به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق، در اين ميان حضور فرماندهاني با درجه سرلشکري که سردار قاسم سليماني جديدترين عضو اين مجموعه از فرماندهان عالي رتبه کشورمان است، بهانه اي بود تا نگاهي گذرا به فرماندهان داراي درجه سرلشکري در کشورمان بياندازيم؛ فرماندهاني که داراي بالاترين سوابق رشادت و شجاعت در دوران دفاع مقدس و پس از آنرا در کارنامه مادي و معنوي خود دارند.
بر اين اساس، مي توان اين فرماندهان ارشد را به ترتيب ذيل معرفي کرد:
سرلشکر بسيجي سيد حسن فيروزآبادي
سرلشکر بسيجي سيد حسن فيروزآبادي همواره با آن لباس خاکي و چفيه بر دوش شناخته مي شود. او به عنوان رييس ستاد کل نيروهاي مسلح کشورمان مسئوليت مهمي را بر عهده داشته و از جمله مديران ارشد و محبوب در نيروهاي مسلح است.
وي از سال 68 عهده دار اين مسئوليت بسيار مهم و تاثيرگذار است و در عين حال، در دانشگاه عالي دفاع ملي نيز به فعاليت مي پردازد.
سرلشکر غلامعلي رشيد
سرلشکر غلامعلي رشيد از فرماندهان ارشد سپاه در دوران دفاع مقدس به شمار مي رود که تحليل هاي جامع و عميق وي در طي سالهاي اخير در موضوعات مختلف همچون جنگ تحميلي، نبردهاي حزب الله لبنان، جنگ هاي منطقه و چشم انداز آينده همواره مورد توجه کارشناسان بوده است.
وي مسئوليتهايي چون فرماندهي قرارگاه فتح در عمليات بيت المقدس و مسئول عمليات قرارگاه مرکزي سپاه را پيش از حضور در ستادکل نيروهاي مسلح تجربه کرده است.
سرلشکر رشيد پيش از انتصاب به عنوان جانشين رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح ، معاون اطلاعات و عمليات ستاد کل نيروهاي مسلح بود.
سرلشکر محمدعلي جعفري
سرلشکر محمد علي جعفري معروف به "عزيز" پس از انتصاب به عنوان فرمانده کل سپاه پاسداران، به درجه سرلشکري نائل شد. وي در دوران دفاع مقدس از فرماندهان مهم سپاه و عنصري مبتکر در عملياتهاي نامتقارن بود که پس از دفاع مقدس، چند سال فرمانده نيروي زميني سپاه، سپس رييس مرکز راهبردي سپاه و پس از آن فرمانده کل سپاه شد.
سرلشکر جعفري در دوران حضور در مسئوليت اخير نيز تحول اساسي در سپاه پاسداران به وجود آورد و ضمن تشکيل سپاههاي استاني، نيروي هوايي و دريايي را نيز ارتقاء داد.
سرلشکر عطا الله صالحي
سرلشکر عطاء الله صالحي از جمله فرماندهان دلاور ارتش در دوران جنگ تحميلي است که در سال 84 به سمت فرمانده کل ارتش جمهوري اسلامي ايران منصوب شد.
تشکيل نيروي مستقل پدافندي با مسئوليت ارتش و نيز ساخت تجهيزات مدرن دفاعي همچون جنگنده صاعقه، ناوشکن جماران، انواع زيردريايي و تانک از جمله نقاط درخشان مسئوليت سرلشکر صالحي است. تدوين طرح هاي راهبردي چون حضور شناورهاي ايراني در خليج عدن و درياي مديترانه از جمله مصاديق نگاه راهبردي اين فرمانده ارشد نيروهاي مسلح است.
دريابان علي شمخاني
دريابان علي شمخاني فرمانده اي که هم مسئول نيروي دريايي ارتش بوده و هم سپاه. تنها سرلشکر نيروي دريايي کشورمان اکنون رييس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي است. وي پس از وزارت دفاع با حکم رهبر معظم انقلاب در اين مسئوليت مشغول انجام امور فکري و تحقيقاتي در موضوعات مختلف براي بهره برداري نيروهاي مسلح است.
وي به علت حضور موثر و آينده نگر در 8 سال دوران وزارت دفاع، نقش مهمي در ارتقاء توان بازدارندگي نيروهاي مسلح داشته است.
سرلشکر سيد يحيي صفوي
سرلشکر سيد يحيي صفوي معروف به "رحيم" نيزاز فرماندهان ارشد سپاه در دوران جنگ تحميلي است که مسئوليتهاي مهمي چون فرماندهي نيروي زميني و اطلاعات و عمليات کل سپاه را در ان زمان عهده دار بوده است.
وي پس از دفاع مقدس، جانشين سردار محسن رضايي فرمانده کل سپاه شد و در سال 1376 به جاي وي، به فرماندهي کل سپاه منصوب گرديد.
در دوران فرماندهي سرلشکر صفوي، سپاه پاسداران به يک نيروي مهم دفاعي در منطقه تبديل شد و در ابعاد مختلف اطلاعاتي و عملياتي نيز رشد چشمگيري داشت. به همين دليل فرمانده معظم کل قوا، وي را به سمت دستيار خود در نيروهاي مسلح منصوب کردند.
سرلشکر مصطفي ايزدي
سرلشکر مصطفي ايزدي سال ها فرمانده نيروي زميني سپاه بوده و جزء فرماندهان تاثيرگذار در دفاع مقدس محسوب مي شود.
وي پس از حضور در ستادکل نيروهاي مسلح، مسئوليت مهمي را بر عهده داشته و در سالهاي اخير به درجه سرلشکري نائل شده است.
سرلشکر محمد باقري
سرلشکر محمد باقري برادر شهيد گرانقدر حسن باقري (غلامحسين افشردي) است که اولين مسئول اطلاعات و عمليات سپاه بوده است.
وي نيز از تبحر بالايي در امور اطلاعاتي و عملياتي برخوردار بوده و اکنون نيز در همين مسئوليت در ستادکل نيروهاي مسلح فعاليت مي کند. باقري همزمان با ايزدي به درجه سرلشکري مفتخر شده است.
سرلشکر علي شهبازي
سرلشکر علي شهبازي نيز در دفاع مقدس کارنامه درخشاني داشته و در دوران حضور در فرماندهي ارتش جمهوري اسلامي ايران نيز عامل تحولات مهمي بوده است. وي اکنون در گروه مشاوران نظامي فرمانده معظم کل قوا مشغول خدمت به نيروهاي مسلح است.
سرلشکر محمد سليمي
سرلشکر محمد سليمي پس از شهبازي به فرماندهي کل ارتش منصوب شد. وي در زمان حضور رهبر معظم انقلاب در دفاع مقدس نيز از جمله افرادي بوده که نزديکترين ارتباط را با ايشان داشته است.
ارتش جمهوري اسلامي ايران در دوران فرماندهي وي، شاهد نوآوري ها و ارتقاء شاخص ها بوده است.
سرلشکر محسن رضايي
سرلشکر محسن رضايي از سال 1359 تا 1376 فرمانده کل سپاه بوده و نقش مهمي در هدايت نيروهاي مسلح کشورمان در دفاع مقدس بر عهده داشته است.
وي ترجيح داد در سال 76 وارد فعاليتهاي غيرنظامي شود و به همين خاطر به مجمع تشخيص مصلحت نظام رفت.
رضايي هنوز هم در جلسات و نشست هاي فرماندهان عالي رتبه نيروهاي مسلح با رهبر انقلاب حضور فعال دارد و عضو ثابت جلسات پيشکسوتان دفاع مقدس است.
سرلشکر حسين حسني سعدي
سرلشکر حسين حسني سعدي قبلا فرمانده نيروي زميني ارتش بوده و در حال حاضر معاون هماهنگ کننده ستاد کل نيروهاي مسلح است که سابقه درخشان او در دفاع مقدس قابل توجه است. او از جمله مديران موثر در پيشرفت نيروهاي مسلح است که در جايگاه حساس خود، عهده دار اجراي طرح هاي مهمي بوده است.
سپهبد علي صياد شيرازي
شهيد گرانقدر نيروهاي مسلح که چند روز ديگر سالگرد شهادت اوست، از جمله فرماندهان غيور ارتش در دوران دفاع مقدس بود که پس از اين دوران نيز در ستاد کل نيروهاي مسلح به خدمت مشغول بود.
شهيد صياد شيرازي پس از دريافت درجه سرلشکري، به درجه رفيع شهادت نائل شد. نقل است که پس از دريافت اين درجه، بسيار خوشحال بود و هنگامي که علت آنرا پرسيدند، گفته است که «امروز فهميدم ولي فقيه از من راضي است.»
سرلشکر قاسم سليماني
سرلشکر قاسم سليماني از باسابقه ترين فرماندهان سپاه پاسداران است که پيش از فرماندهي نيروي قدس سپاه، فرمانده لشکر 41 ثار الله کرمان بوده است. وي جديدترين فرمانده نيروهاي مسلح است که از سوي فرمانده معظم کل قوا به درجه سرلشکري نائل شده است.
در بخشي از حکم سرلشکري سردار سليماني که مشرق براي اولين بار آنرا منتشر مي کند، از سوي رهبر معظم انقلاب نوشته شده است: « سردار قاسم سليماني کسي است که خود بارها در جبهه به شهادت رسيده و شهيد زنده انقلاب است.»
* اين نوشته صرفا معرفي اجمالي و بسيار گذرا از فرماندهان عالي رتبه نيروهاي مسلح است که ورود تفصيلي به زندگينامه هر کدام از آنها، مجالي صدها برابر اين نوشته را مي طلبد.
ديگر اينکه جايگاه سرلشکري با درجه سرلشکري تفاوت دارد و نبايد اين دو مبحث با يکديگر خلط شود.