به گزارش مشرق، فارس نوشت؛ فرزاد پيرويان بيان داشت: در مواد غذايي و آرايشي و بهداشتي مسئلهاي که با آن درگير هستيم حجم بالاي مصرف است و از طرفي همه مردم در طول روز با آن سروکار دارند در نتيجه تعيين ناظر 24 ساعته براي افراد امکانپذير نيست و از طرفي چنين سيستم نظارتي نيز در کل دنيا وجود ندارد.
وي ادامه داد: بنابراين براي ايجاد سلامتي در غذاي مردم بهترين راهکار اين است که مردم خودشان ناظر خود باشند يعني سطح آگاهي مردم را افزايش دهيم و بدين ترتيب مردم با اطلاع از ويژگيهاي مواد غذايي سالم به طور عملي بازرس خودشان باشند.
* افزايش سطح آگاهيهاي مردم راهکاري اساسي
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني استان قزوين اضافه کرد: بايد سطح آگاهي و قدرت تشخيص مردم را مدام بالا ببريم و اين وظيفهاي است که در يک قسمت به واسطه اهرم نظارتي بر عهده دانشگاه علوم پزشکي است و بخش ديگر نيز از طريق رسانهها و مجامع عمومي بايد تبيين شود تا قدرت تشخيص و تمايز مردم بالا رود.
وي اعلام کرد: هميشه در بازار توليد و توزيع مواد غذايي و آرايشي يک عده سودجو هستند که محور کارشان برخلاف حرکت سلامت محوري است و تنها به دنبال نفع اقتصادي خود هستند در نتيجه به دنبال اين هستند که محصولاتي به صورت تقلبي و غير سالم تهيه و عرضه کنند.
پيرويان عنوان کرد: مواد غذايي و آرايشي تقلبي به دليل نداشتن کيفيت و مرغوبيت لازم که حتي با کيفيت اعلامي برروي جلد آن مطابقت ندارد دو نوع عارضه را سبب ميشود که عارضه اول بلافاصله عوارض خود را نشان ميدهد که در اين زمينه ميتوانيم به مواد غذايي فاسد و مسموم اشاره کنيم که به سرعت علائم خود را نشان ميدهد.
وي تصريح کرد: ولي برخي از مواد غذايي و آرايشي قاچاق و تقلبي داراي عوارض درازمدت هستند، در نتيجه فرد پس از مصرف اين مواد زماني به عارضه ناشي از مصرف اين مواد مبتلا ميشود که در نتيجه فرد پس از مصرف ديگر نميداند علت اين عارضه مصرف آن مواد تقلبي بوده است.
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني استان قزوين خاطرنشان کرد: فرق مواد قاچاق با تقلبي اين است که در مواد تقلبي کالايي که عرضه شده است با نام يک شرکت تجاري معتبر به بازار آمده ولي محصول آن شرکت نيست بلکه عدهاي سودجو از آرم تجاري آن شرکت سوءاستفاده کرده و محصولي که با ويژگيهاي درج شده بر روي برچسب کالا مطابقت ندارد را به بازار عرضه ميکنند.
* مراقب رنگ مصنوعي غيرمجاز در غذاها باشيم
وي عنوان کرد: در برخي مواد غذايي استفاده از رنگ مصنوعي غيرمجاز را شاهد هستيم که اثرات و عوارض خاصي را دارد البته استفاده از رنگ در غذاها غيرمجاز نيست بلکه استفاده از برخي از رنگها نيز مجاز است.
پيرويان يادآور شد: در واقع بايد گفت که اگر سطح آگاهي مردم را بالا ببريم، ميتوانيم به خوبي در خصوص عوارض مواد غذايي و آرايشي ناسالم اطلاعرساني کنيم و همچنين مواد غذايي و آرايشي سالم را معرفي کنيم.
وي تأکيد کرد: در اين ميان سيستمهاي دولتي و نظارتي هم بايد بسترهاي عرضه موادغذايي و بهداشتي و تقلبي قاچاق را کم کنند و به عنوان يکي از مسائل نظارتي وضعيت تهيه و توزيع را سامان دهند.
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني استان قزوين افزود: اين حرکت بدان معناست که بايد به سمت صنعتي شدن، کارگاهي و کارخانهاي شدن و تعيين يک سري الزامات قانوني برويم و آن را تعريف کنيم.
وي توضيح داد: يکي از مسائلي که بايد در ميان مردم بيشتر معرفي شود، پروانه بهداشتي است چراکه مردم بايد به خوبي پروانه بهداشتي را بشناسند و بدانند که وقتي يک کالا داراي پروانه بهداشتي است در واقع فرآيند توليد آن محصول بر مبناي اين پروانه انجام ميشود چراکه به غير از کنترل و نظارتهاي انجام شده، فردي به عنوان مسئول فني با آشنايي مسائل فني و اصول توليد و همچنين معيارهاي سلامت مسئوليت دارد تا بر روند توليد نظارت کند و در صورت بروز ايرادي، توليد را متوقف کنند.
پيرويان خاطرنشان کرد: کارشناسان دانشگاه علوم پزشکي کالاهاي توليدي را در کارخانه و بازار عرضه بررسي ميکنند تا بر روند سلامت کالا نظارت شود.
وي گفت: همه اينها انجام ميشود ولي هنوز خيلي از افراد نميتوانند تشخيص دهند که کالاهاي داراي مجوز و کالاهاي غيرمجاز کدامند چراکه نمادها و مجوزها براي مردم شناخته نشده است.
وي گفت: علاوه بر اين بايد در هنگام خريد به تاريخ توليد و انقضا نيز توجه شود و از طرفي شرايط نگهداري کالا در محل فروش نيز مهم است.
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني استان قزوين اضافه کرد: در خصوص قاچاق بايد گفت که اين زمينه تنها در مرزهاي کشور وجود دارد که توسط برخي کالاهاي قاچاق از طريق غيرقانوني وارد کشور ميشوند.
*فرق کالاي قاچاق و تقلبي
وي عنوان کرد: اما محصولات تقلبي بيشتر توسط عوامل داخلي انجام ميشود بدين معنا که ضعيف بودن نظارت و برخي مسائل در يک استان موجب ميشود تا توليدکنندهاي کالاي با کيفيتي پايينتر از کيفيت اصلي خود را به بازار آن استان ارائه کند، البته در اين ميان تعداد توليدکنندههايي که چنين تخلفي را ميکنند بسيار کم است چراکه بيشتر توليدکنندگان تلاش ميکنند تا از نام تجاري خود دفاع کنند بنابراين با توليد کالاي نامرغوب به حيثيت خود لطمه نميزنند در نتيجه بيشتر توليدات کالاهاي تقلبي به صورت زيرپلهاي در قالب محصولات بينام و نشان و محصولات ارائه شده با نام تجاري يک شرکت معتبر است.
پيرويان تصريح کرد: در عرضه مواد غذايي کارشناسان معاونت بهداشتي بررسي لازم را دارند و محصولات را بررسي ميکنند و بعد در صورتي که آن کالا مشکلي داشته باشد براي اطلاع مردم اطلاعرساني ميشود.
وي اعلام کرد: محصولاتي که با نام معتبر يک شرکت توليدکننده عرضه ميشود بسيار آسيب زننده است چراکه امکان تشخيص آن سخت است و بيشتر از طريق کارخانه توليدکننده کشف و اعلام ميشود.
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني استان قزوين افزود: براي خريد کالاي غيرتقلبي پيشنهاد ما اين است که مردم از فروشگاههاي معتبر خريد کنند که مسير خريد اين فروشگاهها روشن است و محصولات موجود در آن فروشگاههاي نيز معتبرتر است.
وي اظهار داشت: براي اطلاعرساني مردم شماره تماس 09646 را راهاندازي کرديم که مردم کل استان ميتوانند در ساعات اداري و غير اداري با اين شماره تماس بگيرند و سؤالات دارويي و اطلاعات غذايي خود را مطرح کنند، تماس با اين شماره رايگان است و در صورتي که فرد در ساعت غير اداري تماس بگيرد و شماره خود را اعلام کند، پاسخ وي در تماس با شماره اعلام شده اطلاعرساني ميشود.
* پفک، چيپس و نوشابه نخوريد
پيرويان بيان داشت: در خصوص پفک، چيپس و نوشابه توصيه ما بر مصرف نکردن اين نوع کالاهاست، ممکن است اين سؤال مطرح شود که پس چرا اين کالاها مجوز وزارت بهداشت دارند که بايد گفت که اين کالاها با رعايت ضوابط و مقررات وزارت بهداشت قابل توليد و مصرف آنها بلاشکال است ولي آنچه مهم است اينکه پفک، چيپس و نوشابه و مواد غذايي از اين دست نبايد جايگزين مواد غذايي اصلي شوند و به جاي غذاي سالم خورده شود يعني نبايد فرد خود را با خوردن اين دست مواد غذايي سير کند.
وي توضيح داد: مصرف يک ليوان نوشابه معادل 70 قند است و در نوشابه بدون قند نيز زياد فرقي نميکند چراکه در نوشابه معملي قند را به صورت مستقيم وارد بدن ميکنيم که بدن را مستعد بيماري ديابت، قلبي و عروقي ميکند ولي در نوشابه بدون قند شيرينکننده ديگري استفاده شده که آن هم حد مجازي دارد.
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني استان قزوين يادآور شد: طرحي به نام pms يا کنترل پس از فروش را به صورت کشوري وزارت بهداشت از طريق معاونت غذا و دارو از سال 1384 اجرا کرده است که اجراي اين نتايج خوبي را داشته است.
وي تأکيد کرد: اين طرح چون به صورت کشوري اجرا ميشود به داشتن يک اطلاعات جامع و در عين حال با گستره و تعريف کشوري کمک ميکند.