به گزارش مشرق، "علي اکبر صالحي" در گفت و گو با ايرنا تاکيد کرد: در هشت ماه اوليه اي که اين مسئوليت را برعهده گرفته بودم، زماني را براي راه اندازي نيروگاه بوشهر اعلام نمي کردم و بعضا مورد انتقاد دوستان به ويژه درمجلس شوراي اسلامي قرار مي گرفتم که اين موضوع را حمل بر ضعف مديريتي مي کردند. من مي گفتم نمي خواهم حرفي بزنم که محقق نشود و موجب يک عدم اعتماد بين افکار عمومي، از سوي يک مقام دولتي شود.
معاون رييس جمهور با بيان اينکه اگر درگذشته نيز زماني براي راه اندازي اين نيروگاه اعلام مي شد، مبنا نداشته است، تصريح کرد: پيش از اين هم اگر زماني براي راه اندازي اين نيروگاه اعلام مي شد، مبنا نداشته است و بعضا شايد براي فشار بر روي پيمانکار خارجي آن بوده است. روس ها در حال انجام کارها و اقدامات خود هستند و بايد اين نکته را در نظر داشته باشيم که در نظام بين الملل هر کشوري بدنبال منافع ملي خود است و ما هم بدنبال منافع ملي خود هستيم.
رييس سازمان انرژي اتمي افزود: از همان زماني که اين مسئوليت را در سازمان انرژي اتمي بدست گرفتم، اعلام کردم که براي تثبيت کار به اين سازمان آمده ام.
وي با بيان اينکه دو عامل سياسي و اقتصادي را در تعامل با طرف روسي از ابتداي ورودش به سازمان انرژي اتمي در پيش گرفته است، خاطرنشان کرد: ما آمديم يک رابطه سياسي منطقي، اصولي و مقبولي را با روس ها در زمينه کاري خودمان يعني ميان سازمان انرژي ايران و شرکت دولتي انرژي اتمي روسيه فراهم کرديم. من جانب انصاف را رعايت و اعلام کردم بخشي از تاخيرات در راه اندازي نيروگاه بوشهر اين گونه نيست که برعهده پيمانکار بوده باشد و بخشي از آن نيز ناشي از عملکرد ماست.
صالحي با اشاره به نشست خود با سرگئي کرينکو رييس شرکت روس اتم در وين در 10 ماه پيش گفت: من در آنجا به ايشان گفتم سال هاي خيلي پيش و در دهه 40 اين احساس در ما بود که مقدمه صنعتي شدن منوط به داشتن ذوب آهن است که اين کارخانه در آن دهه توسط روس ها در شهر اصفهان ايجاد شد. در حال حاضر نيز ورود به عرصه هاي تکنولوژيکي و دست يابي به فن آوري منوط به داشتن نيروگاه هاي هسته اي است و تقدير چنين بوده که در هر دو مقطع ورود ما به عرصه صنعتي شدن و ورود به عرصه تکنولوژيکي با کمک روس ها باشد و شما نماد اول را براي ما ساخته ايد و نماد دوم که همان نيروگاه بوشهر هست را نيز تکميل کنيد.
معاون رييس جمهور با اشاره به عوامل اقتصادي و عدم تجانس فکري دو طرف در اين زمينه گفت: به هر حال مسائل مالي بين دو طرف وجود داشت که ما آنها را روان کاري کرديم. روس ها نيازهاي دلاري و ريالي داشتند، ال سي ها (ضمانت نامه هاي بانکي)، پرداخت ها و عدم پرداخت ها و عدم تجانس فکري في مابين را سعي کرديم تا حل و فصل کنيم.
رييس سازمان انرژي اتمي با اشاره به اينکه قرارداد اوليه تکميل و راه اندازي نيروگاه بوشهر در سال 1996 ميان دو کشور بسته شده است، اظهار داشت: در آن زمان ايران اعلام کرده بود يک سري از مسائل و اقدامات را خودش انجام مي دهد اما بعد از يکي دو سال متوجه شديم که اين مقدوريت وجود ندارد.
صالحي با بيان اينکه روس ها از آلمان ها در زمينه هسته اي متعهد تر بوده اند، تاکيد کرد: کسي که متعهد به انجام کاري است آن را نيمه تمام رها نمي کند. آلمان ها پنج ميليارد مارک معادل دو ميليارد دلار از ما گرفتند و رفتند و هر قدر به آنها گفتيم که بياييد و کار خودتان را تمام کنيد، نيامدند.
وي با بيان اينکه روس ها در رابطه با نيروگاه بوشهر يک تشکر به ما بدهکار هستند، خاطرنشان کرد: در زمان حاضر دنيا به ساخت نيروگاه هاي هسته اي رويکرد نشان داده است و چون روس ها هم با ورود به نيروگاه بوشهر توانستند توانمندي و دانش خود را در اين زمينه بالاتر برده و قابل رقابت با غربي ها بشوند يک تشکر به ما بدهکار هستند.
رييس سازمان انرژي اتمي تصريح کرد: در زمان حاضر روس ها به خوبي قدرت رقابت با کشورهاي غربي در زمينه ساخت نيروگاه هاي هسته اي را دارند و براي اينکه در اين بازار تجاري قدرت رقابت داشته باشند مي خواهند نيروگاه بوشهر را به خوبي به سرانجام برسانند تا به کشورهاي دنيا بگويند حتي در شرايط سخت هم ما به تعهدات خودمان در قبال ساخت نيروگاه هاي هسته اي پايبند هستيم.
** ايران وارد فاز جديدي مي شود
معاون رييس جمهور با بيان اينکه وقتي سوخت وارد قلب رآکتور شود شما صاحب يک نيروگاه هستيد، تاکيد کرد: ما با راه اندازي نيروگاه بوشهر در يک فاز جديدي قرار خواهيم گرفت. تا امروز نيروگاه بوشهر به عنوان يک تاسيسات قلمداد مي شد و نيروگاه طبق تعريف بين المللي محسوب نمي شد. وقتي که سوخت وارد قلب رآکتور شود عملا شما صاحب يک نيروگاه هستيد و وارد يک فاز جديدي مي شويد و مقررات و پروتکل هاي بين المللي بر آن جاري و ساري مي شود.
وي خاطرنشان کرد: يکي از موارد اين است که حمله به نيروگاه هاي بين المللي "جرم بين المللي" است زيرا تبعات آن فقط متوجه کشوري که نيروگاه در آن قرار دارد نيست و آثار و تبعات آن جهاني خواهد شد و اين مساله در قطعنامه هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي، شوراي امنيت و همچنين در بيانيه پاياني کنفرانس بازنگري معاهده عدم اشاعه تسليحات هسته اي نيز آمده است.
معاون رييس جمهور و رييس سازمان انرژي اتمي با اشاره به نقدهايي که در رابطه با علل تاخير در ساخت نيروگاه بوشهر از روسيه مي شود، اظهار داشت : بايد از همکاري آنها در راه اندازي و تکميل نيروگاه بوشهر تقدير کرد.