به گزارش مشرق به نقل از مهر، هميشه و همه جا کارشناسان ميراث فرهنگي و حفاظت از اشيا و ابنيه تاريخي در مواجهه با گردشگران و مردم، در سخنراني ها و هنگام بازديد از آثار و اشياي تاريخي تاکيد مي کنند که دست زدن به اشياي تاريخي و حتي دست کشيدن به ابنيه کاري بس اشتباه است چرا که چربي دست انسان روي يک اثر تاريخي از عمر آن اثر بکاهد.
الهه نيک آذر يکي از باستان شناسان دراين باره به خبرنگار مهر گفت: در بسياري از ابنيه تاريخي حد و مرزي بين اثر نامنقول( بخشي از بناي تاريخي) و گردشگران وجود دارد تا اثر دست انسان روي آن نماند و باعث کثيفي، سياهي و انتقال چربي دست روي آنها نشود.
وي با بيان اينکه اثر چربي بدن انسان از جمله دست او روي ابنيه و آثار چند صد ساله تدريجي است افزود: دست زدن به اشياي تاريخي باعث خواهد شد تا چربي دست انسان و يا رطوبت آن جذب شي شود و به مرور زمان همان نقطه رو به سياهي و کثيفي برود بنابراين يکي از دلايل اينکه همواره کارشناسان ميراث فرهنگي مي گويند در مواجهه با ابنيه و اشياي تاريخي مراقب باشيد، همين مورد است.
تاکيد باستان شناسان و حافظان ميراث فرهنگي در رعايت مواجهه گردشگران با اشياي تاريخي و لمس نکردن آنها در حالي است که مسئولان سازمان ميراث فرهنگي به عنوان مديران سازمان متولي حفاطت از ميراث فرهنگي خود به اين نکته مهم توجهي ندارند.
به عنوان مثال منشور کوروش که بعد از سالها تلاش شهريور ماه سال 89 از موزه بريتانيا براي نمايش در ايران به موزه ملي رفت؛ داخل محفظه شيشه اي نگهداري شد تا آنکه سازمان ميراث فرهنگي اواخر فروردين ماه، مراسم اختتاميه نمايش منشور کوروش را برگزار کرد و آن را به نمايندگان موزه بريتانيا تحويل داد.
منشور کوروش در اين برنامه که با حضور رسانه ها، نمايندگاني از موزه ملي، سازمان ميراث فرهنگي و اسفنديار رحيم مشايي برگزار شد، با تشريفات خاص از داخل ويترين بيرون آمد. مسئولان موزه بريتانيا با صندوق حاوي منشور کوروش وارد سالن شدند. منشور از صندوقچه بيرون آورده شد و روي ميز مقابل مشايي قرار گرفت تا وي هنگام سخنراني خود "منشور کوروش " را بهروي دست بگيرد. مشايي برخاست و در حاليکه منشور را همراه با بالش ويژه آن به روي دست گرفته بود سخنراني خود را آغاز کرد.
دست زدن به منشور کوروش بدون دستکش!
از سوي ديگر حميد بقايي، که تا چند روز پيش ارشدترين مقام در سازمان ميراث فرهنگي بود، در عکسي که يکي از خبرگزاري ها نيز آن را منتشر کرده است، منشور کوروش را بدون دستکش در دست گرفت. اين درحالي است که بقيه افراد از جمله نماينده موزه بريتانيا حاضر در اين برنامه جانب احتياط را رعايت کرده و براي تماس با اين منشور از دستکش آبي رنگي استفاده کرده اند.
عکس يادگاري با جام طلايي مارليک
غير از بقايي يکي ديگر از مسئولان سازمان ميراث فرهنگي در بخش موزه هاي تحت نظر اين سازمان، بدون رعايت ضوابط و با در دست گرفتن جام مارليک که جامي از زر ناب و به ارتفاع ?? سانتي متر است عکس يادگاري انداخته و همين عکس را روي وب سايتهاي جهاني قرار گرفته است.
نيک آذر در اين باره گفت: وقتي مسئولان و متوليان حفاظت از ميراث فرهنگي در کشور جانب احتياط را مورد آثار تاريخي رعايت نمي کنند از مردم عادي و گردشگران چه انتظاري داريم؟
وي تصريح کرد: به نظر مي رسد از آنجايي که مسئولان سازمان ميراث فرهنگي به دليل اينکه قبل از انتصاب در اين سازمان، هيچ تخصصي در ارتباط با ميراث فرهنگي و باستان شناسي و حفاظت از آثار تاريخي نداشته اند، نمي دانند حساسيت ها در برابر مواجهه با آثار تاريخي چقدر است! اين درحالي است که حافظان آثار تاريخي در کشورهاي ديگر حتي اثر مخرب تنفس انسان بر اشياي تاريخي را نيز بررسي کرده و براي کنترل اثرات مخرب آن برنامه ريزي مي کنند!