گروه سیاسی مشرق -روزنامههای
کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی
اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک
رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای
کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
هاشمی رفسنجانی کلیددار قفل روابط با عربستان است؟
آرمان امروز (نزدیک به خانواده هاشمی) معتقد است که هاشمی رفسنجانی کلید قفل رابطه با عربستان است. این روزنامه نزدیک به خانوداه هاشمی می نویسد: «جنابعالي جايگاه ويژهاي نزد مسئولان و مردم عربستان داريد و من ضمن ابلاغ سلام ويژه پادشاه و وليعهد عربستان يكبار ديگر دعوت امير از جنابعالي براي سفر به عربستان را تجديد و اعلام میکنم مردم و مسئولان عربستان منتظر ديدار شما هستند.» اين سخنان را عبدالرحمان بن غرمان الشهري سفير جديد رياض در ديدار با آيتا... هاشمي مطرح كرد. اين سخنان حاوي دو نكته مهم و تاثيرگذار است؛ نكته اول اينكه ريشسفيدان سعودي در روابط خود با تهران تجديدنظر كردهاند. پس از روي كار آمدن دولت يازدهم و تجديد نظر رئيس دستگاه ديپلماسي ايران در سياست خاروميانهاي كشور؛ فرصتي بس گرانسنگ فراهم آمد تا ديپلماتهاي ايراني بار ديگر به سياست تنشزدايي منطقهاي و خاورميانهاي بازگردند.
تأخیر در اعلام آمار ثبت نام یارانه
سرکشی به حساب بانکی مردم منتفی شد
به گزارش وطن امروز، دو روز از پایان ثبتنام یارانهای میگذرد و خبرهای غیررسمی حکایت از شکست دولت در طرح «نه به یارانه» دارد. به گفته برخی مسؤولان بیش از 91 درصد مردم برای دریافت یارانه نقدی ثبتنام کردهاند و این در حالی است که مسؤولان از ماهها قبل برای انصراف از یارانه برنامهریزیهای بسیاری انجام داده و کمپینهای دولتی متعددی راهاندازی کرده بودند. تبلیغات جنونآمیز انصراف از یارانه در صدا و سیما و اظهارات گوناگون مسؤولان از رئیسجمهور گرفته تا مدیران استانی و شوهای تبلیغاتی انصراف گروهی فلان سازمان و اداره هم موجب نشد مردم برای دریافت یارانه نقدی ثبتنام نکنند. دولتیها و حامیان رسانهای آنها بعد از اینکه این وضعیت را دیدند برای پیداکردن مقصر همه کار کردند و به نظر میرسد قرار است این موضوع را ادامه دهند. مثلا یکی از معاونان رئیسجمهور تقصیرها را گردن صدا و سیما انداخت که چرا این همه تبلیغات کرده و به همه مردم توصیه میکرد ثبتنام نکنند! این در حالی است که قطعا تبلیغات رسانهای یارانهای زیرنظر دولتمردان بوده و اگر مسؤولان مخالف این تبلیغات بودهاند میتوانستهاند در خلال اجرای ثبتنامها یا قبل از آن به صدا و سیما تذکر بدهند. این ناسپاسی یکی از موارد تعجببرانگیز دولت است که نمیتوان به راحتی آن را هضم کرد. اما جالبترین واکنشها پس از شکست دولت در ترغیب مردم به انصراف را رسانههای حامی دولت داشتند.
آنهایی که روزهای گذشته تیتر میزدند «لبیک مردم به دولت»، «انصراف میلیونها نفر از دریافت یارانه» حالا تیتر میزنند: «دولت در برابر معمای درآمد مردم»، «بازی مخالفان دولت با کارت یارانه»، «با تورم دوره احمدینژاد مردم انصراف نمیدهند»، «نقش رسانه ملی در افزایش یارانهبگیران» و... . برخی از رسانههای حامی دولت نیز ترجیح دادند اصلا درباره یارانه مطلبی را برجسته نکنند. رفتار مسؤولان و حامیان آنها نشان میدهد دولت برای توجیه شکست خود میخواهد تقصیرها را گردن دیگران بیندازد و اصلا به سوالهایی مانند اینکه «اگر شما میدانستید مردم ثبتنام میکنند اصلا چرا اقدام به ثبتنام کرده و متحمل این همه هزینه شدید؟» پاسخی نخواهند داد. به طور کل مسؤولان خود را به آن راه میزنند و فرآیند ثبتنام را لازم و ضروری میخوانند و این کار را موفقیتآمیز میدانند!
وزیر ارشاد: کیهان موردی نداشته که بتوان با آن برخورد کرد
کیهان نوشت: وزیر ارشاد تلویحا اذعان کرد مطبوعات منتقد دولت رصد میشوند. علی جنتی با این وجود میگوید کیهان طی 6-7 ماه گذشته تخلفی مرتکب نشده و گزارشی در این باره به هیئت نظارت بر مطبوعات نرسیده است.جنتی در مصاحبه با روزنامه فرهیختگان (وابسته به دانشگاه آزاد) تصریح کرد که هفتهنامه 9 دی به خاطر توهین به رئیسجمهور(!؟) توقیف شده است.در ادامه خبرنگار گویا خواستار برخورد با روزنامههایی نظیر کیهان میشود و از جمله میگوید «نشریه 9 دی نمونه بسیار رقیقی از سایر روزنامههای تندرو و دژهای پولادین بود. چرا با آنها برخورد نمیشود؟ در مذاکرات ژنو هم این روزنامهها پرچمدار مخالفان در سیاهنمایی بودند» که جنتی پاسخ میدهد: در مورد 9 دی موارد متعددی اتفاق افتاده است. هر گونه اقدامی برای نشریات در هیات نظارت تصمیمگیری میشود از اعطای مجوز فعالیت نشریه تا لغو آن و حداقل برای هر اقدام باید چهار رای هیات نظارت وجود داشته باشد. روزنامه کیهان تا امروز مواردی به این صورت نداشته است. به دلیل آشنایی آنها با قانون و تجربه و سابقهای که در این زمینه دارند، مراقبت میکنند که مستقیما مرتکب تخلف قانونی نشوند. در این دوره شش، هفت ماه گذشته تخلفی از کیهان به هیات نظارت گزارش نشده است.
در همین حال گفته میشود یک تیم وابسته به چند تن از اعضای یک سایت خبری که برخی گردانندگان آن هماکنون در دستگاههای دولتی سمتهایی دارند، تحت عنوان رصد رسانههای منتقد دولت، روزانه مطالب مجعول یا تحریف و تقطیع شده به برخی مسئولان ارشد دولت میدهند تا زمینه بدگمانی به منتقدان و بیاعتنایی دولت به نقدهای رسانهای را فراهم کنند. گفته میشود این رصدگران با وجود جاروکشیهای دقیق حتی صفحات حاشیهایسازی نشریات منتقد، مطالب چندان دندانگیری برای پروندهسازی و بولتنسازی وارونه پیدا نمیکنند.
یادآور میشود مدتی است اقدام مشابهی در خبرگزاری ایرنا علیه رسانههای منتقد دولت انجام میشود. مشابه همین کار در دولت اصلاحات و در دفتر رئیسجمهور از سوی برخی روزنامهنگاران وابسته به حزب مشارکت انجام میگرفت اما به تدریج برخی از همان بولتننویسان- نظیر حسین باستانی- هویت واقعی خود را علنی کرده و به لندن و برخی دیگر از پایتختهای اروپایی گریختند و در خدمت شبکههایی نظیر بیبیسی و... درآمدند.
نرگس محمدی در جلسه روحانی چه میکرد؟
روزنامه وطن امروز نوشت: پس از جنجالی که کاترین اشتون در ایران به پا کرد، پیگیریهایی صورت گرفت تا مشخص شود اشتون با مجوز چه کسی یا چه نهادی به دیدار محکومان امنیتی رفت. در نهایت آنچه در رسانهها انعکاس یافت این بود که وزارت اطلاعات پیش از این دیدار هشدارهایی درباره آن به وزارت امور خارجه داده بود اما یکی از معاونان محمدجواد ظریف با سهلانگاری از موضوع رد شد و این دیدار را برخلاف امنیت ملی و نقض استقلال و حاکمیت ملی ندانست. نمایندگان وزارت اطلاعات در کمیسیون امنیت ملی تصریح کردند که موضوع به اطلاع وزارت امور خارجه رسیده بود.
به هر حال دیدار صورت گرفت و چند روز بعد پارلمان اروپا به عنوان نهاد بالادستی اتحادیه اروپا بیانیهای صادر و ایران را متهم به نقض حقوق بشر کرد. همان زمان کارشناسان و تحلیلگران گفتند دروازههای باز ایران روی اروپاییها و صدور مجوز برای این قبیل دیدارها در نهایت موجب تقویت بهانههای حقوق بشری غرب علیه ایران خواهد شد و این موضوع در فشار به ایران بویژه در مذاکرات هستهای خود را نشان خواهد داد. این موضوع گذشت تا اینکه روز یکشنبه برخی رسانهها خبری منتشر کردند مبنی بر حضور نرگس محمدی در جلسه رئیسجمهور با زنان که به بهانه میلاد حضرتزهرا(س) برگزار شد.
دولت عدم همراهی مردم را بررسی کند
روزنامه کیهان نوشت: یک روزنامه اصلاحطلب از دولت خواست علت عدم اعتماد و همراهی مردم در امر انصراف از دریافت یارانه را بررسی کند.آفتاب یزد مینویسد: دولت در نخستین دعوت گسترده از مردم برای یاری رساندن در جهت ساماندهی اقتصاد کشور با واکنش منفی آحاد مختلف جامعه روبهرو شد. چرایی این پاسخ منفی قابل تأمل و بررسی است. چرا دولت در نخستین همهپرسی مبنی بر انصراف از دریافت یارانه با بیاعتنایی مردم مواجه شد. چرا دولت در این مرحله با پاسخ منفی جامعه روبهرو گردید. بیاعتمادی مردم به درخواست دولت در دهمین ماه روی کار آمدن طبعاً دلایل قابل توجهی دارد.
این روزنامه خاطرنشان کرد: اعتماد مردم به دولت به منزله سرمایه اجتماعی میباشد، اگر دولت در این مقطع نگران کاهش از دست دادن اعتماد سرمایههای اجتماعی نباشد و به آسیبشناسی این رفتار معنیدار نپردازد، قطعاً در آینده با چالشهای اجتماعی پیچیدهتری روبهرو خواهد شد. رئیسجمهور چارهای ندارد که به عجز دولتش در جلب اعتماد ملت در این مسئله خاص و مقطع کنونی مبادرت ورزد، این نکته پرمعنایی است که هرگز نباید از چشم مشاوران و دولتمردان کابینه روحانی پوشیده بماند.
کشف علت پيماني نشدن برخي کارمندان
خراسان نوشت: بر اساس بررسي هاي کارشناسان يک نهاد نظارتي مشخص شده در حالي که تمامي شرايط اداري و قانوني تبديل وضعيت تعدادي از کارکنان قرارداد قانون کار و قرارداد کار مشخص برخي دستگاههاي اجرايي به استخدام پيماني انجام شده است، اين کارمندان به دليل عجيبي چون نبود پست سازماني مناسب براي آنها، تبديل وضعيت نشده اند که اين موضوع با دستورات ساده اي مانند ايجاد پست موقت سازماني و به نام کارمندان، قابل حل است.
توضیح نهاد ریاست جمهوری درباره مهمانی همسر روحانی
جام جم نوشت: در حالی که واکنشها و اخبار ضد و نقیض درباره مراسمی که در آستانه روز زن از سوی همسر رئیسجمهور در کاخ سعدآباد برگزار شده بود همچنان ادامه دارد، دیروز روابطعمومی نهاد ریاست جمهوری با انتشار اطلاعیهای درخصوص این مراسم توضیحاتی مطرح کرد.در این اطلاعیه آمده است: چنانچه ویژگی مجالس مولودی مختص بانوان است؛ در این جلسه با رعایت تمام جنبههای شرع مقدس و شئونی که مجالسی از این دست دارد، تعدادی از دختران خردسال به شادمانی پرداختند و نمونههایی از پوشش و حجاب زنان اقوام ایرانی در ادوار و مناطق مختلف به نمایش درآمد.
این اطلاعیه میافزاید: در کمال تعجب و تاسف، جشنی که معطر به نام صدیقه طاهره (س) و مربوط به پاسداشت شخصیت آن حضرت بود، از آسیبِ نگاههای ابزاری و سیاسی در امان نماند و بر خلاف موازین اسلام عزیز، اخلاق محمدی (ص) و حتی اصول حرفه اطلاعرسانی؛ موجی از شایعات، افترا، اکاذیب و پیامکهایی به صورتی هماهنگ در فضای رسانهای کشور منتشر شد. نهاد ریاست جمهوری افزوده است: این در حالی بود که هیچیک از مطالب منتشره مستند نبوده و متاسفانه افرادی نیز که به تریبونهای عمومی کشور دسترسی دارند بدون اینکه از حقیقت ماجرا مطلع باشند و بدون تحقیق، آن را دستمایهای برای متهم نمودن دولت به بیتوجهی به فرهنگ والای دینی کردند. حال آنکه با دروغ و افترا نمیتوان به بام سعادت رسید و همچنین نمیتوان خدمتگزاران مردم را از مسیر فرهنگ راستی، راستگویی، اعتدال و رونق و تعالی کشور بازداشت.
سایت انتخاب هم به نقل از چند نفر از بانوان حاضر در این مراسم نوشت: این مهمانی، یک مراسم مولودی زنانه بود که خانم الهیقمشهای در آن به سخنرانی پرداخت. این بانوان همچنین گفتند مطالبی همچون اعطای سکه به تمامی شرکتکنندگان حقیقت ندارد. آنان اضافه کردند: اخبار منتشرشده در مورد خروج اعتراضآمیز همسر دکتر صالحی از این مجلس یا استفاده از ارکسترهای خاص نیز صحت ندارد.با این حال دیروز تعدادی نماینده مجلس ، در این زمینه به رئیس جمهور تذکر دادند.روحالله حسینیان، نماینده تهران هم ، در نطقی با اشاره به این مراسم از دولت انتقاد کرد. همچنین احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به رایزنیاش با معاون پارلمانی رئیسجمهور درباره این جلسه گفت: از آقای انصاری درباره دادن تعدادی سکه به عنوان هدیه به زنان حاضر در این جشن، پرسش شد که ایشان قول داد مساله را بررسی کرده و به کمیسیون فرهنگی و بنده گزارش دهد.
کمک 1700 ميليارد توماني به وزارت راه در 28 اسفند
خراسان نوشت: بر اساس مصوبه آخرين روز اداري سال 92 هيئت وزيران، مقرر شده هيئت وزيران مبلغ 17 هزار و 380 ميليارد ريال از محل اعتبارات رديف هاي مندرج در جداول قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور در اختيار وزارت راه و شهرسازي قرار بگيرد تا اين مبلغ صرف پرداخت مطالبات پيمانکاران در بخش هايي چون تکميل و تجهيز و توسعه فرودگاه هاي کشور با اولويت شهرهاي کوچک، کمک به تأمين هزينه خريد قير با اولويت شهرهاي کوچک و احياي بافت هاي فرسوده و سکونتگاه هاي غير رسمي شود.
ایران و عربستان دوست یا دشمن؟
آرمان امروز طی یادداشتی نوشت: ایران و عربستان ظرف 50 سال گذشته روابطی پرفراز و نشیب داشتهاند و اگرچه باید براساس منافع و امنیت ملی، روابط خود را هموار سازند ولی بعضا نگاه پررنگ ایدئولوژیک، دو کشور قدرتمند منطقهای را از یکدیگر دور ساخته است. قبل از انقلاب اسلامی، آمریکا روابط ایران و عربستان را سامان داده بود و ایران نقش نظامی- امنیتی منطقه را بهعهده داشت. در آن دوران، عربستان در سایه نقش بزرگتر آمریکا، ساماندهی مزبور را پذیرفته بود و روابط آن کشور با ایران حسنه بهشمار میرفت. با پیروزی انقلاب اسلامی و بههم ریختن سامان منطقهای، عربستان فرصت پیدا کرد با تبلیغ ایرانهراسی و با ترس از صدور انقلاب به کشورهای حوزه جنوبی خلیجفارس، نقشی مستقل در میان این کشورها برای خود پیدا کند و بهعنوان برادر بزرگتر و یا پدرخوانده در سایه جنگ تحمیلی عراق با ایران، خود سامانی زیرمنطقهای تحت عنوان شورای همکاری خلیجفارس بهوجود آورد.
در 8سال جنگ عراق، عربستان توانست زیر نقاب جنگ علیه شیعه، درحقیقت به رقابت با ایران بپردازد و به سودای دیرینه خود جامه عمل بپوشاند. عربستان ازمزیت مطلق خود در داشتن حرمین شریفین استفاده نمود و در سال 1365 به سرکوب حجاج ایران پرداخت که نقطهعطفی در خونریزی حاکمان عربستان بهشمار میرفت. اما با حمله صدامحسین به کویت و تهدید عربستان، حاکمان عربستان از خواب گران بیدار شده و دریافتند 120میلیارد دلاری که علیه ایران خرج عراق کردند، هباءًمنثورا شده و اینبار برای جلوگیری از همکاری ایران و عراق، بهسرعت طرح دوستی با ایران ریختند و این دورانی بود که با ابتکار آیتا... هاشمیرفسنجانی، روابط ایران و عربستان از دشمنی و رقابت به طور ظاهری وارد دوران خوش دوستی گردید.
65 طرح سوال تنها در دو كميسيون مجلس
روزنامه اعتماد نوشت: بدون شك نميتوان از نزديك به 300 نماينده درباره طرح سوالات از وزرا نظرسنجي رودررو داشت ولي از قديم گفتهاند «مشت نمونه خروار است». با چند تن از نمايندگان به گفتوگو پرداختم. از بين نمايندگاني كه درباره طرح سوال از وزرا سوالي پرسيدم كسي نبود تا طرح سوالي نداشته باشد. از روحالله بيگي اينانلو كه به تنهايي پنج سوال از وزراي دولت در نظر گرفته بود تا تكتك اعضاي كميسيون آموزش مجلس كه هر كدام سوالي را براي وزير علوم و وزير آموزش در نظر گرفته بودند، همه از چراغ سبز هيات رييسه مجلس براي نوبتدهي به طرح سوالات احساس رضايت داشتند مگر تعداد معدودي از نمايندگان كه حالا از نظر اقليت پايداري مجلس «وكيلالدوله» هستند. البته اعضاي هيات رييسه مجلس خيلي نگران تعداد بالاي سوالات نيستند و از روي اميد يا اطمينان ميگويند: اين طرح سوالات با برگزاري جلسات مشترك مجلس و دولتيها برطرف خواهد شد. ولي چيزي كه از بررسي سوالات مشخص ميشود اين است كه بسياري از سوالات اگرچه در ظاهر سياسي نيستند و به حوزههاي انتخابيه مربوط ميشود ولي در واقع همين مشكلات بيش از آنكه ناشي از اشتباهات دولتمردان روحاني باشد، ماحصل دولت محبوب همين نمايندگاني هست كه هشت سال هيچ دغدغه يي بابت مشكلات نداشتند و اكنون بعيد است بخواهند كوتاهي خودشان را به نام دولت ننويسند. از بين 65 سوالي كه اعضاي هيات رييسه كميسيون امنيت ملي و آموزش مجلس به «اعتماد» اعلام داشتهاند، به علي اصغر فاني، وزير آموزش و پرورش 32 طرح سوال، رضا فرجي دانا، وزير علوم 18 طرح سوال، عبدالرضا رحماني فضلي، وزير كشور 10 طرح سوال، محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه 4 طرح سوال و محمود علوي، وزير اطلاعات يك طرح سوال تعلق ميگيرد.
'محبوبیت روحانی کم شده اما وضعش از احمدینژاد بهتر است'
صادق زیباکلام در روزنامه اعتماد نوشت: بیش از ۹۰ درصد جمعیت کشور خود را مستحق دریافت یارانه اعلام کردهاند. آیا به راستی اینچنین است و ۹۰ درصد جمعیت ایران گرفتن ۴۵۵۰۰ تومان در ماه برایشان ضروری است؟
از آنجا که هیچ مکانیزم علمی و سازوکار اصولی نه از جانب دولت و نه از جانب مجلس برای تشخیص یارانهبگیرها وجود نداشت، دولت فقط از مردم به صورت عام خواهش و تمنا کرد که آنها که تمکن مالی مناسبی دارند ثبتنام نکنند. اما استدعا، خواهش و تمنای دولت ظاهرا حاصلی به بار نیاورد و همانطور که پیشتر گفتیم بیش از ۹۰ درصد مردم مجددا ثبتنام کردهاند.
اصولگرایان که منتظر فرصت بودند بلافاصله از نمد توجه نکردن مردم به استدعا و تقاضای دولت روحانی یک کلاه شیک و آبرومند دوختند و با مسرت نوشتند و گفتند که دولت روحانی محبوبیتش را از دست داده. به زعم اصولگرایان، اگر مردم این دولت را قبول میداشتند و برایش تره خرد میکردند، محض گل روی دولت تدبیر و امید هم که شده بود دست کم بخشی از آن ۱۹ میلیونی که به او رای دادند ثبتنام نمیکردند.
حرف اصولگرایان اتفاقا درست است. اگر دولت از محبوبیت بالایی برخوردار میبود و اگر کسر قابل توجهی از مردم برای آن وزن و اعتباری قائل میشدند، در آن صورت میلیونها نفر که واقعا هم نیازی به این ۴۵۵۰۰ تومان ندارند، نباید ثبتنام میکردند. اما اصولگرایان متوجه نیستند که با طرح این استدلال دارند شاخهیی را میبرند که فقط روحانی و دولتش به روی آن ننشستهاند بلکه قدری بالاتر، خود اصولگرایان هم اتفاقا همانجا نشستهاند. به عبارت دیگر، گر حکم شود که مست گیرند، خیلیهای دیگر هم اتفاقا مشکل پیدا میکنند.
آیا اصولگرایان مطمئن هستند که اگر در زمان دولت طیبه آنها میبود و آقای احمدینژاد از مردم خواسته بودند که ثبتنام نکنند آیا غیر از این میشد که در زمان آقای روحانی اتفاق افتاد؟ اتفاقا و با توجه به اینکه حامیان آقای احمدینژاد بیشتر اقشار و لایههای کمدرآمدتر جامعه هستند، آمار ثبتنام نکردهها حتی در دولت آقای احمدینژاد از این هم کمتر میشد. اصولگرایان فراموش کردهاند که بسیاری از نمایندگان و چهرههای شاخص اصولگرایان از مردم خواستند که ثبت نام نکنند.
اگر بیاعتنایی مردم به تقاضای دولت روحانی در انصراف از ثبتنام را حجتی بر کاهش و افت جایگاهش بدانیم در آن صورت این فقط دولت علیه نیست که با مشکل افت جایگاه و بیاعتنایی مردم روبهرو شده، دیگران هم وضع خیلی بهتری ندارند.