رئیس دستگاه قضائی اظهار داشت: قصاص حق است و ما نباید به دلیل اظهارنظر برخی از جامعه‌شناسان غربی جلوی اجرای حق را بگیریم. متاسفانه در برهه‌هایی در دانشکده حقوق و حتی دانشگاه علوم قضائی از اساتیدی استفاده کردیم که مبنای حقوق اسلامی را قبول نداشتند و این جای تاسف داشت.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، آیت‌الله آملی لاریجانی در همایش هفته قوه قضائیه که صبح امروز با حضور سران قوه سه‌گانه برگزار شد، اظهار داشت: برنامه‌محوری مسئله مهمی است که باید در قوه قضائیه باید به آن توجه شود.

وی نظارت در قوه قضائیه را یکی دیگر از موضوعات مهم عنوان کرد و گفت: البته این موضوع از مجاری مختلف پیگیری شده و توسعه یافته است.

آملی لاریجانی به برخورد قاطع با مفسدان اقتصادی اشاره کرد و گفت: این موضوع بسیار مهم و حساس است و همانطور که رئیس جمهور و رئیس قوه مقننه تاکید کردند، باید امنیت اقتصادی را تأمین کنیم.

رئیس دستگاه قضائی برخورد قاطع با قاچاقچیان و متعرضین به نوامیس را از برنامه مستمر در قوه قضائیه برشمرد.

آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه بحث پیشگیری از جرم از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: از ابتدای دوره 5 ساله معاونت پیشگیری از جرم تشکیل شد و کارهای خوبی تشکیل شده و ما منتظر هستیم تا ببینیم لایحه پیشگیری از جرم در مجمع تشخیص نظام به کجا می‌کشید.

وی با توجه به اینکه اقدامات اصلاح ساختارها در دستگاه قضایی انجام شده است، گفت: رؤسای دادگستری و قضات در این زمینه اقدامات خوبی را انجام داده‌اند.

عالی ترین مقام قضائیه کشور مهمترین دغدغه قضائی کشور را ارتقاء کمی و کیفی منابع انسانی عنوان کرد و گفت: اگر مشکلات دستگاه قضایی را واکاوی کنیم می‌بینیم که سرمنشأ برخی از دغدغه‌های ما کمبود نیروی انسانی کارآمد است.

وی با اشاره به بحث اطاله دادرسی گفت: مسئله اطاله دادرسی به طور مستقیم به کمبود نیروی انسانی مربوط می‌شود از سوی دیگر برخی مردم گاهی شکایت می‌کنند که قضات برخورد مناسبی ندارند که این موضوع ناشی از کمبود نیروی انسانی است.

وی ادامه داد: وقتی در یک روز 10 پرونده را روی میز قاضی قرار می‌دهیم خستگی و فرسودگی اجازه برخورد درست نمی‌دهد.

رئیس دستگاه قضائی به بحث اتقان آرا اشاره کرد و گفت:‌این موضوع هم به طور مستقیم با نیروی انسانی مرتبط است، زیرا اگر قاضی فرصت کافی برای کار داشته باشد می‌تواند بهتر حکم صادر کند.

آملی لاریجانی مسئله آموزش‌های بدو و ضمن خدمت را بسیار مهم دانست و گفت: ما برای بازسازی دستگاه قضایی و ارتقا کمی و کیفی این دستگاه تلاش‌های فراوانی کرده‌ایم، یکی از اقدامات ما در برنامه پنجم بحث جذب قاضی بود.

وی افزود: در برهه‌ای از زمان ما چالش هایی با دولت داشتیم چرا که دولت در بحث جذب قاضی زیربار نمی‌رفت اما با حمایت رهبری و همکاری مجلس و وجود 10 درصد پست خالی رد سال 88 مجوز جذب 4 هزار قاضی از سوی مجلس داده شد.

وی ادامه داد: معاونت آموزش و گزینش قوه قضائیه تمام تلاش خود را در این زمینه انجام دادند و تا امروز 2500 قاضی وارد دستگاه قضائی کردیم ضمن اینکه تا پایان سال 93، 800 قاضی وارد دستگاه قضا می‌شوند و در سال 94 نیز همینقدر یا بیشتر قاضی وارددستگاه قضائی می‌شود بنابراین ما تا پایان برنامه 5 می‌توانیم تا حدودی بحث کمبود نیرو را جبران کنیم.

آملی لاریجانی در ادامه به ارتقای دانش حقوقی و قضائی قضات اشاره کرد و گفت: از جمله مسائلی که در بحث ارتقای کیفی نیروی انسانی مؤثر است، بحث معرفتی و اعتقادی است و مهم است که قضات علاوه بر افزایش اطلاعات در حیطه قضایی و حقوقی نسبت به بنیان‌های دینی و معرفتی اطلاعات خوبی کسب کنند.

رئیس دستگاه قضائی تاکید کرد:‌ ما در نظامی زندگی می‌کنیم که قانون اساسی دارد و پیرو دینی هستیم که شرایط خاص دارد.

وی خاطرنشان کرد: شورای نگهبان تمام مصوبات مجلس را باید به لحاظ انطباق با شرع و قانون اساسی بررسی کند.

وی خطاب به قضات گفت: شما باید معرفت دینی و شریعت خود را تحسین کنید.

رئیس قوه قضاییه در ادامه گفت:‌ متاسفانه در بره‌هایی در دانشکده حقوق و حتی دانشگاه علوم قضائی از اساتیدی استفاده کردیم که مبنای حقوق اسلامی را قبول نداشتند و این جای تاسف داشت.

آملی لاریجانی گفت: در ابتدای دوره پنجساله یکی از مدیران دستگاه قضائی با هدف تبریک سمت پیش من آمد و کتابی در زمینه حقوق و جزا به من هدیه داد.

وی ادامه داد: من این کتاب را مطالعه کردم و دیدم نویسنده کتاب به هیچ عنوان سیاست‌های دینی قوه قضائیه را قبول ندارد و برای مثال این موضوع که در قانون پدری که فرزند خود را می‌کشد و یا فرد عاقلی که دیوانه‌ای را می‌کشد قصاص نمی‌شود به تمسخر گرفته بود.

وی افزود: در دانشگاه‌های ما عین همین حرف‌ها را به خورد دانشجویان می‌دهند بنابراین من استدعا دارم، که برادران در دستگاه قضائی حرف‌های مبنایی‌تر را بشنوند.

آملی لاریجانی گفت: قرآن به صراحت می‌گوید که در قصاص حیات است، قصاص حق است بنابراین ما نمی‌توانیم جلوی اعمال حق را به دلیل اظهارنظر برخی از جامعه‌شناسان غربی بگیریم.

رئیس دستگاه قضائی در ادامه تصریح کرد: ‌خواهش من این است که برای ارتقای کیفی سطح قوه قضائیه باید هم دانش حقوقی را نو کنیم و هم قوانین را تجدید کنیم، ضمن اینکه دستی بر مبانی فکری و عقیدتی داشته باشیم، این حرف‌ها نباید سیستم قضائی کشور را زیر سؤال ببرد.

وی یکی دیگر از اقدامات مثبت قوه قضائیه را استفاده از فناوری‌های نوین عنوان کرد و گفت:‌ بر اساس گزارش ثبت اسناد، بیش از چندین برگ اوراق بهادار با استفاده از فناوری‌های نوین حذف شده که این مسئله قابل توجهی است چرا که کارها بر خط، سریع و بدون واسطه انجام می‌شود.

 آیت‌الله صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در ادامه سخنان خود در همایش قوه قضائیه اظهار داشت: قضات و کارکنان باید فناوری‌های جدید را فرا بگیرند چرا که این فناوری‌ها مثل قلم است و باید یارانه را یاد بگیرند و استفاده معقول از آن داشته باشند.

رئیس قوه قضائیه گفت: در بحث پیشخوان‌های قضایی دفاتر الکترونیک قضایی در تهران راه افتاده که منجر به تسهیل امور قضایی می‌شود.

عالی ترین مقام قضائی کشور تصریح کرد: قضات شریف باید اقل مسئله لازم را فرا بگیرند؛ مرکز آمار و فناوری قوه پا به کار است و جلسات متنوع و متعددی برگزار شده است که نیاز به کار بیشتر دارد و خصوصا در بحث امنیتی باید دقت بیشتری شود.

آیت الله آملی لاریجانی به پیگیری لوایح قضایی در دولت و مجلس اشاره داشت و گفت: وقتی لوایح قضایی در دوره قبل به دولت ارسال شده بود و برخی نیز در همین دوره ارسال شده است.

وی گفت: لایحه پلیس قضایی و لایحه جامع وکالت هنوز به مجلس ارسال نشده است و سرنوشت عجیبی پیدا کرده‌اند.

عالی‌ترین مقام قضایی کشور تصریح کرد: لایحه پلیس قضایی تهیه و به دولت ارسال شده بود اما برخلاف نص قانون اساسی دولت لایحه را بایگانی کرد.

وی افزود: دولت حق تصرف ندارد و امروز ما با دولت تعامل می‌کنیم. اگرچه با دولت قبلی نیز تعامل داشتیم؛ گاهی لوایح تکه و پاره می‌شوند و یک چنین قسمتی را ما در آئین دادرسی شاهد بودیم که 200 مورد تصرف دولت در این لایحه بود که خلاف قانون است.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: لایحه قوه قضائیه حسب نظر شورای نگهبان باید مستقیما به مجلس برود و لوایح قضایی مستثنا از لوایح دیگر است؛ این لایحه دوباره به میان آمده و نظرات دولت نیز بررسی شده و نهایی شده و عن‌قریب به مجلس می‌رود.

وی ادامه داد: پلیس قضایی مسئله مهمی برای دستگاه قضایی است و در همین سال‌ها تقریبا تمام روسای دادگستری این مسئله را از واجبات قضایی عنوان کرده‌اند.

عالی ترین مقام قضایی کشور تصریح کرد: ابلاغ اوراق قضایی و جابجایی مجرمین باید توسط کسانی باشد که نشان دارند، آموزش دیده‌اند و در این زمینه دوره دیده‌اند چرا که گاهی گزارش می‌شود جانی با دادن یک ساعت مچی فرار می‌کند.

آیت‌الله آملی لاریجانی تصریح کرد: پلیس قضایی تحت نظارت، تحت تعلیمات و آشنا باید در اختیار قوه قضائیه باشد و ما در جهت نظامی، کاری نداریم؛ یک نیروی مسلح تحت فرماندهی جای دیگر و به عنوان ضابط دستور را از دستگاه قضایی بگیرد.

وی به لایحه جامع وکالت اشاره کرد و گفت: این لایحه نیز سرنوشت مشابهی با لایحه پلیس قضایی پیدا کرده و با ساعت‌ها کار کارشناسی لایحه تدوین شده است.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: واقعا سعی شده مسئله استقلال کانون وکلا از بین نرود و جمع بین استقلال و نظارت باشد چرا که در خیلی جاهای دنیا نظارت قوه قضائیه و دادگستری بر وکلا صورت می‌گیرد اما ما باید کاری کنیم نظارت، استقلال را کمرنگ نکند.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به اعمال ماده 18 که وظیفه رئیس قوه قضائیه را عنوان می‌کند گفت: موردی نشده که من رای قاضی را عوض کنم و معتقدم به اینکه دستگاه قضا و قاضی باید استقلال داشته باشد.

عالی‌ترین مقام قضایی کشور با بیان این مطلب که استقلال قانون با ابلاغ از بین نمی‌رود افزود: متاسفانه برخی وکلا می‌گویند اصلا لایحه قضایی نیست و وکالت امر قضایی نیست که اگر امور مربوط به وکالت قضایی نیست پس بگویند چه چیز قضایی است.

وی ادامه داد: در سیاست‌های کلی قضایی که مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام و تائید رهبری است در بند 13 دو مطلب مهم آمده که اولی تصریح می‌کند که وکالت از امور قضایی و دومی بر بحث نظارت تاکید دارد.

آیت‌الله آملی لاریجانی ادامه داد: بنده معتقدم که لایحه جامع وکالت از وظایف رئیس قوه قضایی است و بر حفظ استقلال دستگاه قضایی و استقلال قاضی نیز تاکید می‌کنم.

عالی ترین مقام قضایی کشور تصریح کرد: استقلال بدین معناست که 3 قوه باید با هم تعامل داشته باشند اما قاضی در مقام صدور اجرا و پیگیری حکم باید مستقل باشد؛ ما در دولت قبل با چالش‌هایی در این زمینه روبرو بودیم مثل بحث زندان‌ها، ارسال لوایح حقوقی و وظایف رئیس‌جمهور نسبت به اجرای قانون اساسی و باید بگویم اینکه رئیس‌جمهور سرزده بخواهد از زندان بازدید کند را ما قبول نداریم و امکان ندارد.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: استقلال هزینه‌بردار است اما من از استقلال قاضی حمایت می‌کنم تا حکم عادل بدهد و از استقلال قضا در همه انحاء و مواطن در دیوان عالی، دیوان عدالت اداری و محاکم دادگستری نیز حمایت می‌کنم و باید اینها با برنامه استقلال باشند تا مجموعه به جلو برود.

آیت‌الله صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در ادامه سخنان خود در همایش هفته قوه قضائیه به بحث خروجی دستگاه قضا اشاره داشت و گفت: بار سنگین دستگاه قضا به عهده قضات، ‌کارکنان و مدیران است و من شهادت می‌دهم که قضات و مدیران واقعا کار می‌‌کنند، منتها خروجی هم مهم است که در نهایت قوه قضائیه توانسته‌ است با اقدامات عادلانه رضایت عمومی مردم را تأمین کند.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد:‌ باید خروجی دستگاه قضا به گونه‌ای باشد که مردم به دستگاه قضا اطمینان پیدا کنند؛ البته گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی را شاهد بوده‌ایم که عنوان شده درصدی وضعیت قوه بهبود پیدا کرده است؛ منتها فاصله زیاد است.

عالی‌ترین مقام قضایی کشور اظهار داشت: برخی ناهنجاری‌ها در محاکم، شعب و دفاتر شاهدیم که ضرر به عنوان و وجهه قوه قضائیه وارد می‌‌کند و معتقدیم با نظارت مستمر بهبود پیدا می‌کند.

وی ادامه داد:‌ اگر همه ما مدیران و قضات کمر همت ببندیم دستگاه قضا رو به تکامل خواهد رفت و اطمینان بیشتری را از جانب مردم کسب خواهد کرد.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: مهمترین رکن برای سلامت قضا، نظارت نیست؛ توجه به اخلاق و معنویت است و نظارت درونی، چرا که ممکن است هرچه نظارت برونی تشکیل شود، مشکل باقی بماند و ما باید به مسیر اخروی توجه کنیم.

آیت‌الله آملی لاریجانی خاطرنشان کرد: اگر ما عاقل باشیم و فهم صحیح داشته باشیم، برای مسیر بی‌نهایتی که داریم فکر می‌کنیم و ادامه راه که مسیر اخروی است.


مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    قصاص حکم خداست و در قرآن صریحا ذکر شده
  • دانشجوی ایرانی ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    من افرادی را میشناختم در دانشگاه مان که مخالف حکم قصاص بودند اما وقتی بحث میکردی باهاشون میدید هیچی از حکم و قصاص و حدود آن و عفو و دیه ندارند و فقط علیه این حکم اسلام لفاظی میکردند
  • ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    خود قصاص چند شقوق(فرقه و شاخه) دارد.قصاص نفس یکی از آن است قصاص مال هم داریم.قصاص اعضای بدن نیزداریم قصاص شقوق مختلفی دارد
  • ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    قصاص در لغت، اسم مصدر از ریشه «قصَّ یقُصُّ» به معنای پی گیری نمودن اثر چیزی است. اما در فقه و حقوق قصاص مجازات مجرم به شکلی معمولاً مشابه جرم را گویند.
  • یک نفر ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    اصل قانون قصاص موجب بازدارندگی از وقوع جرم می‌شود، چرا که اگر کسی بداند در مقابل هر جرمی که مرتکب شود، قصاص و مقابله‌ای به مثل خواهد داشت، از ارتکاب جرم دوری می‌کند
  • ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    شرایط قصاص: تساوى در موقعیت اجتماعى تساوى در جنسیّت تساوى در دین انتفاى رابطه پدر و فرزندى بلوغ قاتل عاقل بودن قاتل مست نبودن قاتل عدم فقدان اراده در اثر خواب، بى‏هوشى و نابینایى مهدورالدّم نبودن مقتول

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس