به گزارش مشرق به نقل از مهر، دستيابي به دانش فني توليد 22 راديو دارو براي بيماريهاي صعب العلاج، کاهش آفات کشاورزي، افزايش ماندگاري محصولات کشاورزي و توليد انرژي تاکنون توانسته کارنامه موفقي براي اين حوزه از فعاليت محققان هسته اي کشورمان رقم بزند.
فعاليتهاي هسته اي ايران از سال 1335 تحت عنوان "مرکز اتمي دانشگاه تهران" با آغاز به کار راکتور 5 مگاواتي تهران شروع شد. در اين سال سازمان انرژي اتمي ايران (A.E.O.I) به منظور توليد 23 هزار مگاوات برق هسته اي و توسعه علوم و فنون هسته اي ايجاد و متعهد به ساخت 4 نيروگاه هسته اي در بوشهر و دارخوين، 4 نيروگاه در اصفهان و استان مرکزي و ايجاد چندين نيروگاه و تاسيسات هسته اي در مکانهاي مختلف کشور شد.
به دنبال اين موفقيت ها و دستيابي محققان کشور به فناوري غني سازي اورانيوم و راه اندازي يک زنجيره کامل غني سازي در نطنز از سال 86 روز 20 فروردين ماه روز جشن هسته اي نامگذاري شد و در پي تصويب آن در شوراي عالي انقلاب فرهنگي، اين روز در تقويم رسمي ايرانيان روز ملي فناوري هسته اي نام گرفت.
بخشي از دستاوردهاي پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي وابسته به سازمان انرژي هسته اي ايران به صورت جدولي در زير منتشر مي شود.
اين تعداد راديودارو بخشي از دستاوردهاي هسته اي بود اما به گفته علي اکبر صالحي رئيس وقت سازمان انرژي اتمي تا مهرماه سال 89 ايران به توانايي توليد 22 مورد راديودارو دست يافته است.
وي با تاکيد بر استفاده از روشهاي نوين در توليد راديوداروها يادآور شده بود: در حال حاضر ژنراتورهايي که براي توليد موليبدن استفاده ميشود از روشهاي خاصي است که دنيا در سالهاي اخير به آن توجه ميکند.
در دي ماه سال 89 نيز طي مراسمي از پنج راديو دارو ديگر در حوزه هاي درماني و تشخيصي رونمايي صورت گرفت. اين راديوداروها شامل "يد 131" براي درمان تومورها، "يد 131" براي تشخيص تومورها، "رنيوم 186" براي تسکين درد در بيماران داراي دردهاي شديد ناشي از سرطان، "پپتيدي يوبيکويسيدين" براي تشخيص و يافتن محل عفونت در تب هاي نامشخص و "پپتيدي بومبزين" براي تشخيص زود هنگام سرطان سينه، پروستات و ريه بودند.
اما دستاوردهاي هسته اي در بخشهاي مختلف علمي و پزشکي به همين موضوع محدود نيست و محققان درحوزه هاي مختلف صنعتي، کشاورزي، پزشکي و ... در بخشهاي متعدد اين حوزه به دستاوردهاي مهمي دست يافته اند.
بخش ديگري از دستاوردهاي هسته اي