به گزارش سرويس جامعه مشرق، سابقه توجيه تحقق نيافتن مطالبات پرستاري نه به اين ماجرا بلکه به زمان تعرفهگذاري خدمات پرستاري برميگردد.
تيرماه سال 1386 قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري در مجلس تصويب و دولت موظف شد که تا بهمن ماه همان سال اجرايش کند، اما با گذشت 3 سال نه از آن مصوبه خبري است و نه از اجرايش؛ اتفاقي که حالا درخصوص استخدام 23 هزار نيروي پرستاري و به تبع آن کاهش ساعت کاري پرستاران تحقق يافته است.
غضنفر ميرزابيگي، رئيس سازمان پرستاري کشور روز گذشته به خبرنگاران گفت: با کارشکني معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري، دستورات رئيس جمهوري در روز پرستار مبني بر استخدام 23 هزار پرستار و اجراي قانون کاهش ساعت کاري اجرا نشده است.
وي افزود: پرستاران هنوز با مشکلات زيادي مانند ساعت کار بالا و نداشتن تعرفه خدمات مواجه هستند که رفع هر دو اين موارد در قوانين مصوب مجلس که با رأي بالا به تصويب رسيده بايد رفع ميشد؛ در مورد کاهش ساعت کاري پرستاران قانون ارتقاي کيفي خدمات پرسنل باليني در مجلس تصويب شد، شوراي نگهبان تأييد کرد، رئيس جمهوري هم ابلاغ کرد و حتي رئيس جمهوري در مراسم روز پرستار از زيرمجموعه خود خواست که هر چه زودتر زمينه استخدام و بهکارگيري 23 هزار پرستار را فراهم کنند، اما هنوز با وجود پيگيريهاي مکرر وزارت بهداشت و موافقت معاونت سرمايه انساني با بهکارگيري 20 هزار پرستار، به علت مخالفت معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري که در عمل همان عملکرد سازمان مديريت سابق را دارد، اجرا نشده است.
البته اين انتقاد رئيس سازمان نظام پرستاري در حالي مطرح ميشود که 3 ماه پيش و زمان اعلام اين خبرها همه ميدانستند که کاهش ساعت کار پرستاران اگر به بودجه و اعتبار نيازي نداشته باشد، دستکم به نيرويي بيشتر از آنچه که موجود است نياز دارد؛ در حالي که به گفته مسوولان وزارت بهداشت، سازمان نظام پرستاري، خانه پرستار و در واقع به تاييد همه بخشهاي خصوصي و دولتي اين حوزه در ايران کمبود نيروي پرستار به رقمي نزديک به 100 هزار نفر ميرسد.ميرزابيگي که در روز پرستار در پاسخ به نگرانيهاي موجود مبني بر آمادهنبودن بيمارستانها براي اجراي طرح کاهش ساعت کاري پرستاران با وجود تعداد کم پرستار در اين مراکز اعلام کرده بود، نگراني در اين زمينه وجود ندارد و قانون در اين زمينه همه چيز را ديده است؛اما او حالا به سابقه تحصن پرستاران کشور در سال 83 اشاره ميکند و ميگويد: پرستاران بشدت از اين وضعيت ناراضي هستند و با تصويب شوراي عالي نظام پرستاري اگر تا آخر ماه مبارک رمضان اين دستورات اجرايي نشود، جامعه پرستاري همان کاري را ميکند که در سال 83 کرد، يعني برگزاري تجمع و درخواست برگزاري تجمع را اگر اين روند تا آخر ماه رمضان ادامه داشته باشد به وزارت کشور ارائه ميکنيم.
جبران کمبود نيرو با اضافه کاري
کمبود نيروي پرستاري سبب شده که پرستاران به رغم اينکه در رديف مشاغل سخت قرار دارند،با اضافه کاريهاي زياد مجبور به جبران کمبود نيرو باشند تا جايي که اغلب پرستاران در بيمارستانها، بين 40 تا 44 ساعت کار هفتگي دارند.
اين در حالي است که پرستاري در رديف مشاغل سخت و زيان آور قرار دارد و پرستاران نبايد بيش از 36 ساعت در طول هفته کار کنند.
دکتر ابوالفضل جارياني، رئيس انجمن پرستاري ايران در همين زمينه از کمبود شديد نيروي پرستاري به عنوان بزرگترين مشکل نظام سلامت کشور ياد ميکند و به مهر مي گويد: در آمريکا به ازاي هر هزار نفر، 7 تا 8 پرستار وجود دارد. در اروپا، 7 پرستار به ازاي هر هزار نفر است و بهطور ميانگين در ساير کشورها 3 تا 4 نيروي پرستاري به ازاي هر هزار نفر وجود دارد، اما در ايران به ازاي هر هزار نفر 1/2 تا 1/3 پرستار وجود دارد، که براي رسيدن به استانداردهاي جهاني، تعداد نيروي پرستاري کشور بايد حداقل 2/5 برابر شود.
جبران قانون کاهش ساعت کار با اضافه کاري
وزير بهداشت در ارتباط با پرداخت اضافه کار معوقه پرستاران اعلام کرده است: در آخرين ديدارم با معاون برنامهريزي رياست جمهوري در 29 تير ماه، قول گرفتم که اضافه کار معوقه پرستاران بزودي پرداخت شود.
به گفته مرضيه وحيددستجردي، معاونت برنامهريزي رياست جمهوري قول داده حداکثر از ماه ديگر اضافه کار معوقه پرستاران پرداخت شود.
براساس اعلام روابط عمومي وزارت بهداشت، دستجردي ميگويد: بهطور متوسط 8 تا 10 ماه پرداخت اضافه کار پرستاران سراسر کشور عقب افتاده و معاونت برنامهريزي رياست جمهوري قول داده است علاوه بر پرداخت بموقع بيمهها، تأخير صورت گرفته در قانون تقليل ساعات کار پرستاران را نيز به صورت اضافه کار به آنها پرداخت کنند.
کاهش کيفي خدمات پرستاري
براساس اعلام سازمان نظام پرستاري، در حال حاضر در اغلب شيفتهاي شب يک پرستار بايد از 40 بيمار بهطور همزمان مراقبت کند که چنين کاري عملاً کيفيت خدمات پرستاري را به حداقل ميرساند.
رئيس سازمان نظام پرستاري بر همين اساس ميگويد: ما نگران اين هستيم که پرستاران بيانگيزه و بيتفاوت شوند و بدون دلسوزي براي بيماران فقط بيايند و ساعات کاريشان را پرکنند و بروند، در اين صورت ديگر نظام مراقبت از سلامت بيماران به کلي از بين ميرود و اين خطري است که سلامت مردم را تهديد ميکند که بايد جلوي آن را با اجراي کامل قوانين بگيريم.
اختلاف درآمدها
گذشته از اينکه اين وعده و وعيدها انگيزه کاري را از پرستاران ميگيرد، متاسفانه تفاوت پرداختها در نظام سلامت هم مزيد بر علت ميشود. رئيس سازمان نظام پرستاري اين اختلاف درآمد را در برخي مواقع تا 100 برابر هم ميداند، در حالي که در ساير کشورها اين اختلاف درآمدها حداکثر 4 برابر است.
ظاهرا قرار بود قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري بتواند مشکلات درآمدي آنها را حل کند که تاخير چند ساله در اجراي آن،مشکلي جديد در اين ميان است.متاسفانه اختلاف درآمدها در ميان پرستاران هم مشکل ديگري است، به اين ترتيب که پرستاران بخشهاي خصوصي به مراتب کمتر از پرستاران بخشهاي دولتي دريافت ميکنند.
گزارش از : مستوره برادراننصيري
رئيس سازمان پرستاري کشور ديروز از عملي نشدن وعده دولت براي استخدام 23 هزار پرستار خبر داد؛ موضوعي که اواخر فروردين ماه گذشته همزمان با روز پرستار وعده داده شده بود.