اصولا در حوزه اگر کسی به جایی رسیده از تلاش فردی خودش بوده و مجامع علمی حوزوی خیلی به او کمک نکرده؛ یادم می‌آید آیت الله حق شناس (ره) می‌فرمودند: داداش جون به حوزه تکیه نکن، باید خودت تلاش کنی.

گروه جنگ نرم مشرق- با توجه به مباحثی که مدت ها است در ارتباط با جنگ نرم در محافل مختلف عنوان می شود، به فکر گفتگو با آقای داود درمنکی فراهانی مسئول اتاق برنامه‌نویسی مرکز جامع علوم اسلامی (ولی امر) افتادیم. طلبه جوانی که تا کنون 12 سال از زندگی اش را مانند بسیاری از طلاب دیگر، با کمترین امکانات در این راه صرف نموده و همواره با کسب بهترین نمرات، از طلاب برتر علمی بوده است. برای سنجیدن وضعیت فضای سایبری در میان طلاب علوم دینی و میزان توانایی حوزه علمیه در این رزمگاه به سراغ ایشان رفتیم و با ذکر سوالاتی پای گفتگو و درددل ایشان نشستیم:


 لطفا خودتان را معرفی کنید.

بنده داوود درمنکی فراهانی هستم ، و در سال سوم درس خارج فقه و اصول در مرکز جامع علوم اسلامی (ولی امر) قم مشغول به تحصیل می باشم. در اینجا 5 سال دوره فقه و اصول عمومی و بعد از آن 5 سال دوره فقه تخصصی خوانده می‌شود .در واقع در 5 سال ابتدایی دانش پژوهان قوه اجتهاد را به دست می‌آورند و در دوره 5 سال بعد، در یکی از رشته‌های علوم انسانی، اجتهادشان را به کار می‌گیرند ، هدف، نظام سازی اسلامی در حوزه علوم انسانیست.

شما تا اجتهاد چقدر فاصله دارید؟

در حوزه، سخن گفتن در مورد اینکه چقدر داری تا اجتهاد (با خنده) از موارد جیز! است ولی این بستگی دارد به تلاش فرد دارد که چقدر مبادی استنباط حکم شرعی را در خود ملکه کرده باشد.

الان حوزه تخصصي شما چيست و چه مسئوليتي داريد؟

به غیر از مواردی که ذکر شد، بنده در حوزه برنامه نویسی هم تخصص کوچکی دارم و مسئول اتاق برنامه‌نویسی مرکز جامع علوم اسلامی هستم.

یعنی مهندسی کامپیوتر هم دارید؟

عرض کردم، به چندین زبان برنامه‌نویسی مسلط هستم مثل:c#.net ، vb.net ، asp.net ، linq ، javascript jquery ، html ، socket programming   و ... اما مدرک دانشگاهی ندارم.

 یعنی بدون دانشگاه این ها را یاد گرفتید؟چطور و چند وقت طول كشيد؟

بله؛ بنده با تلاش فردی این علم را فراگرفتم. ما در حوزه یاد گرفتیم هیچ علمی برایمان بزرگی نکند. (این یکی از محاسن حوزه علمیه است) و از طرفی یاد گرفتیم برای رشد علمی نمی‌شود به مراکز علمی تکیه کرد. من هم به سبب علاقه‌ای که به علم برنامه‌نویسی داشتم، شروع به یادگیری این علم کردم و حتی یک جلسه استاد ندیدم. اصولا در حوزه اگر کسی به جایی رسیده از تلاش فردی خودش بوده و مجامع علمی حوزوی خیلی به او کمک نکرده؛ یادم می‌آید آیت الله حق شناس (ره) می‌فرمودند: داداش جون به حوزه تکیه نکن، باید خودت تلاش کنی.

به نظر شما وضعيت سايبري حوزه علميه در چه سطحي است؟

الحمدالله خیلی در چند سال اخیر پیشرفت داشته‌ایم . مثلا سیستم آموزشی حوزه و برخی دیگر از کارهای حوزه تحت سیستم رفته است و تلاش‌های خوبی دارد در این زمینه صورت می‌گیرد. الان طلاب جوان‌تر خیلی بیش از دیگران با این حوزه آشنایی دارند. به طوری که بسیاری از طلاب لب تاپ دارند و از نرم افزارهای مرکز نور برای تحقیقات درسی خودشان استفاده می‌کنند و حتی به تازگی، یارانه‌هایی از طرف مرکز خدمات حوزه‌های علمیه برای اینترنت مختص به طلاب داده می‌شود و از این جهات در حال پیشرفت هستیم . ولی ضرورت حضور در فضای سایبری در بین اذهان طلاب و حتی طلاب و فضلای جوان‌تر، کمتر جا افتاده است. کمتر طلبه‌هایی را می‌بینیم که سایت یا وبلاگ شخصی داشته باشند و شاید خیلی از طلاب هم باشند که فرق سایت و وبلاگ را ندانند و طرز استفاده و عضویت در سرویس دهنده‌های بلاگ را بلد نباشند چه برسد به اینکه بخواهند وارد شبکه های اجتماعی شده و در چنین محیطهایی اقدام به تبلیغ کنند؛ و این نشان از این دارد که ضرورت این حضور در فضای سایبری را کمتر می‌دانند و دغدغه برای این حضور کمتر است. با اینکه رهبر انقلاب بارها فرمودند الان جنگ، جنگ نرم است. و یکی از ابزارها و شاید بتوان گفت گسترده‌ترین ابزار این جنگ نرم، فضای سایبری است که هر روز بر تعداد استفاده کنندگان آن افزوده می‌شود.

یک نکته دیگری که می‌شود در حوزه‌ها برای آموزش عمومی و تخصصی علوم حوزوی به کار گرفته شود همین فضای سایبری است. الان غرب با قدرت بسیار بالا و با صرف هزینه‌های نجومی بهترین استفاده را در این زمینه می‌کند، من به لطف مقدار کم زبان انگلیسی که بلدم و به لطف منابع گسترده و نامحدود زبان‌های برنامه‌نویسی که در فضای سایبری وجود دارد، توانستم بدون حتی یک جلسه استاد دیدن، به این سطح از دانش برنامه‌نویسی برسم. و این تازه بخش کوچکی از فعالیت‌های غرب در حوزه سایبری است و ما از این نظر بسیار عقب هستیم.

آیا حوزه هم می‌تواند در علوم دینی همین کار را بکند؟ و به نظر شما براي بهتر شدن اين وضعيت چه بايد كرد؟

بله حتما همین طور است؛ اما این به چند شرط محقق می‌شود. اول اینکه ضرورت حضور در این فضا در بین طلاب نهادینه بشود؛ دوم اینکه مسئولین حوزه، سیاست‌های حوزه را به این سمت پیش ببرند و نگاهشان به این موضوع نگاه فرعی و لاضرورت نباشد. سوم هم اینکه مسئولین حوزه همان طور که به تبلیغ در منابر اهمیت می‌دهند و پشتیبانی مالی می‌کنند، به تبلیغ در فضای سایبری هم اهمیت بدهند و پشتیبانی مالی کنند. و این تازه در بحث تبلیغ بود. نگاه من این است که یک شخص بتواند تا اجتهاد را بدون یک جلسه استاد دیدن، و فقط در فضای مجازی بیاموزد و این کاملا دست یافتنی است و اگر کسی بگوید نمی‌شود کاملا مشهود است که از قابلیت‌های فضای سایبری غافل است .

راه‌كار ورود حوزه علميه و طلاب سطوح بالا به فضاي سايبري و تكنولوژي رايانه‌اي چيست؟

همانطور که عرض کردم نگاه‌ها به این فضا باید عوض شود. الان طلاب کمترین حضور را در این فضا دارند. به نظر من اساتید حوزه می‌توانند در تصحیح این نگاه و فرهنگ‌سازی در بین طلاب نقش بسیار بالایی را ایفا کنند ولی مشکل اینجاست که خود اساتید هنوز به این باور و عقیده نرسیده‌اند. باید بخشی از حوزه متکفل این امر شود و بستر را برای بخش‌های دیگر حوزه فراهم کند و از ظرفیت‌های آنان در این فضا استفاده کند. ما در مرکز جامع علوم اسلامی که یک بخشی از حوزه است با عنایات ویژه حضرت حجه‌الاسلام و المسلمین آقای جعفرزاده، یک سیستم جامع آموزشی را برنامه‌نویسی و راه‌اندازی کردیم که طلاب بتوانند نمودار رشد تحصیلی‌شان را ببینند،اساتید، حضور و غیاب آنلاین داشته باشند، و بسیاری کارهای دیگر که مجال توضیح آن نیست و این همه با بودجه‌ای اندک انجام شده. یعنی می‌خواهم بگویم نگاه دلسوزانه و فهیمانه یک مسئول باعث این رشد (البته به نسبت با قبل) در بخشی از حوزه شده. و این نشان می‌دهد اگر حوزه به نیروهای خودش که تخصص این امر را دارند کار را بسپارد حتما در آینده‌ای نزدیک شاهد رشد چشم‌گیر حوزه در فضای سایبری خواهیم بود .

ما در حوزه به چه اقداماتی برای بهبود اوضاع در حوزه سایبر نیاز داریم؟

به اختصار میشمارم :

1- طرحی برای نگاهی جامع‌تر به بحث آموزش طلاب در فضای سایبری.

2- ساخت سایت‌هایی با محوریت اشکال و جواب تخصصی در حوزه فقه و اصول و سایر علوم حوزوی.

3- ساخت سایت‌هایی با محوریت آموزش جامع علوم حوزوی به صورت کتاب‌خانه متنی و نه عکسی و اسکنی صرف، با قابلیت نامحدود دانلود متن، صوت و فیلم. البته سایت «نور لایبرری» مقداری در این بخش پیش رفته که البته دارای مشکلات عدیده و متاسفانه انحصارطلبانه نیز هست.

4- ساخت موتور جستجوی علوم حوزوی با امکان جستجوی محتوایی با قدرت بسیار بالا.

5 دادن تمام امکانات لازم جهت تبلیغ سایبری و پشتیبانی مالی از طلابی که این کار را بر عهده می‌گیرند.

البته همه این طرح‌ها نیاز به بودجه‌های بالایی دارد که نظام اسلامی حتما از عهده آن برخواهد آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • هما ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    اولا حوزه باید به این اشخاص بیشتر بها بده بعد هم به علت دانش و علاقه و پیگیری که روی موضوع دارن باید ازشون تقدیر بشه.
  • قاسم ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    حوزه می تواند در اینترنت بسیار تاثیر کذار باشد
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    با سپاس از این طلبه عزیز امیدوارم روزی برسد که همه طلبه ها به این علوم تسلط داشته باشندودیگر شاهد اینگونه شکایات به حق نباشیم
  • طلبه ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    روحانی بزرگوار: در علوم غیر اسلامی که الان بخاطر مسائلی یاد گرفتن آن ضروری شد شاید نیاز به استاد نباشد چون صرف یادگیری اصطلاحات است اما دروس حوزوی علاوه بر یادگیری اصطلاحات نفس گرم استاد را باید شاگرد لمس کند و اخلاق و منش و تواضع استاد منتقل به شاگرد می شود فلذا دروس حوزه را باید پیش استاد تلمذ کرد و غیر اصطلاحات چیزهای مفید دیگر هم یاد بگیرد.
  • شایسته ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    از متن: "البته همه این طرح‌ها نیاز به بودجه‌های بالایی دارد که نظام اسلامی حتما از عهده آن برخواهد آمد" :) الآن هدف از کار کردن این مصاحبه همین بود دیگه؟ از مشرق بعید بود این کارها
  • طلبه دیگر ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    برای تعلیم و پرورش اخلاقی دیدن استاد لازم است ولی چه عیب دارد این قابلیت وجود داشته باشد که شخص بتواند تا اجتهاد را از طریق سایبری با اساتید حوزوی در ارتباط باشد . با این کار سرعت آموزش بسیار بالا می رود
  • ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    متاسفانه با این نگاه هاست که این کارهای مهم زمین مانده
  • ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    حوزه باید همگام با جامعه و دنیا پیش بره چراکه در غیر اینصورت اولا وظیفه الهی خودشون رو نمیتونن به خوبی انجام بدن ثانیا رویکرد و نگاه مردم به مسائل دینی با توجه به پیشرفتهای مختلف در زمینه های گوناگون تغییر پیدا کرده و مستلزم اندیشیدن تدابیری متناسب با شرایط روز هست..علی یارتان
  • یه بنده خدا ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    دیگه اون زمان گذشت که مردم فقط بیان پای منبر بشینن و یه سری مسائل تکراری رو هی گوش کنن، با پیشرفت علم و فناوری، حوزه هم باید همگام با جامعه و دنیا پیش بره چراکه در غیر اینصورت اولا وظیفه الهی خودشون رو نمیتونن به خوبی انجام بدن ثانیا رویکرد و نگاه مردم به مسائل دینی با توجه به پیشرفتهای مختلف در زمینه های گوناگون تغییر پیدا کرده و مستلزم اندیشیدن تدابیری متناسب با شرایط روز هست.....یاعلی
  • abdollah ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    سلام بد نیست اين طلبه با استعداد يک سری نيز به مرکز تحقيقات کامپيوتری علوم اسلامی بزند و ببيند چگونه عده‌ای بدون هيچ نام نشانی با استفاده از زبان های رايج برنامه نويسی و شيوه های ابداعی اطلاع رسانی خدمات بی نظیر در حوزه علوم انسانی ارايه نموده اند شايد برای ايشان نيز بعضی از طرح‌ها و ايده های آن مرکز مفيد باشد
  • ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    تاثیرات فرهنگی سایبر فقط منفی نیست ، می تواند مثبت هم باشد
  • علی و راد ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    0 0
    با توجه به شیوه و ریشه علوم حوزوی, در صورتی که طلبه یا دانش پژوه در حوزه علمیه هستید و به علوم کامپیوتر نیز علاقه دارید, بهترین انتخاب در پیشرفت فن آوری اطلاعات برای این دسته علاقمندان, مهندسی معلومات است و نه برنامه نویسی و از این قبیل. مهندسی معلومات در کشور های اروپایی در سطح فوق لیسانس قرار دارد
  • یک طلبه ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۵
    0 0
    اگر روایات معصومین (ع) رو ببینید در کنار فراگیری علم، بر مسأله "نشست و برخاست با عالم" تأکید شده و ضمن تأیید برخی فعالیت های این طلبه محترم، باید عرض بشه که برخی نظراتشون با نگاه معصومین زاویه داره چه بپسندیم چه زندگی در این زمانه موجب بشه که نپسندیم.
  • عبدالزهرا ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۵
    0 0
    باسلام به نظر بنده جای یک نکته در تکمیل فرمایشات ایشان خالی است و آن اینکه: در حوزه یاد گرفتیم که زندگی و کارهایمان باید جهادی باشد و متکی به کسی نباشیم مگر خدا و ائمه (ع)، ان شاءالله با کار جهادی می توانیم به اهداف فوق برسیم.
  • حق گو ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    0 0
    ما نفهمیدیم منافات این مطلب با نشست و برخاست با عالم چه بود؟!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس