گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
دعوت عربستان از ظریف
روزنامه اعتماد نوشت: سعود فيصل، وزير خارجه عربستان روز سهشنبه اعلام كرد كه رياض از محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران خواسته است كه به عربستان سفر كند. به گزارش انتخاب به نقل از رويترز، وي افزود: ما براي وزير خارجه ايران دعوتنامه سفر به عربستان فرستادهايم. وزير خارجه عربستان اضافه كرد: هر موقع كه ظريف به رياض سفر كند آماده استقبال از ايشان هستيم. فيصل با بيان اينكه عزم براي ظريف هنوز محقق نشده است، گفت: ما آماده مذاكره با ايران هستيم.
سنگ پای اعلا با برند حزب مشارکت!
روزنامه کیهان نوشت: عضو فراکسیون افراطیون در مجلس ششم مدعی تقابل اصلاحطلبان با تندروها شد.
محمد کیانوشراد عضو فراکسیون مشارکت در مجلس ششم بود، فراکسیونی که با سیاستبازی و جنجالآفرینی محض، مانع از توجه مجلس و دولت اصلاحات به مشکلات مردم شدند. این طیف سرانجام کار با علم به اینکه از چشم افکار عمومی افتادهاند دست به رفتارهای انتحاری و ساختارشکنانه زدند و از جمله اقدام به تحصن در مجلس و انتشار نامه موسوم به جام زهر هستهای برای تسلیم در برابر غرب شدند. برخی از اعضای فراکسیون یاد شده، پس از نقشآفرینی در آشوبهای زنجیرهای از کشور گریخته و به برخی کشورهای غربی پناهنده شدند.
با وجود این سوابق سیاه، اکنون کیانوشراد (عضو مرکزیت حزب منحله مشارکت) در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد مدعی اعتدال میشود و آنگاه میگوید: اصولگرایان بهتر است 4 سال آینده را به استراحت پرداخته و در روشهای خود تجدید نظر کنند. اصولگرایان میتوانند از هماکنون با اصلاح روشهای خویش آن گونه که افرادی همچون مطهری در پیش گرفتهاند، زمینه حتی حمایت از بخشی از جریان اعتدالی و حتی بخشی از بدنه اجتماعی اصلاحطلبان را کسب کنند اما با دیدگاه فعلی و روشهای تکراری راه به جایی نخواهند برد.
این اظهارات در حالی است که طیف متبوع وی چه در انتخابات سال 88 و چه در انتخابات سال 92 (مجلس نهم) با بیاعتنایی مردم مواجه شد و به همین دلیل هم افراطیون مشارکت ترجیح دادند پشت کسانی چون روحانی قرار بگیرند و پس از آن نیز خود را اعتدالگرا جا بزنند، حال آن که آشوبهای خیابانی سال 78 و 88 زیر سر خود آنها بود و در هر دو بار مورد شماتت روحانی قرار گرفته بودند.
دعوت پکن از روحانی برای حضور در اجلاس «شانگهای»
روزنامه شرق نوشت: وزارت خارجه چین روز سهشنبه اعلام کرد که از حسن روحانی رییسجمهوری ایران، پوتین، همتای روسی او و دبیرکل سازمان ملل برای حضور در اجلاس شانگهای دعوت به عمل آورده است. کین کانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین ادامه داد: پوتین، روحانی و بانکیمون هفته آینده برای شرکت در نشست چهارم کنفرانس همکاری و اعتمادسازی آسیا که روز 20 و 21 می(سهشنبه و چهارشنبه، 30 و 31 اردیبهشت) در شانگهای برگزار میشود، به چین سفر خواهند کرد.
"طرح سوال از شهردار" به قاليباف ابلاغ شد
روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: رئيس كميسيون سلامت، محيط زيست و خدمات شهري شوراي شهر تهران از ابلاغ نامه "طرح سوال از شهردار" تهران توسط رئيس شورا خبر داد و گفت: بر اساس اين ابلاغيه، قاليباف براي پاسخگويي در مورد عدم دعوت از روساي ششگانه شوراي شهر در جلسات كميته تخصيص اعتبار شهرداري، براي حضور در صحن شورا 10روز فرصت دارد.
رحمتالله حافظي در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران، با اشاره به اينكه موضوع طرح سوال از شهردار تهران در قالب مكاتبهاي توسط رئيس شوراي شهر به شهردار ابلاغ شده است، گفت: به استناد ماده73 قانون شوراها از زمان طرح ابلاغ سوال، شهردار 10 روز فرصت دارد در يكي از جلسات علني و فوقالعاده شوراي شهر حضور يابد و به سوال مطرح شده پاسخ دهد.
وي ادامه داد: اگر پاسخ شهردار در قبال سوال مطرح شده قانعكننده باشد، موضوع خاتمه مييابد، در غير اين صورت فضاي جديدي ايجاد ميشود كه با امضاي حداقل 10 نفر از اعضاي شوراي شهر تهران به سمت استيضاح شهردار پيش ميرود.
رئيس كميسيون سلامت، محيط زيست و خدمات شهري شوراي شهر تهران با اشاره به اينكه استيضاح شهردار تهران نيازمند امضاي 10 نفر از اعضاي اين شوراست، افزود: در نهايت در جلسه استيضاح شهردار موضوع به راي گذاشته ميشود كه اگر در مرحله نهايي 21 نفر از اعضا به استيضاح راي دهند، يكي از معاونان شهردار بنا بر تصميم شورا به عنوان سرپرست شهرداري تهران انتخاب ميشود و در صورتي كه كمتر از 21 نفر از اعضا به استيضاح راي دهند، شهردار طبق روال سابق فعاليت خود را ادامه ميدهد.
حافظي در پاسخ به اينكه در صورت عدم حضور قاليباف در صحن علني و غيرعلني شوراي شهر تهران طي فرصت 10 روزه قانوني چه اتفاقي خواهد افتاد، اظهار كرد: اين موضوع نيز به عنوان تمرد محسوب شده و روند كار به سمت استيضاح شهردار پيش خواهد رفت.
چه کسانی پنجشنبه شب با روحانی در سعدآباد ملاقات کردند
روزنامه کیهان نوشت: یک سایت خبری اسامی اصولگرایانی را که هفته گذشته با رئیسجمهور گفتوگو کردند، منتشر کرد.
منابع خبری هفته گذشته از دیدار روحانی با چند تن از اصولگرایان خبر دادند اما از سوی دولت خبری در این باره منتشر نگردید. با این حال سایت نماینده از قول یک منبع آگاه نوشت: در این دیدار که پنجشنبه شب در سعدآباد انجام گرفته، رحمانی فضلی (وزیر کشور)، پورمحمدی (وزیر دادگستری)، نوبخت (سخنگوی دولت)، نهاوندیان (رئیس دفتر)، مظفر ، احمد کریمی (رئیس اصناف کشور)، سقایی (عضو فراکسیون رهروان)، تقوی، محسن رفیقدوست، محمدحسن ابوترابیفرد، باهنر و مصری (از هیئت رئیسه مجلس)، بادامچیان و حبیبی (از حزب موتلفه) و احتمالا غروی حضور داشتهاند.
اصلاحطلبان نباید وارد درگیری سیاسی با افراطیون شوند
روزنامه آرمان نوشت: دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها با بیان اینکه بایدحساب افراطیون را از اصولگرایان واقعی جداکرد، گفت: اصلاحطلبان بایدحمایت خود را از دولت ادامه دهند و مردم را به صبر و آرامش دعوت کنند. محسن رهامی با بیان اینکه بعضی از اعضای جبهه پایداری و طرفداران یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری اکنون به تخریب دولت روی آوردهاند، اظهارکرد: بااین وجود طرفداران سایر نامزدهای اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری در مواجه با دولت بسیار معقول عمل میکنند. وی افزود: بایدحساب افراطیون که در دولت گذشته احیاناً منافعی داشتند و اکنون بدون تابلو و غیراصولی با دولت مخالفت میکنند را ازحساب دیگراصولگرایان جداکرد. اکنون این عده جلسه میگذارند و بیان میکنند که دلواپس هستند، ولی چرا آنها در مقابل مفاسد اقتصادی گستردهای که در دولت گذشته انجام شد دلواپس نشدند. آیا آنها دلواپس منافع جناحی خود هستند یا دلواپس منافع ملی؟به گفته وی به دلیل مواضع افراطی، بسیاری از مراجع تقلید و علمای قم حاضربه ملاقات بااحمدینژاد در دورهای که وی رئیسجمهور بود، نشدند. وی خاطرنشان کرد: ملت نیز باید حساب منتقدان برنامه های دولت را ازحساب افراطیون جداکند. وی با اشاره به اینکه حامیان اصلی دولت بدنه معتدل واصلاحطلب جامعه هستند، خاطرنشان کرد: اکنون حمایت وپشتیبانی مردم به ویژه اساتید دانشگاه، احزاب اصلاحطلب ازدولت بسیار مهم است و آنها بایدمردم رابه آرامش، صبر ومدارا دعوت کنند. دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها در ادامه با اشاره به اینکه اصلاحطلبان نباید وارد درگیری سیاسی با افراطیون شوند، خاطرنشان کرد: درست است برخوردهای افراطیون خارج از نزاکت و همراه باهتاکی است، اما باید متانت و صبر اصلاحطلبان حفظ شود و ازصراط مستقیم متانت وآرامش و اعتدال که از اصول و ضوابط اصلاحطلبی است نبایدخارج شوند.خداوند نیز درقرآن کریم میفرماید مومنان واقعی وقتی باکارهای ناشایست برخورد میکنند با بزرگواری ازکنار آن ردمیشوند. اصلاحطلبان نباید سطح خود را درحد افراطیون تنزل دهند.
آیا «رفع تحریمها» دکان است؟
روزنامه وطن امروز نوشت: جدیدترین اتهامافکنی آقای روحانی علیه منتقدان یا مخالفان او بدین شرح است «در کشور عدهای به نام اینکه باید در برابر قدرتها و ابرقدرتها بایستیم، جیب مردم را زدند و اموال مردم را غارت کردند... نگذارید عدهای دو مرتبه با شعر و شعار ما را از راه بزرگی که ملت ما در خرداد سال گذشته برگزید و انتخاب کرد، منحرف کنند»
او که قبلا منتقدان خود را بیسواد و کاسب تحریم میدانست اکنون یک مرحله پیش رفته و برای آنان مختصات معرفتی نیز ترسیم کرده است. به عبارتی روحانی که ابتدا به منتقدان خود انگ کاسبی میزد، اکنون تلاش میکند مفاهیم و مبانی معرفتی و عقیدتی منتقدان خود را مورد هدف قرار دهد. بیایید این موضوع را در چند محور بررسی کنیم.
1ـ آقای روحانی تلاش میکند یک دوگانه یا دوقطبی در موضوع هستهای ایجاد کند تا از این طریق بتواند عدهای هوادار را برای حمایت از اقدامات آتی خود جمع کند. برای روحانی ایجاد یک جماعت هوادار ولو به قیمت تشکیل یک اپوزیسیون دولتی قدرتمند هم باشد، لازم است. با این حال اما او در ایجاد پایگاه اجتماعی توفیقی بهدست نیاورد. درخواستهای مکرر رئیسجمهور برای دفاع از توافق ژنو را کسی لبیک نگفت. این بار او سعی میکند به این دوقطبی بار معرفتی بدهد و مختصاتی عقیدتی برای آن ایجاد کند. بر همین اساس است که پس از انگزدن به منتقدان، حالا تلاش میکند مبانی عقیدتی آنها را مورد هدف قرار دهد تا این بار به رقیبان گفتمانی منتقدان، برای جلب حمایت از خود چشمک بزند. آقای روحانی چه قبول کند چه نه، با این اتهام اخیر خود به جریان مقاومت، عملا تلاش کرده فرهنگ مقاومت و الگوی ایستادگی در برابر دشمن را «بیاعتبار» کند. وقتی میگوید به اسم مقاومت اموال مردم را غارت میکنند؛ در واقع تلاش میکند الگوی مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن را مخدوش و تخطئه کند. او با این اظهارات منظومه معرفتی جریان مقاومت در برابر دشمن را در اندازه «شعر و شعار» پایین آورده است! چرا؟ چرا باید بهگونهای سخن گفت که به اعتبار جریان مقاومت در برابر دشمن که همان استقلالخواهی است لطمه وارد شود؟ شاید گفتن این عبارت چندان به صلاح نباشد اما رفتار آقای رئیسجمهور بهگونهای است که جریان سازش با غرب را امیدوار کرده است.
2ـ دور چهارم مذاکرات ایران و 1+5 امروز در وین برگزار میشود و این مذاکرات در حالی برگزار میشود که رئیسجمهور جریان ایستادگی در برابر این دشمن را متهم به غارت اموال مردم میکند. حسن روحانی، رئیس دولتی است که اکنون مذاکرات هستهای را انجام میدهد. وقتی رئیس یک دولت با اتهامات خود تیشه به ریشه جریان مقاومت در برابر دشمن میزند؛ آیا نباید نسبت به آنچه در مذاکرات قرار است اتفاق بیفتد، نگران بود؟ وقتی به ایستادگی در برابر دشمن «شعر» گفته میشود؛ لابد نباید انتظار داشت دولتیها پشت میز مذاکرات «شعر» بگویند! آقای روحانی با این قبیل اظهارات تقریبا شمای کلی مذاکرات را ترسیم کرده است. مسائلی مانند کیفیت و کمیت غنیسازی اکنون محل اختلاف با غرب است. در ایران دانشمندان هستهای نگرانند با عقبنشینی در موضوع غنیسازی، موضوع تحقیق و توسعه صنعت هستهای ایران به کما برود. با این اظهارات آقای رئیسجمهور باید به مخاطب حق داد از این اظهارات، عقبنشینی در موضوع هستهای را برآورد کند.
3ـ بارها گفتهایم و شاید اطرافیان آقای رئیسجمهور هم بر همین اعتقاد باشند که آقای روحانی باید در محدوده و مختصات جایگاه ریاستجمهوری اظهارنظر کنند. آقای روحانی نشان داده در مواجهه با منتقدان خود، حد و مرزی نمیگذارد. اتهام اخیر آقای رئیسجمهور به منادیان مقاومت در واقع چنگانداختن به مفهوم بنیادین انقلاب یعنی استکبارستیزی بوده و هست. چرا باید مفاهیمی مانند مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن به هر دلیلی تخطئه و تضعیف شود؟ و عجیبتر اینکه این رفتار را رئیس دولتی مرتکب میشود که موظف به دفاع از حقوق مردم در مواجهه با دشمن است! قاعدتا وقتی آقای روحانی در رقابت قائل به حفظ محدودهها نباشد؛ نباید انتظار رعایت حریمها برود.
4ـ بگذارید برای یک بار هم شده در پاسخ به اتهامات آقای روحانی به منتقدان و بویژه اکنون که ایشان خواسته یا ناخواسته این اتهام را به یک گفتمان انقلابی تسری داده، چند کلمهای صریح با ایشان صحبت شود؛ چرا درباره رانت 650 میلیون یورویی که معادل 3 هزار میلیارد تومان است دستور رسیدگی سریع و قاطعانه نمیدهید؟! چرا در دولتی که با شعار رفع تحریم آمده، باید 3 هزار میلیارد تومان رانت داده شود؟ چرا فساد بزرگ کرسنت باید بایکوت شود؟ چرا نباید رسانهها درباره نقش یک آقازاده فاسد در ماجرای فساد کرسنت اطلاعرسانی کنند؟ چرا نباید مردم بدانند در قرارداد کرسنت چقدر از اموال آنها به غارت رفته است؟
چرا باید رسانههای نزدیک به برخی افراد دولتی رانتهای میلیاردی دریافت کنند؟ این اقدامات و کارهای مشابه دیگر تحت چه عنوانی انجام میشود؟ آیا منتقدان حق دارند بگویند عدهای به اسم «رفعتحریمها» دکان راه انداختهاند؟ آیا اگر رسانهای بخواهد درباره نحوه تبدیل ارزهای حاصل از فروش محصولات پتروشیمی تحقیق کند و اگر به نتایج جالبی درباره نوعی رانت یا فساد رسید؛ میتوان گفت در شرایط نامساعد اقتصادی، عدهای با شعار رفعتحریمها دنبال کاسبی هستند؟ و آیا نمیتوان با همین استدلال همه پروژه مذاکرات هستهای را زیر سوال برد؟ آیا اگر بررسی نحوه تهیه اقلام سبدکالا نشان داد برخی افراد دولتی درآمدهای میلیاردی به جیب زدهاند؛ میتوان گفت سبدکالا یک برنامه برای کاسبی آقایان بوده است؟ در ماجرای واردات بنزین و... نیز همین استدلال را میتوان استفاده کرد. اما معتقدیم این قبیل نتیجهگیریها بسیار سطحی و عاری از منطق است. نمیتوان به دلیل فساد یک مدیر، یک دولت، اندیشه یا گفتمان (البته دولت مستقر فاقد گفتمان است) را زیر سوال برد. استفاده از این رویهها در واقع ترویج سطحینگری است. کسانی که به این قبیل اظهارات تکینه میکنند، در واقع فاقد قدرت تحلیلند و حرفی برای گفتن ندارند. البته همانگونه که گفته شد رایجشدن این قبیل استدلالهای بیپایه بیش از هر چیز به زیان دولت خواهد بود چراکه عرصه مدیریت اجرایی گسترده و قاعدتا فسادخیز است و میتوان با رؤیت فسادهای فراوان، آرایش دولت برای رفعتحریمها و همه مذاکرات را در اندازه یک کاسبی کمارزش کرد! ضمن اینکه قواره این دولت و مختصات مشهود آن به هیچ عنوان تناسبی با ادبیات فسادستیزانه ندارد.
همانگونه که گفته شد آقای روحانی در رعایت حریمها مقداری کوتاهی میکند و از همه مهمتر گویی وی هیچ اعتقادی به همبستگی ملی در مواقع لزوم ندارد. آقای روحانی انگار در آستانه مذاکرات هستهای وظیفه دارد چنگ بر صورت منتقدان خود بکشد! آقای روحانی مرتبا برای منتقدان خود رجز میخواند و این درحالی است که او رئیس دولتی است که قرار است حقوق همه ملت را استیفا کند! غیر از بخش قابلتوجهی از ملت که به سیاستهای آقای روحانی انتقاد دارند؛ آیا تاکنون سخن درشتی از رئیسجمهور علیه یک دشمن خارجی شنیدهاند؟ روحانی شمشیر را برای داخل کشیده است و این حقیقتاً مایهتاسف است. حداقل این موضوع یکبار دیگر و در آستانه مذاکرات وین برای همه آشکار شد.
همايش «دلاوريم» برگزار نميشود
روزنامه اعتماد نوشت: برگزاري همايشي با عنوان «دلاوريم» در حمايت از سياست خارجي دولت و در پاسخ به تجمع «دلواپسيم»، مورد تاييد قرار نگرفت. در پيامكي كه روز دوشنبه براي تعدادي از مشتركان تلفن همراه ارسال شد، آمده بود كه «حاميان دولت يازدهم تصميم گرفتهاند تجمعي را تحت عنوان «دلاوريم» در پاسخ به تجمع «دلواپسيم» برگزار كنند. در اين تجمع كه به مناسبت ميلاد با سعادت حضرت علي (ع) در يكي از ورزشگاههاي تهران برگزار ميشود، جمعي از حاميان دولت يازدهم از جمله صادق زيباكلام، محمدجواد حقشناس، الهه كولايي، سعيد ليلاز، محسن رهامي، غلامعلي دهقان، امير محبيان، مهدي مطهرنيا، محمدعلي سبحاني، مصطفي كواكبيان و قدرتعلي حشمتيان سخنراني خواهند داشت.» به گزارش ايسنا، در اين پيامك ادعا شده بود كه «اين تجمع به همت خانه كارگر، حزب كارگزاران سازندگي، شاخه جوانان و دانشجويان حزب اعتماد ملي، كانون اعتدال و تعدادي از انجمنهاي اسلامي دانشجويان در يكي از ورزشگاههاي تهران برگزار ميشود.»
ولایتی: شیوه گذشته مذاکره هستهای را قبول نداشتم
روزنامه شرق نوشت: مشاور مقاممعظمرهبری در امور بینالملل گفت: «شیوه تیم فعلی مذاکرهکننده هستهای حکایت از تجربه آنها در مذاکرات دارد و جمهوری اسلامی ایران، هم از کار خود و هم مذاکرهکنندگانش مطمئن است.»ولایتی افزود: «مذاکرات مبانی دارد که اصول آن توسط رهبر معظم انقلاب مشخص شده و دوستان مذاکرهکننده باید در این چارچوب مذاکره کنند؛ چارچوب مذاکره مشخص است، مادامی که مذاکرهکنندگان در همین مسیر هستند، نباید تضعیف شوند، ما از مذاکرهکنندگان خود مطمئن هستیم.»ولایتی نگرانی برخی منتقدان شیوه کار تیم فعلی مذاکرهکننده را به نفع مذاکرهکنندگان دانست و اظهار کرد: «در داخل کشور هرکسی آزاد است و میتواند عقیده خود را بیان کند و این را به حساب دشمنی آنها نباید قلمداد کرد اما هر کاری روش و چارچوب مشخصی دارد.» ولایتی اضافه کرد: «من شیوه گذشته مذاکره را قبول نداشتم؛ مذاکره قواعد خاص خود را دارد و باید در مذاکره حوصله لازم را بهکار برد و حرف طرف مقابل را شنید و حرف حق خودمان را باید بزنیم. ادامهدادن مذاکره و صبر و حوصله نشاندادن به معنای آن نیست که انسان از چارچوب و خط تعیینشده خارج شود. به هر حال من آن شیوه مذاکره را قبول نداشتم.»
تشكيل اتاق مشورتي با حضور استادان و فرهيختگان حوزه
روزنامه آرمان نوشت: مشاور وزير كشور در امور هماهنگي روحانيت و ائمه جمعه و جماعات گفت: تقويت ارتباط با علما و بزرگان حوزههاي علميه براي بهرهمندي از نصايح و راهنماييهاي آنها، از دغدغههاي مهم مسئولان وزارت كشور است. حجتالاسلام داوود نمازي در ديدار با آيتا... مقتدايي قائممقام جامعه مدرسين حوزه علميه قم تاكيد كرد: بطور حتم انتقاداتي كه از سوي شخصيتهاي دلسوز و معتدل همچون جنابعالي بيان ميشود براي مجموعه دولت به ويژه وزارت كشور شيرين خواهد بود؛ چراكه شما بزرگواران نگاه حوزوي و ديني به امور داريد و به هيچ جناح و گروه سياسي خاصي وابسته نيستيد. نمازي با اشاره به جايگاه ويژهاي كه قم در امور مربوط به روحانيت دارد، از راهاندازي اتاق مشورتي با حضور جمعي از استادان و فرهيختگان حوزه در اين شهر خبر داد و افزود: در تلاشيم نحوه ارتباط و تعامل با علماي بلاد و ائمه جمعه و جماعات را در اين اتاق مشورتي بررسي و راهكارهاي تقويت ارتباط بين روحانيت و وزارت كشور را اجرايي كنيم. قائممقام جامعه مدرسين حوزه علميه قم نيز در اين ديدار، حل معضل بدحجابي را خواسته همه علما دانست و از مسئولان وزارت كشور خواست براي رفع اين دغدغه برنامهريزي كنند. مقتدايي، مشاورت وزير در امور روحانيت را كاري مهم و در عين حال مفيد توصيف كرد و با ذكر برخي انتظارات و خواستههاي مراجع تقليد و علما و بزرگان حوزه از وزارت كشور، تلاش براي برچيدن معضل بدحجابي را يكي از اين انتظارات مهم عنوان و تصريح كرد: وزارت كشور بايد به گونهاي برنامهريزي و عمل كند كه با مشكل بدحجابي مقابله و اين معضل برطرف شود.