سردار محمد حسين اميراحمدي گفت: بر اساس گزارش هاي موجود مين‌هاي کاشته شده در جهان در هر 22 دقيقه جان يک نفر، در هر روز جان 32 نفر و هر ماه جان 2 هزار نفر را در سراسر جهان مي‌گيرد.

به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق به نقل از ايرنا، سردار محمد حسين اميراحمدي رييس مرکز مين زدايي کشورافزود: وسعت انواع ميادين مين درجهان به ويژه ميادين پدافندي و حفاظتي از سال‌هاي پس از جنگ جهاني دوم به بعد افزايش چشمگيري داشته است به طوري که آمارها حاکي از کاشته شدن حدود 90 تا 110 ميليون مين در بيش از 84 کشور جهان دارد.
وي تاکيد کرد وسعت زيادي از اراضي مناسب کشاورزي، صنعتي و مسکوني مين‌گذاري شده اند و با گذشت زمان، نحوه جمع آوري و خنثي‌سازي را بسيار مشکل کرده است.
وي اظهارداشت: برغم استفاده روزافزون از حيوانات، ماشين‌آلات و تجهيزات پيشرفته، براي پاکسازي زمين ها، هنوز کار پاکسازي ميادين مين و مواد منفجره به جا مانده از جنگ‌ها به کندي پيش مي‌رود.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور خاطرنشان کرد: اين موضوع شايد به دليل نبود آگاهي و درک نادرست از عوامل انساني در عملکرد مين و روش‌هاي پاکسازي باشد.
سردار امير احمدي ادامه داد: حساسيت‌هاي بين‌المللي در حوزه مين‌زدايي در سال‌هاي اخير برانگيخته‌تر شده و امروز بسياري از شرکت‌هاي تجاري با هدف کمک‌هاي بشردوستانه در اين حوزه انجام وظيفه مي‌کنند.
وي يادآور شد که جامعه جهاني همزمان با فعاليت در پاکسازي مناطق آلوده بايد براي حذف و از بين بردن زمينه ‌هاي ايجاد مناطق آلوده به مين تلاش کند.
وي تصريح کرد:تلاش براي کاهش و از بين بردن نزاع‌هاي مسلحانه در سراسر جهان که يکي از اصلي ترين دلايل بروز آن دخالت کشورهاي فرامنطقه اي و غربي در امور داخلي کشورها و مناطق مختلف است، جايگاه ويژه‌اي دارد که جامعه جهاني بايد براي محدود کردن و درنهايت حذف دخالت‌هاي بي‌ مورد اين کشورها اقدام کند.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور همچنين گفت: بدنبال توجه جامعه جهاني به مشکلات ناشي از مين‌هاي کاشته شده و تلاش براي پاکسازي آنها، سرويس مين‌زدايي سازمان ملل متحد بر اساس قطعنامه‌هاي شوراي امنيت و مجمع عمومي ايجاد شد و هم‌اکنون 14 نهاد سازمان ملل متحد فعاليت‌هايي در زمينه مين‌زدايي انجام مي‌دهند.
سردار امير احمدي افزود:برخي سازمان‌هاي بين‌المللي غيردولتي نيز در کمک به مين‌زدايي بشردوستانه فعاليت دارند که کميته بين‌المللي صليب سرخ و مرکز بين‌المللي بشردوستانه مين‌زدايي ژنو از جمله‌ اين سازمان ها هستند.
وي با بيان اين که نکته قابل توجه در اين زمينه نحوه کمک و همکاري بشردوستانه اين سازمان‌ها است، گفت: متاسفانه نگرش‌ها و ملاحظات سياسي به همراه اعلام برخي پيش‌شرط‌ ها، کمک و همکاري اين سازمان‌ها را در هاله‌اي از ابهام قرار داده است.
رييس مرکز مين زدايي کشور با تاکيد بر تلاش مرکز مين‌زدايي کشور براي دريافت و ارايه همکاري و کمک در مين‌زدايي با سازمان‌هاي بين‌الملي دولتي وغيردولتي فعال در اين زمينه، اظهارداشت: نگرش‌ها و ملاحظات سياسي برغم تمامي اين تلاش‌ها،مانع شکل‌گيري اين همکاري‌ها شده است.

* نماينده سازمان ملل در تهران تاکنون در زمينه مين زدايي در ايران گامي برنداشته است
سردار امير احمدي همچنين گفت: مرکز مين‌زدايي کشور در طول سال‌هاي گذشته جلسات مشترکي را با هماهنگ‌ کننده سازمان ملل متحد در تهران براي همکاري مشترک براي مين‌زدايي برگزار کردد، اما تاکنون اقدام عملي از سوي سازمان ملل دراين زمينه انجام نشده است.
وي به امضاي تفاهمنامه ميان مرکز مين‌زدايي کشور با مرکز بين‌المللي بشردوستانه مين‌زدايي اشاره کرد و گفت: تحويل نرم‌افزار مديريت اطلاعات يکپارچه (IMSMA) به مرکز مين‌زدايي يکي از توافق هاي في‌مابين بود که متاسفانه به دليل اعمال تحريم‌هاي يک جانبه اين امر محقق نشد.
وي ضمن ابراز تاسف از اين که کشورهاي غربي حتي در انجام امور بشردوستانه‌اي همچون مين‌زدايي نيز اقدام به اعمال تحريم‌هاي غيرمنصفانه و ظالمانه مي‌ کنند، اظهار داشت: اين رويکرد در نحوه اقدام سازمان‌هاي بين‌المللي تاثيرگذار است و اين درحالي است که براساس برخي اطلاعات، کمک سازمان ملل به مين‌زدايي در عراق مبلغي بالغ بر 19 ميليون دلار بود و سالانه مبلغ 40ميليون دلار نيز توسط ديگر کشورها به مين‌زدايي عراق کمک مي‌شود.

* ايران از آلوده ترين کشورهاي جهان به مين است
رييس مرکزمين زدايي کشور از جمهوري اسلامي ايران به عنوان آلوده ترين کشورهاي جهان به مين و مواد منفجره ياد کرد و گفت: ايران تاکنون از کمک‌هاي بين المللي براي خنثي سازي ميادين مين بهره‌اي نبرده هرچند که در اين ميان کميته بين‌المللي صليب سرخ همکاري مناسبي با نهادهاي جمهوري اسلامي ايران داشته که قابل تقدير است.
سردار امير احمدي با يادآوري اسناد معتبر مبني بر اين که دولت سابق عراق در هشت سال جنگ تحميلي اقدام به کاشت بيش از 20 ميليون مين در اراضي جمهوري اسلامي ايران کرده است، گفت: ايران پس از پايان جنگ و با اراده پاکسازي ميادين آلوده به مين و مواد منفجره باقيمانده از جنگ و با احترام به روح بشردوستانه حاکم بر عمليات مين‌زدايي، اقدام به تشکيل کميسيون مشترک مين‌زدايي با کشور عراق کرد که اين امر اقدامي منحصر به فرد در دنيا است که مي‌تواند الگويي براي ديگر کشورها باشد.
وي تصريح کرد: هرچند جمهوري اسلامي ايران پاکسازي مناطق آلوده به مين خود را براساس منابع ملي دنبال مي کند اما براي جذب منابع بين‌المللي به منظور تسريع در امر پاکسازي نيز تلاش‌هاي فراواني انجام داده که نتايج بدست آمده در اين زمينه قابل توجه نيست.
وي همچنين از اعلام آمادگي سازمان ملل متحد براي اقدام مشترک سه‌جانبه ميان کشورهاي ايران، عراق و ملل متحد خبر داد و گفت: مرکز مين‌زدايي جمهوري اسلامي ايران ضمن اعلام آمادگي براي تحقق اين همکاري، خواستار اعلام زمينه‌هاي همکاري سازمان ملل شده است که منتظر پاسخ آنها هستيم.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور اظهار اميدواري کرد که سازمان‌هاي بين‌المللي، بويژه سازمان ملل متحد در اختصاص منابع بين‌المللي به کشورهاي آلوده به مين تجديدنظر کنند و نگرش بشردوستانه را در ارايه اين کمک‌ها در سرلوحه خود قرار دهند.

* مين هاي کاشته شده در اراضي ايران توسط کشورهاي اروپايي دراختيار صدام قرار گرفته بود
سردار اميراحمدي با بيان اين که مين‌هاي کاشته شده در مناطق مرزي جمهوري اسلامي ايران توسط رژيم سابق عراق در طول هشت سال جنگ تحميلي از نظر تنوع، حجم و گستردگي قابل توجه است، يادآور شد: اين مين‌ها توسط چندين کشور غربي تامين و دراختيار صدام قرار گرفته بودند که تبعات و مشکلات اقتصادي و اجتماعي براي مردم ايران ايجاد کرده است.
وي خاطرنشان کرد: بر اين اساس همه کشورهايي که نقشي در آلوده کردن اراضي کشور به مين داشته‌اند، بايد ضمن پاسخ به اين‌ اعمال غيرانساني، در پاکسازي اين مناطق نيز متعهد باشند.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور با بيان اين که پاکسازي مناطق آلوده به مين و مواد منفجر باقيمانده از جنگ يک ماهيت بشردوستانه دارد، تصريح کرد: بر اين اساس تحقق کامل آن يعني پاکسازي اين ميادين نياز به همکاري و کمک بين‌المللي و بسيج منابع در سطح جهان دارد.
سردار امير احمدي اظهارداشت: در ايران چندين وزارتخانه و سازمان دولتي مانند شوراي عالي امنيت ملي، معاونت برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري، وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، وزارت کشور، وزارت نفت، بنياد شهيد و امور ايثارگران، هلال احمر، ستاد کل نيروهاي مسلح، ارتش، سپاه پاسداران، مراکز علمي و صنعتي، سازمان بهزيستي، داوطلبان غيرنظامي، شرکت‌هاي پيمانکاري و نيروهاي مردمي در پاکسازي ميادين مين در ايران همکاري دارند.
وي با بيان اين که پاکسازي ميادين آلوده به مين فعاليتي سخت و دشوار است که پيشرفت دراين زمينه در همه نقاط جهان به کندي انجام مي شود، ادامه داد: سختي و دشواري در پاکسازي مناطق آلوده به مين در ايران چند برابر است و دليل آن بالا بودن حجم، گستره، تنوع و پراکندگي مين‌هاي کاشته شده در کشور است که اين امر سرعت پيشرفت در پاکسازي مناطق آلوده را محدود کرده است.
وي همچنين گذشت حدود 25 سال از کاشت مين‌ها و تاثير تغييرات آب و هوايي را از ديگر عوامل موثر دانست که بر دشواري پاکسازي مناطق آلوده افزوده است.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور، وجود نقشه‌هاي مين‌گذاري شده در تسريع شناسايي، علامت گذاري و پاکسازي اين مناطق را بسيار تاثيرگذار دانست و افزود: بر همين اساس مرکز مين‌زدايي براي کسب اين نقشه‌ها از سوي طرف عراقي و همچنين سازمان‌هاي بين‌المللي از جمله کميته بين‌المللي صليب سرخ و سازمان ملل متحد تلاش کرد که تاکنون نتيجه‌اي به دست نياورده است.
سردار امير احمدي، کمک نکردن و همکاري نکردن نهادهاي بين‌المللي بويژه در بخش تامين مالي و تجهيزاتي را از جمله مشکلات موجود عنوان کرد و افزود: جمهوري اسلامي ايران تلاش فراواني براي فايق آمدن به مشکلات انجام داد که نتيجه آن پيشرفت‌هاي حاصل شده در امر پاکسازي است.
وي اظهار اميدواري کرد تا بزودي شاهد ايراني بدون آلودگي اراضي خود به مين و مواد منفجره بوده و موجبات رشد و توسعه همه‌ جانبه مناطق آلوده فراهم آيد.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور با بيان اين که عمليات مين‌زدايي يکي از دشوارترين عمليات‌هاي اجرايي است که در هر لحظه نيروهاي شاغل در آن با خطرات جدي روبرو هستند، گفت: نيروهاي پاکساز در جمهوري اسلامي ايران عمليات پاکسازي ميادين مين را اقدامي خداپسندانه و انسان‌دوستانه مي دانند.
سردار امير احمدي افزود: نيروهاي پاکساز تحقق اهداف پاکسازي را به‌طور جدي پيگيري مي‌کنند اما متاسفانه در سال گذشته 47 نفر از از اين نيروها دچار حادثه شده‌اند که از اين تعداد 35 نفر جانباز و 12 نفر به مقام والاي شهادت نايل آمده‌اند.
وي، کاهش آمار حوادث مين‌زدايي براي نيروهاي پاکساز و کاهش خطرات احتمالي براي ساکنين مناطق آلوده را يکي از دغدغه‌هاي اصلي مرکز مين‌زدايي کشور عنوان کرد.
وي گفت: اجراي طرح‌هاي مين‌زدايي با استفاده از استانداردهاي بين‌المللي و بومي ‌سازي شده، برگزاري دوره‌هاي آموزشي و بازآموزي ويژه براي 313 نفر نيروي مين‌روبي و تخريب، استفاده از تجهيزات و فناوري‌هاي نوين در عمليات مين‌زدايي طي سال‌هاي اخير از جمله تلاش‌هايي بوده که ماحصل آن کاهش 25 درصدي آمار مصدومان نيروهاي مين‌زدايي در سال 89 نسبت به سال‌هاي گذشته است.
رييس مرکز مين‌زدايي کشور افزود: در سال‌هاي اخير با همکاري برخي نهادهاي داخلي و کميته بين‌المللي صليب سرخ اقدامات قابل توجهي در حوزه آگاه‌سازي مردم و آموزش خطرات مين انجام شده که گروه‌هاي هدف در اين آگاه سازي ها دانش‌آموزان، کشاورزان، دامداران، عشاير و کاروان‌هاي راهيان نور بوده است.
وي همچنين ترجمه استانداردهاي بين‌المللي عمليات مين، تلاش‌هاي گسترده براي نهايي کردن استانداردهاي ملي پاکسازي و رفع آلودگي ميادين و به‌کارگيري تجارب به‌دست آمده از سال‌هاي فعاليت مين‌زدايي، طراحي و توليد و بکارگيري تجهيزات مکانيزه پاکسازي با توجه به فناوري‌هاي نوين و تهيه روش‌هاي پاکسازي براساس استانداردهاي مورد تاييد را از ديگر فعاليت‌هاي مرکز مين‌زدايي کشور طي سال‌هاي گذشته بيان کرد.
رييس مرکز مين زدايي کشور خاطرنشان کرد: جمهوري اسلامي ايران همواره به روح بشردوستانه حاکم بر پروتکل دوم کنوانسيون سلاح هاي متعارف خاص (CCW) احترام گذاشته و از اين رو همواره در تلاش است که برغم عضو نبودن در اين پروتکل ملاحظات مربوط به آن را محقق سازد.
سردار امير احمدي افزود: آغاز فعاليت شناسايي، علامت‌گذاري، پاکسازي مناطق آلوده به مين و مواد منفجره و انهدام مين‌هاي جمع‌آوري شده بلافاصله پس از اختتام جنگ تحميلي، همکاري با کشور عراق و سازمان‌هاي بين المللي براي پاکسازي مناطق آلوده از جمله مواردي است که از سوي جمهوري اسلامي ايران انجام شده که در پروتکل‌هاي دوم و پنجم کنوانسيون سلاح‌هاي متعارف خاص (CCW) به آن اشاره شده و کشورهاي عضو متعهد به انجام آن هستند.
وي همچنين اظهارداشت: اين در حالي است که کشورهاي عضو اين پروتکل‌ها و همچنين کنوانسيون منع مين ضدنفر (کنوانسيون اوتاوا) متعهد به همکاري با ديگر کشورها براي تسهيل در امر پاکسازي مناطق آلوده به مين و مواد منفجره باقيمانده از جنگ هستند که اين تعهد آنها در مورد جمهوري اسلامي ايران محقق نشده است.
وي يادآور شد: در حال حاضر توليد و تجارت مين در جهان سود ساليانه‌اي بالغ برسه ميليارد دلار به جيب کارخانه هاي اسلحه سازي چهار کشور توليد کننده سرازير مي‌کند که اين بيان کننده واقعيت تلخي در جهان معاصر است.
وي تاکيد کرد که جامعه جهاني بايد به سمت حذف دلايل بکارگيري از مين حرکت کند و آن اقدامي نيست جز محدود کردن عوامل ايجاد نزاع‌هاي مسلحانه که دخالت کشورهاي فرامنطقه‌اي و ابرقدرت در امور داخلي کشورها و مناطق مختلف از عمده دلايل اصلي آن است.
رييس مرکز مين زدايي کشور در ادامه از نيروهايي که امروز در عرصه پاکسازي و مين زدايي مناطق آلوده فعاليت مي‌کنند به عنوان سربازان گمنام حضرت امام زمان (عج) ياد کرد که نه به دنبال اسم و رسم هستند و نه به دنبال اين که از تلاش آنها تقدير شود.
سردار اميراحمدي گفت: نهادها و سازمان هاي مختلف از جمله اصحاب رسانه براي بازتاب فعاليت هاي نيروهاي پاکساز بايد وارد عمل شوند و با تهيه، پخش و نشر در اين زمينه برنامه هايي را تدارک و در منظر عمومي قرار دهند.
وي درمورد بازتاب بين المللي فعاليت هاي انجام شده در اين بخش گفت: مرکز مين زدايي در سال هاي گذشته چندين بار ميزبان نمايندگان و گزارشگران‌ نهادهاي بين المللي از جمله ICBL بوده است اما نگرش هاي سياسي حاکم بر اين نهادها مانع از گزارش دقيق مربوط به اقدامات جمهوري اسلامي ايران شده است که مرکز مين زدايي کشور در اين زمينه گلايه مند است.
وي افزود: برغم اين موضوع نمايندگان سازمان ملل متحد و کميته بين المللي صليب سرخ در بيانيه خود در مراسم روز جهاني مين که روز 15 فروردين ماه برگزار شد ضمن قدرداني از اقدامات جمهوري اسلامي ايران اعلام کرد که عملکرد ايران در پاکسازي مناطق آلوده مي‌تواند الگوي ديگر کشورهاي آلوده به مين به ويژه کشورهاي منطقه باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس