به گزارش مشرق به نقل از مهر، امروزه تشخيص غيرجعلي بودن متون و اسناد الکترونيکي در فضاي سايبر داراي اهميت فراواني بوده و براين اساس از امضاي ديجيتالي و تکنيکهاي رمزنگاري براي رسيدن به اين اهداف استفاده مي شود که با ساختار طراحي شده در امضاي ديجيتالي امکان آشکارسازي هرگونه تغيير در محتواي متون يا اسناد الکترونيکي فراهم شده و سنديت متون الکترونيکي قابل پيگيري و بررسي است. همچنين پيام ارسالي در اينترنت با استفاده از گواهي الکترونيکي شکل قانوني به خود مي گيرد و به زبان ساده مي توان گفت امضاي الکترونيکي امضايي است که علي رغم قابل رويت نبودن قابل اثبات است.
در حال حاضر يکي از مشکلات عمده در مورد تحقق دولت الکترونيک در کشور عدم امکان استناد به مدارک الکترونيکي است و از اين رو ساختار سنتي استفاده از مکاتبات کاغذي در بحث اسناد حقوقي و مالي، کماکان رايج است. اين در حالي است که در بسياري از کشورها سال ها است اين قبيل مشکلات مرتفع شده و امکان استناد حقوقي در تمامي مکاتبات وجود داشته و بسياري از سرويس ها به صورت غيرحضوري در اختيار کاربران قرار مي گيرد.
احراز هويت کاربر براي ارسال هرگونه سندي با امضاي ديجيتال، پست الکترونيکي امن و امضاي اسناد از جمله امکانات و قابليتهاي قابل ارائه از سوي دفاتر گواهي ديجيتال در کشور است که چندي است از سوي وزارت بازرگاني با همکاري دستگاههاي اجرايي در حال پياده سازي است.
براين اساس مهدي غضنفري وزير بازرگاني با اشاره به افتتاح دفاتر صدور گواهي امضاي ديجيتال در کشور در جهت الکترونيکي کردن امور و افزايش تعداد کاربران تجارت الکترونيک و امضاي ديجيتال در مورد جايگاه ايران در حوزه امضاي ديجيتال در ميان ديگر کشورها به خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه به لحاظ فراهم کردن زيرساختهاي فني امضا و گواهي ديجيتالي مشکلي در کشور وجود ندارد و جايگاهمان از اين حيث کاملا مناسب است.
وي با تاکيد بر اينکه آنچه که بايد براي آن گام هاي محکمي برداشته شود همگاني کردن فرهنگ استفاده از امضاي ديجيتال و فضاي سايبر در حوزه خريد و فروش و تجارت است تاکيد کرد: در اين زمينه بايد اقدامات اساسي صورت گيرد.
غضنفري با اشاره به سايتهاي خوب ايجاد شده در بحث تجارت الکترونيکي و نيز قدرت خريد مردم در فضاي سنتي اضافه کرد: بايد اقدامات بيشتري انجام شود تا اين موضوع به فضاي ديجيتال منتقل شود و استفاده از اين زيرساختها به واقعيت بپيوندد.
وزير بازرگاني با بيان اينکه به لحاظ نوع فناوري و دانش IT، کشور ما رتبه خيلي خوبي را دارا است به مهر گفت: به لحاظ عددي در اين بخش رتبه اي براي ايران سراغ نداريم اما به لحاظ استفاده از آخرين فناوري هاي روز شاهد جايگاه خوب ايران در ميان ديگر کشورها هستيم.
وي اظهار اميدواري کرد که سال ?? سال الکترونيکي کردن امور و ايجاد اعتماد در مردم براي خريد الکترونيکي باشد و گفت: با ايجاد اتحاديه تجارت الکترونيکي، نظارت بر سايتهاي خريد و فروش الکترونيکي صورت گرفته و براي برداشتن گام هاي همگاني کردن تجارت الکترونيکي، سايتهاي معتبر در اين بخش را معرفي خواهيم کرد.
رضا تقي پور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات نيز با تاکيد بر اينکه در انتهاي برنامه پنجم نوسعه به تمامي کساني که درخواست امضاي ديجيتال داشته باشند گواهي امضاي ديجيتال ارائه مي شود به مهر گفت: يکي از اطلاعاتي که براي کارت هوشمند ملي نياز بوده و در درون اين کارتها ذخيره مي شود امضاي ديجيتال است که توسط تمامي دستگاههاي کارتخوان قابل خواندن و عمل کردن خواهد بود. براين اساس تمامي امور روزانه افراد از طريق کارت هوشمند ملي با امضاي ديجيتالي قابل انجام است.
وي با بيان اينکه امضاي ديجيتال يکي از زيرساختهاي اصلي براي احراز هويت و اعتبار بخشي در فضاي مجازي است تصريح کرد: تمامي کساني که براي فعاليتهاي حقوقي در اين فضا نياز به اعتماد متقابل داشته باشند نياز به امضاي ديجيتال هم خواهند داشت که بايد براي احراز هويت اسناد و مدارک از طريق مراکز مياني امضاي ديجيتال و دفاتر ثبت، اين گواهي را دريافت کنند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه طبق دسته بندي موضوعي تمامي مجموعه هاي ارائه دهنده خدمات ارتباطي و اينترنت و پست مي توانند اين گواهي را وزارت دريافت کنند به مهر گفت: به موازات ايجاد دفتر صدور گواهي ديجيتال بايد طرحي براي ميزان اندازه گيري عملياتي جايگاه ايران در اين حوزه نسبت به شاخص هاي جهاني تعريف شود که اين امر در سال ?? اتفاق مي افتد تا آمارهاي موجود نسبت به مراجع جهاني قابل ارائه باشد و وضعيت ايران در امر تجارت الکترونيک براساس اين شاخص ها سنجيده شود.