عملیات خیبر یکی از مهمترین عملیات‌های جنگ 8 ساله بود که چون در اسفندماه 1362 انجام شد و غالبا در این روزها، خانواده‌های ایرانی در حال آماده شدن برای تحویل سال نو هستند، کمتر به آن پرداخته شده است.

گروه جهاد و مقاومت مشرق - عملیات خیبر یکی از مهمترین عملیات‌های جنگ 8 ساله بود که چون در اسفندماه 1362 انجام شد و غالبا در این روزها، خانواده‌های ایرانی در حال آماده شدن برای تحویل سال نو هستند، کمتر به آن پرداخته شده است. در این مطلب، سعی کرده‌ایم به نحوی موجز، فضای کشور و جنگ را در اسفند 62 برایتان ترسیم کنیم و در این کار از مطالب، عکس‌ها و نقشه‌های «تاریخ جنگ» هم بهره برده‌ایم.

با درود به روح پر فتوح امام شهیدان و سرداران سپاه اسلام که در این عملیات به لقاء الهی شتافتند، این مطلب را به «شهید حاج محمد ابراهیم همت» تقدیم می‌کنیم.

* امیدواری محسن رضایی

قبل از عملیات خیبر، فرمانده سپاه امیدوار بود تا با یک عملیات قدرتمند، هم به رزمندگان در غرب کشور که فکر می‌کردند عملیات در جنوب ناممکن شده، پیامی ‌بدهد و هم برای کسانی که می‌گفتند «جنگ را نباید ادامه داد و راهی برای پیگیری آن نمانده» جواب دندان شکنی داشته باشد.

هر بار که علی‌ هاشمی ‌نتیجه شناسایی‌ها در هورالهویزه را می‌داد، محسن رضایی امیدوارتر می‌شد. رضایی از قرارگاه نصرت، نه به فرماندهانش چیزی گفته بود و نه به ‌هاشمی‌رفسنجانی، فرمانده جنگ. اولین بار که از نتیجه شناسایی‌ها کاملا مطمئن شد، به حضرت امام اطلاع داد. امام هم وقتی رسیدن به دجله را در هدفگذاری او دید، خوشحال شد. طرح عملیات خیبر بعد از آزادسازی خرمشهر خیلی اهمیت داشت و می‌توانست تاثیری جدی در روند جنگ داشته باشد.

زمستان سال 1362 بود که محسن رضایی به فرماندهانش خبر داد که عملیات بعدی در هور انجام می‌شود. اولش شوکه شدند اما وقتی شناسایی‌های قرارگاه نصرت را دیدند، آرام گرفتند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
خوزستان/ جاده شط علی / سنگر آر پی جی در روزهای آغازین عملیات خیبر

نیروهای علی ‌هاشمی‌حتی آب راه‌های هور را هم متر کرده بودند و فیلمی‌ که از اتوبان بغداد- بصره گرفته بودند، در دستشان بود.

* خیبر در کجا انجام شد؟

منطقه عملیات خیبر، شمال بصره و مقابل استان‌های العماره و بصره بود. دو محور هم داشت: یکی هور الهویزه و دیگری «زید» که عملیات رمضان در آن بدون موفقیت انجام شده بود.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
عملیات دو محور جنوبیو  شمالی داشت. محور شمالی در هور و محور جنوبی در زید. دو لشکر سپاه و ارتش در جنوب، متوقف شدند.

عراق، انتظار عملیات از هور را نداشت و نیروی کمی ‌را آنجا مستقر کرده بود. در جزایر مجنون فقط یک گردان از نیروهای مردمی‌ عراق بودند و در محور شمالی و جنوبی هم نیروهای مرزی در پاسگاه مستقر بودند. در این میان فقط خط طلاییه پر از موانع و کانال‌های فراوان بود. در محور زید هم موانع زیاد و نیروهای بسیاری مستقر بودند. خاکریزهای مثلثی شکل که طرحش را اسرائیل داده بود هم در این منقه قرار داشت. عراق این خاکریزها را قبل از عملیات بیت المقدس ساخته بود تا از بصره دفاع کند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
خاکریزهای معروف مثلثی شکل

فرمانده ارتش دیرتر از همه از طرح عملیات با خبر شده و کمی‌ هم دلگیر شده بود. بعد ها که فرماندهی محور زید به آن‌ها سپرده شد به حجت‌الاسلام(آیت الله العظمی) خامنه‌ای نامه نوشتند که در این محور با توجه به وضعیتش، احتمال موفقیت کم است.

محسن رضایی معتقد بود پیش‌روی در هور آنقدر برای عراق غافلگیرکننده است که اگر محور جنوبی (طلائیه) هم قوی نباشد، عملیات موفقیت‌آمیز می‌شود. او همچنین یکی از قوی‌ترین لشکر‌هایش یعنی لشکر 14 امام حسین(ع) که متعلق به نیروهای اصفهانی بود را به محور جنوبی مأمور کرد.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
هوانیروز به کم آمد

پشتیبانی نیروهایی که برای جنگیدن به هور می‌رفتند با قرارگاه نوح بود. نبود خشکی و لزوم سرعت بالا در انتقال نیرو و تجهیزات باعث شد که از هوانیروز کمک خواسته شود. فرمانده هوانیروز ارتش به کنار هور آمد و نیروی هوایی هم پیشتیبانی پدافند هوایی را بر عهده گرفت. همچنین هواپیماهای اف 14 مأمور شدند تا به جنگ میگ‌های عراقی بروند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
خوزستان/ دشت جفیر/ 3 اسفند 62 / انتقال رزمندگان به خط مقدم عملیات / بالگرد شنوک

* فرماندهی‌ هاشمی‌رفسنجانی

عملیات خیبر اولین تجربه حجت الاسلام هاشمی‌رفسنجانی در فرماندهی جنگ بود. او قبل از آمدنش به جبهه به امام قول داده بود تا با یک پیروزی به تهران برگردد تا راهی برای پایان جنگ باشد. حضرت امام هم فقط سکوت کرده بودند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
اولین حضور هاشمی رفسنجانی در جبهه به عنوان فرمانده جنگ

هاشمی‌رفسنجانی در ذهنش به این فکر کرده بود که می‌توانیم با گرفتن یک منطقه از خاک عراق، پای میز مذاکره و پذیرفتن آتش بس برویم و به بهانه این منطقه، حقمان را از صدام بگیریم. برخی مخالف این نیت بودند و می‌گفتند رزمنده‌هایی که آمده‌اند تا از راه کربلا به قدس بروند را ناامید می‌کند و برخی دیگر هم خوشحال شدند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
جزیره جنوبی مجنون/5 اسفند62 / فرماندهان سپاه کمبود قایق را از کاستی های عملیات می دانستند

هاشمی‌رفسنجانی در خاطراتش می‌نویسد: آن‌گونه که انتظار داشتم، عنوان ختم جنگ مقبول نیفتاد. معلوم است مسئله مهم برای بسیاری از رزمندگان، ادامه جنگ است و همه چیز هم همین را نشان می‌دهد. شاید به همین جهت امام موافق طرح ختم جنگ نیستند و اگر در قلبشان هم قبول داشته باشند، بر زبان نمی‌آورند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
طلائیه/ اسفند 62

* بالاخره عملیات خیبر شروع شد

3 اسفند 62 بود که عملیات خیبر با رمز یا رسول الله(ص) آغاز شد. در شب و روز اول، نیروها در محور شمالی به جاده بصره العماره رسیدند. اما در جنوب (محور زید) نیروها نتوانستند از موانع عبور کنند و عملیات در آنجا خیلی زود متوقف شد. با این حال موفقیت محور شمالی امیدوارکننده بود.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
موقعیت هور الهویزه

در مرحله بعدی باید تعدادی از نیروها از راه هور به جزایر مجنون حمله می‌کردند و گروهی هم از طریق طلائیه که تنها راه خشکی در منطقه شمالی عملیات بود این حمله را انجام می‌دادند. عملیات در طلائیه با یک روز تأخیر انجام شد اما نیروهای هور از این موضوع مطلع نشدند و به سمت جزیره جنوبی رفتند. حالا باید از سمت طلائیه حمایت می‌شدند اما کسی آنجا نبود. شرایط سختی پیش آمده بود و به همین خاطر نیروهایی که قرار بود شبانه به خط بزنند را در روز، راهی منطقه کردند. عراق هم هر چه توان داشت بر روی طلائیه متمرکز کرد تا این نیروها به جزیره جنوبی نرسند. عراق می‌دانست که اگر نیروها به جزیره جنوبی برسند، کار عملیات به انجا می‌رسد به همین خاطر از تمام توانش بهره برد تا ایرانی‌ها را زمینگیر کند. یگان‌های ایران در طلائیه و مجنون خیلی شهید دادند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
حاج محمد ابراهیم همت و بچه های لشکر 27 در دوکوهه آماده بودند تا شبانه به خط بزنند اما مجبور شدند در روز حمله کنند

* نگرانی در تهران

گزارش‌های علی صیاد شیرازی در تهران، امام را نگران کرده بود.‌ هاشمی‌رفسنجانی پیش امام رفت و گزارشی داد. امام هم معتقد بود که قطع جاده بصره بغداد، ضربه مهلکی به صدام می‌زند.

هاشمی‌رفسنجانی به جنوب برگشت و به محسن رضایی خبر داد که به همه گفته: هر چه در چنته دارید به میدان بیاورید.

محسن رضایی هم دستور داده بود افراد در حد فرمانده لشکر هم باید بجنگند؛ حتی اگر سازمان رزم سپاه مختل شود.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
خوزستان/ دشت جفیر / اسفند 62

* ادامه عملیات

لشکر 27 محمد رسول الله(ص) بسیاری از نیروهایش را از دست داد. لشکر 14 امام حسین(ع) که در محور زید (جنوبی) عمل می‌کرد، به کمک رزمنده‌های تهرانی آمد. پیشروی اولیه‌شان موفق بود اما باز هم عراقی‌ها آن‌ها را زمینگیر کردند.

در همین گیر و دار، محمد ابراهیم همت، فرمانده لشکر 27 به شهادت رسید و حسین خرازی را با دست قطع شده و با بدنی پر از تیر و ترکش از منطقه بیرون بردند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
شهید حمید باکری

هم‌زمان با نبرد طلائیه، عراقی‌ها به 4 گردان خط‌شکن از لشکر 8 نجف اشرف (اصفهان) و 31 عاشورا (آذربایجان) حمله کردند. شهادت جانسوز رزمندگان این 4 گردان، سخت‌ترین لحظات خیبر برای فرماندهان در قرارگاه بود. حمید باکری معاون لشکر 31 عاشورا هم در جزیره شهید شد تا غم این نبرد، کامل شود.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
خوزستان/ دشت جفیر / اسفند 62

* نبرد در مجنون

صلاح نبود نیروهایی که در شمال هورالهویزه به جاده بصره رسیده بودند، در آنجا بمانند و به همین خاطر عقب‌نشینی کردند و به جزایر مجنون آمدند. عراقی‌ها هم که در طلائیه پیروز بودند، به بازپسگیری جزایر امیدوار شدند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
طلائیه / اسفند 62 / رزمندگان روزهای سخت تری را در پیش رو دارند

عراق در رسانه‌هایش مدام تبلیغ می‌کرد که به زودی جزایر را خواهد گرفت و نام جزایر مجنون، محور خبری رسانه‌های دنیا شده بود.

اگر عراق، جزایر را پس می‌گرفت، نشان می‌داد که می‌تواند همه عملیات‌های ایران را شکست بدهد.

بعدازظهر 14 اسفند 62 از دفتر امام خبر دادند که امام فرموده‌اند: جزایر حتما باید نگهداشته شود. هر طور که شده.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
فرماندهان سپاه قبل از عملیات تا نزدیکی عراقی ها به شناسایی پرداختند تا بدانند بناست نیروهایشان در چه منطقه ای بجنگند

با ابلاغ این پیام به رزمندگان، روحیه تازه‌ای به آنان دمیده شد. محسن رضایی هم ابلاغ کرد که از جزایر بیرون نمی‌رویم؛ حتی اگر سازمان سپاه از بین برود... بسیاری از فرماندهان قرارگاه هم سلاح گرفتند و به خط مقدم رفتند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
شمال غربی طلائیه / 4 اسفند 62 / بسیجی ها بیشترین رزمندگان ایران را تشکیل می دادند

از 16 تا 20 اسفند، عراق هر چه داشت رو کرد تا جزایر را پس بگیرد. 72 ساعت جنگ بی‌امان ادامه داشت اما حرف امام زمین نماند. جزایر به سمبل قدرت ایران و ضعف عراق تبدیل شده بود.

* جنگ شیمیایی

عراق با آتش پر حجم، زمین جزایر مجنون را شخم زد. بمب‌های شیمیایی هم تمام آنجا را آلوده کرد. حفظ جزایر غیر ممکن می‌نمود اما رزمندگان غیور این کار را ممکن کرده بودند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
تانک تی 72 که شوروی به عراق داده بود و آر پی جی آن را از کار نمی انداخت

«افرایم کارش» می‌نویسد: ایرانی‌‌ها در 5 اسفند مرحله دوم عملیات خیبر را آغاز کردند که تا 28 اسفند ادامه داشت. ایرانی‌ها موفق شدند از باتلاق وسیع بگذرند و جزایر مجنون را تصرف کنند. عراقی‌ها فکر می‌کردند این عمل غیر ممکن است. البته آن‌ها سرانجام با تلاش‌های سخت عراقی‌ها که وحشیانه از سلاح‌های شیمیایی (گاز خردل و گاز اعصاب) استفاده کردند، کنترل شدند. البته ایرانی‌ها موفق شدند جزایر را حفظ کنند.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
پل خیبر از ابتکارات عملیات خیبر بود

سوم فروردین 63 خبرگزاری فرانسه نوشت: نیروهای ایرانی پلی 13 کیلومتری مثل قایق شناور ساخته‌اند که جزیره شمالی را به مرز ایران وصل می‌کند. این در تاریخ نظامی‌مدرن بی‌سابقه است.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
انتقال مجروحین از طریق پل خیبر به طول 13 کیلومتر

* در جستجوی نقطه پایان

هاشمی‌رفسنجانی بعد از عملیات خیبر از فرماندهان خواست تا راه آینده را ترسیم کنند. او فکر می‌کرد نیروهای ایرانی بیش از 50 کیلومتر را تصرف می‌کنند اما فقط 13 کیلومتر تصرف شده بود. او گفت: در مورد صلح، نظر امام مطرح است و ایشان می‌گوید بدون جنگ، صلح امکان ندارد و اگر ما هم نتوانیم بجنگیم، امام به مردم می‌گویند: بروید و بجنگید.

آمریکایی‌ها همزمان با گسترش روابط‌شان با عراق، عملیات تحریمی‌ علیه ایران با نام «استانچ» را کلید زدند. کشورهای بسیاری از جمله شوروی با این عملیات همراه شدند. شوروی از همراهی ایران درباره حل مشکلاتش در افغانستان ناامید شده بود و پیشنهاد فروش چهار و نیم میلیارد دلار اسلحه را به عراق داد.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
محسن رضایی در حال تشریح فعالیت های جاسوسی حزب توده

ایران هم مبارزه قوی با حزب توده که متعلق به شوروی بود را در دستور کار قرار داد.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
محاکمه اعضای حزب توده

در این شرایط سخت، طرح عملیات عبور از اروند و گرفتن فاو مطرح شد و تمریناتی هم انجام شد، اما ‌هاشمی‌رفسنجانی این طرح را عملی نمی‌دانست و به عملیات «والفجر8 انجام نشده» معروف شد.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
جزیره مجنون جنوبی / 8 اسفند 62 / مجروحین منتظرند تا بالگردهای هوانیروز آن ها را به عقب منتقل کند

* یادی از دلاوران شناسایی هور

برای پیگیری امکان عملیات در هور، محسن رضایی کار شناسایی هور را به نحوی کاملا محرمانه به علی‌ هاشمی‌ و افراد بومی‌اش داد.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
نمایی از هورالهویزه / بیش از 70 درصد هور را نی پوشانده

علی‌ هاشمی ‌به همراه نیروهای بومی ‌و غیر بومی‌اش یک سال در هور شناسایی کردند که از آن یک سال 400 گزارش باقی مانده است.

باز کردن معبر در هور، گرما، هوای شرجی، امکان شنیدن صدای کنارزدن نی‌ها توسط عراقی‌ها، ابتلا به بیماری‌های پوستی برای نیروهای شناسایی غیر بومی، حمله پشه‌ها، آبگرفتگی درون بلم‌ها و آوردن اطلاعات از خاک عراق، از سختی‌های شناسایی در این منطقه بود.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
علی هاشمی و یارانش، زحمات بی بدیلی برای شناسایی قبل از عملیات کشیدند / نفر سوم از راست

اما این کار سخت و جانفرسا به خوبی انجام شد و عملیات خیبر بالاخره با تمام پستی و بلندی‌هایش انجام شد.

پیکر علی‌ هاشمی‌ که در هور به جا مانده بود، چند سال پیش تفحص شد و به تهران آمد و بر دوش مردم تهران و سپس اهواز تشییع شد.

آنچه باید درباره عملیات «خیبر» بدانیم+عکس و نقشه
حمید رمضانی

اولین بار حمید رمضانی و احمد سوداگر در شناسایی عملیات والفجر مقدماتی، تشخیص دادند که هور قابلیت عملیاتی دارد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 24
  • غیر قابل انتشار: 8
  • lord128 ۰۲:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    8 1
    درود بر رزمندگان اسلام ما شهدا را در جنگ از دست نداديم بلكه آنها را در جنگ بدست آورديم خداوند لعنت كند همه كساني كه به اسلام و ايران خيانت ميكنند
  • محمد22 ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    15 3
    بايد قبول كنيم كه در عمليات خيبر شكست خورديم چون نياز هاي لجستيكي و نظامي اين عمليات فراتر از توان و موجودي ما بود. وقتي عراق تي 72 مياره و شيميايي مي زنه نيروهاي مقابل نمي تونن با آر پي جي و كلاش باهاش درگير بشن! خداي نكرده منكر رشادت و زحمات رزمنده ها نيستم ولي اگه از هور مي گذشتيم و جاده رو تسخير مي كرديم اون وقت معادلات جنگ عوض مي شد همون طور كه بعد از كربلاي 5 عوض شد البته يادمون نره كل جنگ همين طور بود يعني توان لجستيكي عراق بيشتر از ما بود ولي شرايط بدر و خيبر اين عدم تعادل رو بد تر كرد اي كاش مشرق يه آمار واقعي از تعداد شهدا و جانبازاي اين عمليات ها مي داد گرچه دشمن اعلام كرده بود قصدش از حمله بر اندازي نظام هست و تسخير خوزستان ولي يكي از اهداف اعلام نشده گرفتن تلفات از بين وفاداران به نظام جمهوري اسلامي هست كه اين هدف در دو سطح نخبگان با توده اي ها و منافقين و گروه فرقان دنبال شد و سعي كردن هر كسي كه به درد نظام مي خوره رو حذف كنن . در سطح ديگه سعي كردن از مردم وفادار به نظام تلفات بگيرن تا اين انقلاب حامي نداشته باشه همون كاري كه با امام علي (ع) در اول حكومتشون كردن در اول حكومت ايشون جنگ جمل راه افتاد در حالي كه امام علي (ع) در مدينه بود به بصره حمله كردن و تعداد زيادي از وفاداران به امام علي رو قبل از اينكه در جريان حكومت اثر گذار باشن شهيد كردن تا حضرت با معضل نيرو مواجه بشن به نظر من عمليات خيبر بازي كردن توي زمين دشمن بود!!!! سوال اينه كه در عوض به دست آوردن چه چيزي حاضر هستيم سازمان رزم سپاه آسيب جدي واقعا جدي ببينه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ به فرض كه جاده بصره به بغداد رو به دست گرفتيم و نيرو هاي جنوبي عراق هم توي محاصره قرار مي گرفتن آيا جنگ تمام مي شد؟ آيا مي تونستيم بدون پشتيباني جاده بصره رو حفظ كنيم؟ وقتي ساختار حمله شما بهره گيري از پياده نظام مسلح هست كه با آر پي جي و كلاش مي زنن به خط مهمترين نقطه ضعفشون نرسيدن پشتيبانيه چرا بايد روي نقطه ضعف اين روش ريسك كرد؟ چون ويژگي جنگ در هور كمبود پشتيبانيه! عراق يه سيستم زرهي سيار راه انداخته بود يعني براي هر تانك يك كشنده وقتي عمليات در يك جا انجام مي شد از شمال تا جنوب عمليات ايذايي انجام مي دادن تا عراق در روز هاي اول و حتي دوم ندونه عمليات اصلي كجاست عراق هم بعد از شناسايي محل اصلي عمليات بخش عظيمي از نيرو هاي زرهي ش رو در روز دوم و سوم در منطقه جمع مي كرد كه جنگيدن با اون كار سختي بود اگه توي فاو موفق بوديم دليلش اينه كه تونستيم جلوي پاتك هاي بعد از حمله اول رو بگيريم و اين فقط با پشتيباني از نيرو هاي خط مقدم امكان پذير بود بيش از 50 روز جنگ بي امان و نابودي بيش از 50 جنگنده عراقي و ... كار راحتي نبود و بدون پشتيباني امكان پذير نمي شد شايد نظرم اشتباه باشه ولي شما شاهرگ صدام رو مي خواين قطع كنين و صدام قطعا به شدت مقابله مي كنه چطور مي خواين پشتيباني كنين ؟؟؟ از يك طرف پشت نيرو هاي ايراني هوره بدون جاده پل 14 كيلومتري رو نميشه خيلي به حساب آورد از طرفي دشمن با بيشترين پشتيباني و مجهز به حداكثر توان زرهي به نظر من كه اين عمليات نشدني ترين عملياتي بود كه تلفات زيادي رو به ما تحميل كرد يعني بعيد مي دونم آمار 20 هزار شهيد ايران در مقابل 9 هزار كشته عراقي درست باشه!!! گرچه ما چند فرمانده رو هم از دست داديم من نمي گم خداي ناكرده عقل من از فرماندهان زبده ايراني بيشتره ولي داريم نتايج عمليات رو بررسي مي كنيم و چيزي كه مي بينيم اينه دوستاني كه نظر ديگه اي دارن نظرم رو نقد كنن مشرق جون بچه ات منتشر كن!!!!!
  • ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    4 0
    چقدر دردناک بود !
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    3 1
    مرد بودن
  • ناشناس ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    3 0
    یاد باد آن روزگاران، یاد باد. یادش بخیر سروان طلا احمری معاون وقت فرمانده گردان 171 تیپ 3 لشگر 21 حمزه. هر کجا هست خدایا به سلامت دارش. ایشان آخرین نفر این گردان بود که از جزیره مجنون بیرون آمد.
  • مقداد ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    2 7
    باید خودمون رو توی اون شرایط قرار بدیم و قضاوت کنیم. ضمنا دستور حضرت امام رو در آن شرایط نباید نادیده بگیرید. حضرت امام در آن سالها و البته تا آخر عمر مبارکشان بر قلبها حکومت می کردند و حرفشان برای همه حجت بود.
  • علی ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    0 5
    به نظرم تعداد تلفات انسانی خیلی مهمه اما باید به دستاوردها هم توجه کرد.
  • ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    3 1
    جوانمرد بودند
  • مینا ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    3 1
    برای شادی روح شهید علی هاشمی که سال ها در هور تنها بود صلوات و فاتحه ای بفرستیم...
  • ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    0 0
    سلام واقعا خیلی ناراحت شدم که ماحرای قتل عام حفیر تو ۳ اسفند رو ننوشتین برین تو اینترنت تحقیقی بکنین تا بفهمین چه اتفاقی افتاده رو سوم اسفند. قتل گاه درست شده بود قتلگاه....
  • ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    6 1
    درجنگهای دوره اول ودوم ایران وروس نیز مردم با حرف روحانیون بپا خواسته وحرکت می کردند وقتی از ارس می گذشتند نه راه پس داشتند نه راه پیش . هزاران نفر از مردم ایران در آن سوی ارس هنوز استخوانهایشان دردل خاک است . هاشمی رفسنجانی چهارپسر دارد که با پوشیدن لباس نظامی عکس گرفته و به دیگران نشان دادند در جبهه بوده اند اما هنوز استخوانهای بچه کارگرهای اصفهانی در دل هور به جا مانده است .
  • عادل ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    1 1
    لشکر های خراسان در این عملیات خیلی شهید دادند اما در این گزارش معلوم نبود لشکر 5 نصر و لشگر 21 امام رضا (ع) کجا بودند
  • محمد22 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۳
    3 2
    جواب آقا مقداد ما نمي تونيم خودمون رو در اون شرايط قرار بديم ولي وقتي حساب كتاب مي كنيم اين كار نشدنيه! حضرت امام هم از اول نفرمودن برين توي هور وقتي ديدن حفظ جزاير مجنون آبروي نظام و اسلامه دستور دادن بايد حفظ بشه. و شد. جواب علي آقا ما در عمليات هاي ديگه تلفات بيشتر هم داشتيم ولي مسئله اينه كه به هدف بزرگي كه در نظر گرفتيم حتي نزديك نشديم و شكست خورديم اونم با تلفات بسيار زياد سوال مهم من اينه كه وقتي روش شما بر اساس تهاجم زميني با نيرو هاي پياده هست و نقطه ضعف اين روش نرسيدن پشتيباني هست نبايد روي پشتيباني ريسك كرد و وارد جايي شد كه پشتيباني به سختي انجام بشه در اين صورت همه توان در تهديد قرار مي گيره كتاب نه آبي نه خاكي رو كه بخونين تازه متوجه اون حس و حال و جنگاوري كه به نتيجه نرسيد مي شين جنگ سخته ولي سخت تر اينه كه ندوني چطور بايد بجنگي به هر حال ما تجربه كرديم و آزموده شديم و آموختيم و براي نبرد هاي بعدي آماده تريم ولي هنوز كاملا آماده نشديم
  • بهنام ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۳
    3 0
    من درلشگر۸نجف اشرف در شب عملیات بودم تا صبح اکثر گردان ماشهید شده بودنند اکثربچه هایی که مجروح میشدن بعلت خونریری وعدم رسیدگی شهید شده بودن . شب عملیات خیلی عراقی کشتیم بهترین دوستم همون اول درگیری شهید شد من مثل دیونه ها شده بودم حتی به جنازهای عراقی هم تیر میزدم .من خودم خیلی عراقی کشتم .یک روز بعد درپاتک بدرجوری مجروح شدم وشانسی نجات پیدا کردم .اون شب هیچ وقت از ذهنم بیرون نمیاد
  • محمد محسن ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۳
    1 2
    خداوند همه آنها را رحمت کند. در صمن امکان عملیات در هور و پیروزی حداقل ۹۰٪ بود اما به خاطر بعضی بی برنامگی ها و اشتباهات ناخواسته یا سهل انگاری عده ای عملیات به پیروزی کامل نرسید.
  • اذربایجان ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۱
    6 1
    برای شادی روح حمید باکری صلوات
  • سینا ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۳
    3 2
    جواب محمد ۲۲مادر عملیات خیبر پیروز شدیم وپاتک عراق نا کام ماند ولی تلفاتمان زیاد بود
  • عباس برقی ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۸
    2 4
    خوشا همت حاج همت خوشا خوشا شور شوق شهادت خوشا عجب روزگاری داشتیم غریبانه مردم تفنگم کجاست دلم سنگرم خاکریزم چه شد بگویید نئش عزیزم چه شد به هر نا کجا چون تجسس کنم چقدر این زمین را تفحص کنم قربون استخو نای شما بشم فقط گوش به فرمان امام خامنه ای باشید شهادت نزدیک است
  • حسن ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
    4 0
    جاداره یادی کنیم ازحاج یوسف حطری که بعدچندین سال پیکرش تفحص شد
  • تخریب چی ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۳
    7 0
    میدان مینی که تخریب تیپ 44قمربنی هاشم ع درجزیره جنوبی ایجادکردودرحفظ جزایرمهم بودازیادرفته فرماه هابگویندیادشهیدان بخیر
  • جعفرقلیپور ازرزمندگان دفاع مقدس ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۰
    1 1
    ماهنوز هم باعشق دفاع مقدس زندگی میکنیم سنگرخوب وقشنگی داشتیم یادش بخیر چه روزها وشبهای پاکی بود فضا چقدرمعنوی بود.
  • محمد ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۳
    2 0
    سلام واقعا ممنونم بابت توضیحاتتون.... دایی منم در عملیات خیبر 5 اسفند 62 ب درجه رفیع شهادت نائل شدند...
  • محمد ۰۱:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۸
    2 1
    کجارفتندان مردان بی ادعا...درزمان عملیات خیبرما جزوه تیپ المهدی بودیم ..ودر دشت جفیر مستقر بودیم واقعا بچه ها عملیات سختی انجام دادند..قبل از عملیات خیبر هواپیماهای بعثی به سه گردان عملیاتی ما حمله کردند دردشت جفیر..حالا تعدادی از افراد سود جو زحمات رزمندگان زیر سوال میبرند...بخدا هیچ رزمنده ای بخاطر مادیات راهی جبهه نشد تمام رزمندگان بخاطر حفظ تمامیت ارضی ودفاع ازاسلام و نوامیس ایرانی راهی جبهه های نبرد شدند..یاد انروزها بخیر
  • احسان ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    1 1
    سلام. یادمان باشد این در شرایطی بود که یکی از چهرهای شاخص و اصلی را در طراحی عملیاتهای جنگ، یعنی حسن باقری از دست داده بودیم. در شهریور سال 1361 حسن باقری هور را شناسایی کرد و با عملیات در آن مخالفت ورزید، به جای آن عملیات مسلم‌ابنت عقیل و محرم و بعد هم فاو را طراحی کرد.
  • ابراهیم متولد 1343 ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۳
    2 1
    متأسفانه من در عملیات خیبر شرکت نکردم. اما در دیگر عملیاتها مخصوصاً عملیات بدر و کربلای 5 شرکت کردم. در بدر از ناحیه دست راست و در کربلای 5 از ناحیه پای چپ مجروح شدم. بسیاری از بهترین دوستانم در طی عملیاتهای مختلف شهید شدند. ای کاش من هم شهید می شدم و با آنها می رفتم. بر روح همه شهیدان دفاع مقدس صلوات.
  • قاسم حائری جانباز 70 درصد ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۲
    4 2
    ما به عنوان یک رزمنده در اون زمان فقط به تکلیف عمل کردیم حالا چه پیروز شدیم چه شکست مهم نیست . مهم ادای وظیفه بود که انجام دادیم فرمانبری از اصول اولیه هر کار نظامی هست . من هم هر وقت یاد اون روزها می افتم حسرت شهید نشدن دلمو اتیش میزنه .برای شادی روح شهیدان مان صلوات.
  • جمشید یادی کنیم از لشگر۱۰ سیدالشهدا آن موقع یادی IR ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۴
    0 0
    سلام برمردان بی ادعا سلام برتشنگان ورزمندگان تیپ ۱۰سیدالشهدا سلام بر همه شهدای عملیات خیبر تاآخرین قطره خونشان دربرابراستکبار استادگی کردند یادشان تاابد زنده پاینده باد-جامانده از صف شهدا جمشید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس