به گزارش مشرق به نقل از مهر، در روزهاي ابتدايي ارديبهشت ماه امسال يک خبر 210 هزار کارمند تهراني را تکان داد. خبري خوشايند که موجب تعطيلي زودهنگام کارمند تهراني و ناخوشايند براي حذف نهار از برنامه ادارات پايتخت بود.
نعمت الله ترکي معاون برنامه ريزي و پشتيباني و منابع انساني استاندار تهران اعلام کرد براي کاهش بار ترافيک و آلودگي هوا، ساعت کاري ادارات تهران را کاهش مي دهيم و چون پايان ساعت کاري کارمندان تهراني 14:30 دقيقه عصراست براي بالا بردن بهره وري نهار ارادات هم حذف شده و هرکس در اداره نهار ميل کند توسط بازرسان توبيخ و در پرونده اش درج مي شود.
هنوز مهر و امضاي ابلاغيه استانداري خشک نشده بود که صداي سازمان بازرسي کل کشور بلند شد که اين ابلاغيه خلاف قانون است. اما نعمت الله ترکي معاون استاندار تهران در پاسخ اعلام کرد: پاسخ سازمان بازرسي را کتبي و شفاهي مي دهيم. اين مقام مسئول در استانداري پايتخت با ارائه دهها قانون و تبصره و آيين نامه مبني بر اينکه استانداري نهاد حاکميتي است و آراي کميته اضطرار آلودگي هواي تهران حکم قانون دارد بر قانوني بودن اين تصميم تاکيد کرد.
لطفالله فروزنده معاون رئيس جمهور هم در دفاع از اظهارات ترکي گفت: اين مصوبه قانوني است و در پي انتقاد کارمندان دولت به حذف نهار هم اعلام کرد: بابت ناهار کارمندان، وجه نقدي به آنها تعلق ميگيرد و در عوض آنها بايد تمامي ساعت کاري خود را به خدمترساني اختصاص دهند که از اين طريق علاوه بر صرفهجويي در وقت و هزينه، به کاهش آلودگي هوا نيز کمک ميشود.
مجلس واکنش نشان داد
ولي ماجرا تنها به جدال استانداري و سازمان بازرسي منتهي نشد بلکه صداي نمايندگان مجلس هم درآمد. در اين ميان برخي نمايندگان مجلس با اين اقدام موافق بودند و برخي مخالف.
کاهش ساعت کار غيرقانوني است
صمد وفايي عضو کميسيون اجتماعي مجلس درباره سخنان معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رئيسجمهوري و قانوني خواندن کاهش ساعت اداري گفت: صحبتهاي اخير"لطفالله فروزنده" جاي تامل دارد چرا که تغييرخودسرانه ساعات کاري خلاف قانون است و بايد به تصويب مجلس برسد.
اين نماينده مجلس اظهار داشت: اين ابلاغيه زيرپا گذاشتن نص صريح قانون مديريت خدمات کشوري است که طبق آن 44 ساعت کار موظف براي کارکنان دولت در نظر گرفته شده است درحالي که معاون رئيس جمهور براي توجيه اين کار به قانون "مبارزه با فضاي آلوده" استناد کرده، اما اين قانون در شرايط خاص اعمال ميشود.
وي تصريح کرد: قانون مديريت خدمات کشوري اين اختيار را به دولت نداده که در طول سال، ساعت کار را کاهش دهد. در ضمن اگر به استناد به اين قانون ساعت کار ادارات تهران و کلانشهرها در سال کاهش پيدا کرده چرا اين قانون در استانهاي خوزستان، ايلام و کرمانشاه که با پديده گرد وغبار روبروهستند اجرا نميشود؟
ابلاغ کاهش ساعت کار و حذف نهار از سوي دولت قانوني است
در اين حال فاطمه بداغي معاون حقوقي رئيس جمهور هم به ميان گود آمد و گفت که تغيير ساعت کاري تهران قانوني است و دولت بر اساس مفاد 3 و 7 قانون براي کنترل منابع آلوده کننده هوا اقدام کرده است.
بداغي درباره ادعاي سازمان بازرسي کل کشور مبني بر اينکه اقدام دولت بر خلاف قانون مديريت خدمات کشوري است گفت: قانون مديريت خدمات کشوري يک قانون عام و قانون مبارزه با آلودگي هوا، خاص و براي شرايط اضطرار وضع شده است و قوانين عام موخر نمي تواند ناسخ قوانين خاص مقدم باشد مگر اينکه به طور صريح قيد شود.
وي افزود: دولت هم با توجه به شرايط اضطرار اهميت موضوع و حفظ سلامت مردم اختيار دارد نسبت به اتخاذ تصميماتي براي کنترل منابع آلوده کننده هوا اقدام کند.
معاون حقوقي رييس جمهور در پاسخ به اين انتقاد که قانون مبارزه با آلودگي هوا مربوط به شرايط اضطرار است و در حال حاضر موضوعيت ندارد،گفت: شوراي عالي ترافيک و استانداري تهران مطالعات مفصلي در خصوص پيشگيري آلودگي هواي تهران انجام داده اند و به اين نتيجه رسيده اند که براي کنترل آلودگي هوا و جلوگيري از وقوع شرايط اضطرار سال گذشته تهران در يک بازه زماني نسبت به کاهش ساعات کار ادارات دولتي اقدامات لازم انجام شود.
با تمام اين گفتگوها و اظهارنظرها از سوي مسئولين اجرايي و قانونگذاران، سازمان بازرسي کل کشور همچنان بر غيرقانوني بودن اين ابلاغيه پافشاري دارد به نحوي که حجت الاسلام پورمحمدي رئيس اين سازمان از دولت خواسته هر چه زودتر ابلاغيه خود را پس بگيرد و ساعت کاري به روال عادي خود بازگردد.
اما در تازه ترين اظهار نظرها و در حالي که موضوع کاهش ساعت کاري دستگاههاي اجرايي پايتخت محل مناقشه بود باز هم اظهارات معاون استاندار تهران جنجال ديگري آفريد و آن هم حذف ساعت ناهار از برنامه کاري کارمندان تهراني بود به نحوي که اگر کارمندي در شهر تهران هنگام ظهر نهار گرم يا ميل کند توبيخ مي شود و اگر هم شهروندي مشاهده کرد مي تواند با شماره 111 تماس بگيرد و اطلاع دهد.
وقت نماز فقط 20 دقيقه / صرف نهار در قوه قضائيه و شهرداري هم ممنوع است
نعمت الله ترکي معاون برنامه ريزي و منابع انساني استانداري تهران گفت: حذف ساعت ناهار در تمامي دستگاههاي دولتي که حقوق بگير دولت هستند در شهر تهران اجباري است و هيچ سازماني نمي تواند ادعا کند که بخشنامه به ما نرسيده يا ابلاغ نشده است.
وي افزود: حتي وقت نماز در ادارات تنها 20 دقيقه پس از اذان است و کارمندان به هيچ عنوان حق طبخ، گرم کردن و خوردن نهار را ندارند در غير اينصورت با آنها برخورد مي شود و اين ابلاغ و آيين نامه مربوط به تمامي دستگاهها است و شهرداري تهران و قوه قضائيه و وزارتخانه ها هم بايد تبعيت کنند.
از سوي ديگر و برخلاف اظهارات معاون استاندار در برخي دستگاهها و نهادها مانند شوراي شهر تهران همچنان نهار سرو مي شود و شهرداري تهران هم با اينکه سالهاست طبخ نهار را از دستور کار خود خارج کرده ولي ساعت ناهار کارکنان همچنان به قوت خود باقي است.
نهار در شهرداري تهران آزاد است
در اين مورد هادي ايازي سخنگوي شهرداري تهران گفت: شهرداري تهران شامل قانون ساعت کار14:30 عصر نمي شود و تا ساعت 16 فعال است و کارکنان هم مي توانند ناهار ميل کنند زيرا بسياري از فعاليتهاي شهرداري 24 ساعته و شيفتي است و نمي شود به اين قانون استناد کرد.
همچنين بررسيهاي ميداني حاکي از آن است که ساعت ناهاري در دادسراها و دادستاني تهران و دستگاههاي زير مجموعه قوه قضائيه نيز همچنان برقرار است و حتي پايان ساعت کاري هم براي اين دستگاهها هنوز ساعت 16 است.
صبحانه و ميان وعده جايگزين نهار کارکنان
هر چند که کارمندان ايراني راهي براي غلبه بر گرسنگي پيدا مي کنند ولي براي آن دسته از کارمنداني که صرف ناهار را به بعد ار پايان ساعت کاري موکول مي کنند از سوي کارشناسان تغذيه غذاي جايگزين ناهار پيشنهاد شده است.
سهيلا جعفري دکتراي علوم تغذيه در مورد حذف نهار کارکنان دولت گفت: وقت نهار حدود ساعت 13 تا 13:30 است و کارکنان تنها يک ساعت ديرتر نهار ميل مي کنند.
وي افزود: براي جلوگيري از ضعف و تامين کالري کارکنان بايد حتما قبل از ورود به محل کار صبحانه کامل خورده و در ساعت يک ظهر ميان وعده ميل کنند که معمولا ميوه يا چاي و بيسکويت و کيک است.