کمونیسم و ناسیونالیسم باشد. باید روی‌کرد ایدئولوژیک جدیدی را تصور کنیم. من به تناسب زمینه کاری‌ام یعنی علوم سیاسی، ایدئولوژی‌های سیاسی را مطالعه کرده‌ام و به این نتیجه رسیده‌ام که هیچ‌یک از سه ایدئولوژی اصلی کلاسیک در فضای مدرن، ارضاکننده آینده بشر و خواسته‌های واقعی او نیست. نمی‌توان به تاریخ، انسان، اقتصاد سیاسی، ژئوپلتیک و روابط بین‌الملل از منظر این سه ایدئولوژی کلاسیک قدیمی نگریست.

هیچ‌یک از این سه ایدئولوژی که در جوامع غربی، پذیرفته شده‌اند، دیگر با واقعیت‌های موجود در دنیا انطباقی ندارند. برای درک واقعیت، تاریخ و جامعه لازم است از محدودیت‌های لیبرالیسم، کمونیسم و ناسیونالیسم یا فاشیسم خارج شویم. من هم در کتابم تلاش کرده‌ام از این سه تئوری سیاسی فراتر بروم. نقاط ضعف لیبرالیسم را نشان داده‌ام؛ نقدهای کمونیسم را بیان کرده‌ام؛ انتقادهای وارد به ناسیونالیسم را هم معرفی نموده‌ام.

یک نکته را هم حتماً باید بگویم. کتاب تئوری چهارم سیاست به زبان‌های بسیاری ترجمه شده است، از جمله همه زبان‌های اروپایی. با این حال، برای خود من این مسئله اهمیت نمادین بسیاری دارد که کتاب، به زبان فارسی یعنی زبان ایرانی‌ها ترجمه شده و در تهران به چاپ رسیده است.

مصاحبه نادر طالب‌زاده با آلکساندر دوگین
دوگین در کنار نیروهای نظامی «اوستیای جنوبی»

فکر می‌کنم روسیه الآن به دنبال این تئوری چهارم سیاست است. رئیس‌جمهور ما و جامعه ما لیبرال نیستند. در عین حال، دیگر ‌کمونیست هم نیستند. ما ملی‌گرا یا فاشیست هم نیستیم. روسیه به دنبال روی‌کردی مطابق با وضع موجود در دنیا بوده و بخشی از این روی‌کرد در تئوری چهارم سیاست نهفته است.

درباره جامعه ایران هم باید بگویم که وضع شما کمابیش شبیه ما است. جهان‌بینی شما نیز مسلماً لیبرالیستی نیست. این جهان‌بینی را کمونیستی هم نمی‌توان توصیف کرد. در عین حال، نگرش ایران، جهان‌بینی محدود، ملی‌گرایانه و فرصت‌طلبانه ناسیونالیسم هم نیست. بنابراین از این منظر می‌توان گفت مردم ایران همین حالا هم بر اساس تئوری چهارم سیاسی زندگی می‌کنند، بدون آن‌که نام آن را ذکر کنند. روسیه هم به عقیده من باید راه ایران را برود.

من می‌خواهم با چاپ کتابم در ایران بحث‌هایی درباره این موضوع شروع شود، زیرا جریان‌هایی وجود داشته است که می‌خواسته‌اند ایده‌های آیت‌الله خمینی و انقلاب ایران را با ایده‌های لیبرال و فلسفه آن قاطی کنند. به نظر من این مسئله بسیار خطرناک است، زیرا این کار سبب تحریف اساسی ماهیت انقلاب ایران می‌شود.

«علی شریعتی» اندیشمند ایرانی، تلاش می‌کرد گرایش‌های چپ را وارد کند که اصلاً درست نبود. این نگرش‌ها درباره انقلاب ایران، نگرش‌های ساده‌انگارانه هستند. نگاه ملی‌گرایانه نیز همین‌طور است. به نظر من، اگر می‌خواهیم ماهیت واقعی انقلاب ایران را درک کنیم، باید از منظر تئوری چهارم سیاست به آن نگاه کنیم تا بتوانیم هسته اصلی سنت ایران، هویت تاریخی این کشور و احیای تاریخ آن را درک کنیم. این روند دقیقاً با روسیه امروزی نیز منطبق است. زیرا ما روس‌ها نیز همانند شما ایرانی‌ها نیازمند احیای هویت اصیل گذشته خود هستیم.

سؤال:: حدود یک سال و نیم قبل از فوت امام خمینی، ایشان نامه‌ای برای «گورباچف» فرستادند و به وی درباره از هم پاشیده شدن کمونیسم هشدار دادند. رهبر انقلاب ایران به رئیس‌جمهور شوروی هشدار داد که در دام غربی-آمریکایی نیفتد و به اسلام نگاه کند. وقتی هم «شواردنادزه» وزیر خارجه شوروی به تهران آمد تا با امام دیدار کند، امام او را به حضور پذیرفتند، اما پیام وی را قبول نکردند و به زبان ساده گفتند که شما پیام مرا درک نکردید؛ و از اتاق خارج شدند. شما درباره این دو اتفاق چه اطلاعاتی و چه نظری دارید؟

نامه آیت‌الله خمینی به گورباچف، نامه‌ای بسیار مهم بود. من این نامه را نوعی پیش‌بینی یا حتی پیش‌گویی می‌دانم. آیت‌الله خمینی با نگاه آینده‌نگرانه این نامه را منتقل کردند. گورباچف نهایتاً در دام غرب افتاد. او یک ایدئولوژی ماتریالیستی و مادی را با یک ایدئولوژی دیگر مبادله کرد و ما به دام تفکر ماتریالیست غربی افتادیم. در واقع ما دومین تئوری سیاسی یعنی کمونیسم را با اولی یعنی لیبرالیسم معاوضه کردیم. اما این مسیر، بن‌بست بود. نباید در این مسیر حرکت می‌کردیم.

مصاحبه نادر طالب‌زاده با آلکساندر دوگین
امام خمینی پیش از فروپاشی شوروی، نامه‌ای به گورباچف نوشت
و درباره این اتفاق به رئیس‌جمهور شوروی هشدار داد

کاملاً حق با آیت‌الله خمینی بود که به ما هشدار بدهند و مانع از حرکت ما در این مسیر شوند. خود من شخصاً دشمن کمونیسم بودم. البته در عین حال دشمن لیبرالیسم هم بودم. به نظر من این نامه امام خمینی، توصیه‌ای معنوی و بسیار حائز اهمیت بود. به احتمال بسیار زیاد، گورباچف هرگز چیزی شبیه به این نامه را دریافت نکرده بود. اگر او پیام این نامه را درک می‌کرد و می‌پذیرفت، احتمالاً ما تاریخی متفاوت می‌داشتیم و وضع ما بسیار بهتر می‌شد. باید به این سخن امام خمینی گوش می‌کرد.

باید به نکته بسیار ارزشمند دیگری در این نامه هم اشاره کنم. نامه امام خمینی بسیار اندیشمندانه بود. آیت‌الله خمینی در این نامه به دو اندیشمند اسلامی اشاره کرده که به نظر من بزرگ‌ترین اندیشمندان تاریخ جهان هستند: شیخ شهاب‌الدین یحیی سهروردی و ابن‌عربی. این دو متفکر، نابغه واقعی بودند. باید آن‌ها را مهم‌ترین متفکران جهان تلقی کرد. اهمیت آن‌ها فقط محدود به جهان اسلام نیست، زیرا نظرات آن‌ها برای همه بشریت ارزشمند است.

من نوشته‌های سهروردی و ابن‌عربی را خوانده‌ام. فکر می‌کنم آن‌ها همانند آینه هستند. با نگاه عرفانی و معنوی به خدا، خلقت، کائنات، جهان، مردم و جامعه، بنیادهای ایجاد نوع جدیدی از جامعه عادلانه را بنا نهاده‌اند که مبتنی بر عدالت و عشق و خردورزی است و نه بر رقابت، جنگ، یا هوس‌های ماتریالیستی فردمحور.

فکر می‌کنم نامه مذکور باید بار دیگر منتشر شود تا آن‌ها اصل پیام این نامه را دریافت کنند. دیگر فردی همانند آیت‌الله خمینی با آن عظمت سیاسی، معنوی و اجتماعی وجود ندارد. عالمان و عقلای ایرانی باید بار دیگر روی این نامه کار کنند، آن را بازآفرینی کنند، و به «پوتین» بفرستند. احتمال این‌که وی پیام این نامه را دریافت کند بسیار بیش‌تر است، زیرا این نامه با چالش‌هایی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم بسیار منطبق و مرتبط است. ما باید به این نامه بازگردیم و پوتین باید این نامه را در دستور کار خود قرار دهد. این نامه محدود به زمان خودش نیست، بلکه ابدی است. فکر می‌کنم این نامه می‌تواند توجه بیش‌تر و بیش‌تری را به خود جلب کند. محتوای این سند بسیار ارزشمند است.

سؤال:: شما به عنوان یک متفکر سیاسی چرا به ایران و استان‌های مختلف آن نرفته‌اید تا با جوانان صحبت کنید و دیدگاه‌های خودتان را مطرح نمایید؟ ایران و روسیه فاصله بسیار کمی با هم دارند: به اندازه یک پرواز. ما همسایه یک‌دیگر هستیم. با این حال، من نگران فاصله و شکاف فکری میان دو کشور هستم.

کاملاً حق با شماست. من ایران و فرهنگ و مردم آن را بسیار دوست دارم. حتی درباره هویت ایرانی و هویت تاریخی ایران و فلسفه ایرانی کتاب هم نوشته‌ام. البته باید بگویم تا کنون چند بار هم به ایران سفر کرده‌ام، با دانشگاه تهران ارتباط‌هایی داشته‌ام و سخنرانی‌هایی هم برای جوانان و دانش‌جویان ایرانی انجام داده‌ام. با این حال، شکافی که شما از آن صحبت کردید، واقعاً وجود دارد. فاصله جغرافیایی دو کشور بسیار کم است، اما فاصله‌های فرهنگی و تاریخی و اجتماعی وجود دارد که بسیار زیاد است.

مصاحبه نادر طالب‌زاده با آلکساندر دوگین
دوگین می‌گوید به فرهنگ و مردم ایران علاقه زیادی دارد

متأسفم بگویم که نخبگان ایرانی و نخبگان روس هم‌دیگر را نمی‌شناسند. در جامعه روسیه از جمله در میان نخبگان این کشور علاقه‌ای به آشنایی با معنویت ایرانی وجود ندارد. باید صادقانه بگویم که جوانان ایرانی نیز علاقه و اشتیاق چندانی به آشنا شدن با روسیه ندارند. مرزهای عمیقی وجود دارد که ما را از هم جدا کرده است.

من تلاش کرده‌ام که این فاصله‌ها را از بین ببرم. در بیش از بیست سال گذشته، روابط بسیار خوبی با شماری از اندیشمندان ایرانی داشته‌ام. ملاقات‌های ما بسیار نتیجه‌بخش بوده است، اما هنوز هم دوستی میان دو کشور آن‌گونه که باید، وجود ندارد. این وضع تعجب‌آور است. شاید مشکل ناشی از مسائل هویتی باشد. شاید هم بتوان علت‌های دیگری برای این مسئله متصور شد. خود من هم نمی‌توانم این مسئله را درک کنم.

ما به فرهنگ ایرانی بسیار احترام می‌گذاریم. کاری که من در بیست سال گذشته انجام داده‌ام، دفاع کردن از ایران در داخل روسیه بوده است. من حامی بی‌قید و شرط مواضع سیاسی ایران هستم به این علت که ایران کشوری بسیار مهم و شریکی بااهمیت ژئوپلتیک برای روسیه است. با وجود این مشترکات فراوان، ارتباط بین مردم دو کشور چندان زیاد نیست. باید بگویم که من در ایرانی‌ها هم نگرش مثبتی درباره روسیه مشاهده نکرده‌ام. البته علایقی وجود دارد، مثلاً این‌که کتاب مرا چاپ می‌کنند و هرازگاهی از من دعوت می‌کنند به ایران بروم، اما هیچ روابط پایداری وجود ندارد.

نمی‌دانم علت این مسئله چیست. روحیات ما بسیار به روحیات ایرانی‌ها نزدیک است. ذهن ایرانی‌ها بر تدبر در خود متمرکز است. این مسئله یکی از ویژگی‌های فرهنگ ایرانی است. آن‌چه برای آن‌ها مهم است، نگاه به درون است. نوعی افق درون‌نگرانه در آن‌ها وجود دارد. اگر این برداشت من درست باشد، وضع موجود، تقصیر ما روس‌هاست زیرا ما افق بازتری داریم و باید به سمت ایرانی‌ها بیاییم. ما روابط بازتری با ترک‌های ترکیه داریم. تمرکز بر خود در ترک‌های ترکیه، کم‌تر از ایرانی‌هاست. من ایرانی‌ها را تحسین می‌کنم، اما به هرحال، علاقه چندانی در ایرانی‌ها درباره روسیه وجود ندارد.

ما بحث‌ها و مناظره‌های بسیار جالبی با ایرانی‌ها داشته‌ایم، اما حلقه‌های مفقوده‌ای در این زمینه وجود دارد. شاید لازم باشد به دنبال کلیدی باشیم که این در را میان دو کشور باز کند. با باز شدن این در، جریان‌های متعدد بسیار مهمی به راه خواهد افتاد که می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد. من تلاش‌های زیادی برای این منظور صورت داده‌ام. این تلاش‌ها نیز تازگی ندارد. بیست سال در این زمینه تلاش کرده‌ام، اما متأسفانه باید اعتراف کنم به موفقیت چندانی دست نیافته‌ام.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 52
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 18
  • تازه مسلمان نروژی مقیم ایران ۰۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    قابل توجه همه کسانی که حرف مفت میزنند من بعد کسی اینجا به آرمان ها و ارزش های انقلاب و اشخاص انقلابی و ارزشی بالاخص اقای حسین شریعتمداری اسائه ادب کند آدرسش را پیدا میکنم و میزنم آش و لاشش میکنم
  • ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 4
    دوران خزعبلات کمونیستی گذشته
  • فریبرز ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    بهترین سیاست همراهی با اینچنین روسیه میباشد چرا چون نه ایران امروز ایران باج بده زمان قاجاره هست نه روسیه امروزی شوروی سابق کمونیست.
  • ارجمند ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    سلام . اینجانب با نظر دوگین خیلی موافق نیستم . مردم در ایران به روسیه و بخصوص ادبیات آن علاقه زیادی دارند . تقریبا تمام رمانهای کلاسیک روسی به فارسی ترجمه شده . من با اینکه دانشجوی رشته مهندسی بودم اما در کنار آن چندین ترم رمانهای روسی را می خواندم . تعداد زیادی دانشجو در روسیه و اکراین و.ً.. با زبان روسی درس می خوانند . اما در تاریخ معاصر بیشتر روی جنگهای ایران وروس تاکید شده و کمی ذهن مردم را مغشوش کرده است .باید این ذهنیت را عوض کرد . این منطقه متعلق به مردم آن است و با اتحاد و همدلی و همفکری می توانیم دنیا را از چالش نجات دهیم . با نظر آقای دوگین بسیار موافقم که باید ارتباط اقشار مختلف مثلا دانشجویان .توریستها . مراکز علمی و فنی و... را باهم بیشتر کنیم . باید برای این کار یک چشم انداز تعریف و نخبگان علاقمند را حول آن به حرکت در آوریم .
  • حقگو ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    بزرگترین مشکل ارتباط ایران با روسیه زبان است. روس ها باید مراکز آموزش زبان روسی را در ایران راه اندازی کنند و بالعکس ایران در روسیه مردم ایران باید بدانند آشنا شدن با زبان روسی چه اهمیتی دارد ضمن انکه مردم ایران تحت تاثیر تبلیغات غربی ها و خاطرات گذشته خود از سیاست ها و حتی رفتار ورود سربازان گرسنه روسیه در جنگ جهانی هستند
  • مهدی از قم ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    مشکل ما در ایران این است که در علوم سیاسی مشتی استاد غرب پرست و بی سواد و کم کار و پر توقع که جز تئوری های غربی چیزی نمیدونند و اصلا اینقدر شجاعت و لیاقت ندارند که از خودشون دکترینی تولید کنند با رانت نزدیکی به عالیجنابان بر مهم ترین دانشگاه های این علم تکیه مسلط شده اند و اجازه تحرک را از هر کسی که بخواهد حرف جدید بزند گرفته اند.گوی این تئوری های کفرامیز غربی وحی است و افرادی مثل لاک و رسو و منتسکیو و ماکیاول هم پیامبرانی که کسی نباید روی حرفشان حرفی بزند
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    روسها سالهای زیادی به مال وناموس ایرانیها تجاوز کردند بزرگانی هم چون ایت ال... نقه الاسلام را ازدست دادیم
  • ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    2 0
    زنده باد روسیه زنده باد پوتين....
  • رضا ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    آقای پوتین جمله معروفی دارند : فروپاشی شوروی بزرگترین تراژدی ژئوپلتیک قرن بیستم بود ! این آقا چون آن زمان کارمند میان رتبه KGB بود نمی توانست مثل روسای خود درک کند که فروپاشی این رژیم پوسیده اجتناب ناپذیر است اما آقای خمینی با ژرف نگری شگرفی که داشتند توانستند تشخیص دهند.
  • مصطفی ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    ای ول داری داداش خودم برات عکسشون و می فرستم
  • ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    هرچه فرياد داريد برسرامريكا بكشيد اما با اين غرب گراها دركشورچه كنيم كه دردانشگاه وهمه جا هستند
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    کجا ایشان از حسین شریعتمداری نام برده بود؟ آیا در مسائل سیاسی هم اینقدر عجول و بی دقتی؟!
  • حسین ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    کسی مگه از کومونیست حرف زده.. اصلا متن رو خواندی؟
  • سید ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    دستت درد نکنه مشرق. مطلب خیلی با ارزشی هست.
  • کیا ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    شاید ارتباط اقتصادی دریچه را بازتر کند اگرچه روسها دیر از خواب بیدار می شوند و زود بخواب نروند
  • ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    متن رو بخو بعد نظر بده! کی گفته کمونیست؟
  • احمد ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    نکنه فکر کردی همه کسانی که در روسیه زندگی می کنندکمونیستند؟!!! خیر خیلی از اونا مسیحی ارتدوکس هستند.
  • ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    1 0
    فرزندم وقتی پوتین میگه تراژدی بود منظورش این نیست که شوروی کومونیستی باید می موند. منظورش وجود جهان دو قطبی بود که الآن دیگه نیست. الآن همه یا غربی ان، یا آدم نیستن. به همین خاطره که ما توی ایران اینقدر تحت فشاریم. غرب اصلا انتظار نداشت یک ایدئولوژی جدید جلوی پاش سبز شه. به همین خاطر تمام توانشو به کار می گیره تا اسلام رو از بین ببره.
  • محی الدین ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    جرا درست و حرفه ای خبر نمی نویسید من کلی گشتم تا فهمیدم این برنامه عصر مال شبکه افق ه. خوب این خبر نگارتون چه مشکلی داره با افق که اسم این شیکه رو نمی آره.
  • محمدرضا ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًاو، مردم را ببينی که فوج فوج به دين خدا در می آيند ، وعده خداوند انشاالله بسیار نزدیک است
  • ناشناس ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    اتحاد ایران و روسیه میتواند باعث تقابل با استکبار جهانی و مانع تک قطبی شدن قدرت امریکا بشود و در نهایت به نفع مردم منطقه و دنیاست .
  • ناشناس ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    این بنده خدا خودش گفته من هم با کمونیسم مخالفم و هم با لیبرالیسم .
  • ناشناس ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    مهم این است که امروز فرصتی بوجود آمده که هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاسی میتوانیم از اتحاد با روسیه بهره ببریم .
  • ناشناس ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    برادر پوتین و مردم روسیه رو دوست داریم به امید اتحاد و ارتباط بیشتر دو ملت انشاءالله .
  • ا میرعباس ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    تمام تلاش دوگین طرح تئوری چهارم میباشد و در این تئوری ناسینونالیست و کمونیست ولبیرالیست نفع شده است و او لابلای حرف های خود اقرار و اعتراف کرده است که مردم ایران با نفع مولفه های فوق حرکت خود را دنبال می کنند حرف او کاملا صحیح میباشد و اگر به توطئه های که تا امروز صورت گرفته است قدری با دقت نگاه کنیم کاملا این نکته ملموس میباشد که سعی شده ایدئولوزی های مختلفی را داخل فرهنگ رفتاری ما نمایند و سالهای اخیر با بزک امریکا در حال حاکم سازی تفکرات لیبرالیستی میباشند و مقام معظم و معزز رهبری با تاسی به امام راحل این اسیب جدیدی را مشخص و در راستای مقابله با ان رهنمودهای شایسته را اعلام فرموده اند و بحث نفوذ را مطرح و جدی دانسته اند لذا با توجه به جهان بینی انقلاب اسلامی ملت ایران وظیفه داشته در مقابل سلطه جهانی بایستد ودر این مسیر با هرحرکت همسو باید اتحاد کند و حضور ایران در جبهه مبارزه با استکبار جهانی بسرکردگی امریکا ضروری میباشد
  • ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    سوالات همشمندانه بود...
  • ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    روسها اهل از پشت خنجر زدن هستند این را تاریخ می گوید همین الان هم روسها با هندی ها وارد معامله شده اند و باعث شده اند میزان واردات نفت ایران از هند را کاهش دهند. روسها ایران را رقیب خود می دانند در سیاست از انگلیس ها مکار تر و از چینی ها طماع تر اند.
  • ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    نظررهبری درمورد پوتین ومردم روسیه مثبت وخوب است پس شاید بهتراست بیشترراجب تغییروتحولات دنیای امروز بدانیم ممکن است درروسیه اتفاقات شگفت انگیزی درشرف وقوع باشد
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    لات و چاله میدانی بودن هنر نیست فحاشی کردن مایه افتخار نیست آن چه مایه افتحار و هنر یک مومن و مسلمان واقعی است آن است که سخنش را درچارچوب ادب، منطق واخلاق بگوید سلاح مومن و مسلمان واقعی برهان اوست که با دعا و توکل به نتیجه می رساند مومن قبل از این که سنگری را فتح کند قلوب مومنین و انسانها را فتح می کند انسانهای شجاع نیازی به فحاشی و عربده کشی ندارند این را برای کسی می گویم که دشنام دادن برایش افتخار است.
  • ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    متاسفم برات مشرق که طرفداری جمهوری جعلی آذربایجانو میکنی
  • ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    روش ما اداره جهان مبتنی بر علم و عقل و حق است و باید حکومت در دست افراد صالح و متخصص باشد. البته باید سطح مردم به حدی برسد تا احساس کنند این نوع حکومت که همان اسلام است و الهی است می تواند جهان را اداره کند و این حکومت مبتنی بر ولی امر الهی است. روش ما مشخص است و به سوی اجرای ان در حرکت هستیم اگر خدا بخواهد. از مردم حق گرا و علم گرا جهان هم خواهانیم به شیعیان بپیوندند برای تشکیل حکوت جهانی بر مبنای علم و عقل و حق.
  • ناصر ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    یکی خلاء های نظری در ایران همین روشن نبودن مواضع انقلاب اسلامی با کمونیسم لیبرالیسم و سوسیالیست هست الان یکی به من بگه الگوی اقتصادی ما در ایران چیه؟کمونیستی که نیست لیبرالی هم نیست سوسیالستی هم نیس حتی اسلامی هم نیستد یکی بگه چیه ....
  • ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    سیاست ما نه شرقی نه غربیه ، ولی چند نکته این وسط هست مهمترینش اینکه روسیه ، شوروی نیست و در این 2 سال تغییرات بیشتر و مفیدتری هم کرده انگار روس ها کم کم دارن دوست و دشمن و منافق رو تشخیص می دن مسئله مهم دیگه اینه که روسیه امروز به استقلال ایران احترام می زاره آمریکا و غرب گاهی حرف هایی می زنن اما در عمل دنبال هزار روش می رن تا یا حکومت ایران سقوط کند یا به نحوی نفوذ کنند آمریکا و غرب اصلا به استقلال ایران ارزشی قائل نیستن درو می بندیم از پنجره می خوان بیان تو ، طرفدار روسیه نیستم ولی امروز منافع ملی ما و روسیه مشترک تهدید می شه مثلا در سوریه یا انرژی یا هر دو تحریم می شیم هر دو خطر تروریست ها رو فهمیدیم یا دشمنان مشترک مرتجع و وابسته در منطقه ، منافعمان هم تا حد زیادی مشترکه ، بهتره با روس ها سوار بر یک ماشین خطرات رو پشت سر بگذاریم دوره ایی که آمریکا و غرب تضعیف بشن عراق و سوریه و یمن و ... به جایی مثبت برسن بعد هر کی بره دنبال کار خودش . امروز اگر همکاری نباشد به جایی نمی رسیم مثلا اگه قرار باشه ترانزیت ترکیه اقتصادی دور بخوره باید ایران روسیه سوریه عراق و دو مسیر موازی آذربایجان و ارمنستان گرجستان باید با هم هماهنگ بشن تا مسیر ریلی ساخته و بیشتر مسیر بهسازی شود .
  • ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 1
    برو بینیم تو هم با اون تاریخت واسه ما چرت و پرت نگو اون متعلق به حکومت های گذشته . انسان های دیگه و شرایط متفاوتی بود به خاطر اینکه قبلا خنجر زدن تا اید خنجر میزن و هیچوقت نمیتونیم با این کشور متحد بشیم و روابط صمیمی برقرار کنیم استدلالت تو حلق اردوغان
  • ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    مردم ایران و روسیه و همه دنیا تحت تاثیر رسانه ها و فیلم های امریکایی و غربی هستتد . مثلا در فیلم ها همیشه روس ها سرد و خشن و بد نشان داده میشوند و به همین صورت چهره منفی از ایرانی ها ... برای همین مردم ایران و روسیه جنبه مثبتی برای حذب یکدیگر شدن نمی بینند و الا اگه بخواهیم فقط تاثیر جنگ های تاریخی ایران و روسیه رو ببینیم که انگلیسی ها بیشتر به ایران خیانت کرده اند و ضربه زده اند از تجزیه شرق ایران تا جزایر و کودتا و قحطی و وهابیت و غیره اما چرا انگلیس در ایران وضعیت روسیه رو نداره،?! و برعکس بعضی انگلیس رو تطهیر میکنند انگار قبلا بجه بد بوده الان خوب شده !
  • تازه مسلمان نروژی ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    احسنت برادرعزیزم
  • تازه مسلمان نروژی ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    لیبرال نادان
  • سهیل ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    دکتر حسن عباسی : دنیا به سیستم عامل جدید نیازمند هست ، هر کس سریع تر باشد ، پیروز است ، ما یعنی مسلمانان اسلامی را داریم که یه سیستم عامل جهانی است آقای آلکساندر کلیدی که می گردید رسانه است ، صدا و سیمای ما نقش بسیار کهنه ای رو در مباحث دیپلماسی ایفامی کند و همین سبب دوری راهبرد های مشترک ایران و روسیه می شود
  • ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    درجواب ناصر، اقتصاد ایران باطنش کمونیستی است و ظاهرش لیبرالی.
  • سروش ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    به آقای دوگین توصیه میکنم نگاهی به وضعیت کشورش بیندازد به این ایستگاها سر بزند و فجایع اخلاقی که در هی نقطه ی در آمریکا نخواهید دید را ببینید بعد اادعای مقابله با آمریکا را بکند! آخودنی ریاد! فروزنزنسکایا! پراسپکت ورنادسکاوا! تسیویدنیه بولوار! و .... که مسیر های هرروزه من هستند و اینجا محیط عمومی است نمیشه نوشت! کشوری که در روستاهای اطراف پایتختش میتوان آدم را خرید 5000 روبل!!! کلا خریدش!!!! میخواد چیکار برای دنیا بکنه؟
  • ناشناس ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    جمهوری جعلی آذربایجان چه ربطی به روسیه داره ؟!! خخخ .
  • ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    اکثر ایدولوژی های بشری از راه تجربه آزمون خطا بدست آمده اند پس بشر با همین آزمون خطا راه خود را پیدا میکند
  • حسین ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۴
    0 0
    کی میگه لیبرالی نیست.. اقتصادی که در کشور پیاده شده اقتصاد نئو کینزیهاست .. البته لغلغه زبان مسئولین اقتصاد مقاومتیست اما اجرا نمیشود و مسئولین غربزده ما هنوز چشمشون به دستهای غربه
  • ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۵
    0 0
    تجربیات تاریخی نشان داده است روسیه شریک موثری نیست ضمنا هم اکنون نیز دجار مشکلات اقتصادی بالقوه می باشد که کاهش ارزش پول ان بر اثر تحریم یکی از ان هاست . از لحاظ اقتصادی نیز اصلا قابل مقایسه با غرب نیست توانائی نظامی ان نیز به پای قدرت نظامی غرب نمی رسد.
  • ایرج ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۵
    0 0
    اگر روسیه ثابت کند که از گذشته خود فاصله گرفته همانطور که اقای پوتین گفتند دیگر از پشت به ما خنجر نمیزنند چه چیزی بهتر از این که با یک کشور قدرتمند و همسایه و قابل اعتماد مراوده داشته باشیم.
  • ناصر ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۵
    0 0
    شما آرمانگرا نیستی احیانا؟
  • ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۵
    0 0
    خدارو شكر شوروي منحل شد،وگرنه الان هم با غرب ميجنگيديم هم با شرق...
  • ناشناس ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۵
    0 0
    خدا شانس بده کیا رفتن نروژ !!!!
  • ناشناس ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۵
    0 0
    تازه مسلمان کمی روی ادبت کار کن ولااقل اینقدر اسم اسلام ونیار
  • رضا ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۶
    0 0
    در عالم سیاست اگر مبنای تصمیمات تعالیم الهی نباشه آنگاه هیچ دوستی و دشمنیی پایدار نمیمونه. کشورهایی مثل روسیه و آمریکا مبنای تصمیماتشون حفظ و توسعه منافع ملی با توسل به هر وسیله ای است بنابر این بهتر ایت مراقب بود و خیلی هم از دوستی های امروز ذوق زده نشویم.
  • فربد ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۶
    0 0
    در جواب این که روس ها اهل از پشت خنجر زدن هستند: یک مسله ، مسله ی حکومت و ایدئولوژی اون هست که روسیه در این زمینه به کلی متحول شده(در مرتبه دفاع از روسیه عرض نکردم) و اما مسله دومی که در این مقاله مطرح شده ، بحث بیشتر روی ملت هست و نه نظام . رابطه ملت ها ربطی به خنجر و این مسائل نداره.
  • ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    به نظر بنده این زمان میباشد که سیاست ها رو تعیین میکنه ..درسته روس های تزاری به کشور ما تجاوز کرده اند و خیانت ها کرده اند ما باید سیاست الان روسیه را در نظر بگیریم نه سیاست 100 سال پش اون ها رو.. اما این خیانت ها و تجاوز های اونا باعث شده که ما با احتیاط و هوشیاری سیاست هایمان را پیش ببریم ...و یقینا خود روس ها فهمیدند که نمیشود به غرب اعتماد کرد چرا که در جنگ جهانی اول ودوم و بعداز ان بیشترین لطمه رو از غربی ها خورده اند...و ای را هم در نظر بگیریم که در زمان تحریم این روس ها بوده اند که از ایران حمایت کرده اند...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس