به گزارش خبرنگار جنگ نرم مشرق، خانه شفاف سازي اطلاعات در گزارشي در خصوص استفاده تبليغاتي آمريکا از توئيتر عليه حاکميت ايران مي نويسد: زماني دولت آمريکا در جاهايي که انتظار داشت مردم بتوانند دولتشان را به چالش بکشند، جزواتي را از طريق هواپيماها پخش ميکرد. اکنون در قرن بيستم چطور؟! در هفته هاي اخير، وزارت خارجه آمريکا طرح جديدي را آغاز کرد: توييت کردن به زبان فارسي از طريق اکانتي که مردم را به از سرگيري اعتراضات در ايران فرا ميخواند.
اين اکانت با نامِ @USAdarFarsi را اکنون نزديک به 3000 نفر دنبال ميکنند. اين اکانت چه چيزي را توييت کرد؟ فراخواني به حمايت از اعتراضات همگاني همچون مصر. به نظر ميرسد اشاره به مصر در آن برهه، دعوت مردم به سرنگوني دولت[ايران] بود، اينطور نيست؟ دههها تنش تاريخي بين آمريکا و خاورميانه، موجب ميشود که پيش از اينکه کمپين رسانههاي اجتماعي وزارت خارجه آمريکا را خيرانديشانه بنگريم، نسبت به آن ترديد داشته باشيم.
براي اولين بار آسوشيتدپرس خبر ايجاد اکانت را اعلام کرد. توييتر از پاييز گذشته که اعلام کرد در آينده با «يک سيستم جديد» خواهد آمد، ديگر حسابي را با عنوان رسمي ايجاد نکرد.
يکي از کارمندان وزارت خارجه، دارِن کِرِيپ در توييتر تأييد کرد که اين اکانت رسمي بود و از طرف دولت آمريکا تاسيس شده بود.
کَتي استانتون کارمند پيشينِ وزارت خارجه آمريکا و کارمند کنونيِ توييتر، اين کمپين توييتري را با پروپاگانداي تاريخيِ راديو و تلويزيونِ صداي آمريکا مقايسه کرد. اگرچه صداي آمريکا به عنوان ابزاري ناکارآمد جهت تأثيرگذاري آمريکا بر جهان عمدتاً مورد انتقاد گرفته است.
در موج پيشينِ اعتراضات در ايران، وزارت خارجه آمريکا، در پشت صحنه از توييتر خواست که برنامه زماني نگهداشت را بيشتر کند تا ايرانيان بتوانند با استفاده از اين خدمات با يکديگر ارتباط برقرار کنند. اين حرکت فراتر از بازنگهداشتن مسيرهاي اطلاعاتي و در واقع استفاده از آنها براي ارسال پيامهاي سياسيِ رسمي و حرکت مهمي توسط سازمانهاي دولتي بود.
نقش رسانههاي اجتماعي در مبارزات سياسي در جهان و به ويژه اخيراً در خاورميانه به طور گسترده مورد بحث و بررسي قرار ميگيرد. به هر حال ايجاد اين اکانت اين سؤالات را برانگيخته است که: آيا دولت آمريکا ميخواهد ابزارهاي بيشتري همچون توييتر در کنار شنود چشمگير و قدرت همدستيِ خود ايجاد کند، يا ميخواهد از اين تکنولوژيها به عنوان ابزار پروپاگاندا همچون رسانههاي سنتي در دهههاي گذشته استفاده کند؟
اين گزارش در انتها پيشنهاد مي دهد که همانند اقدام تبليغاتي که آمريکا در گذشته در خاورميانه صورت مي داده؛ از پخش موسيقي براي جوانان استفاده شود.
در تصوير زير، صفحه توئيتر فارسي که از طرف دولت ايالات متحده عليه ايران راه اندازي شده را با لوگوي وزارت خارجه آمريکا مشاهده مي کنيد.