به گزارش مشرق، عباسعلي کدخدايي با اشاره به اينکه فتنه سال گذشته يک امر ساده اي نبود که بخواهيم به روحيات يک فرد يا به اختلافات سليقه اي که بطور طبيعي در جامعه وجود دارد محدود کنيم افزود: ابعاد فتنه 88 بسيار گسترده تر از اختلافات داخلي بود و فتنه سال گذشته يک زمين بازي بود که دشمنان بيگانه براي ما ترسيم کردند و متاسفانه عده اي از دوستان هم در اين زمين به نفع بيگانگان بازي کردند.
وي با مرور انتخابات سال گذشته و عملکرد بانيان فتنه ادامه داد: روز برگزاري انتخابات يک ادعايي از سوي برخي نامزدها و طرفدارانشان مطرح شد و هرگونه امکانات براي بررسي درخواست آنان در نظر گرفته شد اما حاضر نشدند هيچ يک از اين راه هاي قانوني را بپذيرند در حالي که در يک جامعه مدني وقتي که دو نفر با يکديگر دچار اختلافي شوند و اگر نتوانند خودشان حل کنند به يک حکم و داور مراجعه مي کنند.
سخنگوي شوراي نگهبان اظهار داشت: اگر افراد يا حزبي حکميت يک داور يا يک مرجع قانوني را نپذيرند هيچ مشکلي حل نمي شود و اگر اراده عده اي براي نپذيرفتن باشد هر راهکاري را هم که پيشنهاد بدهي سر باز مي زنند.
وي بيان داشت: انتظاري که مردم با توجه به سابقه کانديداهاي معترض در سمت هاي اجرايي داشتند اين بود که اگر هم اختلافي و يا اشکالي در مسير اجرا وجود داشت و اگر شکوائيه اي داشتند آن را از طرق قانوني پيگيري و حل کنند که يکي از آن مراجع شوراي نگهبان است.
کدخدايي تصريح کرد: در انتخابات سال گذشته شاهد بوديم که برخي از اين افراد در همان ساعات پايان راي گيري اعلام پيروزي يک طرفه و يک جانبه کردند سؤال اين است که بر چه اساسي شما اين کار را کرديد و شوراي نگهبان به عنوان مرجع ناظر که تمام امور انتخابات زير نظر آن انجام مي شود چنين اجازه اي را هيچ وقت به خود نداده است که اعلام نتيجه زود هنگام کند.
وي اعلام نتايج در پايان ساعات روز برگزاري انتخابات را عامل شناخت عوامل پشت پرده فتنه 88 دانست و گفت:کساني که در پس پرده برنامه ريزي و طراحي اين اغتشاشات بودند براي ضربه زدن به جمهوري اسلامي با ناديده گرفتن راي مردم و اصرار بر ادعاهاي واهي مسير قانوني را طي نکردند و شد آنچه که نبايد مي شد و اين ناديده گرفتن غيرقابل اغماض است.
صلاحيت چگونه احراز مي شود؟
کدخدايي درباره موضوع احراز صلاحيت نامزدهاي انتخابات آتي مجلس شوراي اسلامي، با بيان اينکه رفتار افراد را بر طبق قوانين ارزيابي مي کنيم افزود: کساني که در چارچوب نظام حرکت کرده اند و شرايط ماده 28 قانون انتخابات را دارا باشند و همچنين مواضعي که در ماده 29 اين قانون وجود دارد را نداشته باشند صلاحيتشان احراز خواهد شد.
وي خاطرنشان کرد: در مجلس هفتم و هشتم نيز مشاهده مي کنيد که از همه گروه ها و جريان هاي سياسي در آن هستند و از همه گروه ها هم افرادي بودند که صلاحيتشان مورد قبول واقع نشد بنابراين شوراي نگهبان سياسي عمل نمي کند.
سخنگوي شوراي نگهبان با بيان اينکه حساب کساني که در فتنه سال گذشته به نوعي نقش داشتند از بقيه گروه ها و جريانات سياسي جداست تاکيد کرد: کساني که چه عالماً و چه عامداً به هر نحوي در شکل گيري و ادامه فتنه 88 نقش داشتند از فيلتر شوراي نگهبان عبور نخواهند کرد.
کدخدايي که با باشگاه خبرنگاران گفت وگو مي کرد، از لزوم تغيير در قوانين انتخاباتي سخن گفت و اين قوانين را ناقص و بسيار قديمي توصيف کرد.
وي در اين مورد گفت: نظام انتخاباتي ما مربوط به ادوار اوليه انقلاب است که يک فضاي سياسي، اجتماعي متفاوتي نسبت به وضعيت فضاي سياسي امروز جامعه ايران حاکم بود.
وي افزود: امروزه يک فضاي رقابتي سنگين و سياسي در کشور حاکم است و همچنين بيشتر اوقات تحمل افراد و گروه هاي سياسي هم کم است؛ لذا قوانين موجود براي اجراي انتخابات، نظارت و تبليغات، داراي نواقصي است که بايد اصلاح شود و لزوم اين تغييرات را هيچ کس نمي تواند منکر شود، اما متاسفانه هيچ اقدامي تاکنون در اين زمينه صورت نگرفته است.
کدخدايي، فرهنگ سازي براي انتخابات را ضروري دانست و افزود: فرهنگ سازي انتخابات، يعني اينکه احزاب و چهره هاي سياسي قبول کنند، انتخاب يک برنده و بازنده اي دارد و هميشه در انتخابات برنده نيستند؛ و بايد تحمل خود را بالا ببرند.
وي ادامه داد: احزاب زماني که در انتخابات شرکت مي کنند و بازنده مي شوند، به مفهوم اين نيست که نظام عيبي دارد و يا تخلف و تقلبي صورت گرفته، احتمال قوي تر اين است که از اين فرد يا گروه اقبالي از سوي مردم صورت نگرفته و راي نياورده است؛ لذا اين موضوع کمتر در انتخابات ما جا افتاده است.