این گزارش که با عنوان «نقطه بحرانی: اشاعه هستهای در خاورمیانه» منتشر شده از سوی اتاق فکر مستقر در واشنگتن به نام «مرکز ارزیابیهای راهبردی و بودجهای» که به طور تخصصی به مسائل راهبردی دفاعی آمریکا میپردازد، منتشر شده است.
این گزارش را آندرو کرپینویچ رئیس «مرکز ارزیابیهای راهبردی و بودجهای» تهیه کرده است. وی سابقه 21 سال حضور در ارتش آمریکا را دارد و سالها نیز در وزارت دفاع آمریکا فعالیت کرده است. او فارغالتحصیل دانشگاه هاروارد است.
گزارش مذکور به ارزیابی اثرات تسلیحات هستهای (!) ایران بر ثبات منطقه خاورمیانه پرداخته است. در این گزارش، ویژگیهای احتمالی منطقه خاورمیانه در صورتی که ایران به زرادخانه (!) هستهای دست یابد، بررسی شده است.
نویسنده گزارش ادعا کرده که «هر چند سیاست کنونی واشنگتن، جلوگیری از دستیابی ایران به توانایی هستهای است، اما تاریخ نشان میدهد که چنین تلاشهایی لزوما همواره موفقیتآمیز نیستند.» وی به سیاستگذاران آمریکایی توصیه کرده که بر مبنای برنامهریزی احتیاطی، به این گزینه هم فکر کنند که «در جهانی که ایران به توانایی بمب هستهای دست یابد، چگونه میتوان ثبات و امنیت را به بهترین حالت، تامین کرد.»
نویسنده تاکید دارد که مبنای گزارش وی بر این فرض است که «ایران به توانایی بمب هستهای دست خواهد یافت و یک دو قطبی رقابت هستهای با اسرائیل (رژیم صهیونیستی) ایجاد میکند. بدین ترتیب با پیشفرض دستیابی ایران به بمب هستهای، آمریکا و اسرائیل از حمله نظامی به تهران خودداری خواهند کرد و از این رو، در این گزارش به ارزیابی چالشهای چنان شرایطی پرداخته شده است.»
این گزارش ادعا میکند که دستیابی ایران به بمب هستهای، قطعا موجب ایجاد رقابت در میان کشورهای منطقه برای دستیابی به بمب هستهای خواهد شد و در نهایت به مناقشه هستهای در خاورمیانه منجر میگردد.
این گزارش، استفاده از سناریوهای بازدارندگی جنگ سرد برای پرهیز از تقابل میان ایران و اسرائیل را غیرممکن میداند زیرا فاصله جغرافیایی ایران و اسرائیل نسبت به فاصله آمریکا و شوروی بسیار کمتر است. بنابراین احتمال هرگونه تنش وجود دارد.
این گزارش، یکی از عوامل بروز چنین تنشی را موشکهای دوربرد ایران (موشکهای شهاب) معرفی کرده که میتواند به خاک رژیم صهیونیستی برسد.
در مقابل، ادعا شده که اسرائیل میتواند از طریق موشکهای کروز زیر دریایی، خاک ایران را هدف قرار دهد.
استدلال این گزارش در این است که با وقوع تمامی این پیشفرضها، ثبات از خاورمیانه رخت خواهد بست. آنگاه اینطور نتیجه گرفته شده که: «بنابراین باید آمریکا و جامعه بینالملل به هر طریقی که میشود از ریشه اصلی چنین پیشآمدهایی یعنی دستیابی ایران به بمب هستهای جلوگیری کنند.»
این
گزارش مفصل نشان میدهد که بر خلاف آن چه که مقامات آمریکایی در ژستهای دیپلماتیک
و رسانهای خود درباره پذیرش حق هستهای ایران اتخاذ میکنند و برخی مقامات دولتی
کشورمان نیز بر آن تایید دارند، آمریکا همچنان مدعی است که ایران به دنبال بمب
هستهای است و باید برنامه هستهای ایران به طور ریشهای، متوقف شود. چنین گزارشها
و مطالعاتی نیز پشتوانه سیاستهای آمریکایی خواهد بود.