به گزارش مشرق به نقل از اِشراف، "هاله اسفندياري" مدير برنامه خاورميانه و "مارگوت بدران" پژوهشگر ارشد مرکز "وودرو ويلسون" در مقالهاي با عنوان " فمينيسم اسلامي و فراسوي آن: مرز جديد " نوشته است: در دو دهه گذشته در کشورهاي با اکثريت مسلمان، موضوع تساوي زن و مرد در فمينيسم اسلامي با اين هدف اصلاح قانون خانواده مطرح شده بود که ساختاري مذهبي دارد و همچنين مانع از ناديده گرفتن حقوق يکسان در جامعهاي شود که طرفداران محافظهکار مردسالار آن در تلاشند تا رويکرد اسلامي خود را بر اين مسئله تحميل کنند.
وي با اين ادعا که "رويکرد فمينيسم اسلامي براي ايجاد تغيير به تنهايي کفايت نخواهد کرد"، افزوده است: فمينيسم سکولار با شبکهاي پيچيده از چندين گفتمان – فمينيسم اسلامي در جوامع اسلامي چند دهه جلوتر از ساير جوامع است – نقش مهمي در اقدامات اصلاحطلبانه ايفا کرده است.
اسفندياري تأکيد کرده است: اخيراً مدارکي دال بر توسعه سياست هويت وابسته به فمينيسم اسلامي بدست آمده که در جوامع مذهبي چندلايه نگرانکننده است، ضمناً نشانههايي از گرايش موسوم به "فمينيسم سکولار جديد" به چشم ميخورد که تفکر جنسيتي اصلاحطلبانه اسلامي زمان معاصر و گفتمانهاي اصلاحطلبانه جهانشمول را به يکديگر پيوند داده و وابستگي خود به جوامع کثرتگرا را به نمايش ميگذارد.
پژوهشگر ارشد مرکز وودرو ويلسون در ادامه اين مقاله نوشته است: با هدف بررسي تأثيرات و مسائل پيچيده فمينيسم اسلامي و آنچه که در فراسوي آن قرار دارد، آنگونه که فعالان جوامع امروزي با موضوع وابستگي و تساوي زنان و مردان در مذاهب مختلف دست به گريبانند، برنامه خاورميانه در مرکز بينالمللي "وودرو ويلسون" (Woodrow Wilson) در 15 جون 2010 کنفرانسي با عنوان "فمينيسم اسلامي و فراسوي آن - مرز جديد: وابستگي و تساوي در خانواده و جامعه" براي انديشمندان برگزار کرد.
وي افزوده است: در اين کنفرانس از پژوهشگران رشتههاي مختلف دعوت بعمل آمد تا درباره اقدامات پيشين و جاري فعالان فمينيسم در مسير رسيدن به اصل تساوي تحت شرايط پيچيده با سايرين تبادلنظر کنند. در چنين شرايطي، نيروهاي ديني و غيرديني از هم فاصله ميگيرند به همين دليل است که مدام در حال مذاکره با يکديگر هستند.
برنامه خاورميانه انديشکده ويلسون بر روابط کشورهاي منطقه و آمريکا تمرکز دارد
اسفندياري در ادامه مقاله خود نوشته است: برنامه خاورميانه در فوريه 1998 و در پي افزايش درگيري آمريکا در منطقه آغاز شده و تحولات عميقي را نيز در ميان بسياري از کشورهاي خاورميانه ايجاد کرده است. ضمن برجستهسازي موضوعات روزمره، برنامه خاورميانه بر تحولات اقتصادي، اجتماعي و سياسي در بلندمدت و نيز روابط کشورهاي منطقه با آمريکا تمرکز دارد.
پژوهشگر ارشد مرکز وودرو ويلسون در ادامه معرفي برنامه خاورميانه در اين انديشکده ميافزايد: برنامه خاورميانه با برگزاري جلسات و کنفرانسها و انتشار مقالههاي خاص، کارشناسان سياست داخلي و خارجي کشورهاي منطقه را به سوي خود فرا ميخواند.
به نوشته اسفندياري، اين برنامه در کنفرانسها و جلسات خود، ابعاد سياسي تحولات منطقه و کشور مورد نظر، نقش خاورميانه در نظام بينالمللي، منافع آمريکا در منطقه، تهديد تروريسم، اشاعه تسليحات و تهديدات راهبردي براي کشورهاي منطقه را ارزيابي ميکند. همچنين نگاهي ويژه به نقش زنان، جوانان، نهادهاي جامعه مدني، اسلام و گرايشات دموکراتيک و استبدادي دارد.
وي در ادامه تأکيد کرده که علاوه بر اين، برنامه خاورميانه جلساتي را با موضوعات فرهنگي از جمله ادبيات و هنر معاصر در منطقه برگزار ميکند.
بررسي مسائل جنسيتي در برنامه خاورميانه
مدير برنامه خاورميانه انديشکده ويلسون در ادامه نوشته است: برنامه خاورميانه نگاه خاصي به نقش زنان در پيشرفت جامعه مدني و نگرش دولت و جامعه روحانيت در قبال حقوق زنان در خانواده به طور خاص و جامعه به طور عام دارد.
وي افزوده است: اين برنامه الگوهاي استخدام، آموزش، حقوق قانوني و مشارکت سياسي زنان در منطقه را بررسي کرده و همچنين علاقه وافري به روشن ساختن نقش فزاينده زنان در جلوگيري از بروز جنگ و فعاليتهاي بازسازي در دوران پس از جنگ دارد.
بررسي مسائل جاري در برنامه خاورميانه
به نوشته اسفندياري، برنامه خاورميانه بر تحليل مسائل جاري و تاثير آنها بر تحولات بلندمدت در منطقه تأکيد دارد، مسائلي همچون ديپلماسي فلسطين – اسرائيل، جاهطلبي سياسي و هستهاي ايران(!)، حضور نيروهاي آمريکا در عراق، افغانستان و خليجفارس و تاثير آن بر منطقه، نقض حقوق بشر، جهاني شدن، مشارکت اقتصادي و سياسي، سياست خارجي آمريکا در منطقه.
بررسي موضوع اسلام، دموکراسي و جامعه مدني در برنامه خاورميانه
پژوهشگر ارشد مرکز وودرو ويلسون در بخش ديگري از مقاله خود نوشته است: برنامه خاورميانه بر تقاضاي فزاينده مردم منطقه براي دموکراسيسازي، مشارکت سياسي، دولت پاسخگو، حاکميت قانون، پايبندي دولتها به کنوانسيونهاي بينالمللي، حقوق بشر و حقوق زنان نظارت دارد.
وي در پايان سخنان خود تأکيد کرده است: اين برنامه همچنين نقش جنبشهاي اسلامي در ايجاد تحولات سياسي و اجتماعي و عوامل متعددي را مورد بررسي قرار ميدهد که يا جامعه مدني را توسعه ميدهند يا مانع از تحقق آن ميشوند.