پل شاه عباسي جاجرود اثري 850 ساله
به گزارش مشرق به نقل از مهر، اين پل تاريخي باشکوه در 10 کيلومتري شمالشرق استان تهران از آثار دوران سلجوقيان محسوب ميشود که در دورههاي صفويه، قاجاريه و پس از آن نيز بارها مورد بازسازي و مرمت قرار گرفته است از اين رو مردم آن را «پل شاه عباسي» مينامند و به نوشته منابع تاريخي اين پل در زمان ناصرالدين شاه قاجار به دست «حاج ميرزا بيک نوري» فراش «خلوت شاه» با هزينه بيست و چهار هزار تومان بازسازي شده است.
پل تاريخي شاه عباسي جاجرود که در فهرست آثار ملي نيز به ثبت رسيده بعنوان يکي از اصلي ترين بناهاي تاريخي استان تهران داراي دو دهانه بزرگ مياني به عرض هفت و طول (از بستر رودخانه) 12 متر و دو دهانه کوچک شرقي و غربي به عرض چهار و طول پنج متر اس.
اين پل در گذشته بدليل بالا بودن سطح رودخانه جاجرود هر چهار دهانه ياد شده معبر آبي خروشان بود اما امروزه با احداث سد لتيان و کاسته شدن از حجم اين شريان زيباي شمالشرق استان تهران تنها دهانههاي مياني به گذرگاه آب تبديل شده دو دهانه کوچک محل عبور عابرين هستند.
مصالح بکار رفته در بناي پل شاه عباسي جاجرود از جنس سنگهاي محلي بستر رودخانه و ملاط خاک است و اين اثر تا پيش از احداث پل سيماني جاجرود تا سال 42 هجري شمسي بعنوان تنها معبر مواصلاتي تهران و مازندارن بار ترافيکي خودرويي اين مسير را نيز تحمل ميکرد.
ريزش بخشي از پل شاه عباسي جاجرود
اما به نظر ميرسد آهسته آهسته توان اين پير خسته از بي مهري مسئولان ميراث فرهنگي استان و کشور تاب شده و نفسهاي آخر پل تاريخي مستقر در اين ديار را ميتوان در محيطي متروک به وضوح شنيد.
پل باشکوه و زيبايي که طي بيش از هشت قرن متمادي تاريخ کهن نواحي سرسبز شمالشرق استان تهران را مرور کرده و اگر ميتوانست لب به سخن بگشايد شايد از عبور قرقچيان پادشاه، لمس سم اسبان نيروهاي لشگري، صداي چرخ ارابه مسئولان کشوري، حکومت سلطان جاج حکمران قديمي منطقه جاجرود و ديگر وقايع کوچک و بزرگ مسير نواحي شمالي کشور داستانهاي روايت ميکرد اما در حال حاضر فرياد بلند اين کهن پل 850 ساله از رنج تخريب تدريجي گويي به گوش هيچ يک از مسئولان نميرسد.
طي روزهاي اخير منظرهاي ناآشنا مردمان و گردشگران اغلب پايتخت نشين جاجرود را آزرده خاطر کرد چراکه در خاطرات کودکي اهالي شمالشرق پل شاه عباسي جاجرود نمادي از قدرت و صلابت بشمار ميرفت و ريزش ظلع جنوب غربي اين اثر تاريخي ناخشنودي دوست داران فرهنگ غني ايران زمين را بدنبال داشت.
تبديل اثر ملي 850 ساله به پاتوق معتادان
البته رنج پل شاه عباسي تنها به تخريب البته طبيعي صورت گرفته منتهي نميشود بلکه تبديل اين اثر تاريخي هشت قرني به پاتوق معتادان رنجي چند برابر را به رهگذران تحميل کرده است.
مشاهده چهره خواب آلوده و درهم ريخته معتادان، سرنگ، بسته سيگار، پيکنيک، فندک و ديگر ابزارآلات استفاده از مواد افيون همراه با آتشي که طي ساعات پاياني روز به جان ديوارهاي تاريخي اين اثر ارزشمند ميافتد موجبات ناراحتي و اعتراض اهالي و گردشگران را فراهم آورده است.
در سالهاي اخير به جهت حفظ و حراست از بناي قديمي اين اثر، راه گذري پل به روي وسايل نقليه بسته شده است اما اين انسداد بطور کامل صورت نگرفته و موتورسواران اغلب افاغنه که مبحث نگهداري از آثار تاريخي اين مرز و بوم چندان برايشان مهم نيست بدون دغدغه خاطر از روي آن عبور ميکنند.
جاري شدن فاضلاب محلي از مجاري کناري، بوي تعفن شديد و انواع و اقسام زبالههاي خانگي و کارگاهي در زير پاي پل شاه عباسي را شايد بتوان کمترين مشکلات اين اثر دانست.
نزولات آسماني دليل اصلي تخريب پل
دهيار روستاي سعيدآباد جاجرود در گفتگو با خبرنگار مهر پيرامون اين اثر تاريخي اظهار داشت: پل شاه عباسي جاجرود اثري تاريخي متعلق به دوران حکومت سلجوقيان است که کارشناسان قدمتي نزديک به 850 سال را براي آن تخمين ميزنند.
حسين رحماني پيرامون دلايل ريزش بخشي از اين پل تاريخي خاطرنشان کرد: دليل اصلي ريزش بخش جنوب غربي اين پل تاريخي جمع شدن آب بارانهاي فصلي معمول اين برهه زماني است.
اين مسئول ادامه داد: موضوع ريزش بخشي از پل شاه عباسي که در فروردين ماه سال جاري روي داد طي مکاتباتي به مسئولان ميراث فرهنگي و همچنين بخشداري مرکزي تهران اطلاع داده شده است.
بخش مرکزي نيازمند شعبهاي از سازمان ميراث فرهنگي
بخشدار بخش مرکزي تهران نيز پيرامون موضوع ريزش قسمتي از اين اثر تاريخي عنوان کرد: متاسفانه بخشي از پل شاه عباسي جاجرود بر اثر حوادث طبيعي تخريب شده است.
محمود مصلحي شاد بيان داشت: از اين رو بخشداري مرکزي تهران در راستاي حفظ و حراست از اين اثر تاريخي نامه نگاريهاي خود را با مسئولان ميراث فرهنگي استان انجام داد و به محض تخصيص اعتبارات لازم مراحل مرمت آن آغاز ميشود.
اين مسئول بخش مرکزي تهران را نيازمند بازگشايي شعبهاي از ميراث فرهنکي و گردشگري دانست و افزود: وجود آثار تاريخي متعدد در بخش مرکزي تهران راهاندازي شعبهاي از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در اين مناطق را به امري ضروري مبدل ساخته است.
جاجرود مجموعهاي از مناطق روستايي واقع در شمالشرق استان تهران و 10 کيلومتري پايتخت است و همگان اين خطه خوش آب و هوا را با رودخانه مشهور و طبيعت زيباي آن ميشناسند.
نقاطي روستايي همچون خسروآباد، سعيدآباد، طاهرآباد و نواحي کارگاهي از جمله مناطق جاجرود به شمار ميرود.