مجيد جلالي، مربي اخلاق گراي فوتبال، در گفت و گو با مشرق از نسبت فرهنگ و اين رشته ورزشي پرطرفدار گفت.

به گزارش خبرنگار ورزشي مشرق، فوتبال يک کالاي وارداتي محسوب مي شود که قدمتي صد ساله در اين ديار دارد. بي شک به کار بستن و سود بردن از مسائل وارداتي مستلزم آشنايي درست و فرهنگ سازي مناسب است .فوتبال، اين ورزش پول ساز و سرگرم کننده و حتي غرورآفرين، در چندين سال اخير با فقر فرهنگي مواجه بوده است. اين ورزش بيش از آن که مفيد باشد، روز به روز به بن بست فرهنگي و ناهنجاري کشيده شده است. اين در حاليست که حرکت مفيدي در راستاي اصلاح و تغيير روند موجود از سوي کارگزاران آن ديده نمي شود.
در همين راستا و براي واکاوي مقوله فرهنگ در فوتبال، با مجيد جلالي، سرمربي فعلي تيم فولاد خوزستان هم صحبت شديم. نظرات وي که نيم نگاهي به اصلاح وضع موجود دارد و ناهنجاري هاي فرهنگي فوتبال را از نزديک لمس مي کند، شنيدني است.

 

مشرق: از اين شروع کنيم که اساسا، فرهنگ يعني چه؟
در همه جوامع، روش و شاخص هايي براي زندگي وجود دارد که بايد از رانندگي گرفته تا ديگر موارد، رعايت شود. اين قوانين وملاحظاتي را که ما در برخورد با يکديگر لحاظ مي کنيم، يعني فرهنگ که در نهايت باعث احترام به يکديگر و درست پيش رفتن کارها در جامعه مي شود.

 

مشرق: به عنوان فردي فوتبالي، وضعيت فرهنگي اين رشته ورزشي را چگونه مي بينيد؟
وضعيت فرهنگي فوتبال جدا از وضعيت فرهنگي جامعه نيست. زندگي يک فوتباليست از خانواده شروع مي شود و در رانندگي، ورزشگاه، دانشگاه و ... ادامه دارد . وقتي اينها از هم جدا نبوده و رابطه اي زنجيره اي دارند، نا هنجاريهايي که در جامعه ساري است، در فرهنگ فوتبالي هم مي توان ديد.

 

مشرق: فرهنگ ورزش ما در مقايسه با ديگر کشورها در چه وضعيتي است؟
نياز به مطالعه و بررسي ريز بينانه دارد. به نظر من بايد اين امر در دانشگاهها انجام شود. معتقدم با يک تابلو، برچسب يا شعار نمي شود در ورزش فرهنگ سازي کرد. البته نه اينکه اين کار قطع شود؛ بلکه فرهنگ سازي امري است که بايد از طرف سياستگذاران پايه گذاري شود و در بخش کلان به صورت جدي دنبال شود. بچه در مدرسه يک شخصيت دارد و در جامعه يک جور. اين دوگانگي با او بزرگ مي شود و موجب فقر فرهنگي مي شود. همين جوان در آينده بايد فرهنگ جامعه را در هر جايي که هست نشان دهد.

 

مشرق: تمدن و پيشينه ديني و ارزشي ارزشمندي داريم. ورزش ما توانسته پرچم دار خوبي براي فرهنگ غني ما باشد؟
برخي مشکلات از همينجا شروع مي شود و دوگانگي وجود دارد. عده اي پيشينه وتمدن را رد مي کنند و گذشته را سياه مي دانند. برخي کاملا نقطه مخالف اين گروه هستند. اول بايد تکليفمان را روشن کنيم تا همه چيز يکسان شود. زمان به جلو مي رود و همچنان متوقف هستيم. با اين تفاسير، هميشه مشکل خواهيم داشت. چگونه مي توان گفت در جايي که اختلاف نظر هست، ورزش پرچم دار فرهنگ مي تواند باشد.

 

مشرق: باشگاه ها چقدر در اين امر دخيل هستند؟
کاري زيادي از دست باشگاه ها بر نمي آيد. باشگاه تابع جريانات است. تا وقتي مدير باشگاه خود را تابع جريانات نکند، نمي تواند جايگاه خود را حفظ کند. مدير منصوب شده، مدت محدودي در راس کار قرار دارد و در اين مدت بايد بيشتر به نتيجه فکر کند. نمي شود انتظار داشت در طول عمر کوتاه مديريت، به فرهنگ سازي بپردازد؛ حتي نا خواسته براي رسيدن به هدف، به کارهاي غير فرهنگي هم دست مي زند.

 

مشرق: مي شود يک نمونه از کارهاي غير فرهنگي را مثال بزنيد؟
مثلا مدير منصوب شده، دو سال بايد مديريت کند. در 6 ماه اول متوجه مي شود چه شبکه هايي اطراف باشگاه وجود دارد که در صورت مخالفت با آنها، کاري از پيش نخواهد برد. به همين دليل، خود را با آنها همسو مي کند تا بماند.

 

مشرق: سهم بازيکنان را در فرهنگ سازي چگونه ارزيابي مي کنيد؟
سهم دارند؛ اما لايه سطحي جريان هستند. بيشتر، از مديران و سياستگذاران انتظار مي رود که برنامه ريزي کنند؛ اما وقتي مدير باشگاه مقابل دوربين يک جور و جاي ديگر، به شکلي ديگر صحبت مي کند و حرفش با رفتارش نمي خواند و با يک اشتباه داوري 90 در جه تغيير رفتار مي دهد، چه انتظاري از بازيکنان بايد داشت؟

 

مشرق: وضعيت ورزشگاه ها را چطور مي بينيد؟
بايد فکري اساسي کرد. گفتم که با يک پلاکارد و پارچه نمي شود وضعيت را عوض کرد؛ حتي با تنبيه و جريمه عملي نيست. بايد از طريق جامعه دانشگاهي راهي پيدا کرد؛ نه فقط با تنبيه.

 

مشرق: البته تنبيه ها هم در سطحي نيست که تاثيرگذار باشد؟
حق با شماست. تنبيه و جريمه هم بايد جدي و کارآمد باشد. البته پاداش وتشويق نيز لازم است.

 

مشرق: تماشاگران را چگونه مي توان از اين بحران خارج کرد؟
پارسال در جلسه اي که برگزار شد، پيشنهاداتي دادم. بايد اراده اي در اين زمينه به وجود آيد که بخواهيم جو ورزشگاه ها درست شود. وقتي متصدي اعتقاد دارد که بايد جايي براي فحش دادن باشد، چه مي شود کرد؟ بايد ديدگاه هاي عوض شود. با اين نوع ديدگاه، راه به جايي نخواهيم برد.

 

مشرق: براي شروع چکار بايد کرد؟
در وهله اول يک عزم جدي در بخش رسانه لازم است. در بعد مديران و قانون گذاران هم بايد اتفاقات جدي صورت گيرد. بايد قوانيني داشت که همه ملزم به اجرا باشند. بايد جايگاه باشگاه، بازيکن و هوادار مشخص شود.

 

مشرق: مجيد جلالي به عنوان يک مربي، چقدر در اين راستا تلاش کرده است؟
همواره در باشگاه هايي که فعاليت کردم، در تمام جلساتي که با بازيکنان داشتم، در مورد کنش و واکنشها تذکر مي دهم. از شاگردانم در رابطه با عکس العملهايي که بعد از گل يا خطا از خود نشان مي دهند، مي خواهم که حرفه اي وعقلاني تصميم بگيرند.

 

مشرق: نقش فدراسيون را به عنوان يک مرجع تعيين کننده چگونه ارزيابي مي کنيد؟
فدراسيون در حد توان تلاش کرده؛ اما سر نخ فرهنگ سازي در فوتبال را در جامعه و در تمام بخش کلان کشور است که از خانواده وآموزش و پرورش شروع مي شود.


در پايان حرفي براي گفتن مانده؟
نه. خوشحالم کسي وجود دارد که دغدغه اي به اسم فرهنگ سازي در فوتبال دارد. اميدوارم به اينجا ختم نشود و در ادامه سراغ مديران برويد چون اختيارات دارند ومي توانند اقدامات مهمي را اجرايي کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس