به گزارش مشرق، برهان نوشت: تحول در عرصهي هنر بهويژه سينما، يکي از بيشمار دستاورد انقلاب اسلامي و يکي از دغدغههاي اصلي بنيانگذار انقلاب اسلامي، امام(ره) بود. پس از رحلت معمار انقلاب، مقام معظم رهبري نيز در ديدارهاي مکرر خويش با اهالي هنر، همواره بر تجلي محتواي ديني ـ انقلابي نظام جمهوري اسلامي ايران در آينهي هنر تأکيد داشته و دارند. اين مهم، زمينهاي شد تا به منظور بررسي سينماي کنوني ايران با «حبيب الله کاسه ساز» تهيه کننده و کارگردان سينما به گفتوگو بنشينيم که شرح آن را ميخوانيد:
·رهبر انقلاب در مقولهي هنر به اين نکته تأکيد دارند که ميتوان با زبان هنر پديدههايي مثل ايثار و فداکاري مردم را در پيروزي انقلاب و دفاع مقدس بيان کرد، به نظر شما در حال حاضر سينماي ما تا چه حد در تحقق اين مطالبهي مقام معظم رهبري موفق بوده و چه گامي برداشته است؟
سينماي ما، سينماي نظام جمهوري اسلامي ايران است. مثل اقتصاد ما، مثل ورزش ما، مثل چيزهاي ديگري که در جهت اهداف نظام جمهوري اسلامي در حرکت هستند اما بحث در اينجا، بحث سينماست. در مورد اينکه سينماي ما به آن سمت و سويي که مقام معظم رهبري ترسيم کرده رسيده يا نه، تصورم اين است که فاصلهي خيلي زيادي مانده تا به ايده و مطالباتي که مقام معظم رهبري دارند، برسيم و تا آن چيزي که ايشان مد نظرشان هست فاصله زياد است. چون به هر حال شايد ويژگي هنر و بهخصوص ويژگي سينما اينگونه باشد که نشود با سرعت به آن هدف رسيد. به هر حال هنر و فرهنگ ذائقهي تفکرات انسانهاست که در آينده به نتيجه خواهد رسيد.کار فرهنگي به اينگونه نيست که شما هم اکنون کاري بکنيد و همين لحظه نتيجهاش را بگيريد، ممکن است يک کار فرهنگي انجام شود و يک نسل ديگر نتيجهي آن را ببيند.
·به نظر شما چه کارکترهايي و چه شاخصههايي بايد در کارگردانها و تهيه کنندههاي ما وجود داشته باشد تا در سينما به دين و انقلاب، اداي دين شود؟
اصل قضيه، شخص هنرمند است و دغدغهاي که دارد. هنرمندي که دغدغهي دين و انقلاب داشته باشد ميتواند يک کار خوب انجام دهد. اما کارگردان و نويسندهاي که دغدغهاش به عنوان مثال پول يا گيشه باشد و اصلاً دغدغهي فرهنگ و هنر اسلامي را نداشته باشد، به هيچوجه نميشود از وي انتظار داشت که در جهت اهداف ديني ما کار انجام دهد. مهم انگيزه است، هنرمند با چه انگيزهاي دست به قلم ميبرد و با چه انگيزهاي جلوي دوربين کار ميکند.
·رهبر معظم انقلاب ميفرمايند هنر همانطور که ميتواند روح اميد، شوق، پيشرفت و اعتماد به نفس را بالا ببرد بالعکس نيز ميتواند باعث يأس و نا اميدي بشود يا تحقير. به نظر شما فيلمهاي روز گيشهي ما سهمي در پيشرفت و تعالي کشور دارند؟
به طور قطع اين طور نيست! بيانات مقام معظم رهبري چراغ راه فيلمسازان است يعني ميخواهند بگويند به اين سمت حرکت بکنيد نه اينکه الان ما به اين سمت رسيدهايم. حرکت به سمت نوري که مقام معظم رهبري تأکيد کرده براي سينماي ما يک نقطهي اميد است و اين هنرمند است که بايد تلاش کند آثاري بسازد که ضمن حفظ مخاطب، پر از اميد، نشاط و معنويت باشد. يعني ما بايد در آثارمان هم مخاطب را در نظر بگيريم و هم به سمت و سويي حرکت کنيم که مقام معظم رهبري نشان دادهاند.
·به نظر شما راهکاري که بتواند براي سينماي ما چراغ هدايت باشد و ما را از وضعيتي که هم اکنون در آن هستيم نجات دهد، چيست؟
سينماي انقلاب و جمهوري اسلامي در مسيري افتاده که به سمت و سوي سينماي معنوي و سينماي ديني در حرکت است. به اين نگاه نکنيد که چند اثر که کارهاي کمدي و طنز هستند در راه رسيدن، بين مقولات ارزشي فاصله ايجاد کردهاند. به عقيدهي من اصل سينماي ما به سمت و سوي سينماي معنوي حرکت ميکند اما فاصلهاش تا رسيدن به مقصد زياد است و اميدوار هستيم که اين فاصله کمتر شود.
حرکت به سمت نوري که مقام معظم رهبري تأکيد کرده براي سينماي ما يک نقطه ي اميد است و اين هنرمند است که بايد تلاش کند آثاري بسازد که ضمن حفظ مخاطب، پر از اميد، نشاط و معنويت باشد.