کد خبر 406156
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۱

به نظر می رسد مسکو، بار دیگر و این‌بار در یمن دچار اشتباه محاسباتی استراتژیک شده و عملا باعث شده که بی‌وقفه ائتلاف عربی به بمباران های خود علیه مردم بی دفاع یمن ادامه دهد

به گزارش مشرق، قطعنامه ۲۲۱۶ پیشنهاد شده از سوی شورای همکاری خلیج فارس، بیست و پنجم فروردین با رای مثبت ۱۴ عضو شورای امنیت و رای ممتنع روسیه به تصویب رسید.
این قطعنامه تحریم‎هایی تسلیحاتی علیه گروه مردمی انصارالله، ممنوعیت سفر علی عبدالله صالح، تحریم عبدالملک الحوثی، رهبر جنبش انصارالله و درخواست از این جنبش برای تحویل دادن قدرت را در برمی گیرد.

قطعنامه سازمان ملل متحد بدون هیچ اشاره ای به تجاوز عربستان به خاک یمن، از طرف های درگیر خواسته حملات خود را متوجه غیرنظامیان نکنند.
دبیرکل شورای امنیت نیز باید تلاش های خود را برای رساندن کمک های بشردوستانه و برقراری آتش بس افزایش دهد. این در حالی است که طی سه هفته گذشته ریاض بارها از رسیدن کمک های بشردوستانه سازمان های بین المللی به مردم یمن جلوگیری کرده است.

با این همه به نظر می رسد رای مثبت چین و ونزوئلا و رای ممتنع روسیه به قطعنامه نیاز به تحلیل و واکاوی دارد.

به طور کلی دو کشور روسیه و چین در اکثر مواقع دارای یک خواسته مشترک هستند که محدود کردن اعمال قدرت نظامی یک جانبه ایالات متحده در جهان و منطقه است.
در این مورد، اگر چه ظاهراً ایالات متحده در یمن مداخله نظامی ندارد، اما نیروهای عربی به رهبری آل سعود از پشتیبانی اطلاعاتی و لجستیکی آمریکا بهره مند هستند. اما به نظر می رسد مسکو و پکن تصمیم گرفته اند براساس منافع کلی خودشان عمل کنند و وارد درگیری های منطقه ای نشوند، همان طور که از ائتلاف گسترده عربستان هم حمایت نمی کنند.

در واقع، چینی ها همواره آگاهانه تلاش می کنند تا با دوری گزیدن از کانون درگیری ها، منافع حداکثری خود را به صورت مسالمت آمیز تامین نمایند و تنها متمرکز بر بر بحران هایی هستند که در محیط فوری امنیتی این کشور رخ می دهد و اگر در مسئله ای رویارویی و هزینه های سنگین مطرح شود، چینی ها غالبا از موضع خود عقب نشینی کرده و انعطاف پذیر می شوند.

در این بین، اما رای ممتنع روس ها بیش از دو کشور دیگر غیرمنتظره به نظر می رسد. در واقع در شرایطی که گمان می رفت مسکو هر قطعنامه ای درباره یمن را با حساسیت ویژه پیگیری کند، همراهی با متنی که در آن هیچ اشاره ای به کشتار بی گناهان در حمله های هوایی و لزوم پایان دادن عربستان به جنگ نشده، باعث ایجاد سوالاتی درباره چرایی این موضوع شده است.

به خصوص این که اگر به این موضوع توجه داشته باشیم که روسها خود پیش نویس قطعنامه ای را در قالب مساعی جمیله به شورای امنیت ارائه داده بودند که بر اساس آن از طرف های درگیر خواسته شده بود که در چارچوب حمایت از حقوق بشر، بمباران هوایی فورا متوقف شود تا به این ترتیب بتوان اتباع خارجی را از یمن خارج کرد و کمک های انسانی به افراد نیازمند رساند. اما در نهایت با عقب نشینی کامل از پیش نویس پیشنهادی خود، به قطعنامه کشورهای عربی پیوستند و حتی می توان رأی ممتنع روس ها را به منزله رأی مثبت دید؛ چرا که با آگاهی از رای بی اثر خود زمینه تصویب قطعنامه را فراهم نمودند.

این اتفاق زمانی عجیب تر می شود که نگاهی به سخنان متناقض ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل در جلسه رأی گیری شورای امنیت و بیانیه وزارت خارجه روسیه داشته باشیم. نماینده روسیه گفته بود که: روسیه به این علت به قطعنامه پیشنهادی شورای همکاری خلیج فارس درباره یمن رأی ممتنع داده که این قطعنامه پیشنهادهای مسکو را در نظر نگرفته است. این قطعنامه آسیب‌هایی را که از عملیات نظامی به ملت یمن می رسد در نظر نگرفته است. وی افزود: ما از تلاش‌های سازمان ملل برای از سرگیری گفت‌وگوها در یمن حمایت می‌کنیم.

در بیانیه وزارت خارجه روسیه نیز که دیروز منتشر شده آمده است: مسکو از قطعنامه شورای امنیت درباره یمن حمایت نکرد زیرا هدف این قطعنامه، برقراری آتش بس در یمن و از سرگیری مذاکرات بین طرف های مناقشه در آن کشور نیست.
روسیه در این بیانیه اعلام کرده است: نمایندگان این کشور در تنظیم قطعنامه شورای امنیت در مورد یمن به طور فعال شرکت داشتند اما پیشنهادهایی که برای قید در پیش نویس قطعنامه ارایه کردند، رد شده است.

حال سوال این است که براستی اگر مسکو به دنبال این خواسته ها بود چرا این قطعنامه را وتو نکرد؟

همچنین این رای با تعریف روس ها از خود به عنوان یک قدرت جهانی که در بحران های بزرگ بین المللی نقش مثبت، سازنده و راهبردی در تقابل با منافع غرب و در راستای کشورهای کوچک تر ایفا می کند در تعارض است.
از سوی دیگر، اگر قطعنامه صادر شده درباره یمن را به تلاش های مسکو در دفاع از سوریه و یا اوکراین مقایسه کنیم متوجه می شویم که این کشور تلاش چندانی برای دفاع از یمن نکرده است. چرا که روسیه و چین قطعنامه های پیشنهادی آمریکا و کشورهای دیگر را برای تشدید تحریم‌ها بر ضد سوریه و نظام بشار اسد را در چارچوب منشور فصل هفتم سازمان ملل چندین بار وتو کردند.

روسیه بر سر اوکراین نیز با کشورهای غربی به طور جدی وارد چالش و منازعه شد و پس از سقوط دولت اوکراین، حتی مبادرت به تسلیح طرفداران خود در کریمه و جدایی این منطقه از کیف شد.

برخی تحلیل گران در توجیه این رفتار روس ها معتقدند که اهمیت این دو کشور برای مسکو به مراتب بسیار راهبردی تر از یمن است اما یمن نیز بدلیل ويژگي ژئوپليتيکي خود و تسلط بر تنگه باب المندب که خليج عدن را به درياي سرخ متصل مي کند، مي توانست باعث شود که روس ها به صورت مجدانه تری وارد حمایت برای پایان دادن به حملات و درگیری ها بشوند. به خصوص این که اگر به سابقه تاریخی روس ها در یمن مراجعه کنیم متوجه می شویم که که در طول نیمه دوم قرن بیستم، در یمن جنوبی که داراي گرايش هاي کمونيستي بود و در مدار شوروی قرار داشت بيش از پنج هزار تن از مشاوران نظامي روسي مشغول فعاليت بودند و بيش از ۵۰ هزار نفر از نظاميان يمني نيز در اتحاد جماهير شوروي آمورش ديده بودند. یعنی زیر ساخت ارتش یمن مانند کشور عراق، روسی است و احتمالاً بایستی حفظ این زیرساخت و استمرار ارتباط یک اولویت برای روسیه باشد.

بنابراین انتظار می رفت از آن جا که روس ها منافع مهمی در یمن دارند حداکثر از رایزنی دیپلماتیک و حق وتو در شورای امنیت برای جریان های متمایل به خود در این کشور استفاده کند، همان اتفاقی که در سوریه افتاد. این رویکرد قبلا نیز در لیبی و عراق اتخاذ شد و  مسکو از این رویکرد استفاده نکرد و در نهایت قضایا نیز به ضرر این کشور تمام شد و در حال حاضر نیز هر دو کشور مورد اشاره دچار آشوب و درگیری های شدید داخلی هستند.

در واقع به نظر می رسد مسکو، بار دیگر دچار اشتباه محاسباتی استراتژیک شده و عملا باعث شده که بی‌وقفه ائتلاف عربی به بمباران های خود علیه مردم بی دفاع یمن ادامه دهد.« در این میان، آنچه هر لحظه در یمن رخ می دهد سرخ تر شدن خاک این سرزمین و افزایش بیزاری عمومی از متجاوزان است؛ رهبران روسیه باید مراقب باشند دامن آنان در این گیرودار آلوده نشود.»
منبع: الف

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 39
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • محمد ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    به روس ها هیچ اعتمادی نمیشه کرد وباید ملت ها همون شعار نه شرقی نه غربی را سربدن تا به استقلال کامل برسن روسیه وچین منفعت طلب هستن روزی با کسی دوستن و روز دیگه خنجر میزنن آمریکا وغرب هم که دشمن بی شرف ملت ها هستن
  • ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    به نظر می یاد شما بازهم دچار اشتباه استراتژیک شدین و فکر کردین روسها طرف شما هستن. توهم استراتژیک
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    کلا روسها همیشه اشتباه میکنن
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    نفوذی که اسراییل و یهودیان در روسیه دارن شاید در آمریکا به این اندازه نداشته باشند ... از پشت خنجر زدنهای روسیه تمامی ندارد
  • مهرداد ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    به نظر من روسیه رای مخالف نداد،چون دوست نداشت یا بهتره بگم تواناییش رو نداشت که ی بار دیگه مقابل آمریکا وغرب بایسته،موضع گیری های روسیه تو اوکراین و سوریه این کشور رو خیلی از غرب دور کرده و صدمات اقتصادی زیادی رو متحمل شده
  • ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه اشتباه نکرد بازم فریب خورد
  • ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه وچین غیرقابل اعتمادند همچون غرب
  • پسر ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه و چین فقط برای منافع خودشون تلاش میکنند مگر به تحریم ایران رای مثبت ندادند! الان دیدن اگه ایران با آمریکا ارتباط برقرار کنه میمونن تو خنسی بخاطر همون s300 دادن به ایران ونزوئلا چرا رای مثبت داده؟
  • ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه هیچ اشتباهی نکرده ! این شمایید که ظاهرا نمیفهمید نباید دل به روسها یا چینی بست !
  • ناشناس ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    آی کیو جان ! یه بار دیگه به دقت بخون
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    هر کس دنبال منافع خودش الا ایران
  • ناشناس ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    با سلام به روسيه اصلا اعتماد كردن اشتباه هست چون بخاطر روس ها اگر اينقدر اشتباه نميكردن امروز خيلي ها را كنار خودشون داشتن بهتر هست به همون امريكايي ها اعتماد كرد خيلي بهتر از روس ها هستن
  • فردین ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    کشور روسیه فریب نخورده به علت ترس از افزایش تحریم های اقتصادی اتحادیه اروپا و آمریکا در رابطه به قضایای یمن موضع انفعالی گرفته است هر کشور بنا بر مقدورات و معذورات خویش سیاست خارجی خود را تعریف می کند. کشور یمن در اولویت سیاست خارجی روسیه قرار ندارد و منافع این کشور اقتضا نمی کند که خود را درگیر یک رقابت طولانی دیگر مثل سوریه و اوکراین کند.
  • ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    دوست نداشتن رای منفی بدن. مثل ما نیستن که یکی مثل حماس هزار بار بهشون خیانت کنه باز هم ازشون حمایت کنن.
  • شاهین ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه همانند یک کفتار است هیچ عاقلی به این کفتار نباید اعتماد کند
  • saadat ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    به نظر من دنیا به سمت تحوّلات عجیبی پیش خواهد رفت که شاید در نهایت به نفع محور مقاومت باشد. ما نباید چشم امید به روسیه و چین و مذاکره با آمریکا داشته باشیم همچنین s300 روسیه هم خیلی به کار ما نخواهد آمد اگر روسیه حسن نیت داشت که خیلی زودتر آن ر ا در اختیار ایران قر ار می داد اگر تنها به قدرت لایزال خداوند متّکی شویم خداوند خودش یاری خواهد کرد و مستکبران عالم با تمام ابزاری که دارند نمی توانند در برابر خواست و اراده خداوند کاری کنند خداوند آنها را به خودشان مشغول خواهد کرد
  • ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    میشه بگی انصار الله کدوم دفه به روسیه خیانت کرده؟؟؟؟؟؟؟ نخیر عزیز ساده لوح من پای دلار نفتی عربستان و اخم امریکا وسطه نه دوست داشتن و نداشتن
  • ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    من آخرش نفهمیدم که روسیه از غرب میترسه یا غرب از روسیه؟
  • موسلی ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    سیاست و اعتماد در تضاد یکدیگرند چین و روسیه اگر قوی شدند اعتماد نکردند چین و روسیه نمی خواهند قدرت دیگری همانند ایران وارد گود جهانی شوند و منافع انها را بخطر بیاندازد برای همین است که در یک دست اسم و در دست دیگر شیرینی است سیاست ایجاد می کند که چین و روسیه در مقابل منافع خود یمن که هیچ ایران و تمام دنیا را زیر پا له کنند
  • ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    ایران وروسیه و چین به مردم بی پناه یمن خیانت کردند واز پشت به آنها خنجر زدند ویا بهترا ست بگوییم پشت شان را خالی کردند
  • اصلاح طلب امت جدش ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه فریب بخوره ؟!! اون موقع که انگلستان و فرانسه نمی دونستند استعمار رو با چه "ط" ی می نویسند روسیه استعمارگر و درتهاجم به همسایه هاش بود .... نه برادر فریبی درکار نیست . روسیه دوست نداره ایران گلوگاه ها و تنگه های انرژی دنیا دست اش باشه (فراموش نکن در صدور انرژی رقیب ما هستند)
  • اصلاح طلب امت جدش ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    ایران کاری نمی تونست بکنه حق وتو نداره !
  • ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    مطمئنا تو دچار توهمی ککه نمیدونی اساس انقلاب استقلال است نه شرقی نه غربی موضع ما موضع رهبرماست اتکا به خدا سپس توان داخلی با امید به نصر خدا
  • ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه کمونیستی کلا غیر قابل اعتماد هست. وتو قعطنامه های ضد سوریه و در عین حال عدم وتو قعطنامه های ضد ایران
  • بهرام ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    انسان عاقل دو بار از یک سوراخ گزیده نمی شود . چرا با خیانت های هزار باره روس ها هنوز برخی در کشور ما روی روسیه حساب باز می کنند؟ بابا روسیه به چه زبونی باید بگه :به موقع و با قیمت مناسب هر گروه و هر کشوری رو می فروشه؟
  • ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    دوتا دلیل اصلی داره: اول اینکه بازار کشورهای عربی رو از دست ندن دوم هم اینکه مطمین هستن انصارالله به پشتیبانی کامل ایران در یمن شکست نخواهند خورد.
  • ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    ایران رو با اون دوتا آشغال مقایسه نکن
  • امیر ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    کاملا درسته فقط کافیه یک نگاهی به تعداد یهودیان دوما بیندازید
  • امیر ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    اشتباه مثبت دادم انسان اگر انسانه ، باید دنبال حق و حقانیت باشه نه دنبال منافع خودش
  • ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    در مسائل بین المللی نمیشه زرتی از حق وتو استفاده کرد شما به این توجه کنید که کشوری مثل فرانسه دنبال اینه که حق وتو را در مسائل خاص بشری برداره تا نقش روسیه و چین رو در حق وتو در مسائل استراتژیک کمتر کنه! ما باید هوشیار باشیم ما باید قواعد بین المللی رو رعایت کنیم و در قالب تکنولوژی قوی شویم...
  • ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    جواب به ناشناس بگم که حتی پیامبران هم در برخورد با کفار و مشرکین احتیاط میکردند! بحث ترس نیست... خیلی چیزها است...
  • ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    روسیه بهترین تصمیم را گرفت.چون دولت قانونی در یمن سر کار نیست و گروه حوثی ، یک گروه تلقی می شود تا یک دولت .پس لاجرم نمی توانست از مشروعیت یک گروه در مقابل یک دولت حمایت کند.ثانیا روسیه ماه قبل یک قطعنامه را وتو کرد چرا آنرا ندیدید.
  • ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    ازاین اقدام روسیه نباید تعجب کرد چون بارها روسها از این کارها کرده اند .وزارت خارجه ما حداقل یک انتقاد معمولی از اینکار روس ها نکرد.
  • بی طرف ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    0 0
    همه کشورها و دولت ها دنبال سود خودشونند حتی ایران. ما حاضریم تو عراق و یمن و فلسطین و لبنان بجنگیم نه برای جنگیدن با کفر یا باطل بلکه برای اینکه مجبور نشیم تو ایران بجنگیم. در واقع تمام این کشورها دشمن دشمن ما هستند نه دوستمون
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
    0 0
    مطمئن باشید اگر اس300 رو هم بده به ما کدهاش رو در اختیار اسرائیل و ناتو میگذاره دقیقا مثل تور ام یک ها
  • ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
    0 0
    خوب است کمی تاریخ را هم مرور کنیم دردوران جنگ سردکه آمریکا وشووی با همدیگر درگیربودند دربک چیز مشترک بودند دشمنی با انقلاب اسلامی ایران وتقویت وکمک به صدام الان هم عجیب نیست اگر روسیه رای ممتنع می دهد. انها با اصل تفکر اسلامی مشکل دارند.
  • ۰۳:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
    0 0
    پیشنهاد می‌کنم لطف کنید با یه آموزش کوتاه مدت روسها رو با منافع ملی شون آشنا کنید
  • امیر ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
    0 0
    ما باید به خودمون متکی باشیم و در عمل شعار نه غربی و نه شرقی رو به جهانیان ثابت کنیم ،بلوک شرق و غرب همگی دنبال منافع خودشون هستن
  • ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
    0 0
    ب ت روسیه و امثالش فقط قدرت نظامی دارند اما از فکر کردن عاجزند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس