به گزارش مشرق، «کين ايچي کومانو» سفير ژاپن در تهران در گفتوگو با فارس، در خصوص موضوع هدفمند سازي يارانهها و مصرف انرژي در کشورمان، فرهنگ مصرف انرژي در ژاپن و استفاده از انرژي هستهاي در برنامههاي توسعهاي ژاپن و همچنين مذاکرات استانبول توضيحاتي ارائه داد که از نظر خوانندگان ميگذرد.
* ژاپن با نفت ارزان اقتصاد خود را بازسازي کرد
کومانو انرژي را مهمترين عامل در فرآيند صنعتي کردن يک اقتصاد دانست و گفت: ژاپن پس از شکست در جنگ جهاني دوم با نابود شدن صنعت گذشته خود، دوباره شروع به بازسازي اقتصادش کرد و تا دهه دوم 1970 با موفقيت به پيش رفت و تقريباً اقتصاد خود را بازسازي کرد.
سفير ژاپن در ايران، ژاپن را فاقد انرژيهاي فسيلي خواند که تنها از آب - که به وفور در اين کشور يافت ميشود - براي توليد برق از طريق سدهاي برقآبي، انرژي مورد نياز خود را تأمين ميکند و اظهار داشت: در گذشته ذغال سنگ نيز براي توليد انرژي استفاده ميشد اما به تدريج نفت جاي آن را گرفت که يک انرژي ارزان بود و کمک بزرگي به صنعتي شدن ژاپن کرد.
* بحران نفتي دهه 70 و برنامه ژاپن براي خروج از آن
کومانو با اشاره به شوک نفتي رخ داده در جهان در دهه 70 ميلادي، گفت: براي کشورهاي نفتي مانند ايران، اين دوران يک دوران طلايي بود که درآمد کلان بادآوردهاي براي آنها داشت، اما براي اقتصاد ژاپن که بسيار متکي به نفت وارداتي بود يک شوک بزرگ محسوب ميشد چرا که قيمت نفت به يک باره 4 برابر شد و اين موضوع قيمت تمام شده محصولات صنعتي ما را افزايش داد که ژاپن در پي آن قدرت رقابت خود را از دست ميداد.
وي با بيان اينکه در مقابل اين وضعيت دولت با فعالان اقتصادي بخش خصوصي همکاري کرد تا با ايجاد فناوريهاي نو بر اين مشکل اقتصادي غلبه کند، يادآور شد: اين اتفاق رخ داد و بدين ترتيب نه تنها اقتصاد و صنايع ژاپن موفق به غلبه بر چنين مشکلي شد، بلکه فناوري ايجاد شده را به عنوان يک قدرت جديد به کار برد تا سطح اقتصادي خود را افزايش دهد و در اين فرآيند موفق شد يک اهرم جديد براي بالا بردن قدرت اقتصادي خود به دست آورد.
* اقتصاد ژاپن امروز به اوج خود رسيده است
*رشد اقتصادي آينده ژاپن حداکثر به 3 درصد ميرسد
سفير ژاپن در ايران با اشاره به اينکه اقتصاد ژاپن امروز تقريباً به اوج خود رسيده است، اظهار داشت: البته اين بدان معني نيست که ديگر رشد نميکند اما نرخ رشد آن نسبت به اقتصادهاي نوظهور مانند چين، برزيل و روسيه کمتر است و حداکثر شايد به 3 درصد برسد.
کومانو دليل پايين آمدن رشد اقتصادي ژاپن را پير شدن سريع اين کشور خواند و خاطرنشان کرد: از 2 سال پيش تاکنون کم شدن از کل جمعيت ژاپن قابل مشاهده است چرا که نرخ مواليد کم شده و اين موضوع نشان ميدهد طي سالهاي آينده از کل جمعيت کشورمان کاسته ميشود.
وي نرخ رشد پايين ژاپن را عاملي مهم در رشد اقتصادي اين کشور طي سالهاي آينده دانست و يادآور شد: وقتي جمعيت کم ميشود نميتوان رشد اقتصادي آن کشور را افزايش داد.
* ژاپن 40 سال است که از انرژي هستهاي استفاده ميکند
سفير ژاپن در ايران مصرف نفت وارداتي را نيز طي سالهاي گذشته رو به کاهش خواند و اظهار داشت: منابع فسيلي به زودي به پايان خواهد رسيد و سياست کلي انرژي ژاپن بر اين است که در مصرف آن صرفه جويي کند.
کومانو ادامه داد: نسبت به کشورهاي ديگر ما باران و برف زيادي داريم که از آن براي توليد برق آبي استفاده ميکنيم.
وي با بيان اينکه سياست ژاپن به سمتي ميرود که بر کارايي مصرف انرژي افزوده و منابع انرژي خود را تنوع دهد، افزود: انرژيهاي خورشيدي و هستهاي از جمله انرژيهايي هستند که ما روي آنها کار ميکنيم.
سفير ژاپن در ايران افزود: ژاپن طي 40 سال گذشته از انرژي هستهاي استفاده کرده که مصرف نفت خود را کاهش دهد، زيرا نفت يک کالاي گرانبها است و از اين جهت حداکثر صرف جويي را داريم و کارايي آن را افزاش دادهايم.
* قيمت نفت 200 يا 300 دلاري دنيا را به سوي استفاده از انرژيهاي ديگر سوق ميدهد
کومانو نفت را بهترين منبع انرژي خواند و گفت: اگر چه اين ماده زيانهايي دارد که آلودگي هوا يکي از آنها است، اما از سوي ديگر از نظر کارايي بهترين منبع انرژي است و تا زماني که وجود دارد بايد به طور برنامهريزي شده از آن استفاده کنيم.
وي در پاسخ به اين سؤال که تا چه اندازه افزايش قيمت نفت براي شما مقرون به صرفه است؟، گفت: اگر قيمت نفت به 200 تا 300 دلار برسد تحول سريعي به سوي استفاده از منابع انرژي ديگر پديد خواهد آمد که از جمله آنها انرژي خورشيدي و هستهاي ميباشد.
سفير ژاپن در ايران با اشاره دوران سفارت خود در اتيوپي گفت: 2 سال پيش زماني که قيمت نفت بالا رفت، اتيوپي تمام درآمد صادرات خود را صرف واردات نفت کرد. آن روز فکر کردم اگر نفت باز هم بالاتر از اين رود يک فاجعه انساني رخ ميدهد چرا که در کشور فقيري مانند اتيوپي همه درآمد آن کشور صرف واردات نفت و سوختن آن ميشود.
* افزايش قيمت نفت در نهايت به زيان کشورهاي نفت خيز است
کومانو ادامه داد: اگر نفت به شدت افزايش يابد، کوشش و منابع مالي در سطح جهان به سمت جايگزيني انرژيهاي ديگر سوق داده ميشود و اين موضوع به سود کشورهاي نفت خيز همچون عربستان، کويت و ايران نخواهد بود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص مصرف انرژي در ايران يادآور شد: اتلاف انرژي در ايران فوق العاده زياده است و از اين رو هدفمند کردن يارانهها در حوزه انرژي مانند بنزين، برق و گاز بسيار مفيد ميباشد.
* ايرانيها فکر ميکنند انرژيهاي فسيلي رايگان و دائمي هستند
سفير ژاپن در ايران مصرف زياد انرژي را در ايران يک مشکل فرهنگي دانست و گفت: ايرانيها فکر ميکنند اين منابع رايگان و هميشگي است، اما اينطور نيست و آنها بايد قدر بدانند.
کومانو با اشاره به مشکلات و سختيهايي که ممکن است در اجراي اين طرح براي مردم ايران اتفاق بيفتد، يادآور شد: در دراز مدت اين طرح مفيد است و مردم بايد فرهنگ خود را عوض کنند و به ارزش انرژيها بيشتر توجه کنند.
وي ابراز اميدواري کرد که طرح کاهش مصرف فرآوردههاي نفتي بدون اشکالات بزرگ اجرايي شود و کارايي در مصرف انرژي بالا رود چرا که در درازمدت کمک بزرگي براي اقتصاد ايران خواهد بود.
* مردم ژاپن تنها در روزهاي تعطيل با ماشين شخصي بيرون ميروند
سفير ژاپن در ايران در خصوص تعداد ماشينها در ايران و ژاپن و ترافيک 2 کشور گفت: در ژاپن مردم در روزهاي کاري با وسائل نقليه عمومي به سر کار ميروند و ماشين بيشتر توسط فعالان اقتصادي مورد استفاده قرار ميگيرد. خانوادهها در روزهاي تعطيل با ماشين بيرون رفته و ماشينها غالباً 3 تا 4 نفره هستند نه مانند ايران که تک سرنشين هستند.
کومانو در خصوص فرهنگ سازي ژاپن گفت: پيش از مدرنازيسيون در ژاپن، زمانيکه اقتصاد در حال رشد سريع بود جامعه ژاپن غني نبود تا هر يک از آنها دارنده ماشين شوند، بر همين اساس مردم توسط حمل و نقل عمومي به سر کار خود ميرفتند اما در ايران همزمان با رشد اقتصادي مدرنازيسيون شکل گرفت که اين باعث حرکت اين تعداد ماشين در خيابانهاي ايران است.
* تهران بهترين مصداق آلودگي حاصل از سوختهاي فسيلي است
وي در خصوص استفاده از انرژي در آينده گفت: نفت از بين رفتني است و مشخص شده که سوخت نفت به همراه خود آلودگي ميآورد که قابل تحمل نيست و تهران بهترين مصداق آن است.
سفير ژاپن در ايران افزود: امروز زماني است که مردم کل دنيا در شکل زندگي خود تجديد نظر کلي کنند و جز اينکه فناوري و انرژيهاي جديدي را ايجاد کنيم چارهاي ديگر نيست.
کومانو ادامه داد: از يک سو فناوري و از سوي ديگر فرهنگ سازي مردم بايد با هم پيش رود.
* دنيا بايد به سوي انرژيهاي نوين از جمله هستهاي حرکت کند
وي در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به اين سؤال که ايران نيز به سمت استفاده از انرژي هستهاي پيش ميرود، چرا غرب مانع آن است؟ گفت: زماني که شاه ايران برنامه توسعه انرژي هستهاي را ارائه داد مردم جهان به شوک افتادند، چرا که ايران نفت و گاز زيادي دارد اما امروز مردم دنيا متوجه اين موضوع شدهاند که نفت از بين رفتني است و بايد براي استفاده ديگر که از ارزش بالاتري برخوردار هستند به کار گرفته شود و انرژي از طرق ديگر از جمله انرژي هستهاي توليد شود.
سفير ژاپن در ايران، انرژي هستهاي را تيغي دو لبه دانست و گفت: از اين انرژي ميتوان براي اهداف صلح آميز و يا توليد سلاح هستهاي استفاده کرد.
وي افزود: اگر چه ايران به عنوان عضو NPT و آژانس بينالمللي انرژي اتمي امتيازات و وظايفي دارد که بر آن نيز تأکيد ميکند، اما شفاف سازي بسيار مهم است و در اين زمينه هنوز از سوي ايران کار بيشتري بايد صورت بگيرد.
* به ادامه مذاکرات ايران و 1+5 اميدوار هستم
سفير ژاپن در ايران در خصوص مذاکرات استانبول نيز گفت: صريحاً بگويم بسيار متأسف شدم، چرا که جز طريق تعامل و گفتوگو براي حل و فصل مسئله راه حل ديگري وجود ندارد.
کومانو ادامه داد: نميتوان جنگ را به عنوان يک گزينه انتخاب کرد، از اين نظر بايد گفتوگو، مذاکره و تعامل بيشتري انجام شود.
وي اختلاف نظر و موضع بين طرفين را زياد دانست و يادآور شد: بايد وقت بيشتري را براي گفتوگو صرف کرد که البته اين بار چنين نشد.
سفير ژاپن در ايران با بيان اينکه هنوز برنامه کاري آينده (مذاکرات ايران و 1+5) مشخص نشده، اما من اميدوار به ادامه مذاکرات هستم، خاطرنشان کرد: اميدوارم تماس بين طرفين ادامه پيدا کرده و گرچه تدريجي باشد، اما اختلافات از بين برود.