به گزارش مشرق به نقل از ابنا، شرکت کنندگان در همايش «آزادي عقيده در يمن؛ مذهب شيعه دوازده امامي به عنوان نمونه» که صنعا، در پايتخت يمن برگزار شد بشدت از سرکوب، به حاشيه راندن و اقدامات تحريک عليه شيعيان دوازده امامي توسط دولت يمن انتقاد کردند.
شرکتکنندگان در اين همايش همچنين محاکمههاي غير عادي و پيگردهاي افراد منتسب به اين مذهب را محکوم کردند.
«ماجد المذحجي» يکي از فعالان حقوق بشر که در اين همايش شرکت داشت، دولت اين کشور را متهم به نقض حقوق شيعيان دوازده امامي کرد.
به نظر او دولت يمن از طريق "تبعيض رسمي"، "اذيت و آزار عمدي"، "تحريک عليه دوازده اماميها" و نيز "صدور احکام اعدام به بهانههاي واهي" شيعيان دوازدهامامي يمن را مورد ستم قرار ميدهد.
المذحجي به جنگ صعده هم اشاره کرد و گفت: «فشار بيشتر بر اقليت دوازده امامي يمن بعد از جنگ دولت با جماعت حوثي شدت بيشتري گرفت تا جايي که دولت صنعاء، آنان را به دريافت پول از حوزههاي علميه ايران و جاسوسي براي دولت اين کشور متهم کرد. اين رفتار دولت با اعلاميه جهاني حقوق بشر که يمن آن را به رسميت شناخته است همخواني ندارد».
وي ادامه داد: «قانون اساسي يمن به لحاظ تضمين آزاديهاي اقليتها قانوني نمونه بود؛ اما بعد ار اصلاحاتي که در سال 1994 صورت گرفت اين ويژگي از ميان رفت.»
«عبده عايش» روزنامهنگار فعال يمني نيز در اين همايش "دوازده امامي بودن" را اتهامي دانست که دولت از آن براي مقابله با حوثيها بهره ميبرد.
وي گفت: «هنگامي که دولت صنعاء وارد جنگ صعده شد نميتوانست حوثيها را ملحد يا زنديق معرقي کند. بنابراين به دنبال اتهامي ميگشت که پوشش و بهانه لازم را براي آنها فراهم کند. لذا تلاش کرد که هويت واقعي آنان را زايل کمد و آنان را به دوازده اماميه نسبت دهد. حکومت يمن در اين کار موفق بود و توانست جنگ خود را به نوعي جنگ شيعه ـ سني تبديل کند و حتي پاي سعوديها را هم به آن باز کند. اما ميدانيم که اولاً حوثيون دوازده امامي نيستند، و ثانياً دولت ابتدا اين جنگ را شروع کرد و سپس آن تهمت را به حوثيها وارد کرد.»
عايش افزود: «استمرار رنجها و مضايقات شيعيان دوازده امامي يمن، امري خطرناک است. ضمن اينکه جنگ صعده حوثها را تبديل به طايفهاي کرد که اينک در انتخابات آينده به دنبال اهداف طائفي خود هستند و اين بدترين نتيجه جنگ بود که وحدت ملي يمن را نابود کرد. اين جنگ همچنين حوثيها را به عنوان نماينده انحصاري مذهب زيدي در جهان معرفي کرد.»
«عبدالکريم الخيواني» تحليلگر و فعال سياسي يمني هم يکي ديگر از شرکتکنندگان اين همايش بود که دولت يمن را متهم به طايفهگرايي کرد و گفت: «دوازده اماميها گروهي صلحجو هستند که چندين قرن است در يمن بويژه در "عدن" سکونت دارند.»
«نبيل البکيري» متخصص فرقههاي اسلامي نيز نبود دولت مدني در يمن و جهان عرب را دليل تضييع حقوق اقليتها دانست.
اين همايش که با عنوان «ندوة "حرية المعتقد في اليمن؛ الدوازده امامية نموذجا"» از سوي "مؤسسه گفتگو براي توسعه دموکراسي" برگزار شد شاهد زندهاي بر حضور چند صد ساله تشيع در کشور يمن بود و برگزاري آن، آن هم در زماني که شيعيان يمن اعم از زيدي و دوازده امامي تحت ظلم دولت هستند نقطه عطفي به حساب ميآيد.
کد خبر 3242
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۹:۰۷
- ۰ نظر
- چاپ
در همايشي که چهارشنبه در صنعا برگزار شد، سرکوب و به حاشيه راندن شيعيان دوازده امامي از سوي دولت يمن مورد انتقاد شديد قرار گرفت و شرکتکنندگان در اين همايش محاکمهها و پيگردهاي غير عادي افراد منتسب به اين مذهب را محکوم کردند.