گروه سیاسی مشرق - روزنامههای
کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی
اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک
رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای
کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
روایت روزنامه اصلاحطلب از سردرگمی در گردنه یارانهها
چقدر یارانه بدهیم (جهانگیری)، پول نقد نمیدهیم (وزیر اقتصاد)، نگران یارانهها نباشید (رئیسجمهور)، به دهکهای بالا نمیدهیم (سخنگوی دولت)، اظهارات متنوع مقامات دولتی درباره حذف یارانهها مردم را قانع نمیکند و موجب سردرگمی میشود.این تحلیل را روزنامه اصلاحطلب اعتماد در تیتر اول خود تحت عنوان «سردرگمی مردم در گردنه یارانهها» مطرح کرد و نوشت: در روزهای آخر هفته سپری شده روحانی رئیسجمهور ایران، جهانگیری معاون اول او، طیبنیا وزیر اقتصاد و نوبخت معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور درباره یارانهها صحبت کردند. رئیسجمهور در اوج سخنرانیاش تأکید کرد، هیچ نیازمندی نباید نگران قطع یارانهاش باشد و با ظرافت گفت: آنها که احساس نیاز میکنند فرمهای جدید یارانهای را پر کنند.
بر اساس گزارش کیهان، معنای این حرف رئیس دولت یازدهم واضحتر از آن است که مردم نگویند دولت قصد دارد به مرور یارانه نقدی را از دستور کار خارج کند و فعلا از گروههای پردرآمد شروع کرده است. اسحاق جهانگیری نیز در یک نوشته فیسبوکی این خواسته تعجبانگیز که مبانی استدلال نظری خود را برای حذف یارانه پردرآمدها در یک یا دو سطر بنویسید، سقف درآمدی مورد نظر خویش برای حذف یارانه را بیان کرد. آنهایی که درآمد ماهانهای بین یک تا 2/5 میلیون تومان دارند در تیررس آرزوهای معاون اول قرار دارند. یک نگاه به درآمد- هزینه خانوارهای شهری در سال 1391 که از طرف بانک مرکزی در همین روزهای اخیر منتشر شد- نشان میدهد هیچ خانوادهای نیست که کمتر از یک میلیون تومان هزینه ماهانه داشته باشد.
این روزنامه میافزاید: مسئولان ارشد دولت همه نقشههای طراحی شده دولت را بازگو نمیکنند و همانند شطرنجبازان با حرکت دادن یک مهره در عرصه یارانه منتظر واکنش شهروندان، نخبگان، فعالان اقتصادی و بهویژه منتقدان باقی میمانند. «میخواهند همین پول کم که به هر حال برای تهیدستان عددی است را نیز ندهند.» این حرفی است که بسیاری از تهیدستان بر زبان میآورند. برخی نخبگان نیز میگویند، دولت باید «حق» همه را از فروش ثروت ملی به میزان معین پرداخت کند و اجازه دهد که هرکس خواست با پول یارانه خود نیکوکاری کند و این یک خواست منطقی به نظر میرسد. حرف این چهار نفر که البته حرف بقیه اعضای کابینه نیز هست در حوزه یارانهها این است:«نگیرید». دولت قصد دارد با بمباران تبلیغاتی و تحریک حس هیجانآلودگی مردانی که درآمد آنها از متوسط درآمد جامعه بالاتر است آنها را متقاعد کند که یارانه نگیرند.
مجوز روحاني براي فروش ساختمان وزارت خارجه در بوداپست
خراسان نوشت: بر اساس مصوبه وزيران عضو کميسيون لوايح که به استناد ماده 115 قانون محاسبات عمومي کشور تهيه و به تاييد حجت الاسلام روحاني رييس جمهور کشورمان نيز رسيده است، مقرر شده وزارت امور خارجه نسبت به فروش يک دستگاه آپارتمان متعلق به وزارت خارجه به مساحت ۱۲۰۱ مترمربع عرصه و ۸۰۰ مترمربع اعيان واقع در مجارستان، منطقه دو شهر بوداپست اقدام و وجوه حاصل از فروش را به حساب درآمد عمومي کشور واريز کند.
اعتراض 18 عضو شورایعالی انقلاب به روحانی
به گزارش روزنامه وطن امروز، 18 تن از اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی در اعتراض به شیوه عزل و نصب روسای دانشگاهها توسط وزیر علوم، نامهای به رئیسجمهور ارائه دادند. به گزارش خبرگزاری دانشجو، 18 تن از اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی در اعتراض به شیوه عزل و نصب رؤسای دانشگاهها توسط وزیر علوم، در نامهای به رئیسجمهور خواستار آن شدهاند نخست دلایل و مستندات تغییر رئیس دانشگاه ارائه و سپس مرجحات رئیس پیشنهادی در شورایعالی انقلاب فرهنگی مطرح شود و در صورت موافقت اکثریت اعضا، عزل و نصب صورت پذیرد. با گذشت حدود 120 روز از حضور رضا فرجیدانا به عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دولت یازدهم، دانشگاههای کشور شاهد تغییرات و تحولاتی در بدنه اجرایی خود بویژه در سطح ریاست دانشگاه بودند. در این بین تغییر رئیس دانشگاه تهران به عنوان مادر دانشگاههای ایران در
صد و یازدهمین روز حضور فرجیدانا در وزارت علوم از مهمترین تغییرات در حوزه وزارت علوم بود. به نظر میرسد با این تغییر موج تازهای از تغییرات در دانشگاههای تهران و دانشگاههایی که رئیس آنها هنوز تغییر نکرده در راه است.
دستور ويژه براي انتقال و توزيع سريع کالاهاي اساسي در کشور
خراسان نوشت: بر اساس دستور روزهاي اخير مسئولان دولتي به بخشهاي مختلف اجرايي، مقرر شده با توجه به تاکيدات رييس جمهور مبني بر ايجاد توازن در عرضه و تقاضا، برنامه ريزي ويژه اي براي ترخيص سريع تر، حمل و نقل و توزيع کالاهاي اساسي از مبادي ورودي تا مناطق مختلف کشور صورت بگيرد تا در آستانه سال جديد، آرامش در بازار و تامين نيازمندي هاي مردم به صورت جدي فراهم باشد.
منطقه آزاد یعنی همین!
کیهان نوشت: مشاور رئیس جمهور و دبیر هماهنگی مناطق آزاد از احتمال لغو ممنوعیت عبور خودروها از مناطق آزاد به سرزمین اصلی خبر داد.به گزارش مهر، اکبر ترکان ضمن سخنانی در قشم و درباره رفع ممنوعیت عبور موقت خودروهای پلاک منطقه آزاد قشم به سرزمین اصلی گفت: گرچه گمرک ایران به خاطر سوء استفاده برخی از افراد از این قانون، هنوز بر ادامه ممنوعیت عبور موقت این نوع خودروها اصرار دارد، اما باید درباره این موضوع بحث نموده و در رفع این مشکل تلاش کنیم و همچنین ایشان معتقدند این ممنوعیت رفع خواهد شد.یادآور میشود این ممنوعیت به خاطر جلوگیری از واردات بیرویه خودروهای خارجی و از جمله خودروهای لوکس اتخاذ شده و لغو آن تحت عناوینی نظیر موقت، در حقیقت رونق دادن به واردات بیرویه خودرو خواهد بود.
در حالی که کشور در شرایط تحریمی مالی و بانکی قرار دارد و لزوم ساماندهی واردات ضروریتر از همیشه به نظر میرسد، هزینه واردات خودرو طی 11 ماه گذشته به میزان یک میلیارد و 280 میلیون دلار بوده است.ترکان اخیراً در اظهارنظر دیگری، از آزاد شدن هتلها در مناطق آزاد- در پوشش حمایت از رقابت- خبر داده بود که معنای آن دامن زدن به تورم بیشتر است.برخی اعضای کابینه گرایش مشابهی به آزادسازی قیمتها دارند که البته مخالفان جدی در میان دیگر اعضای کابینه دارد. طیف کارگزاران کابینه از جمله کسانی هستند که به شیوههای اقتصاد لیبرالی در حوزه آزادسازی قیمتها و رفع ممنوعیتهای وارداتی قائلند.
گزارش فیگارو از رقابت غربیها برای رابطه با ایران
ایران نوشت: شنیدیم که نشریه «فیگارو» چاپ پاریس در گزارشی ضمن اشاره به از سرگیری روابط انگلستان با ایران سفر وزرای خارجه کشورهای ایتالیا، سوئد، بلژیک و لهستان به ایران را «هجوم شتابزده مقام های غربی به سوی تهران» توصیف کرده و نوشته: تهران دو سره برنده شده است. یعنی مقبولیت خود را بسرعت به دست میآورد بدون آنکه در سیاستهای خود هیچ تغییری ایجاد کند. فیگارو مدعی شد: در واقع این کشور با رو کردن قراردادهای تجاری، حریفان خود را دچار چنددستگی میکند؛ آنها را به رقابت با یکدیگر وامیدارد و وادارشان میکند که در مذاکرات هستهای به نفع ایران تمایل بیشتری به سازش نشان دهند. به گزارش انتخاب به نقل از فیگارو، نویسنده با اشاره به چند برابر شدن فعالیتهای سفیر ایران در فرانسه نوشت: «علی آهنی سفیر ایران، ملاقات نمایندگان پارلمان از ایران را تدارک میبیند و در عین حال منتظر است تا وزیر خارجه فرانسه- لوران فابیوس- دعوت همتایش را برای سفر به تهران پاسخ مثبت دهد.»
با ادامه حصر موسوي و كروبي موافقم
بر اساس گزارش روزنامه تهران امروز، احمد توكلي نماينده تهران در مجلس گفت: در شرايط فعلي كشور با حصر موسوي و كروبي موافقم و به نفع آنان نيست كه محاكمه شوند. وي در پاسخ به پرسش سايتي به نام سپاس درباره محاكمه «مفسدان بزرگ اقتصادي» و موسوي و كروبي كه سوال كننده آنها را «سران فتنه سال 88» خواند، گفت: محاكمه آقايان موسوي و كروبي را در شرايط فعلي به مصلحت كشور نميدانم و از حصر آنان دفاع ميكنم. وي افزود: به نفع موسوي و كروبي نيست كه محاكمه شوند و من پيشنهاد ميكنم يك مقدار بيشتر حصر وجود داشته باشد تا شرايط و اوضاع كشور بهتر شود.
مطهري فتيله «صداي ملت» را پايين كشيد
روزنامه تهران امروز نوشت: ابراهيم نكو نماينده مجلس در مورد برخي تحركها براي تشكيل فراكسيوني به نام «صداي ملت» اظهار داشت: علي مطهري پيگير تشكيل فراكسيون صداي ملت بود. وي اضافه كرد: آقاي مطهري مدتي است كه فتيله تشكيل فراكسيون صداي ملت را پايين كشيده است و مثل هميشه پيگير تشكيل آن نيست و به نظر ميرسد كه منصرف شده باشند.
پاسخ ضرغامی به درخواست منتقدان توافقنامه ژنو
روزنامه ایران نوشت: دست آخر این که عزتالله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما طی نامههای جداگانه به درخواست نمایندگان منتقد توافقنامه ژنو مبنی بر حضور در سیما پاسخ گفت. ضرغامی طی نامههای جداگانهای به درخواست نمایندگان منتقد توافقنامه ژنو برای حضور در رسانه ملی به منظور بیان مطالبشان پاسخ منفی داد. در نامه رئیس سازمان صدا و سیما با اشاره به تأکید رئیسجمهوری بر ضرورت نقد حقوقی توافقنامه ژنو توسط کارشناسان و صاحبنظران آمده است: «با این حال در این مقطع زمانی سیاست رسانه ملی در موضوع مذاکرات هستهای کاملاً تبیینی و حمایتی است و تضعیف دولت و دستگاه دیپلماسی کشور با به چالش کشیدن سیاستها و اقدام های در حال انجام به صلاح نمیباشد.» پیش از این جمعی از نمایندگان نزدیک به طیف جبهه پایداری طی نامهای خواستار اختصاص فرصتی به منتقدان توافقنامه ژنو در صدا و سیما برای بیان مطالبشان شدند. درخواستی که از سوی موافقان توافقنامه نیز مورد استقبال قرار گرفت و دو طرف پیشنهاد برگزاری مناظره دادند. اما پاسخ رئیس سازمان صدا و سیما به این درخواست منفی بود.
خبرهای متناقض درباره آزادی 5 گروگان
روزنامه شرق نوشت: یک خبر امیدوار میکرد و خبری دیگر، نگرانی میآفرید. شب گذشته پس از نزدیک به ششساعت تایید و تکذیب آزادی «مرزبانان» ربودهشده ایرانی، سرانجام سردار «حسین ذوالفقاری»، فرمانده مرزبانی کشور شایعه فراگیر آزادی سربازان اسیر در دست گروه تروریستی «جیشالعدل» را رسما تکذیب کرد. فرمانده مرزبانی کشور با بیان اینکه «صبح شنبه یک مرزبان درجه یک کشورمان، با فرمانده ارشد مرزبانی پاکستان دیدار داشته است»، گفت: «در این دیدار فرمانده پاکستانی اعلام کرده است که نیروهای پاکستان صبح شنبه عملیاتی را علیه اشرار انجام داده و موفق شدهاند هشتنفر از افراد گروگانگرفتهشده را آزاد کنند که متاسفانه پنج سرباز ربودهشده ایرانی در بین آنها دیده نشدهاند.» این در حالی است که «فارس» ساعتی پیش از آن به نقل از سردار «مسعود جزایری»، معاون ستاد کل نیروهای مسلح خبر آزادی مرزبانان را تایید کرده بود. این خبرگزاری به نقل از سردار جزایری افزوده بود: «مجموعه دستگاههای امنیتی و انتظامی کشور در این امر دخیل بودند... . مذاکراتی با دولت پاکستان صورت گرفت و در نهایت به آزادی گروگانها انجامید.» ساعاتی بعد اما سردار «جزایری» توضیحاتی در مورد خبر «فارس» ارایه کرد. به گزارش «باشگاه خبرنگاران» او توضیح داد: «با عملیات روز شنبه ارتش پاکستان در آزادسازی تعدادی از گروگانهای دیگر، امیدواریم با اقدامات مشترک دو کشور، این تلاشها بهزودی به نتیجه قطعی برسد و پنج سرباز گروگانگرفتهشده ایرانی به وطن بازگردند.» روز گذشته، در گرماگرم انتشار خبرهای ضدونقیض در سرنوشت سربازان ایرانی، دیپلماتهای وزارتخارجه اظهارنظرهای محتاطانهای در این مورد داشتند. «مرضیه افخم»، سخنگوی وزارتخارجه و همینطور «علیرضا حقیقیان»، سفیر ایران در اسلامآباد، این اخبار را تایید نکردند.
به احمدينژاد گفتم «بگوبگو»
بر اساس گزارش تهران امروز، عماد افروغ استاد دانشگاه و فعال سياسي اصولگرا در گفتوگو با روزنامه شرق گفت: زماني كه رئيس دولت قبل داد افشاي نام مفسدان اقتصادي سر ميداد و «بگم بگم» راه انداخته بود من جزو انگشتشمار نمايندگاني بودم كه ميگفتم «بگو بگو»، اما خبري نشد. چهارسال گذشت و در هنگامه انتخابات ديدم كه «بگمبگم»ها دوباره راه افتاد و متاسفانه همه شاهد بوديم كه همه اينها مصرف انتخاباتي داشت. وقتي كه آقاي روحاني اين بحث را مطرح كرد خوشحال شدم و اگر ايشان اين شعارها را عملي كند، دست ايشان را ميبوسم و هر كمكي بتوانم ميكنم.
حمایت مجدد آمریکا از آشوب 88 و همجنسبازان
به گزارش روزنامه وطن امروز، نقض حقوق بشر جدیدترین ادعای آمریکا طی ماههای اخیر علیه ایران است. به اعتقاد کارشناسان این ادعا بعد از توافق ژنو به منظور فشار بیشتر علیه ایران به بهانههای حقوق بشری مطرح شده است. وزارت خارجه آمریکا هرساله طی گزارشی با عنوان گزارش حقوق بشر که به دستور کنگره آمریکا تهیه میشود، وضع حقوقبشر در همه کشورهای جهان را بررسی میکند. این گزارشها که معمولا پر از تناقض و ادعاهای بدون سند است اعتراضات بسیاری از کشورهای دنیا را در پی دارد. وزارت خارجه آمریکا در گزارش مربوط به سال 2013 خود که «وطن امروز» در شماره گذشته به طور اجمالی بدان پرداخت و متن کامل آن بتازگی منتشر شده است با تکرار سلسله ادعاهایی همچون گذشته، ایران را به نقض حقوق بشر متهم کرده است. عذرا ضیا در ارائه گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره ایران با اشاره به شروع فعالیت دولت جدید آورده است: «قدمهایی برداشته شده، مانند آزادی بعضی از زندانیان سیاسی در پاییز ولی به طور کلی باید بگویم وضع (حقوق بشر در ایران) همچنان بد است». عذرا ضیا، مدیرکل دموکراسی، حقوقبشر و امور کارگری وزارت خارجه آمریکا، در کنار اشاره به برخی تغییرات اندک در آغاز دولت روحانی با ادعای افزایش اعدامهای غیرقانونی در آغاز دولت یازدهم گفته است: در ماههای نخست فعالیت دولت جدید در ایران، موارد اعدامهایی که «بدون طی روند صحیح قضایی» به اجرا گذاشته شدهاند، افزایش یافته است.