شاتل فضايي ديسکاوري با چندين ماه تاخير بار ديگر به سکوي پرتاب منتقل شد تا آخرين ماموريت خود را 24 فوريه 2011 از پايگاه ناسا در فلوريدا انجام دهد.
به گزارش مشرق به نقل از مهر، ديسکاوري که "سالمندترين" شاتل از ميان شاتلهاي باقيمانده ناسا است قرار بود آخرين ماموريت خود را اول نوامبر 2010 انجام دهد اما اين ماموريت به دليل نقص فني و کشف شکافهاي متعددي در مخزن سوخت اين فضاپيما انجام نشد.
اکنون به نظر مي رسد که اين شاتل پيشکسوت تعمير شده و از ديد مهندسان ناسا که بيش از سه ماه تمام تلاش خود را صرف حل مشکلات آن کرده اند آمادگي پرواز دارد.
به همين دليل ديسکاوري بار ديگر از آشيانه خارج و به سکوي پرتاب آورده شد تا براي انجام آخرين ماموريت خود در عصر شاتلها حاضر شود. به اين ترتيب اين فضاپيما شبانه بر روي سکوي 39A مرکز فضايي کندي در پايگاه کيپ کارناوال فلوريدا نصب شد.
آخرين ماموريت ديسکاوري که STS-133 نام دارد تاکنون چندان خوش شانس نبوده است. بدشانسي اول به دليل تاخير انجام پرتاب به دليل نقص فني مخزن سوخت بود. هر چند در اين مورد اين فضاپيما با يک خوش شانسي بزرگ مواجه شد.
در حقيقت روز سوم نوامبر پس از دو روز تاخير، ديسکاوري آماده پرواز شد اما بدي آب و هوا پرتاب را لغو کرد. ساعاتي پس از لغو پرواز، مهندسان ناسا يک شکاف جديد را در مخزن سوخت کشف کردند. بنابراين اگر آن روز هوا صاف بود و شرايط جوي براي انجام پرواز مساعد به نظر مي رسيد شايد اکنون ديسکاوري آن هم در آخرين ماموريت خود به سرنوشت تلخ شاتلهاي چلنجر و کلمبيا دچار شده بود. شاتل چلنجر 25 سال قبل در 28 ژانويه 1986 منفجر شد و در پي اين حادثه هر هفت فضانورد شاتل جان خود را از دست دادند.
شاتل فضايي کلمبيا پس از شاتل "اينترپرايز" دومين فضاپيمايي بود که در راستاي اجراي برنامه فضايي شاتلهاي ناسا ساخته شد. هر چند شاتل کلمبيا اولين شاتل ساخت آژانس فضايي آمريکا نيست اما اولين شاتلي است که در فضا پرواز کرد. فضاپيماي کلمبيا در ماموريت STS-1 بين روزهاي 12 تا 14 آوريل 1981 به پرواز درآمد.
آخرين ماموريت اين فضاپيما که اولين زن فضانورد هندي را با خود به همراه داشت در صبح روز اول فوريه 2003 منجر به بزرگترين فاجعه ماموريتهاي فضايي شد. در اين روز، شاتل فضايي کلمبيا پس از يک ماموريت علمي 16 روزه درحال ورود به اتمسفر زمين بود. فرمانده اين ماموريت در 9:00 صبح و دقايقي پيش از فرود شاتل با مرکز فضايي کندي در فلوريدا تماس گرفت. همه چيز خوب به نظر مي رسيد اما ناگهان اين شاتل در ارتفاع 63 کيلومتري و با سرعت حدود 5.6 کيلومتر بر ثانيه در آسمان تکزاس شعله ور شد و تمام سرنشينان آن جان باختند. شاتل کلمبيا در مجموع در 28 ماموريت فضايي شرکت کرد.
پس از حادثه دلخراش شاتل کلمبيا، ديسکاوري اولين فضاپيماي ناسا بود که در سال 2005 ماموريتهاي شاتلها را از سر گرفت.
در حال حاضر ديسکاوري، انديور و آتلاتيس سه شاتل زنده ناسا هستند که از ميان آنها ديسکاوري از همه قديمي تر است. اين فضاپيما اولين پرواز خود را در سال 1984 انجام داد و تاکنون 38 ماموريت را پشت سر گذاشته است.
از ديگر بدشانسي هاي ماموريت STS-133 (آخرين پرواز ديسکاوري) حادثه اي بود که دو هفته قبل براي "تيم کوپرا" يکي از فضانوردان اين ماموريت رخ داد. اين فضانورد ناسا در يک تصادف دوچرخه دچار آسيب ديدگي شد و از رفتن به ايستگاه فضايي بازماند و به جاي آن "استيو باوون" جايگزين شد.
اما بدشانسي ديگر اين ماموريت مربوط به Robonaut 2 اولين روبات انسان نماي فضانورد است که بيش از 3 ماه است در مخزن ويژه خود در انتظار رسيدن به فضا است.
اتاقک "لئوناردو" آژانس فضايي اروپا نيز همچنان در انبار پايگاه کيپ کارناوال در انتظار پرتاب شاتل است.
اکنون با انتقال ديسکاوري به سکوي پرتاب، ناسا اعلام کرده است که اين فضاپيما روز پنجشنبه 24 فوريه ساعت 16:50 دقيقه به وقت فلوريدا (1:20 بامداد به وقت ايران) پرتاب خواهد شد.
شمارش معکوس سه روز قبل (21 فوريه) حدود ساعت 15:00 به وقت فلوريدا آغاز خواهد شد و مهندسان ناسا آخرين بازبيني پرواز را روز جمعه 18 فوريه براي تائيد نهايي پرتاب انجام خواهند داد.
ناسا هزينه حفظ ماموريت فضايي شاتلها را بين 150 ميليون تا 200 ميليون دلار در ماه برآورد کرده است و به دليل همين هزينه بالا آژانس فضايي آمريکا تصميم گرفت اين برنامه را که در زمان جنگ سرد آغاز شد در سال 2011 پايان دهد.
اين روزها چشمها به سوي سکوي 39A خيره شده است و همه منتظرند تا شاهد سرنوشت آخرين پرواز "سالمندترين" شاتل ناسا باشند.
تصاوير زير مربوط به انتقال شاتل ديسکاوري به سکوي پرتاب است: