کد خبر 28170
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۰:۱۰

سايت ويکي ليکس اطلاعاتي را منتشر کرده که مدعي است آخرين يادداشت هاي مايکل پوستل سفير سابق اتريش در ايران است که از روي آخرين ايميل هاي وي قبل از تغيير او، گرفته شده است.

به گزارش مشرق به نقل از رجا، در اين ايميل‌ها که گزارش‌هاي نوبه‌اي سفير سابق اتريش در ايران از تحولات کشورمان است، پوستل اطلاعاتي را بيان مي‌کند که با توجه به بازتاب جهاني اين اطلاعات به‌نظر مي‌رسد افرادي که از آن‌ها نامبرده شده، به‌ويژه آقاي هاشمي رفسنجاني بايد در صورت نادرست بودن اين اطلاعات، آن‌ها را تکذيب کنند.

1- پوستل مي گويد که دو رئيس جمهور سابق ايران يعني خاتمي و رفسنجاني پاي خود را از صحنه هاي سياسي معمول فراتر نهاده و تلاش خود را معطوف به هرچه شکننده تر کردن اوضاع قرار دادند، درست همان گونه که در حال حاضر نيز اين تلاش ادامه دارد. با اين حال، رفسنجاني پيشنهاد داده است که اگرغرب شيپور تقلب در انتخابات و نقض حقوق بشر را به صدا در آورد، به ادامه کار کمک شاياني خواهد کرد.

در ابتداي اين سند، خلاصه‌اي از نظرات پوستل آمده است:

2- پوستل در ادامه مي گويد که مشايي به‌عنوان رئيس دفتر احمدي نژاد براي وي روشن کرده است که ايران در گفتگوهاي ژنو به‌طوري به‌دنبال ايجاد رويکرد هاي گفت‌وگو و دميدن روح تعامل و توافق خواهد بود که موجب غافلگيري از رفتار ايران خواهد شد.

در اين زمينه "پوستل" بيان مي کند که با توجه به اعتماد نداشتن مقام‌هاي ايران به غرب، ايران بايد از نشست ژنو بيشترين بهره برداري را بکند.

پوستل تأکيد مي‌کند که آمريکا بايد تمرکز خود را بيشتر بر روي اين امر قرار دهد که القا کند اعتبار و راست گويي بي‌بي‌سي از پرس تي وي بيشتر است و پرسي تي وي اخباري غير واقعي درج مي کند.

در ادامه اين سند، جزئيات بيشتري از ديدارها، نقل‌قول‌ها و تحليل‌هاي پوستل آمده است:

3- در سوم دسامبر مايکل پوستل سفير سابق اتريش در ايران، در مورد مشاجره سياسي در تهران نکاتي را مي افزايد که در مذاکرات وين، دولت مطبوعش بايد تمرکز بيشتري بر روي مشکلات در ايران داشته باشد. وي خواهان اين است که حتي تا بعد از خروجش از پست خود همچنان در جريان امور قرار بگيرد. به گفته بسياري ممکن است که وزير امور خارجه اتريش از پوستل براي ادامه کارهاي خود استفاده کرده و از تبحر وي در برقراري ارتباطات و توانايي‌اش در فارسي حرف زدن استفاده کند.

4- پوستل در آخرين ارتباط خود قبل از خروج از ايران مي‌گويد که بسياري از کساني که پيش از اين با وي ارتباطي برقرار نمي کردند، حالا بعد از انتخابات حاضر هستند که با او ارتباط داشته باشند. وي مي گويد هنگامي که با خاتمي رئيس جمهور سابق ايران ملاقاتي داشته است، او گفت که به‌خاطر فضاي به‌وجود آمده بعد از انتخابات، حساسيتي براي گفت‌وگوهاي سياسي نيست. پوستل پيشنهاد مي‌کند که خاتمي در مورد گفت‌وگوي تمدن‌ها يا اديان صحبت کرده و اين بابي براي ارتباط با غرب باشد که خاتمي نيز مي‌گويد که وي نيز با اين کار موافق است و احتمال دارد که تا سال آينده سفري به اتريش داشته باشد.

5- پوستل در مورد آخرين ديدارش مي‌گويد که قصد دارد با مرضيه وحيد دستجردي اولين وزير زن جمهوري اسلامي ديدار داشته باشد. پوستل در مورد وي مي گويد که در کارش متبحر است. وي يکي از نمايندگان سابق مجلس بوده است. پوستل مي گويد که در ملاقات خود با دستجردي در زمينه همکاري با آموزش هاي بيمارستاني و پزشکي صحبت مي‌کند.

6- پوستل سپس در مورد رئيس دفتر احمدي‌نژاد صحبت مي کند و نکاتي در مورد علت مخالفت رهبري با معاون اولي او مي‌گويد. پوستل بر اين موضوع تأکيد مي کند که استفاده از زبان فارسي در گفت‌وگوها به جاي زبان انگليسي موجب تفاهم بيشتر شده و مشايي به وي گفته که ممکن است يک بار ديگر نيز با وي در ايران ملاقات داشته باشد.

7- پوستل در مورد ديدارش با هاشمي رفسنجاني مي‌گويد که هر دو در مورد همکاري هاي اقتصادي با يکديگر گفتگو کرده‌اند زيرا هاشمي گفته که اولويت اول وي و تمرکزش مباحث اقتصادي است. آنها پرهيز مي کردند که در مورد مسائل انتخابات و هسته اي ايران صحبتي داشته باشند آن‌هم موقعي که 10 تا 15 نفر ديگر هم از رده هاي مختلف نظام در جمع حضور داشته‌اند. هاشمي در مورد همکاري هاي غير هسته اي بسيار دوست داشت که صحبت شود و سوال‌هاي زيادي در مورد جزئيات انرژي بادي مي پرسيد. پوستل نيز از اين امر استقبال مي کرد و ابراز داشت که مايل به همکاري در اين مورد است. هاشمي مباحث را ادامه داد و گفت که چگونه ايرانيان از دخالت خارجي ها در مملکت‌شان ناخشنود هستند. با اين حال، پوستل مي گويد که هاشمي معتقد بود که بهترين کمک ممکن از سوي خارجي ها اين است که بگويند در انتخابات تقلب شده و حقوق بشر در ايران در خطر است، اگر چه وي اشاره نکرد که نتايج اين کارها به طور دقيق چه خواهد بود و چه تاثيري داشته است. پوستل گفت که در ماه هاي اخير دوران سختي بر هاشمي گذشته است.

در خبري که دفتر آقاي هاشمي پنج مهر 88 از اين ديدار تنظيم کرده بود، آمده است:

«رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ديدار ميشاييل پوستل سفير اتريش در تهران با اظهار اميدواري در خصوص رفع موانع سياسي گسترش همکاري ميان ايران و برخي کشورهاي اتحاديه اروپا تاکيد کرد؛ جمهوري اسلامي ايران محدوديتي براي افزايش همکاري‌هاي خود قائل نيست و اتخاذ سياست‌هاي مستقل توسط کشورهاي اروپايي مي‌تواند در گسترش روابط موثر باشد و اتحاديه اروپا بايد از بهانه‌گيري‌ها و به خصوص در مورد استفاده صلح‌آميز ايران از تکنولوژي هسته‌اي دست بردارد.

آيت‌الله هاشمي رفسنجاني در اين ديدار، با اشاره به سياست‌هاي کلي نظام جمهوري اسلامي ايران در خصوص استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير؛ گفت: استفاده از انرژي‌هاي نو براي دنياي امروز يک ضرورت است و با توجه به تجربه اتريش در اين خصوص؛ زمينه‌هاي فراواني براي همکاري در ايران وجود دارد.

وي تاکيد کرد: زمينه‌هاي اقتصادي، سياسي و فرهنگي گسترده‌اي ميان تهران و وين براي افزايش سطح همکاري‌ها وجود دارد که با شناخت آنها مي‌توان روابط را گسترش داد.

ميشاييل پوستل سفير اتريش در تهران نيز در اين ديدار با اشاره به علاقه‌مندي کشورش براي گسترش همکاري با جمهوري اسلامي ايران تاکيد کرد: پتانسيل همکاري‌هاي ميان دو کشور بسيار وسيع است.

وي ايجاد اعتماد ميان جمهوري اسلامي ايران و غرب را در بهبود روابط با اهميت عنوان کرد و گفت: گسترش همکاري‌هاي همه‌جانبه مي‌تواند منافع خوبي براي دو ملت به همراه داشته باشد.»

8- پوستل در ادامه به توصيف موقعيت کروبي و موسوي دو کانديداي ديگر رياست جمهوري پرداخت که خواهان تغيير سيستم نيز هستند.

9- مسئله هسته اي

در گفت‌وگو پايان دسامبر با مشايي، پوستل او را تشويق مي کند که ايران نبايد موقعيت به‌وجود آمده در گفت‌وگوهاي ژنو را از دست بدهد و مشايي درپاسخ به وي مي گويد که ايران براي گفت‌وگو آماده است، به طوري که غرب از رويکرد ايران در گفت‌وگوها غافلگير مي‌شود زيرا ايران با قدرت و جديت و رفتاري مسالمت آميز وارد مذاکرات خواهد شد. پوستل مي‌افزايد شکست اين مذاکرات ممکن است موجب شود که رهبر ايران به اين تصميم برسد که غرب حسن نيت ايران را ناديده گرفته و نمي خواهد کاري را از پيش ببرد.

پوستل مي گويد که آيت‌الله خامنه‌اي مورد احترام ايرانيان است و واگرايي بين رهبري و احمدي نژاد به چشم نمي خورد.

10- به نظر وي لاريجاني رئيس مجلس چندان موافق تبادل سوخت راکتور تحقيقاتي تهران نيست.

11- پوستل همچنين مي‌گويد که ايران به احتمال زياد به‌دليل احداث تاسيسات "فوردو" تحت فشار قرار گيرد، البته البرادعي بعد از اولين سخنراني خود اعلام کرده که اين جز يک "سوراخ در دل کوه" چيز مهمي نيست ولي قطعنامه جديدي درمورد ايران به اجرا گذاشته شد، اگرچه ايران در عمل نشان داد که به اين قطعنامه ها توجهي نمي کند و آن‌ها را تنها در حد يک بازي مي داند.

12- يکي از ايميل‌هاي پوستل به سرمقاله روزنامه کيهان به قلم شريعتمداري در مورد سخنان رهبري در يکم دسامبر اختصاص و بر حمايت رهبري از برنامه هسته اي ايران تأکيد دارد. در اين مقاله آمده بود که ايران از گفت‌وگوهاي هسته‌اي چيزي عايدش نمي شود و بهتر است که هر چه زودتر دست از همکاري با "ان‌‌پي‌‌تي" بکشد. از زماني که رهبري اعلام کرد که مخالف گفت‌وگو با آمريکا نيست، آمريکا توانست در گفت‌وگوها حضور پيدا کند. البته نظر پوستل اين بود که بهتر بود مدل انگليسي به اجرا در مي آمد تا مدل آمريکايي. هنگامي که ملوانان انگليسي به گروگان گرفته شدند، مقام‌هاي انگليسي اعلام کردند که اين امر هيچ ربطي به روابط سياسي بين دو کشور ندارد و روي آن تاثيري نخواهد گذاشت. بعدها مقام‌هاي ايراني به پوستل گفته بودند که ايران از به وسط کشيدن بحث ملوانان انگليس توسط آمريکايي‌ها در مذاکرات متعجب شده اند. به نظر پوستل، اين موقعيت خوبي نبود که اين بحث را به ميان آوردند زيرا اين امر در ذهن ايراني ها هيچ ارتباطي با نشست نداشت. امريکايي ها خواستار آزادي ملوانان انگليسي بودند و به نظر پوستل بهتر بود که اين بحث به‌طور تلفني در حاشيه گفتگوهاي ژنو ميان برنز و جليلي مطرح مي شد.

پوستل در پيام هاي مکرر خود اعلام مي کند که شهروندان ايراني برنامه هاي صداي آمريکا را با ديده ترديد نگاه مي کنند و آن را نا کارآمد مي دانند. آن‌ها اين رسانه را رسانه اي نافذ نمي دانند و تأثير آن را بر روي سياست هاي آمريکا منفي مي دانند. به نظر وي، ايران در حال حاضر با دو گزينه پيش روست، يکي صداي آمريکا و ديگر صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران. با نگاهي به ايميل هاي پوستل، وي معتقد است که شبکه بي‌بي‌سي خنثي است ولي برچسب انگليسي بودن را به يدک مي کشد. وي پيشنهاد مي‌کند که آمريکا بايد بيشتر بر روي يورونيوز فارسي مانور دهد و مي گويد که آمريکا با تمرکز بر روي برنامه هاي فارسي بيشترين استفاده را مي تواند ببرد و چنانچه از يک حزب طرفداري مي‌کند، بر چسب حمايت از يک گروه خاص را نبايد به‌طور علني به دوش بکشد بلکه بايد سعي کند تا اندازه اي غير متعصبانه رفتار کند.

پوستل در آخرين پيشنهاد خود مي نويسد که آمريکايي ها نبايد از گفت‌وگو با رسانه هاي ايراني خجالت بکشند و مثلاً با پرس تي وي مصاحبه کنند زيرا اين شبکه هم در ايران و هم در انگليس بيننده دارد و آنها به راحتي مي توانند نظرات خود را از رسانه هاي ايران به گوش مردم اين کشور برسانند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس