به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق، داسو «رافال» و يوروفايتر «تايفون»، رقباي نهايي در برنامه خريد 10 ميليارد دلاري هند براي 126 فروند جنگنده جديد پس از کنار گذاشته شدن ساب «گريپن» خواهند بود.
بنا بر اعلام رسانه هاي هندي مقامات نظامي اين کشور تنها با سازندگان رافال و تايفون تماس گرفته و پيشنهاد نهايي را از آنها درخواست کرده اند از اينرو به نظر مي رسد جنگنده هاي اف-آ-18ئي/اف سوپرهورنت و اف-16 از آمريکا، گريپن از سوئد و ميگ-35 روسيه از دور رقابت خارج شده باشند.
هر چند ميگ-35 در نمايشگاه هوايي هند در بنگلور به پرواز درنيامد اما يکي از مقامات صنايع دفاعي روسيه به خبرگزاري ريانووستي اعلام کرده است که اين جنگنده هنوز به طور رسمي از رقابت کنار گذاشته نشده است.
تصميم هند به نتايج آزمايشات پروازي اجرا شده در سال 2010 بستگي زيادي داشته است و ارتش هند مي خواهد تا ماه مي سال 2012 کار قرارداد، نهايي شده و به امضا برسد.
هند ابتدا در سال 2007 وجود اين برنامه را اعلام کرد. طبق نظر هند، شرکت برنده قرارداد بايستي 50 درصد مبلغ معامله را براي توليد در هند سرمايه گذاري کند. 18 فروند اول توسط سازنده و بقيه در صنايع هوايي هندوستان ساخته خواهد شد.
به گزارش مشرق، صنايع هوايي هندوستان(HAL) پيشتر نيز خط توليد جنگنده هاي مختلف خارجي از جمله ميگ21 و 27 در زمان شوروي سابق و جنگنده تهاجمي جگوار ساخت فرانسه و انگلستان و نيز جنگنده چند منظوره سوخو-30 از روسيه در سالهاي اخير را از سازندگان دريافت کرده و اقدام به طراحي بومي جنگنده هايي چون ماروت کرده بود. در راستاي همين سياست ها، براي اين برنامه نيز توليد داخلي و انتقال فناوري را در زمره شروط مهم رقابت قرار داده است.
نکته قابل توجه ديگر، نپذيرفتن ميگ-35 به عنوان روزآمدترين نمونه ميگ-29 است که در چند مدل از سالها پيش در خدمت ارتش هند بوده و نمونه ناونشين اين جنگنده(ميگ-29-کي) در چند سال گذشته به خدمت هند درآمده است. حذف تنها گزينه روسي در اين برنامه در حالي که هند ارتباطات صنعتي نظامي بسيار گسترده اي با روسيه داشته و دارد نکته ايست که نبايد از نظر دور داشت.