به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق به نقل از فارس، انديشکده مؤسسه مطالعات خاور نزديک واشنگتن در گزارشي در ارتباط با عبور ناو جنگي ايران از کانال سوئز نوشت: ايران با حضور در آبهاي هاي مديترانه خود را به عنوان يک قدرت تاثير گذار معرفي مي کند.
تلاش کشتيهاي جنگي ايراني براي عبور از کانال سوئز حاکي از آن است که ايران ميکوشد تا خود را به عنوان يک قدرت تأثير گذار، به نمايش بگذارد. اين اقدام که از نگاه آويگدور ليبرمن، وزير امور خارجه اسرائيل، تحريک آميز قلمداد شده که سبب بالا رفتن قيمت نفت نيز گرديد.
اين اولين باري است که پس از انقلاب اسلامي در سال 1979، کشتيهاي جنگي ايران وارد منطقه مديترانه ميشوند، اما با اين حال هنوز معلوم نيست که اين کشتيهاي ميتوانند از کانال عبور کنند يا خير.
حضور کشتيهاي ايراني در مديترانه، که اولين بار در 23 ژانويه توسط اين کشور اعلام شد، بخشي از تلاشهاي گستردهاي است که ايران جهت افزايش حضور خود در منطقه ترتيب داده است؛ اين اقدام را نيز ميتوان تلاش ايران در جهت هر چه فعالتر ساختن ديپلماسي دريايي خواند، تا از اين طريق نفوذ خود را در آبهاي خارج از منطقه نيز توسعه بخشد.
در همين راستا کشتيهاي ايراني از اکتبر سال 2010، مأموريتهاي مختلفي در اقيانوس هند و درياي سرخ به انجام رساندهاند و به منظور "نشان دادن پرچم ايران " در سواحل عمان، سريلانکا، قطر و عربستان سعودي نيز حضور يافتند.
ايران همچنين در چند سال اخير در مناطق "خارج از حوزه دريايي خود " دست به اقداماتي زده است تا از اين طريق حضور نيروي دريايي خود را در آبهاي آزاد حفظ کند. کشتيهاي جنگي ايران از نوامبر سال 2008 تا کنون در خليج عدن مستقر شدهاند که آغاز حضور آنها به مأموريتي باز ميگردد که به منظور آزاد سازي کشي باربري ايراني از دست دزدان دريايي سوماليايي انجام گرفت.
در ژانويه 2011 امير دريادار حبيبالله سياري اعلام کرد که جمهوري اسلامي، به حضور مستمر خود در بخشهاي شمالي اقيانوس هند ادامه خواهد داد. استقرار نيروهاي دريايي ايران در حوزه مديترانه، بيش از پيش حوزه عملياتي نيروي دريايي ايران را افزايش خواهد داد.
- تبليغات: به اهتزاز درآوردن پرچم ايران در اين منطقه، به نمايش گذاشتن قدرت نظامي ايران و بنا بر گفته افسران ارشد نيروي دريايي ايران، تلاش براي آشکار ساختن بيهودگي اقداماتي که در جهت منزوي ساختن ايران صورت ميگيرد.
- نمايش قدرت: مرعوب ساختن اسرائيل و واکنش نشان دادن به استقرار کشتيهاي نيروي دريايي اسرائيل در منطقه خليج فارس.
- جمعآوري اطلاعات: جمعآوري اطلاعات در مورد شرايط عملياتي منطقه شرقي مديترانه و همچنين درباره فعاليتهاي نظامي اسرائيل و آمريکا در آن منطقه.
- آموزش: به منظور کسب تجربه عملياتي براي انجام مأموريتهاي دور از آبهاي ايران.
حضور نيروهاي دريايي ايران در منطقه مديترانه ميتواند حاکي از تغيير و تحولات مهمي باشد که در آيندهاي نزديک روي خواهند داد؛ ميتوان پيش بيني کرد که ظرف مدت چند سال آينده، ايران به عنوان يک کشور هستهاي تلاش ميکند در خاورميانه و فراتر از آن، نقشي فعالتر و تأثيرگذارتر ايفا کند.