علم فضایی در سال‌های گذشته در کشورمان رو به رشد بود و پرتاب ماهواره‌ها و حتی موجود زنده به فضا شاهد این ادعاست ولی در سال گذشته این روند متوقف شد و شاهدیم که پرتاب ماهواره‌های آماده نیز به دلایل سیاسی متوقف شدند.

به گزارش مشرق، علم فضایی در سال‌های گذشته در کشورمان رو به رشد بود و پرتاب ماهواره‌ها و حتی موجود زنده به فضا شاهد این ادعاست ولی در سال گذشته این روند متوقف شده و شاهد این مسئله هستیم که حتی پرتاب ماهواره‌های آماده شده در دانشگاه‌ها نیز به دلایل سیاسی متوقف می‌شود.

* روند رشد علم فضایی در کشور در سال‌های گذشته، آغاز با امید

روند رشد علم فضایی در کشورمان به نوعی با پرتاب ماهواره امید آغاز شد و در سال 87 ایران به جمع هشت کشور صاحب تکنولوژی برتر طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره به فضا راه یافت این در حالی است که تنها سه کشور توانسته‌اند به این فناوری دست یابند.

ماهواره ملی امید در تاریخ 14 بهمن 1387 توسط پرتابگر بومی داخلی سفیر 2 با موفقیت کامل به مدار پرتاب و ماموریت خود را آغاز کرد که مطابق محاسبات می‌بایستی در نیمه اول اردیبهشت 1388 عمر مداری آن به سر می‌آمد.

به کمک علم مکانیک ‌مدارهای فضایی و مشاهدات روزانه موقعیت‌ مداری ماهواره، محدوده ورود ماهواره به جو غلیظ مناطق غربی آمریکای جنوبی و اقیانوس آرام گزارش شد و عدم مشاهده ماهواره بعد از اردیبهشت سال 88 نشانگر پایان عمر مداری ماهواره در این تاریخ بود.

ماهواره ملی امید یک ماهواره تحقیقاتی پژوهشی با وزن 27 کیلوگرم و ابعاد 40×40×40 سانتیمتر مکعب و با ماموریت مخابراتی بوده است. این ماهواره تمام ماموریت‌های محوله خود را بخوبی انجام داد که آخرین دستاورد این پروژه عظیم ملی، مطالعات مداری و بررسی‌های محوله در خصوص تغییر ارتفاع ماهواره‌ها در مدارهای نزدیک زمین بوده است.

راکت کاوشگر 3 با موفقیت به فضا پرتاب شد

بهمن 88 بود که پس از پرتاب موفقیت آمیز کاوشگر یک و 2 به فضا، دانشمندان و متخصصان فضایی کشورمان موفق شدند نخستین بار محموله زیستی را با کاوشگر 3 به فضا پرتاب کنند.

در این کاوشگر با فرستادن کپسول زیستی بر اساس ضوابط و استانداردهای مربوط، جبهه جدیدی از فعالیت‌های علمی در عرصه فناوری فضایی جمهوری اسلامی ایران گشوده شد.

تله متری فعالیت‌ها و عملکرد کاوشگر در فرآیند پرتاب، ارسال تصاویر همزمان به ایستگاه زمینی متحرک، کنترل رایانه پرواز در کل فرآیند، کنترل عملیات فرامین و جدایش، نمایش کپسول زیستی و موجودات زنده درون آن به صورت بهنگام، دستیابی به مجموعه امکانات آزمایشگاهی برای داده‌برداری از فضای جو رقیق و خارج از جو و آزمایش زیرسیستم فضایی از دیگر دستاوردهای پرتاب کاوشگر 3 به فضا به شمار می‌رود.

کاوشگر 3 از زیرسامانه‌های سازه، محفظه زیستی، تغذیه، ارسال داده‌های تله‌متری، تصویربرداری و ارسال همزمان، رایانه پرواز، سنجش محیطی و بازیابی تشکیل شد.

* اجرای فاز اول شبکه مراقبت‌های ویژه پزشکی از راه دور

سازمان فضایی ایران با همکاری بیمارستان مسیح دانشوری در خرداد 89 فاز اول شبکه مراقبت‌های ویژه پزشکی از راه دور(مپاد) را اجرا کرد.

 در فاز یک شبکه یاد شده بیمارستان مسیح دانشوری به عنوان مرکز مشاوره دهنده فوق تخصصی، در زمینه فوریت‌های مراقبت‌های ویژه ریوی است.

همچنین، بیمارستان زعیم پاکدشت و امام خمینی (ره) فیروز کوه نیز به عنوان مرکز مشاوره گیرنده از این سامانه بهره مند شدند.

* قدم‌های مقدماتی اعزام انسان به فضا در کشور

قدم‌های مقدماتی اعزام انسان به فضا در کشور نیز آغاز شد.

در این زمینه پژوهشگاه هوا فضا سال‌ها بر روی مهندسی انتقال حیات به فضا کار کرد و برنامه‌ریزی کرده بود که از چه محموله‌هایی استفاده شده و در چه حوزه‌هایی از فناوری باید سرمایه‌گذاری صورت گیرد.

* رونمایی از نسل جدید ماهواره‌های ملی

به مناسبت دومین سالروز پرتاب ماهواره ملی امید به فضا و همزمان با دهه مبارک فجر دوشنبه18 بهمن‌ماه، مراسم ویژه روز فناوری فضایی در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی با حضور رئیس جمهور و مقامات عالی کشور برگزار شد.

در این مراسم از نمونه‌های مهندسی چهار ماهواره ملی ظفر، رصد یک، فجر، ماهواره دانشجویی امیرکبیر و همچنین موتور ماهواره ‌بر سفیر 1Bو کپسول زیستی کاوشگر 4رونمایی شد.

* پرتاب کاوشگر 4 ایران به فضا

در مراسم رونمایی از کاوشگر 4 که با حضور رئیس جمهور در بهمن سال 89  برگزار شد سرپرست سازمان فضایی کشور از پرتاب کاوشگر 4 بدون موجود زنده برای آزمایش زیرسامانه های آن در اسفند امسال خبر داده بود که این وعده در 24اسفند با پرتاب موفق کاوشگر 4 تحقق یافت.

* جدیدترین ماهواره ایرانی با نام «رصد» پس از پرتاب موفق در مدار زمین قرار گرفت

همزمان با میلاد مبارک حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در خردادماه سال 90 جدیدترین ماهواره ساخت جمهوری اسلامی ایران با نام رصد با موفقیت در مدار زمین قرار گرفت.

رصد نخستین ماهواره تصویربرداری ایران بود که تمامی مراحل طراحی، ساخت، تجمیع، تست و آماده‌سازی آن در داخل کشور و توسط متخصصان داخلی صورت گرفت.

برقراری ارتباط با ایستگاه‌های زمینی، تصویربرداری از زمین و ارسال تصاویر به همراه اطلاعات تله‌متری به ایستگاه‌های زمینی از مهم‌ترین مأموریت‌های این ماهواره است.

توپولوژی و ساخت ایستگاه‌های زمینی ماهواره «رصد» به گونه‌ای طراحی شده که بیشترین دسترسی به ماهواره را جهت دریافت اطلاعات و ارسال فرامین کنترل فراهم کرده باشد.

اغلب زیرسیستم‌های اصلی یک ماهواره بزرگ در «رصد»‌ وجود دارد که از جمله می‌توان به سیستم‌های مدیریت توان، پانل‌های خورشیدی، کنترل وضعیت، محموله اکتیکی، GPS، مدیریت داده و فرامین روی بورد، گیرنده و فرستنده روی بورد، فرستنده رنجینگ و کنترل دما اشاره کرد.

رصد 15.3 کیلوگرم وزن داشته که برای تزریق در مداری با ارتفاع 260 کیلومتر طراحی شده است و می‌تواند در هر شبانه روز 15 بار به دور زمین بچرخد.

این دومین ماهواره‌بر ساخت جمهوری اسلامی ایران است که می‌تواند میکروماهواره 16 کیلوگرمی را تا ارتفاع 260 کیلومتر از سطح زمین قرار دهد. طول این ماهواره‌بر 22 متر، قطر آن 1.25متر و وزن آن 26 تن است.

عملیات موتور اول و جدایش آن، عملیات موتور دوم، خارج شدن ماهواره‌بر از جو غلیظ، رسیدن به سرعت مورد نظر و جدایش ماهواره از ماهواره‌بر مراحلی بودند که در این پرتاب با موفقیت انجام شد.

چهار ایستگاه رهگیری، ایستگاه تله‌متری و فرمان، ایستگاه مرکزی و ایستگاه متحرک، عملیات رهگیری، هدایت و کنترل و دریافت اطلاعات از ماهواره‌بر سفیر «رصد» را برعهده دارند که آنها نیز با موفقیت عملیات خود را انجام داده و به کار خود ادامه می‌دهند.

* نوید به فضا پرتاب شد

همزمان با فرا رسیدن سی و سومین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و در آستانه روز فناوری فضایی در سال 90، در مراسمی با حضور ریاست جمهوری وقت، اعضای شورای عالی فضایی و ریاست سازمان فضایی ایران وقت، ماهواره نوید علم و صنعت با ذکر یا مهدی (عج) با موفقیت به فضا پرتاب شد.

هدف اساسی در تعریف و اجرای این پروژه، دستیابی به یک ماهواره عملیاتی، مبتنی بر ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بومی در حوزه ماهواره است.

ماهواره نوید علم و صنعت در مدت 24 ماه با مدیریت یکپارچه سیستمی سازمان فضایی ایران و با همکاری دانشمندان و جوانان ایران اسلامی در دانشگاه صنعتی علم و صنعت، طراحی و ساخته شد.

پرتاب این ماهواره با استفاده از ماهواره بر سفیرنوید از کلاس ماهواره بر سفیر 1-B  که در سازمان هوا فضای وزارت دفاع توسعه یافته است، انجام می‌شود.

ماهواره ایرانی نوید 50 کیلو گرم وزن دارد و برای تزریق در مداری با ارتفاع 370 کیلومتر طراحی شده است که دارای طول عمر مداری دو ماهه بوده و هر شبانه روز 6 بار از فراز میهن عزیزمان عبور می‌کند و در دید ایستگاه‌های زمینی قرار می‌گیرد.

ماموریت سطح یک ماهواره نوید علم و صنعت، تصویر برداری از سطح زمین در طیف مرئی با قدرت تفکیک مناسب برای ماموریت محوله و ارسال تصاویر و اطلاعات پایشی سیستم در مدار LEO به ایستگاه‌های زمینی بود.

تصاویر دریافتی از ماهواره نوید دارای کاربردهای عملیاتی در حوزه‌های جو و علوم هوا شناسی، منابع و بلایای طبیعی مانند پیش بینی شرایط آب و هوا، تراکم ابرها، میزان دما و رطوبت هوا، برآورد سطح جنگلها، شناسایی آتش سوزی جنگلها، تعیین خطوط ساحلی، خشکسالی، سیل و زلزله بود.

ماهواره نوید دارای ابعاد 50#50#50 سانتیمتر بوده و در مدار بیضوی شکل با شیب مداری 55 درجه حرکت کرد.

* ارتباط ایستگاه‌های زمینی کنترل و ردیابی با ماهواره نوید علم و صنعت برقرار شد

ارتباط ایستگاه های زمینی کنترل و ردیابی با ماهواره نوید علم و صنعت نیز در بهمن ماه سال 90 بر قرار شد و این ایستگاه‌ها قادر به ارسال فرامین به ماهواره بودند.

* کاوشگر پیشگام با موفقیت به فضا پرتاب و بازیابی شد

در بهمن سال 91 نیز دانشمندان و متخصصان فضایی ایران موفق شدند با برداشتن گام بلند دیگری در عرصه فناوری پیشرفته فضایی، ارسال حیات به فضا و تحقیقات زیستی که در انحصار چند کشور معدود است را برای ایران اسلامی به ارمغان آورند.

پروژه ارسال حیات به فضا که با مدیریت یکپارچه سیستمی و تلاش دانشمندان سازمان فضایی ایران به مورد اجرا گذاشته شده است با استفاده از حامل سازمان صنایع هوا فضا تا ارتفاع مورد نظر پرتاب و پس از طی مراحل پیش بینی شده و رسیدن به سرعت، شتاب و ارتفاع مورد نظر، مجددا به زمین بازگشته و موجود زنده با موفقیت بازیابی شد.

* آغاز دولت یازدهم و توقف پرو‌ژه‌های فضایی به دلایل گوناگون

در سال 92 پرتاب و بازیابی کاوشگر پژوهش را که حامل دومین میمون فضایی بود داشتیم ولی چند ماهواره کشور نیز در حالیکه آماده شده‌اند همچنان در نوبت پرتاب هستند و حتی زمان پرتاب آن‌ها پس از زمان‌بندی نیز به دلایل مختلف جا به جا می‌شود.

کاوشگر پژوهش که حامل یک میمون از نژاد رزوس بود پس از طی یک مسیر زیرمداری تا ارتفاع 120 کیلومتر، در مدت زمان حدود 15 دقیقه توانست به زمین بازگردد و موجود زنده را سالم بازیابی کند.

* ماهواره شریف‌ست و پشت پرده‌های سیاسی

پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف پس از طراحی و ساخت ماهواره شریف‌ست قرار بود در روز 2 آذر ماه سال 92 قرار بود در مراسمی این ماهواره را به سازمان فضایی ایران تحویل دهند که این برنامه بدون اعلام دلیل کنسل شد.

ماهواره شریف‌ست با ماهواره‌بر بومی سفیر یک B به فضا پرتاب می‌شود و قرار است پس از پرتاب در ارتفاع 500 کیلومتری از سطح زمین قرار گیرد.

ماهواره شریف‌ست که حاصل زحمات و تلاش‌های بیش از صد نفر از دانشجویان، دانش‌آموختگان و اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف است باوجود آماده بودن همچنان در نوبت پرتاب قرار گرفته و مسئولان برای پرتاب آن همچنان وعده می‌دهند و امروز و فردا می‌کنند.

برخی نیز می‌گویند همانطور که نام ماهواره دانشگاه علم و صنعت به تدبیر تغییر یافت و برای پرتاب ماهواره ناهید دانشگاه امیرکبیر نیز تعلل می‌شود تا به عنوان حاصل کار دولت یازدهم برشمرده شود پرتاب ماهواره شریف‌ست نیز با دلایل سیاسی متوقف شده است.

آنچه مشخص است، دانشمندان کشورمان در علم فضایی نیز توان بالقوه‌ای دارند که در فضایی کاملا علمی و بدون ملاحظات سیاسی می‌توانند این توان را به فعل تبدیل کنند.
منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 16
  • ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    شکم گرسنه علم فضایی نمیشناسد
  • محمد ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    کدخدا اجازه نمیده!!!!!
  • رضا ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    سلام مشرق این تاخیر بیشتر به خاطر از دست دادن متخصصین موشکی در اثر آن انفجار که منجر به شهادت تهرانی مقدم و دیگر متخصصین موشکی شد میباشد
  • ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    خدایا جمعین ابوموسی های اشعری را اگر قابل هدایت نیستند برکنار بفرما.آمین این عمار این عمار
  • یه بی سوات ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    مگه اعتدالیون نمی گفتن که هم باید چرخ سانتریفیوژها بچرخه و هم چرخ زندگی مردم !! مگه اقایون ادعا نمی کردن هم به فکر شکم مردم هستن و هم به فکر پیشرفت علمی ؟! پس چی شد اون همه وعده وعید که دادن !! حالا دیگه نه چرخ سانتریفیوژ میچرخه ، نه ماهواره ای در مدار قرار میگیره و نه چرخ زندگی مردم روبراهه !! البته امثال شما اگر در ناز و نعمت هم باشید (کما اینکه به احتمال زیاد الان هم در بهترین شرایط اقتصادی قرار دارید !!) و در رفاه کامل بسر ببرید باز هم میگین تولید علم به چه دردمون میخوره فوقش سرمون رو کج می کنیم و دست گدایی دراز می کنیم و از غربی ها میگیریم !!!
  • هابیل ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    جمع کنین بابا 4تا موشک از روسیه خریده بودن خب تموم شده دیگه
  • یه بی سوات ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    آقا رضا تنها در بخش موشکی نیست که ما پس رفت داشته ایم بلکه در سایر حوزه های علمی نیز با افت شتاب مواجه بودیم یه مروری به امار پیشرفت علمی در یک سال اخیر در حوزه های مختلف علمی بکنید متوجه خواهید شد مثلا در حوزه ی تکنولوژی هسته ای ما داشتیم به جاهای خیلی خوبی میرسیدیم که با شروع به کار تقریبا میشه گفت همه اش به باد رفت یه نمونش غنی سازی 20 درصد بود .... راستی از ماهواره مبین علم و صنعت که دولت به اسمش رو عوض کرد و به نام خودش زد چه خبر ؟!!!!
  • علیرضا ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    اگر پدران ما تلاش میکردن الان گرسنه نبودی و بهشون فحش میدی الان هم اگر تلاش نکنی در آینده باید فحش بخوری و وابسته باشی
  • حامد ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    ببینید چه جوری دارن با قله های علم این کشور بازی میکنه! بابا هند الان داره GPS بومی خودشو راه اندازی میکنه. امارات با خریدن تکنولوژی و استخدام دانشمندان داره به باشگاه فضایی ها میپیونده. ترکیه داره در این زمینه پیشرفت میکنه. و ما در گیر سیاسی کاری. اینطوری پیش بره ایران تا 100 سال دیگه هم به مدار ژئو نمیرسه!
  • ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    اگه در علم فضایی پیشرفت کنیم: دیگه کلی ایران پول نمیده تا پهنای باند برای اینترنت بخره. دیگه ایران کلی پول نمیده تا بهش با کلی منت اجازه بدند چند تا کانال ماهواره ای مثل پرس تی وی و العالم و... داشته باشه و هر وقت خواستند قطعش کنند تا صدای ایران به جهانیان نرسه. دیگه ایران نمیاد از Gps آمریکا استفاده کنه که دقتش برای کشورهای دیگه زیر 100 متره و هر وقت دلش بخواد بیاد قطع کنه. بماند از ثروت سرشاری که ایران میتونه از ارائه خدمات این علم به کشورهای دیگه میتونه کسب کنه.
  • ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    برو بابا خود آمریکایی ها هم به توان داخلی موشکی ما اذعان دارن از قدیم گفتن شاه راضی میشه اما نوکرش نه!!!
  • اکبر ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    متاسفانه علیرغم اینکه ما بارها و در دوره ریاست جمهوری آقایون دوم خردادی دیدیم و شنیدیم که سر خم کردن جلوی دول غربی نه تنها هیچ فایده ای نداره بلکه باعث از بین رفتن عزت و غرور ملی هم میشه اما ای داد که کسی که خوابیده رو میشه بیدار کرد ولی کسی که خودش رو زده به خواب نه، متاسفانه وجود افرادی که آب به آسیاب دشمن میریزن همیشه باعث سرشکستگی برای کسایی هست که جسما و روحا ، مادی و معنوی و سراسر وجودشون را در راه سربلندی و اعتلای این خاک و ایران عزیز میزارن اینها مصداق عینی منافقن و برابر نص صریح قرآن منافقان جایی در روی زمین ندارن و در سرگشتگی خودشون حیران میشوند. انشالله و الساعه
  • ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    به جهنم!
  • ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    تا اونجايي كه ما يادمونه اواخر دولت محمود اين پروژه ها متوقف شد. اون اواخر كارخانه هاي شكلات سازي هم كار نميكردن چه برسه به پرتاب ماهواره. البته تحريم ها يه مشت كاغذ پاره بيشتر نيستن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! مرگ بر افراط و جريان انحرافي
  • ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    خداوندا خوارج متحجر و افراطي را كه مشخصا قابل هدايت نيستن به خاك سياه بنشان. الهي آمين
  • دکتر ناصر ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    رهبری 2 روز پیش خیلی شفاف گفتن مذاکرات با امریکا هیچ سودی نداشته بلکه اعتبار ایران رو هم زیر سول برده چون برای دنیا عجیبه که ایران بدون گرفتن هیچ امتیازی و لغو تحریم ها این طور احمقانه داره امتیاز یک طرفه میده نه تنها تحریم ها رو لغو نکردن بلکه تحریم جدید هم گذاشتن برای مسلمانان هم مشکوکه در شرایطی که اسراییل در حال بمباران غزه هست ایران داره با امریکا که متحد اصلی و مادر اسراییل هست مذاکره می کنه!!
  • کارشناس فضایی ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    بودجه سازمان فضایی ایران در سال گذشته چیزی که در عمل و نه روی کاغذ تخصیص داده شد فقط 18 میلیارد تومن بوده به جز پرتاب کاوشگرهای ارزان قیمت زیر مداری حامل میمون 2 میلیون دلای که بیشتر برای سرگرم کردن به اینکه هنوز برنامه های فضایی ادامه داره هیچ کار دیگری نمیشه کرد مایه شرم هست که بودجه فضایی یک کشور نصف بودجه یک تیم فوتبال اون شده حالا چند سال دیگه که ماهوارهبرهای بومی ترکیه پاکستان و امارات پرتاب بشن همین آقایون باید جواب بدن چطوری ایران رو از قدرت فضایی چهارم آسیا بعد از چین ژاپن و هند کردن قدرت چهارم خاورمیانه!!...
  • ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    رشد در پزشکی و مهندسی رو نمیبینی؟ 4 تا پروژه بی خودی و سیاسی رو فقط کار علمی حساب میکنی؟
  • محمد ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    لعنت به هر چی مدیر ترسو.حالا ببینید ۱سال دیگه گیر میدن به لیزر اونم بذاریم کنار,سال بعد نانو...........
  • ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    قابیل
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    جانم
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    کو گوش شنوا
  • ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    ظریف تنها به وظیفه ای که برایش تربیت شده عمل می کند.
  • ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خاک تو سرت کاش واقعا شکمت گشنه بود و اینا میگفتی کیه که ندونه اتفاقا اونایی که زیادی شکمشون سیر شده از این آیه های یاس میخونن
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    کجاست رشد پزشکی و مهندسیت؟ تو توهمات و تخلیاتت؟
  • سیا ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    اقای روحانی درسته نباید حساسیت ایجاد کرد ولی نبایدم تو زمین کسی بازی کرد... مردم باید ببینن جوونا دارن کار می کنن کار شما کم لطفی ...
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    امثال شما هنوز فرق موشک با ماهواره رو نمیدونن. سکوت ! مضحکه میشی ...
  • به ناشناس ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۹
    0 0
    اخوی منافقین همون خوارج هستند تاریخ نمی دانی حرف نزن
  • محمد ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۱
    0 0
    دیگه حکومت اصلاح طلب هستو باج دادن.وقتی همه تمر کز مسئولین روی سیاست خارجی باشه که اونم گند زدن همین میشه که هست...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس