به گزارش مشرق به نقل از خبرانلاين،گروهي از پزشکان هشدار دادند، سايت فيسبوک احساس افسردگي را در بين بعضي از کاربران خود، خصوصا در ميان نوجوانان افزايش ميدهد.
تعدادي از دانشمندان معتقدند استفاده از فيسبوک ميتواند باعث شدت پيدا کردن افسردگي در نوجوانان ميشود و برخي ديگر هم بر اين باورند که شرايط حاکم بر اين سايت به گونهاي است که زمينه را براي ابتلا به افسردگي در بين نوجوانان فراهم ميکند.
دکتر گوئن اوکيف محقق در زمينه سايتهاي اجتماعي و تاثير آن روي کودکان و نوجوانان در اين باره گفت: سايت فيسبوک داراي جنبههاي خاصي است که ميتواند براي کودکاني که از کمبود اعتماد به نفس رنج ميبرند خطرناک باشد.
اين کودکان با ديدن تصاوير شاد دوستانشان در فيسبوک که اوقات بسيار خوشي را سپري ميکنند، يا موقعيتهاي خوبي در زندگي خود به دست آوردهاند يا مانند اينها، ممکن است احساس سرخوردگي و نااميدي پيدا کرده و حتي تصور کنند هيچ نکته مثبتي در زندگي آنها وجود ندارد.
ممکن است بعضي از نوجوانان از امکانات يا شرايط برابر با ديگران برخوردار نباشند و با ديدن اين تصاوير زمينه براي ابتلا به افسردگي در آنها فراهم شود.
دکتر اوکيف در اين باره ميگويد: سايتهايي مانند فيس بوک فقط بخش کوچکي از زندگي انسانها را نشان ميدهند. شما فقط با ديدن چند تصوير يا متن در صفحه يک فرد نميتوانيد به تمام زندگي او پي ببريد. به همين دليل برخي از افراد تصور ميکنند قرار دادن چند تصوير شاد يا چند متن خوشبينانه نشان دهنده شرايط بسيار خوب يک فرد است و همين موضوع ممکن است شما را نسبت به زندگي خودتان بدبين کند.
به همين دليل کارشناسان معتقدند والدين بايد با فرزندان خود در مورد خطرات سايتهاي اجتماعي صحبت کرده و آنها را از مشکلاتي مانند افسردگي، قرار گرفتن در خطر سوء استفاده و مانند آن آگاه کنند.
آني آبولت يک دانشآموز اهل ايالت شيکاگو که از کاربران سايت فيس بوک نيز هست در اين باره ميگويد: من ميتوانم بفهم که چگونه اين سايت ميتواند روي برخي از نوجوانان تاثير منفي بگذارد. اگر شما دوستان زيادي نداشته باشيد يا از زندگي خود لذت کافي نبريد و در عين حال تصاوير افراد ديگر را در حال شادي يا گذراندن اوقات خوب در سايتهاي اجتماعي ببينيد، قطعا روي روحيه شما تاثير منفي خواهد گذاشت.
رقابت مجازي
سايتهايي مانند فيسبوک يک فضاي رقابت مجازي را از لحاظ محبوب بودن به وجود آورده است. فردي که درخواستهاي دوستي بيشتري از جانب ديگران دارد يا مرتبا از آنها پيام دريافت ميکند و در محتواهاي ديجيتالي آنها به اشتراک گذاشته ميشود، از ديگران محبوبتر و موفقتر به نظر ميآيد.
از سوي ديگر برخي نوجوانان ممکن است اين سايت را محلي براي قضاوت کردن در مورد ديگران، استهزا يا تحقير آنها بدانند که اين موضوع نيز ميتواند اثرات بسيار بدي روي حالت روحي آنها داشته باشد.
در اين مطالعات آمده است: آزار و اذيت مجازي ميتواند عواقب رواني بسيار عميقي به همراه داشته باشد که در موارد شديد حتي ممکن است به خودکشي ختم شود. براي مثال سال گذشته ماجراي خودکشي يک دختر 15 ساله که در اين سايت مورد آزار و اذيت رواني قرار گرفته بود به سرعت در بسياري از رسانهها مطرح شد.
علاوه بر افسردگي، فيسبوک ميتواند روي روند تحصيلات نوجوانان نيز اثر منفي داشته باشد. دانشآموزان و دانشجوياني که از فيسبوک استفاده ميکنند نمراتشان بسيار بدتر از آنهايي است که در اين سايت عضو نيستند.
مطالعات نشان ميدهد نمرات دانشآموزاني که از فيسبوک استفاده ميکند نزديک به 20 درصد از آنهايي که از اين سايت استفاده نميکنند پايينتر است. افرادي که از اين سايتها استفاده نميکنند بهره بيشتري از زماني که در اختيار دارند ميبرند. براي مثال محققان متوجه شدند دانشآموزاني که از سايتهاي اجتماعي استفاده نميکنند 88 درصد زمان بيشتري را صرف مطالعه غير درسي ميکنند.