«خشونت و درگيرير ساحل عاج در حالي همچنان ادامه دارد که نگراني جامعه بينالمللي از افزايش تلفات و کشته شدن غيرنظاميان در اين کشور آفريقايي افزايش يافته است.»
به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، روزنامه خليج تايمز در مطلبي با عنوان "حمام خون در ساحل عاج" نوشت:
«گزارشهاي منتشر شده درباره خشونتهاي اخير در ساحل عاج شوکه کننده هستند. در يکي از اين گزارشها اعلام شده است که حداقل 800 تن در شهر "دئوکو" در يک روز کشته شدند.
با توجه به اين که نيروهاي دو طرف رقيب همچنان با يکديگر درگير هستند، احتمال افزايش تلفات و خشونتها زياد است. فشارهاي بينالمللي به لوران گباگبو براي کناره گيري از قدرت کارساز نبوده است. اين در حالي است که يکي از دلايل فشارهاي بينالمللي به گباگبو براي کنارهگيري از قدرت، جلوگيري از افزايش خشونتها و بيثباتيهاي بيشتر در ساحل عاج بود، اما به رغم درخواستهاي گسترده از سوي اتحاديه آفريقا، اتحاديه اروپا، سازمان ملل و چند کشور ديگر، گباگبو همچنان بر مواضع قبلي خود تاکيد داشته است.
در نتيجه امتناع گباگبو از کنارهگيري از قدرت، خشونتها در ساحل عاج به اوج خود رسيده است. حتي اعمال تحريمها عليه ساحل عاج نيز نتوانسته به کاهش بيثباتي در اين کشور آفريقايي کمک کند.
با توجه به اينکه گباگبو همچنان بر مواضع خود تاکيد دارد و خشونت در ساحل عاج نيز افزايش يافته، بعيد است انتقال قدرت به صورت مسالمتآميز در اين کشور آفريقايي رخ دهد.
حاميان الحسن واتارا معتقدند که گباگبو بايد در ديوان بين المللي کيفري با اتهام جنايت عليه بشريت مواجه شود. به گفته کارشناسان، با توجه به پيشروي نيروهاي وفادار به واتارا به آبيجان، احتمال افزايش خشونتها وجود دارد.
خشونت در ساحل عاج در حالي افزايش يافته که اين کشور همچنان با مشکلات اقتصادي نيز دست و پنجه نرم مي کند. گباگبو بايد به دنبال يک گزينه فوري به نفع کشور و مردمش براي پايان خشونتها در ساحل عاج باشد. اين تنها راه جلوگيري از افزايش خونريزي در ساحل عاج است.»
هفته نامه اکونوميست نيز در گزارشي در مورد تشديد خشونتها در ساحل عاج نوشت:
«به نظر ميرسد که نبرد ميان نيروهاي دو طرف درگير در ساحل عاج، در آبيجان به اوج خود رسيده است. نيروهاي وفادار به واتارا پس از وارد شدن به شهر آبيجان، با نيروهاي حامي گباگبو در نزديک کاخ رياست جمهوري درگير شدند. افزايش درگيريها احتمال بروز يک جنگ داخلي تمام عيار را در ساحل عاج را به همراه دارد.
همچنين شايعاتي در مورد اين که ممکن است گباگبو از کاخ رياست جمهوري گريخته باشد مطرح شده است، اما با توجه به شرايط بيثبات ساحل عاج، نميتوان اين نوع گزارشها را به اين زودي تاييد کرد.
کالين ولز، سفير موقت انگليس در ساحل عاج، در رابطه با تشديد خشونتها گفت: اين خشونتها بسيار شديد است. با توجه به اين که مقامات نزديک به واتارا و گباگبو بر اين موضوع تاکيد کردهاند که اين دو تن به هيچ وجه از مواضع قبلي خود عقبنشيني نخواهند کرد، جامعه بينالمللي از افزايش تلفات و خشونتها در ساحل عاج به شدت ابراز نگراني کرده است.
تمامي پروازها از و به شهر آبيجان لغو شده است. صلحبانان سازمان ملل و نيروهاي فرانسوي مستقر در ساحل عاج نيز گشتهايشان را افزايش دادهاند تا از بروز خشونت بيشتر در ساحل عاج جلوگيري کنند.
برخي کارشناسان از جامعه بينالمللي به دليل عدم توجه بيشتر به بحران ساحل عاج انتقاد کردند و معتقدند که يکي از دلايل افزايش خشونتهاي فعلي در ساحل عاج، عدم انجام اقدامات کافي از سوي جامعه بين المللي براي حل و فصل مسالمت آميز بحران در اين کشور بوده است.»
هفته نامه تايم نيز در گزارشي در مورد تحولات اخير ساحل عاج نوشت:
«صليب سرخ در گزارش جديد خود با ابراز نگراني از افزايش تلفات در اين کشور، آمار کشته شدن 800 تن را در يکي از شهرهاي غربي ساحل عاج مخابره کرده است و اين موضوع نگرانيها را در مورد خشونتهاي ساحل عاج بيشتر ميکند.
درگيريهاي شديد در شهر دئوکو در حالي تشديد شد که نيروهاي وفادار به گباگبو با نيروهاي وفادار به واتارا درگير شدند. بيش از اين نيز شهر دئوکو سابقه خونيني طي بحران هشت ساله در ساحل عاج داشت و اين شهر از لحاظ استراتژيک براي کشور ساحل عاج مهم به شمار ميرود.
پيش از اين سازمان ملل نسبت به اين موضوع هشدار داده بود که درگيريها در اين شهر بي ثبات ممکن است باعث بروز جنگ داخلي در ساحل عاج شود. يکي از شهروندان ساحل عاج در مورد اين خشونتها گفت: اکثر کشته شدگان سربازان دو طرف درگير هستند، اما مزدوران ليبريايي حامي گباگبو زماني که شنيدند نيروهاي حامي واتارا به پيشرويشان ادامه مي دهند، به سوي غيرنظاميان تيراندازي کردند.
هنوز گباگبو هيچ سخنراني براي مردم ساحل عاج نکرده است که اين امر به همراه عدم حضور وي در ميام مردم، شايعاتي را در مورد گباگبو مطرح کرده است.»