به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق، وزير دفاع آمريکا گفت: چنانچه کنگره آمريکا بودجه کافي را در اختيار وزارت امور خارجه قرار ندهد، آمريکا در خطر از دست دادن منافعش در عراق خواهد بود.
خبرگزاري فرانسه گزارش داد، رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا و ژنرال مايک مولن، رئيس ستاد مشترک نيروهاي مسلح آمريکا در برابر کميته نيروهاي مسلح سنا حاضر شدند تا در خصوص بودجه ملي وزارت دفاع در سال 2012 شهادت دهند.
در اين جلسه گيتس اعلام کرد: چنانچه وزارت امور خارجه آمريکا بودجهاي را که براي عراق در خواست نموده دريافت نکند، ما واقعا به دردسر خواهيم افتاد.
ارتش آمريکا به ماموريتش در عراق پايان داد و طبق برنامه عقبنشيني که تا پايان سال جاري صورت خواهد گرفت، رهبري نيروهاي آمريکايي را تا ماه اکتبر به وزارت امور خارجه آمريکا واگذار خواهد کرد.
هنگاميکه گيتس بودجه DOD را ارائه ميداد، سوالاتي در خصوص واگذاري قدرت در عراق از وي پرسيده شد.
وي در اين باره گفت: از زمانيکه عمليات آمريکا در سال 2003 در عراق آغاز شد، اين کشور ميلياردها دلار هزينه صرف کرده و حدود چهار هزار تن را در عراق از دست داده است.
وي افزود: حال ما در پايان بازي هستيم و اين مرا به ياد صحنه آخر جنگ چارلي ويلسون، مياندازد.
گيتس با اشاره به تلاش اعضاي کنگره براي حفظ حمايت در افغانستان گفت: ما يک ميليارد براي خروج شوروي هزينه کرديم اما نتوانستيم يک ميليون دلار براي ساخت مدارس هزينه کنيم هنگاميکه آمريکا خارج شد، طالبان قدرت را به دست گرفت.
وزير دفاع آمريکا در ادامه گفت: اگر وزارت امور خارجه در عراق حضور نداشته باشد تمام آنچه تاکنون انجام دادهايم تا عراق را به وضعيت فعلي برسانيم به خطر ميافتد.
گيتس همچنين گفت که شکست کنگره براي تصويب بودجههاي مالي وزارت خارجه و دفاع در سال 2011 تا همين حالا باعث مختل شدن روند واگذاري در عراق شده است. با قطعنامه فعلي وزارت خارجه نميتواند براي آماده شدن پولي هزينه کند؛ تاسيساتي بايد ساخته شوند و افرادي بايد استخدام شوند، آنها نميتوانند هيچ يک از اين کارها را انجام دهند و زمان ما رو به اتمام است.
وزير دفاع آمريکا همچنين افزود: دفتر جديد وزارت امور خارجه آمريکا در بغداد 157 پرسنل را براي مشاوره، کمک و توسعه نيروهاي عراقي و نيز 13 ميليارد را براي فروش تجهيزات ارتش آمريکا به عراق در نظر گرفته است.
رابرت گيتس گفت که وزارت دفاع آمريکا براي قرار دادن نيروهاي امنيتي ملي افغان در وضعيت مناسب براي دفاع از کشورشان خواستار بودجه کافي شده است اما سطح فعلي بودجه براي اين عمليات قابل ادامه نيست.
بودجه پيشنهادي براي سال 2012 شامل 107 ميليارد دلار براي ادامه فعاليتها در افغانستان ميشد که در مقايسه با بودجه مالي سال 2011 که 113 ميليارد دلار بود، کاهش يافته بود.
8/12 ميليارد از 107 ميليارد دلار براي تعليم و تجهيز ارتش افغانستان و نيروي پليس ملي اين کشور پيشنهاد شده است.
گيتس و مولن اشاره کردند که طبق اين بودجه نيروهاي افغان 70 هزار تن افزايش مي يابند تا به رقم نهايي 378 هزار تن برسند و طبق برنامه تا پايان سال جاري اين نيروها به 305 هزار تن خواهند رسيد.
گيتس همچنين اعلام کرد که خروج سربازهاي آمريکايي تا سال 2014 ميتواند منجر به صرفه جويي قابل توجه در بودجه شود.
رابرت گيتس در خصوص اسامه بن لادن، رهبر القاعده به اعضاي کميته گفت: در صورت دستگيري بن لادن آمريکا برنامه خاصي را براي بازداشت و محاکمه وي در نظر ندارد.
اين اظهار نظر گيتس برخي از تحليل گران مسائل دفاعي و حقوقي را دستپاچه کرد.
گيتس تصريح کرد که با گذشت بيش از دو سال از صدور حکم اجرايي تعطيلي زندان گوانتانامو توسط باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا شانس بسته شدن آن در واقع "بسيار بسيار" کم بوده است .
وي به اعضاي کميته گفت: دستگيري بن لادن با هر يک از سران ارشد القاعده خارج از منطقه جنگي افغانستان باعث پيچيده تر شدن مساله خواهد شد. يک امکان اين است که اين افراد توسط دولت کشور خودشان توقيف شوند امکان ديگر اين است که آنها را به آمريکا بياوريم.
پروفسور جفري آديکوت، مدير فعلي مرکز قوانين تروريسم گفت که ناتواني دولت در مشخص نمودن موضع قانوني دستگير شدگان به زيان عمليات جنگي خواهد بود.
لئون پانتا، مدير سازمان جاسوسي سيا نيز به کميته نيروهاي مسلح سنا گفته بود که بن لادن در زندان گوانتانامو زنداني خواهد شد که اين گفته وي با بيانات گيتس در تضاد بود.
برخي رسانهها به نقل از گيتس اعلام کردند که احتمال تعطيلي زندان گوانتانامو در کوبا در شرايط کنوني بسيار دور از انتظار به نظر ميرسد.