پیش بینی می شود حداقل 10 هزار گردشگر ایرانی از داخل کشور راهی برزیل شود، این آمار دقیقی نیست و به نگارنده این خبر بابت بی نظمی و عدم مدیریت واحد بر آژانسهای مسافرتی و تورهای مختلف قانونی و غیر قانونی برای برزیل، حق بدهید.
از طرفی هموطنان مقیم خارج از کشور نیز از وزارت بهداشت و فدراسیون فوتبال کشور خود انتظاراتی دارند. به هر حال در کل و با توجه به میزان فروش بلیت حدود حداقلی 15 هزار گردشگر ایرانی را می توانیم تصور کنیم.
فرض کنیم این جمعیت، همگی به صورت قانونی و از طریق آژانسهای مسافرتی مورد اعتماد فدراسیون فوتبال ایران بلیت رفت و برگشت و بلیت مسابقات را تهیه کرده اند. در چنین حالتی و به احتمال فراوان همه این افراد دارای بیمه مسافرتی هستند اما آیا این کافی است؟
حضور یک جمعیت بدون کنترل، بسیار گسترده و کاملا متنوع و تصادفی، در 12 شهر بزرگ کشور برزیل با آب و هوایی که از یک شهر به شهر دیگر تغییر اساسی دارد تداعی کننده یک حقیقت بزرگ است: احتمال بیماریهای عفونی، سرماخوردگی و گلو درد و بیماریهای متنوع و عجیب و غریب گوارشی.
در این میان وزارت بهداشت کشور برزیل درباره شیوع بیماری سرخک با ژنومی جهش یافته و مولد تب و سردرد شدید هشدار داده و میزان شیوع آن را نسبت به سال 2012 و 2013 بسیاری بیشتر توصیف می کند.
به طور کلی قبل از هر سفر طولانی به خصوص زمانی که مقصد در نصف النهاری دیگر با شرایط آب و هوایی خاص است، حتی از شش ماه قبل از سفر توصیه به مشورت با یک پزشک عمومی می شود و از شهروندان می خواهند تا بیماریهای خود و نوع حساسیتهای احتمالی خود را با پزشک در میان بگذارند.
معمولا از مسافران جام جهانی می خواهند فهرست واکسنهای خود را تهیه کنند و اگر مشکلی در این میان وجود دارد زیر نظر پزشک متخصص نسبت به واکسیناسیون اقدام کنند.
شک نداشته باشید که خطر ابتلا به تب زرد در برزیل وجود دارد. این نه سیاه نمایی است و نه تماشای نیمه خالی لیوان بلکه حقیقتی محض است و زیر سایه رسانه های برزیلی مدفون شده و کسی حق ندارد از آن چیزی بنویسد.
واکسیناسیون به موقع و در اختیار داشتن قرصهای مخصوصی که عوارض این تب را کنترل می کند به همه مسافران توصیه می شود.
از طرفی پزشکان ارشد سازمان برگزاری جام جهانی 2014 برزیل در بخش بهداشت به همه مردم توصیه می کنند، قرصها و داروهای مخصوص پیشگیری و درمان مالاریا را همراه داشته باشند و یا با توصیه هتل محل اقامت خود نسبت به خرید آنها از نزدیک ترین داروخانه در برزیل اقدام کنند. بروشورهایی نیز تهیه شده تا در فرودگاه های 12 شهر بزرگ برزیل در خصوص مالاریا و تب زرد به مسافران اطلاع رسانی شود.
وزارت بهداشت کشورهایی چون کانادا، آمریکا، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا از مسافران جام جهانی برزیل خواسته اند حتما صفحه مربوط به فهرست بیمارستانهای مهم برزیل و توصیه های بهداشتی وزارت بهداشت برزیل را به دقت و مو به مو مطالعه کنند. چرا که همه حوادث در این سفر مشمول بیمه مسافرتی نخواهد بود و از طرفی برخی مشکلات در عرصه سلامتی گاهی برگشت ناپذیر و غیر قابل جبران خواهند بود.
وزارت بهداشت کانادا به شهروندان خود توصیف کرده در خاک برزیل هرگز در مراکز عمومی یا پارکهای جنگلی، به حیوانان دست نزنند و حتی به آنها نزدیک نشوند. از شنا کردن در آبهای شیرین مانند برکه ها، دریاچه ها و رودخانه های حومه شهرها که ممکن است تماشای آنها در دستور کار برخی تورهای گردشگری باشد جدا خودداری کنند. در این آبها خطر ابتلا به بیماری انگلی بسیار شایع در برزیل یعنی شیستوزومیازیس وجود دارد.
توصیه های بهداشتی حین سفر
به مسافران جام جهانی توصیه می شود در طول سفر مراقب آنفولانزا باشند و وقتی از محیطی شرجی و گرم وارد محیطی سرد می شوند پوشش مناسب برای رعایت تعادل دمایی داشته باشند.
از هر فرصتی برای شستن دستها و صورت استفاده شود و این نکته باید مد نظر باشد که تکرار چندین و چند باره شست و شوی دست هیچ ضرری در برزیل ندارد.
تب دانگ ، لیشمانیوز ، مالاریا و تب زرد در برزیل یک شوخی نیست و این اسامی هر یک در کمین مسافران جام جهانی هستند.
آب آشامدینی به استناد بیانیه های مکرر وزارت بهداشت برزیل در طول جام جهانی از سوی فیفا تامین شده و البته هرگونه کاستی در این بخش بر عهده مقامات برگزار کننده این تورنمنت خواهد بود بنابراین هرگاه متوجه کم کاری داوطلبان رسمی فیفا و یا کمبود آب معدنی در بوفه ها می شوید مراتب را به افسران خبری، نیروهای پلیس و نیروهای داوطلب ارشد فیفا جهت پیگیری برسانید.
در آینده، مقالات، اخبار و توصیه نامه های رسمی در این خصوص منتشر خواهد شد