به گزارش مشرق به نقل از مهر، در حالي که تا کمتر از يک دهه قبل بيشترين مواد مخدر مصرفي در کشورمان ترياک و هروئين بوده است حالا اين مخدرهاي سنتي جاي خود را به مخدرهاي صنعتي داده اند که متاسفانه عوارض سوءمصرف مخدرهاي صنعتي به مراتب بيشتر و شديدتر از مخدرهاي سنتي است. اين در حالي است که گرايش به سمت مخدرهاي صنعتي و روانگردانها در ميان جوانان رو به افزايش است و اين مي تواند زنگ خطري جدي براي تهديد سلامت قشر جوان جامعه باشد.
متاسفانه بررسيها و شواهد امر حاکي از اين است که اطلاع رساني در زمينه خطرات سوءمصرف مخدرهاي صنعتي و قرصهاي روانگردان، آن طور که مي بايست کافي نبوده است و همچنان اقشاري از جامعه از خطرات اين قبيل مخدرهاي مرگ آور آگاهي لازم را ندارند.
شکنندگي ناشي از سوءمصرف "شيشه"
ماده روانگردان شيشه به شکل خرده شيشه و بيشتر شبيه بلورهاي يخ زده است و وابستگي روحي و رواني به اين ماده از مهمترين عوارض مصرف آن به شمار ميرود. به عقيده و باور کارشناسان و پزشکان، ماده روانگردان شيشه از نظر ميزان مسموميت و خطر در راس تمام موادمخدر و روانگردانها قرار دارد. متاسفانه اين باور غلط که شيشه اعتيادآور نيست موجب افزايش سوءمصرف آن در جامعه شده است.
دکتر عليرضا سليمي، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي معتقد است که قاچاقچيان مواد مخدر در ساخت شيشه از چند ماده مختلف استفاده ميکنند به همين دليل معتادان به اين مخدر براي درمان مسير بسيار سختي پيشرو دارند.
وي با عنوان اين مطلب که ماده روانگردان شيشه بيشتر در لابراتورهاي خانگي تهيه ميشود، بر اين نکته تاکيد دارد که طرز تهيه شيشه در کشورهاي مختلفف، متفاوت است.
سليمي در عين حال معتقد است که آمفتامينها و داروهاي مختلف اعصاب از مهمترين موادي هستند که در ساخت ماده اعتيادآور شيشه به کار ميروند.
متاسفانه جوانان با اين تصور اشتباه که با مصرف شيشه شادي، تغيير حال عمومي، افزايش انرژي و سرخوشي پيدا ميکنند به سمت مصرف اين ماده مخدر کشيده ميشوند. مصرف روانگردان اکستازي و شيشه در چند سال گذشته در کشور بسيار کم بود اما در سالهاي اخير مصرف اين مواد در بين جوانان خصوصا زنان در حال افزايش است.
گرايش به سمت روانگردانها از سوي جوانان بقدري نگران کننده است که سردار حسين آبادي، رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر ناجا چندي قبل اعلام کرد که بر اساس قانون، مجازات شيشه برابر با مجازات ساير متهمان مواد مخدر از جمله هروئين و برابر مرگ است.
به گفته حسين آبادي، افزايش روند کشفيات مواد روانگردان نشانه روند خطرناک افزايش اين مواد در کشور است.
سرخوشي با "مفدرون"
درهمين رابطه دکتر جابر قره داغي، رئيس مرکز تحقيقات پزشکي قانوني با اشاره به ورود يک ماده روانگردان صنعتي به کشور به نام "ميو ميو" که به طور غير قانوني در چين توليد مي شود، گفت: مفدرون يک ماده محرک و روانگردان جديد است که به صورت کيسه هاي نمک يا غذاي گياهي در اينترنت به فروش مي رسد.
مفدرون از خانواده آمفتامين هاست که به نامهاي عاميانه اي همچون مف (Meph)، نمک، ميو ميو، حمام نمک و موج عاج در بين افراد شناخته مي شود.
مصرف اين ماده موجب سرخوشي، برانگيختگي، بالا رفتن خلق و اثرات مشابه ساير روانگردان ها مي شود و همچنين مي تواند هذيان، توهم، تهوع و استفراغ، مشکلات گردش خون، بثورات پوستي، بي نظمي ضربان قلب، اضطراب، افسردگي، گشادشدن مردمکها و سايش دندانها را به دنبال داشته باشد.
دکتر کامبيز سلطانينژاد، عضو هيئت مديره انجمن سمشناسي و مسموميتهاي ايران گفت: اين ماده محرک از نظر ساختار شيميايي مشابه کاتينون، ماده موثر موجود در ترکيب محرک موسوم به کات يا خات است. خات يا کات داراي ترکيبات گياهي است که به طور عمده در کشورهاي شرق آفريقا نظير سودان مورد سوء مصرف قرار ميگيرد.
آسيا هدف قاچاقچيان مخدرهاي صنعتي
مصطفي محمدنجار، دبير کل ستاد مبارزه با مواد مخدر از قاره آسيا به خصوص منطقه جنوب شرق آسيا به عنوان هدف اصلي قاچاقچيان مواد مخدر صنعتي نام مي برد. زيرا بيشترين جمعيت مسلمان در اين قاره ساکن هستند.
اين در حالي است که طه طاهري، قائم مقام دبيرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينکه رشد شتابان مصرف مواد مخدر در کشورهاي منطقه وضعيت مبارزه با اين مواد را پيچيدهتر ميکند معتقد است که تراکم جمعيت و تغيير رفتارهاي فرهنگي (گرايش جوانان به مواد محرکزا و روانگردان) در منطقه آسيا مشکل ديگري است که موجب رواج قاچاق و ابتلاي تعداد بيشتري از ساکنين اين مناطق و درگيري آنان با مسئله قاچاق و اعتياد ميشود.
نبي الله حيدري، رئيس پليس فرودگاههاي کشور از کشف بيش از 373 کيلوگرم شيشه در هشت ماهه نخست امسال در فرودگاههاي سطح کشور خبر داد و گفت: حمل موادمخدر به کشورهاي آسياي شرقي و آسياي ميانه، حاشيه خليج فارس و بعضا کشورهاي اروپايي يکي از دغدغه هاي اصلي پليس است.
آنچه مسلم است، گرايش به سمت سوءمصرف مخدرهاي صنعتي و روانگردانها به خصوص از نوع تقلبي آنها در ميان قشري از جامعه جوان کشور به شدت رو افزايش است. متاسفانه آمارهاي غيررسمي حاکي از اين است که زنان در سوءمصرف اين قبيل مواد گوي سبقت را از مردان ربوده اند و اين مسئله نگرانيهاي کارشناسان حوزه موادمخدر را دو چندان کرده است. از همين رو، مقابله با مخدرهاي صنعتي و روانگردانها مي بايست بيش از پيش تشديد شده تا زمينه مانور و سوءاستفاده از اين مخدرها در جامعه برچيده شود. در اين بين نيازمند عزم ملي در اطلاع رساني و آگاه سازي مردم از عوارض و خطرات مخدرهاي صنعتي و روانگردان هستيم. ضمن اينکه بايد در برخورد با سوداگران مرگ نيز از سوي تصميم گيران نظام تشديد شود.