گروه سیاسی مشرق - پس از چهار روز مذاکرات فشرده در ژنو، وزرای خارجه هفت کشور حاضر در
مذاکرات هستهای در نهایت، در اولین ساعات صبح روز پنجم به توافق رسیدند.
پس از این توافق بازار تبریکها، دست دادنها و عکسهای یادگاری وزرای
خارجه در ژنو بسیار داغ بود. ديپلماتهاي ايران و 5+1 با رويي خندان كه حكايت از رضايت دسته جمعي از مذاكرات داشت، از اتاق مذاكرات بيرون آمدند و در گفتوگوهايي كه با رسانهها داشتند به تمجيد از يكديگر پرداختند.
اما ساعتي از امضاي توافقنامه نگذشته بود كه اولين نشانههاي تفسيرهاي متفاوت از توافقنامهاي كه جوهر امضايش خشك نشده بود آغاز شد؛ اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده از اصلیترین محورهای مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 بود، جان كري وزير امورخارجه آمريكا گفت بر اساس توافقنامه، ايران «حق غنيسازي» را ندارد و در طرف مقابل، محمدجواد ظريف از قبول حق غنيسازي اورانيوم توسط 5+1 خبر داد.
همین تناقضها و ابهامهای مطرح شده کافی بود تا اظهارنظرهای مختلفی از سوی شخصیتهای سیاسی و رسانهها را شاهد باشیم.
- مجموعه اتفاقاتی که در بامداد تاریخی ژنو میان طرفین مذاکره رخ داد، با واکنش های متفاوتی در داخل روبرو شد که در ادامه این گزارش به مرور آنها می پردازیم.
پیام رئیس جمهور و پاسخ رهبر معظم انقلاب
در همان ابتدای صبح رئیس جمهور با ارسال پیام تبریکی محضر مقام معظم رهبری این دستاورد را به ایشان تبریک گفت. مقام معظم رهبری نیز در پاسخ اعلام فرمودند «دستیابی به آنچه مرقوم داشتهاید، در خور تقدیر و تشکر از هیأت مذاکرات هستهای و دیگر دستاندرکاران است و میتواند پایه اقدامات هوشمندانه بعدی قرار گیرد. بیشک فضل الهی و دعا و پشتیبانی ملت ایران عامل این موفقیت بوده و در آینده نیز خواهد بود انشاءالله. ایستادگی در برابر زیادهخواهیها همواره باید شاخص خطّ مستقیم حرکت مسئولان این بخش باشد و چنین خواهد بود انشاءالله.» (اینجا)
ظریف: اولین خبر خوب برای ما اظهار لطف رهبر فرزانه انقلاب بود
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در مسیر ژنو به تهران طی انتشار مطلبی در فیس بوک نوشت: اولین خبر اظهار لطف بزرگوارانه رهبر فرزانه انقلاب در پاسخ به گزارش کریمانه رییس جمهور محبوب بود که همچون گذشته فرزندانشان را مورد تفقد قرار داده بودند. (اینجا)
اولین واکنش مجلس به توافق هستهای ایران/ تقدیر از تلاش دیپلماتها و تاکید بر حق غنیسازی
حجتالاسلام محمدحسن ابوترابیفرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود در صحن علنی مجلس گفت: «نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تاکید و پافشاری بر حق قطعی و مسلم ملت ایران در برخورداری از غنیسازی اورانیوم در داخل خاک ایران برای اهداف مشروع و حقوق مسلم خود از اقدامات و گامهای بلندی که در این زمینه برداشته شده است،حمایت میکند و برای ملت ایران و همه آزادیخواهان جهان از خدای متعال پیروزی و عزت و افتخار را مسئلت میکنم و برای امت اسلام و پیروان مکتب قرآن فردایی زیبا و آیندهای همراه با عزت و اقتدار مسئلت میکنم.» (اینـــجا)
انبارلویی: مقاومت ۱۰ساله جواب داد
محمد کاظم انبارلویی مدیر مسئول روزنامه رسالت صبح روز گذشته طی یادداشتی نوشت: حمایت مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده و این تعبیر مهم که آنها از بچههای انقلاب هستند، این اطمینان را در ملت به وجود آورد که آنها در چارچوب سیاستها و راهبردهای جمهوری اسلامی عمل خواهند کرد و به امانتی که ملت به آنها سپرده خیانت نکردهاند.
برای اولین بار طرف گفتگو مجبور به دادن امتیاز شد. اگر چیزی داده شد، چیزی هم گرفته شده است. شرارت و ادامه خصومت غربیها در قالب تهدیدها و تحریمها متوقف شده است و این دستاورد کمی نیست. پذیرش حق غنیسازی برای دولت ایران پایه حقوقی تمام قطعنامههای صادره از سوی شورای امنیت سازمان ملل و تحریمهای یکجانبه را زیر سئوال میبرد. چون در تمامی این قطعنامههای ظالمانه آمده است ایران حق غنیسازی ندارد و باید همه فعالیتهای خود را در این مورد متوقف کرده و تاسیسات هستهای خود را تعطیل نماید. (اینجـــا)
تشکر لاریجانی از تیم هستهای برای کسب موفقیت
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با نمایندگان و کارکنان عضو بسیج مجلس شورای اسلامی گفت: ما از زحمات وزارت امور خارجه به خصوص از اقدامات آقای ظریف و همکارانشان را که باعث کسب موفقیت در موضوع هسته ای شده است، تشکر می کنیم. (اینجا)
باهنر: ما از مذاکرات مطمئن هستیم
محمد رضا باهنر در واکنش به توافقات ژنو گفت : نمایندگان مجلس دغدغه تبعیت و پا برجا ماندن در نظرات مقام معظم رهبری را دارند که در این قضیه فصل الخطاب است. این مذاکرات قراردای امضا نمی شود. این یک پیش نویس تفاهمنامه است 6 ماه طرفین فرصت دارند که نشان دهند به آیا به تفاهمات عمل می کنند یا نه. عمل به تفاهمنامه به عهده هیات مذاکره کننده نیست بلکه بر عهده مقامات رسمی کشور و در راس آنها مقام معظم رهبری است. ما مطمئن هستیم که عزیزان مذاکره کننده تمامی ملاحظات را رعایت کردند.
بروجردی تثبیت حق غنی سازی را تبریک گفت
علاءالدین بروجردی در واکنش به توافقات ژنو گفت: باید اولین موفقیت جمهوری اسلامی ایران درمصاف نابرابر و چالش بیش از 10 ساله هستهای، تثبیت حق غنی سازی و آغاز لغو تحریم ها را تبریک گفت، ایران در اولین گام خود در جهت تحقق اهداف تعیین شده موفق عمل کرد؛ عصبانیت رژیم صهیونیستی و عربستان از این توافق ها نشان دهنده تاثیرگذار بودن و مهم بودن این توافقات دارد. این توافقات حق غنی سازی ایران تثبیت شده و غنی سازی ادامه دارد، این درحالی است که تحریم های پتروشیمی، نفت و طلا در مذاکرات این دوره ایران با 1+5 برداشته شد که تمام این موارد در گام اول یک موفقیت بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود، ازاین رو تیم مذاکره کننده ایرانی دراین مذاکرات با پشیتبانی از حق هسته ای ملت ایران پیروز گفتگو ها با غرب بود.
نظر هاشمی درباره توافق هستهای ایران
هاشمی رفسنجانی در مراسم معارفه علیاکبر ولایتی در خصوص توافقات صورت گرفته به رغم آن که فشارهای داخلی را شاهد بودیم که هر روز گوشه کنایه می زدند و تیم هسته ای را متهم می کردند اما تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان کار بسیار دشواری انجام دادند.اگر دستور آقا نبود که ما از تیم مذاکره کننده حمایت می کنیم، آن ها را دچار لکنت زبان می کرد و نمی توانستند در ژنو کار کنند . رهبر معظم انقلاب پشت تیم مذاکره کننده را محکم کرد که آن ها نیز با خیال راحت حرفشان را در ژنو بیان کردند. (اینجـــا)
توکلی: بر اساس اطلاعات بدست آمده توافقات را مثبت ارزیابی میکنیم
احمد توکلی نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی در خصوص توافقات صورت گرفته عنوان کرد: اطلاعاتی که تاکنون رسیده است مثبت ارزیابی می شود. بزرگترین سدی که شکسته شده این است که آنهادر برابر حق غنی سازی ایران سر تسلیم فرود آورده اند. جمهوری اسلامی ایران با هدایت رهبر معظم انقلاب بر سر حق مسلم هسته ای خود مقاومت کرد و در نهایت نتیجه بزرگی گرفت البته فعلا نمی توان قضاوت کرد تا اطلاعات بیشتری به دست آوریم.
ایران در توافقنامه ژنو امتیازات زیادی به طرف غربی داده است
سید مهدی هاشمی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اشاره به توافق هسته ای ایران و کشورهای 1+5 به در ژنو گفت: مهم ترین وجه این توافق عمل غربی ها به تعهداتی است که به ایران در قبال امتیازات ارائه شده داشته اند. وی افزود: «البته ایران امتیازات زیادی را در این توافقات به غرب داده است و اگر غرب به همین امتیازات اندک نیز به ایران نداده باشد، این توافق نامه ارزشی نخواهد داشت.» (اینجا)
حدادعادل: توافقات گام اول مثبت بوده است
غلامعلی حدادعادل نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس در خصوص توافقات صورت گرفته عنوان کرد: تصور میکنم این نتایجی که در مذاکرات هستهای به دست آمده است در گام اول مثبت بوده است و این گام اول را نباید نفی کرد و برای برداشتن گامهای بعدی با حفظ حقوق ملت باید اقدام کرد. بعد از انتشار متن موافقتنامه و ترجمه آن بهتر میشود درباره جزئیات این توافق داوری کرد، مخصوصاً که مقام معظم رهبری هم در پاسخی که به رئیس جمهور دادند، از تلاش گروه مذاکرهکننده ایرانی اظهار رضایت کردند، این در واقع قدری به نمایندگان آرامش میدهد اما نگرانی نمایندگان درباره ماهیت توافق یک امر قابل درک است. (اینجــا)
مصباحیمقدم: توانستیم مشکل تحریمها را برطرف کنیم
غلامرضا مصباحیمقدم نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه که امروز در ژنو انجام گرفته است نشان دهنده این است که از موضع عزت،ملت ایران توانست حق هستهیی خود را به دشمنانش تحمیل کند و به آنها بقبولاند. آمریکاییها به این سادگیها پای میز مذاکره نمیآمدند ولی ایران بدون اینکه رابطهای با آنها برقرار کند، توانست مشکل تحریمهای خود را برطرف کند.
قاضیزاده: اگر توافق به معنای به رسمیت شناختن حق غنی سازی ایران است، خوب است
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به موفقیت تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی گفت: اگر این توافقات به معنای به رسمیت شناختن حق غنی سازی ملت ایران است پس توافقات خوبی بوده است که با توجه به تاکید وزیر امور خارجه می شود گفت که ما یک موفقیت خوب در گام اول کسب کردهایم و گام های بعدی اهمیت بیشتری دارد. (اینجــــا)
موسویلاری:حمایت رهبری عامل موفقیت تیم مذاکرهکننده بود
عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات و عضو مجمع روحانیون موفقیت تیم مذاکره کننده را مرهون حمایت های رهبری و تلاش های بی وقفه آنها دانست و عنوان کرد: «تدبیر مسئولین و تلاش خوبی که از سوی تیم مذاکره کننده شاهد بودیم نتیجه بخش بوده است و ما امیدواریم تداوم این تلاش ها نیز در آینده نتیجه بخش باشد.» لاری در ادامه با اشاره به متن نامه رهبرانقلاب خطاب به حجت الاسلام روحانی، تاکید کرد: قطعا راهنمایی های مقام معظم رهبری و حمایت مردم مسیر را برای رسیدن به این موفقیت باز کرد و بیتردید مسائل مربوط به انرژی هستهای بدون نظر رهبری و بودن توجه به حساسیت های ایشان دنبال نشده است. (اینجا)
زاکانی:سخنان رهبری معادلات ژنو را تغییر داد
علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در همایش فرهنگیان بسیجی قزوین با بیان اینکه مقام معظم رهبری کار را به جایی رساندند که غرب چارهای جز امضای توافقنامه نداشت، گفت: سخنان مقام معظم رهبری در جمع فرماندهان بسیج معادلات مذاکرات ژنو را تغییر داد. (اینجا)
رسایی: در موافقتنامه ژنو قانون اساسی رعایت نشده است
حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس و عضو جبهه پایداری در تذکری اظهارداشت: اصل 125 قانون اساسی می گوید که امضای عهدنامه ها، موافقتنامه ها و قراردادهای دولت ایران با سایر دولت ها و همچنین امضای پیمان های مربوط به اتحادیه های بین المللی پس از تصویب مجلس در اختیار رییس جمهوری یا نماینده قانونی او خواهد بود و اصل 77 قانون اساسی نیز بر همین مطلب تاکید دارد. (اینجـــا)
پیام صالحی به مناسبت توافق هستهای
رئیس سازمان انرژی اتمی به مناسبت توافق میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+5 پیامی صادر کرد و نوشت: این دستاورد چشمگیر را به فرد فرد ایرانیان تبریک میگویم. (اینجا)
آیتالله مقتدایی: خطوط قرمز حقوق ملت ایران خدشه ناپذیر است
آیت الله مرتضی مقتدایی عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: هیات مذاکره کننده هسته ای ایران نیز در دورهای مختلف مذاکرات زحمات زیادی کشیدند. این تیم با عقلانیت و ایستادگی بر خطوط قرمز حقوق ملت ایران و اصول خدشه ناپذیر آن تلاش قابل تقدیر و ارزشمند داشتند که قابل ستایش است. این توافق آغازی بر توافق های دیگر باشد تا مشکلات و تحریم های ظالمانه بر ضد ملت ایران برچیده شود. توفیق الهی یار هیات مذاکره کننده هسته ای بود تا بتوانند به توافقی که رضایت ملت ایران و رهبری در آن است دست پیدا کنند.رهبری داهیانه و حکیمانه رهبر معظم انقلاب و مقاومت و تلاش خستگی ناپذیر دانشمندان هسته ای را زمینه ساز این پیروزی بزرگ است. اگر توصیه های رهبری عزیز نبود و ملت شریف نیز در مسیر فرامین ایشان حرکت نمی کردند این پیروزی عظیم حاصل نمی شد. (اینجا)
کوثری: این موفقیت یادآور پیروزی های دفاع مقدس است
محمد کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی با بیان این که انگیزه الهی و تفکر بسیجی باعث کسب موفقیت در موضوع هسته ای شد گفت: همان طور که در دوران دفاع مقدس همه کشورها مقابل ما بودند در مذاکرات هسته ای نیز شش کشور در مقابل ایران قرار گرفتند که در نهایت توانستیم به موفقیت دست یابیم. (اینجا)
اکرمی: حمایتهای رهبری پشتوانه بزرگی برای موفقیت در توافقنامه هستهای بود
حجتالاسلام سیدرضا اکرمی با اشاره به توافقنامه مذاکرات هستهای ایران با گروه 5+1، گفت: «به نظر من روز 3 / 9 /92 در جمهوری اسلامی ایران میتواند روز ویژهای باشد.» وی افزود: «هیئت مذاکرهکننده تیم هستهای ایران در "ژنو 3" با یک کار مداوم اما مستحکم، مستدل و منطقی توانست در برابر 6 قدرت دیگر شایستگی و درایت خودش را در بیان مواضع و قبولاندن مواضع خود به دیگران به نتیجه برساند، به طوری که دستهجمعی یک تفاهمنامه نوشتند و آن را به اطلاع دنیا رساندند.» رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری گفت: «حمایت مقام معظم رهبری حقیقتا پشتوانه بزرگی برای تیم مذاکرهکننده ایرانی بود که با اطمینان و اعتماد حرفهایشان را به کرسی نشاندند.» (اینجا)
بخشایش: امتیازات گرفته شده «نسیه» است
احمد بخشایش اردستانی نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به توافق صورت گرفته میان ایران و 1+5 گفت: «در این توافقنامه به منظور جلب اعتماد طرف مقابل، ایران غنی سازی اورانیوم با غنای 20 درصد را در سایتهای فردو و نطنز متوقف میکند و روند غنیسازی اورانیوم از طریق آب سنگین و نیز کار سایتهای هستهای برای تامین خواسته طرف مقابل، کُند خواهد شد.» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «غنی سازی ۲۰درصد که برگ برنده ما در مذاکرات بود، نقدا در اختیار طرف مقابل قرار گرفت و در مقابل، امتیازاتی به صورت نسیه به ایران داده شد.» (اینجا)
کوهکن: تیم مذاکرهکننده خطوط قرمز را رعایت کرد
محسن کوهکن رئیس واحد سیاسی جبهه پیروان خط امام و رهبری، با اشاره به نتایج مذاکرات ژنو که منجر به توافق میان ایران با گروه 1+5 شد، گفت: پیش از این طرف مقابل تاکید میکرد ایران حق استفاده از برنامههای هسته ای را ندارد و به عبارتی هستهای شدن ایران را به رسمیت نمیشناختند و مطالبات غیرقانونی و غیر حقوقی خود را مدام مطرح میکردند، اما اینکه اذعان کردند فعالیتهای هسته ای و غنیسازی حق ایران است، بزرگترین پیروزی برای ملت ایران محسوب میشود، چرا که دستهایشان را بالا بردند و به غنی سازی ایران اعتراف کردند.» رئیس واحد سیاسی جبهه پیروان خط امام و رهبری گفت: اینکه غربیها اذعان کردند فعالیتهای هسته ای و غنیسازی حق ایران است، بزرگترین پیروزی برای ملت ایران محسوب میشود. (اینجا)
جامعه اسلامی مهندسین: تدابیر رهبری نبود، تیم ایرانی موفق نمیشد
احمد نیکفر عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین، با بیان اینکه در جلسه شورای مرکزی تشکل متبوعش پیرامون توافق صورت گرفته ایران با گروه 1+5 بحث و بررسی شد، گفت: اعضا دیدگاهها و نقطه نظرات خود را در خصوص این توافق نامه بیان کردند و موضع جام، موضع مقام مقام رهبری است. اگر حمایتها و رهنودهای ایشان نبود، تیم مذاکره کننده موفق نمیشدند.
حبیبی: پایه حقوقی همه تحریمهای ظالمانه این است
محمد نبی حبیبی دبیر کل حزب موتلفه اسلامی گفت: پایه حقوقی همه تحریمهای ظالمانه این است که ملت ما حق غنیسازی اورانیوم را ندارد لذا در حال حاضر این حق به رسمیت شناخته شده و مبنای حقوقی تحریمها ابطال میشود. مقاومت ملت و هوشمندی رهبر معظم انقلاب و تدبیر دولت کنونی این پیروزی را نصیب میکرد و باید خداوند را به خاطر این همه لطف شاکر باشیم. (اینجـــا)
_ روزنامههای داخلی کشور، امروز صدر اخبار خود را به بررسی وضعیت توافقات انجام شده در ژنو اختصاص دادند. در ادامه واکنش روزنامه ها به توافقات مذاکرات ژنو را ملاحظه میکنید؛
آرمان امروز: حل مسائل اقتصادي در گرو حل مسائل سياست خارجي است
روزنامه آرمان روابط عمومی نوشت: روشن است كه حل مسائل اقتصادي در گرو حل مسائل سياست خارجي است و ترميم مسائل فرهنگي و اجتماعي نیز در گرو حل مسائل سياسي و اقتصادي به شمار ميرود.
در ادامه این یادداشت آمده است: هرچند در اين مدت برخي سياستهاي افراطي و طرفداران سياستهای افراطي، چه در داخل كشور و چه در خارج، در مسير به نتيجه رسيدن اين مذاكرات سنگاندازيهايي انجام دادند اما با تدبير وزير محترم خارجه و هيات همراه و با حفظ حقوق حقه ملت ايران، دولتهای غربي پذيرفتند كه ايران به دنبال سلاح هستهاي نيست و هدفي جز ايجاد صلح و آرامش در منطقه ندارد و غنيسازي اورانيوم، حق مسلم ملت ايران است.
وطن امروز: ظريف اصرار کرد، جان كري انكار!
ساعتي پس از توافق در ژنو جنگ واژهها ميان وزراي خارجه ايران و آمريكا درباره «حق غنيسازي» آغاز شد. روزنامه وطن امروز نوشت: رفتار دولت در قبال توافقنامه ژنو قابل درک است. به هر حال آنها بودند که پای میز مذاکره نشستند تا از حقوق ملت دفاع کنند و علاقهمندند خود را در این موضوع پیروز بدانند و طبعا گزارش 100 روزه آقای رئیسجمهور هماکنون قابل ارائه خواهد شد. رفتار دولت قابل درک است اما نباید انتظار داشت روایت آنچه در ژنو گذشت و ثبت شد محدود به روایت دولت شود. البته فضای روانی حاکم بر کشور میتواند از سوی همه گروههای معتقد به نظام، یک فضای مطلوب تلقی شود. با این حال این موضوع مجوزی برای عدم اطلاعرسانی واقعی - و نه مصلحتی- از آنچه در ژنو امضا شد، نیست.
تهرانامروز: در مورد حق غنی سازی اختلاف نظر وجود دارد
روزنامه تهران امروز نوشت: درخصوص بحث حق غنيسازي و تصريح آن در متن توافقنامه،تا حدي اختلاف تفسير وجود دارد.تفسير ايران،فرانسه و روسيه از متن توافقنامه دال بر آن است كه حق غنيسازي براي تهران به رسميت شناخته شده است؛ حال آنكه آمريكاييها در چارچوب تفسير هميشگي خود از بند چهار «انپيتي» معتقدند كه حقي براي ايران تصريح نشده است. فارغ از بعد تفسير بردار توافقنامه كه تابعي از يك دعواي تاريخي درخصوص حق غنيسازي كشورهاست؛تصريح بر ادامه غنيسازي ايران و بهتبع آن عدم تاكيد بر ضرورت توقف غنيسازي از سوي ايران؛تاييديهاي است بر تفسير جمهوري اسلامي ايران از متن توافقنامه؛هرچند كه آمريكاييها تلاش دارند تا موضوع تصريح بر«حق»بودن غنيسازي را به آينده و تفاهم نامه نهايي موكول كنند.
کیهان: آمریکا قابل اعتماد نبود، توافق ژنو یک ساعت دوام آورد
در حالی که دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تاکید میکند که حداقل در 2 بند از توافقنامه ژنو بر حق غنیسازی ایران تصریح شده است، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا ادعا میکند که 5+1 حق غنیسازی ایران را تایید نکرده و در توافقنامه ژنو به این حق هیچ اشارهای نشده است. این اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده است، یکی از اصلیترین محور مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 را در هالهای از ابهام فرو برده است. استناد ظریف به ماده 4 معاهده NPT است و معتقد است، تفسیر آمریکا از متن این ماده یک تفسیر منحصربفرد است که با تفسیر جامعه بینالملل از این ماده متفاوت است. بر اساس گزارش روزنامه کیهان، از سوی دیگر جان کری میگوید؛ نه فقط در ماده 4 معاهده NPT بلکه در هیچیک از چهار گوشه معاهده مزبور، هیچ اشارهای نشده است که حاکی از حق غنیسازی برای کشورهای عضو این پیمان باشد! در همان حال آلن ایر، سخنگوی فارسیزبان وزارت خارجه آمریکا در تماس با شبکه رادیو تلویزیونی فارسی زبان آمریکا VOA اظهارات جان کری را تایید کرد و در پاسخ به این پرسش که آیا مفاد توافقنامه ژنو میتواند روی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هستهای ایران تاثیر بگذارد؟ گفت؛ قطعنامههای شورای امنیت به قوت خود باقی است و ایران ملزم به رعایت مفاد قطعنامههای شورای امنیت و اجرای آن است.
شرق: فروپاشی سازمان تحریم آغاز شد
روزنامه شرق نوشت: توافق تاریخی هفتوزیرخارجه ایران و 1+5 سکوت نیمهشب ژنو را شکست. ساعت 3 بامداد به وقت «ژنو» (5صبح به وقت تهران) خبرنگاران در ژنو و مردم در تهران چشمهایشان را به هر ضربی شده باز نگه داشتند تا شاهد امضای تاریخیترین توافق باشند. «لوران فابیوس» وزیرخارجه فرانسه که از پلههای هتل «اینترکنتینانتال» پایین آمد، خبرنگاران دنبال هم میپرسیدند به توافق رسیدید؟ و هرکسی صدایش بلندتر بود بیشتر سوالش را تکرار میکرد. به چهره «فابیوس» خوابآلودگی هم اضافه شده بود. سرش را تکان داد و گفت: «DEAL». بعد نوبت به «گیدووستروله» رسید، جواب سوالی را نداد و با خونسردی و سکوت مقابل خبرنگاران ایستاد و در حرکتی کشدار پالتویش را پوشید. ویلیام هیگ هم که معلوم بود قرار نیست جوابی به خبرنگاران بدهد. خبرنگاران اما پیشدستی کردند و با اعلام خبر «مذاکرات جواب داد» شروع به کفزدن کردند. بالاخره گره 10ساله مناقشه هستهای ایران باز شده بود.
جمهوری اسلامی: مذاکره کنندگان ایرانی امتیاز گرفتند اما از خط قرمز عبور نکردند
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود نوشت: امضاء توافق نامه هستهای ژنو میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 بدون شک یک موفقیت برای ملت ایران است که البته در فرآیند حاکمیت جریان اعتدال به دست آمده است. به همین دلیل، این موفقیت را باید "پیروزی منطق" نامید. چنین توافقی را ما میتوانستیم در سالهای گذشته نیز داشته باشیم اما به دلیل عدم برخورداری دولت گذشته از منطق و استفاده مدیران ارشد آن دولت به ویژه شخص رئیسجمهور دولتهای نهم و دهم از ادبیات خشن، مذاکرات پیشرفتی نداشت و نه تنها به نتیجه نمیرسید بلکه همواره تنگناها افزایش مییافت و دیوار بیاعتمادی بلندتر و ضخیمتر میشد.
اما ساعتي از امضاي توافقنامه نگذشته بود كه اولين نشانههاي تفسيرهاي متفاوت از توافقنامهاي كه جوهر امضايش خشك نشده بود آغاز شد؛ اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده از اصلیترین محورهای مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 بود، جان كري وزير امورخارجه آمريكا گفت بر اساس توافقنامه، ايران «حق غنيسازي» را ندارد و در طرف مقابل، محمدجواد ظريف از قبول حق غنيسازي اورانيوم توسط 5+1 خبر داد.
همین تناقضها و ابهامهای مطرح شده کافی بود تا اظهارنظرهای مختلفی از سوی شخصیتهای سیاسی و رسانهها را شاهد باشیم.
- مجموعه اتفاقاتی که در بامداد تاریخی ژنو میان طرفین مذاکره رخ داد، با واکنش های متفاوتی در داخل روبرو شد که در ادامه این گزارش به مرور آنها می پردازیم.
پیام رئیس جمهور و پاسخ رهبر معظم انقلاب
در همان ابتدای صبح رئیس جمهور با ارسال پیام تبریکی محضر مقام معظم رهبری این دستاورد را به ایشان تبریک گفت. مقام معظم رهبری نیز در پاسخ اعلام فرمودند «دستیابی به آنچه مرقوم داشتهاید، در خور تقدیر و تشکر از هیأت مذاکرات هستهای و دیگر دستاندرکاران است و میتواند پایه اقدامات هوشمندانه بعدی قرار گیرد. بیشک فضل الهی و دعا و پشتیبانی ملت ایران عامل این موفقیت بوده و در آینده نیز خواهد بود انشاءالله. ایستادگی در برابر زیادهخواهیها همواره باید شاخص خطّ مستقیم حرکت مسئولان این بخش باشد و چنین خواهد بود انشاءالله.» (اینجا)
ظریف: اولین خبر خوب برای ما اظهار لطف رهبر فرزانه انقلاب بود
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در مسیر ژنو به تهران طی انتشار مطلبی در فیس بوک نوشت: اولین خبر اظهار لطف بزرگوارانه رهبر فرزانه انقلاب در پاسخ به گزارش کریمانه رییس جمهور محبوب بود که همچون گذشته فرزندانشان را مورد تفقد قرار داده بودند. (اینجا)
اولین واکنش مجلس به توافق هستهای ایران/ تقدیر از تلاش دیپلماتها و تاکید بر حق غنیسازی
حجتالاسلام محمدحسن ابوترابیفرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود در صحن علنی مجلس گفت: «نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تاکید و پافشاری بر حق قطعی و مسلم ملت ایران در برخورداری از غنیسازی اورانیوم در داخل خاک ایران برای اهداف مشروع و حقوق مسلم خود از اقدامات و گامهای بلندی که در این زمینه برداشته شده است،حمایت میکند و برای ملت ایران و همه آزادیخواهان جهان از خدای متعال پیروزی و عزت و افتخار را مسئلت میکنم و برای امت اسلام و پیروان مکتب قرآن فردایی زیبا و آیندهای همراه با عزت و اقتدار مسئلت میکنم.» (اینـــجا)
محمد کاظم انبارلویی مدیر مسئول روزنامه رسالت صبح روز گذشته طی یادداشتی نوشت: حمایت مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده و این تعبیر مهم که آنها از بچههای انقلاب هستند، این اطمینان را در ملت به وجود آورد که آنها در چارچوب سیاستها و راهبردهای جمهوری اسلامی عمل خواهند کرد و به امانتی که ملت به آنها سپرده خیانت نکردهاند.
برای اولین بار طرف گفتگو مجبور به دادن امتیاز شد. اگر چیزی داده شد، چیزی هم گرفته شده است. شرارت و ادامه خصومت غربیها در قالب تهدیدها و تحریمها متوقف شده است و این دستاورد کمی نیست. پذیرش حق غنیسازی برای دولت ایران پایه حقوقی تمام قطعنامههای صادره از سوی شورای امنیت سازمان ملل و تحریمهای یکجانبه را زیر سئوال میبرد. چون در تمامی این قطعنامههای ظالمانه آمده است ایران حق غنیسازی ندارد و باید همه فعالیتهای خود را در این مورد متوقف کرده و تاسیسات هستهای خود را تعطیل نماید. (اینجـــا)
تشکر لاریجانی از تیم هستهای برای کسب موفقیت
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با نمایندگان و کارکنان عضو بسیج مجلس شورای اسلامی گفت: ما از زحمات وزارت امور خارجه به خصوص از اقدامات آقای ظریف و همکارانشان را که باعث کسب موفقیت در موضوع هسته ای شده است، تشکر می کنیم. (اینجا)
باهنر: ما از مذاکرات مطمئن هستیم
محمد رضا باهنر در واکنش به توافقات ژنو گفت : نمایندگان مجلس دغدغه تبعیت و پا برجا ماندن در نظرات مقام معظم رهبری را دارند که در این قضیه فصل الخطاب است. این مذاکرات قراردای امضا نمی شود. این یک پیش نویس تفاهمنامه است 6 ماه طرفین فرصت دارند که نشان دهند به آیا به تفاهمات عمل می کنند یا نه. عمل به تفاهمنامه به عهده هیات مذاکره کننده نیست بلکه بر عهده مقامات رسمی کشور و در راس آنها مقام معظم رهبری است. ما مطمئن هستیم که عزیزان مذاکره کننده تمامی ملاحظات را رعایت کردند.
بروجردی تثبیت حق غنی سازی را تبریک گفت
علاءالدین بروجردی در واکنش به توافقات ژنو گفت: باید اولین موفقیت جمهوری اسلامی ایران درمصاف نابرابر و چالش بیش از 10 ساله هستهای، تثبیت حق غنی سازی و آغاز لغو تحریم ها را تبریک گفت، ایران در اولین گام خود در جهت تحقق اهداف تعیین شده موفق عمل کرد؛ عصبانیت رژیم صهیونیستی و عربستان از این توافق ها نشان دهنده تاثیرگذار بودن و مهم بودن این توافقات دارد. این توافقات حق غنی سازی ایران تثبیت شده و غنی سازی ادامه دارد، این درحالی است که تحریم های پتروشیمی، نفت و طلا در مذاکرات این دوره ایران با 1+5 برداشته شد که تمام این موارد در گام اول یک موفقیت بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود، ازاین رو تیم مذاکره کننده ایرانی دراین مذاکرات با پشیتبانی از حق هسته ای ملت ایران پیروز گفتگو ها با غرب بود.
نظر هاشمی درباره توافق هستهای ایران
هاشمی رفسنجانی در مراسم معارفه علیاکبر ولایتی در خصوص توافقات صورت گرفته به رغم آن که فشارهای داخلی را شاهد بودیم که هر روز گوشه کنایه می زدند و تیم هسته ای را متهم می کردند اما تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان کار بسیار دشواری انجام دادند.اگر دستور آقا نبود که ما از تیم مذاکره کننده حمایت می کنیم، آن ها را دچار لکنت زبان می کرد و نمی توانستند در ژنو کار کنند . رهبر معظم انقلاب پشت تیم مذاکره کننده را محکم کرد که آن ها نیز با خیال راحت حرفشان را در ژنو بیان کردند. (اینجـــا)
توکلی: بر اساس اطلاعات بدست آمده توافقات را مثبت ارزیابی میکنیم
احمد توکلی نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی در خصوص توافقات صورت گرفته عنوان کرد: اطلاعاتی که تاکنون رسیده است مثبت ارزیابی می شود. بزرگترین سدی که شکسته شده این است که آنهادر برابر حق غنی سازی ایران سر تسلیم فرود آورده اند. جمهوری اسلامی ایران با هدایت رهبر معظم انقلاب بر سر حق مسلم هسته ای خود مقاومت کرد و در نهایت نتیجه بزرگی گرفت البته فعلا نمی توان قضاوت کرد تا اطلاعات بیشتری به دست آوریم.
ایران در توافقنامه ژنو امتیازات زیادی به طرف غربی داده است
سید مهدی هاشمی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اشاره به توافق هسته ای ایران و کشورهای 1+5 به در ژنو گفت: مهم ترین وجه این توافق عمل غربی ها به تعهداتی است که به ایران در قبال امتیازات ارائه شده داشته اند. وی افزود: «البته ایران امتیازات زیادی را در این توافقات به غرب داده است و اگر غرب به همین امتیازات اندک نیز به ایران نداده باشد، این توافق نامه ارزشی نخواهد داشت.» (اینجا)
حدادعادل: توافقات گام اول مثبت بوده است
غلامعلی حدادعادل نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس در خصوص توافقات صورت گرفته عنوان کرد: تصور میکنم این نتایجی که در مذاکرات هستهای به دست آمده است در گام اول مثبت بوده است و این گام اول را نباید نفی کرد و برای برداشتن گامهای بعدی با حفظ حقوق ملت باید اقدام کرد. بعد از انتشار متن موافقتنامه و ترجمه آن بهتر میشود درباره جزئیات این توافق داوری کرد، مخصوصاً که مقام معظم رهبری هم در پاسخی که به رئیس جمهور دادند، از تلاش گروه مذاکرهکننده ایرانی اظهار رضایت کردند، این در واقع قدری به نمایندگان آرامش میدهد اما نگرانی نمایندگان درباره ماهیت توافق یک امر قابل درک است. (اینجــا)
مصباحیمقدم: توانستیم مشکل تحریمها را برطرف کنیم
غلامرضا مصباحیمقدم نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه که امروز در ژنو انجام گرفته است نشان دهنده این است که از موضع عزت،ملت ایران توانست حق هستهیی خود را به دشمنانش تحمیل کند و به آنها بقبولاند. آمریکاییها به این سادگیها پای میز مذاکره نمیآمدند ولی ایران بدون اینکه رابطهای با آنها برقرار کند، توانست مشکل تحریمهای خود را برطرف کند.
قاضیزاده: اگر توافق به معنای به رسمیت شناختن حق غنی سازی ایران است، خوب است
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به موفقیت تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی گفت: اگر این توافقات به معنای به رسمیت شناختن حق غنی سازی ملت ایران است پس توافقات خوبی بوده است که با توجه به تاکید وزیر امور خارجه می شود گفت که ما یک موفقیت خوب در گام اول کسب کردهایم و گام های بعدی اهمیت بیشتری دارد. (اینجــــا)
موسویلاری:حمایت رهبری عامل موفقیت تیم مذاکرهکننده بود
عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات و عضو مجمع روحانیون موفقیت تیم مذاکره کننده را مرهون حمایت های رهبری و تلاش های بی وقفه آنها دانست و عنوان کرد: «تدبیر مسئولین و تلاش خوبی که از سوی تیم مذاکره کننده شاهد بودیم نتیجه بخش بوده است و ما امیدواریم تداوم این تلاش ها نیز در آینده نتیجه بخش باشد.» لاری در ادامه با اشاره به متن نامه رهبرانقلاب خطاب به حجت الاسلام روحانی، تاکید کرد: قطعا راهنمایی های مقام معظم رهبری و حمایت مردم مسیر را برای رسیدن به این موفقیت باز کرد و بیتردید مسائل مربوط به انرژی هستهای بدون نظر رهبری و بودن توجه به حساسیت های ایشان دنبال نشده است. (اینجا)
علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در همایش فرهنگیان بسیجی قزوین با بیان اینکه مقام معظم رهبری کار را به جایی رساندند که غرب چارهای جز امضای توافقنامه نداشت، گفت: سخنان مقام معظم رهبری در جمع فرماندهان بسیج معادلات مذاکرات ژنو را تغییر داد. (اینجا)
رسایی: در موافقتنامه ژنو قانون اساسی رعایت نشده است
حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس و عضو جبهه پایداری در تذکری اظهارداشت: اصل 125 قانون اساسی می گوید که امضای عهدنامه ها، موافقتنامه ها و قراردادهای دولت ایران با سایر دولت ها و همچنین امضای پیمان های مربوط به اتحادیه های بین المللی پس از تصویب مجلس در اختیار رییس جمهوری یا نماینده قانونی او خواهد بود و اصل 77 قانون اساسی نیز بر همین مطلب تاکید دارد. (اینجـــا)
پیام صالحی به مناسبت توافق هستهای
رئیس سازمان انرژی اتمی به مناسبت توافق میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+5 پیامی صادر کرد و نوشت: این دستاورد چشمگیر را به فرد فرد ایرانیان تبریک میگویم. (اینجا)
آیتالله مقتدایی: خطوط قرمز حقوق ملت ایران خدشه ناپذیر است
آیت الله مرتضی مقتدایی عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: هیات مذاکره کننده هسته ای ایران نیز در دورهای مختلف مذاکرات زحمات زیادی کشیدند. این تیم با عقلانیت و ایستادگی بر خطوط قرمز حقوق ملت ایران و اصول خدشه ناپذیر آن تلاش قابل تقدیر و ارزشمند داشتند که قابل ستایش است. این توافق آغازی بر توافق های دیگر باشد تا مشکلات و تحریم های ظالمانه بر ضد ملت ایران برچیده شود. توفیق الهی یار هیات مذاکره کننده هسته ای بود تا بتوانند به توافقی که رضایت ملت ایران و رهبری در آن است دست پیدا کنند.رهبری داهیانه و حکیمانه رهبر معظم انقلاب و مقاومت و تلاش خستگی ناپذیر دانشمندان هسته ای را زمینه ساز این پیروزی بزرگ است. اگر توصیه های رهبری عزیز نبود و ملت شریف نیز در مسیر فرامین ایشان حرکت نمی کردند این پیروزی عظیم حاصل نمی شد. (اینجا)
کوثری: این موفقیت یادآور پیروزی های دفاع مقدس است
محمد کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی با بیان این که انگیزه الهی و تفکر بسیجی باعث کسب موفقیت در موضوع هسته ای شد گفت: همان طور که در دوران دفاع مقدس همه کشورها مقابل ما بودند در مذاکرات هسته ای نیز شش کشور در مقابل ایران قرار گرفتند که در نهایت توانستیم به موفقیت دست یابیم. (اینجا)
اکرمی: حمایتهای رهبری پشتوانه بزرگی برای موفقیت در توافقنامه هستهای بود
حجتالاسلام سیدرضا اکرمی با اشاره به توافقنامه مذاکرات هستهای ایران با گروه 5+1، گفت: «به نظر من روز 3 / 9 /92 در جمهوری اسلامی ایران میتواند روز ویژهای باشد.» وی افزود: «هیئت مذاکرهکننده تیم هستهای ایران در "ژنو 3" با یک کار مداوم اما مستحکم، مستدل و منطقی توانست در برابر 6 قدرت دیگر شایستگی و درایت خودش را در بیان مواضع و قبولاندن مواضع خود به دیگران به نتیجه برساند، به طوری که دستهجمعی یک تفاهمنامه نوشتند و آن را به اطلاع دنیا رساندند.» رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری گفت: «حمایت مقام معظم رهبری حقیقتا پشتوانه بزرگی برای تیم مذاکرهکننده ایرانی بود که با اطمینان و اعتماد حرفهایشان را به کرسی نشاندند.» (اینجا)
بخشایش: امتیازات گرفته شده «نسیه» است
احمد بخشایش اردستانی نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به توافق صورت گرفته میان ایران و 1+5 گفت: «در این توافقنامه به منظور جلب اعتماد طرف مقابل، ایران غنی سازی اورانیوم با غنای 20 درصد را در سایتهای فردو و نطنز متوقف میکند و روند غنیسازی اورانیوم از طریق آب سنگین و نیز کار سایتهای هستهای برای تامین خواسته طرف مقابل، کُند خواهد شد.» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «غنی سازی ۲۰درصد که برگ برنده ما در مذاکرات بود، نقدا در اختیار طرف مقابل قرار گرفت و در مقابل، امتیازاتی به صورت نسیه به ایران داده شد.» (اینجا)
کوهکن: تیم مذاکرهکننده خطوط قرمز را رعایت کرد
محسن کوهکن رئیس واحد سیاسی جبهه پیروان خط امام و رهبری، با اشاره به نتایج مذاکرات ژنو که منجر به توافق میان ایران با گروه 1+5 شد، گفت: پیش از این طرف مقابل تاکید میکرد ایران حق استفاده از برنامههای هسته ای را ندارد و به عبارتی هستهای شدن ایران را به رسمیت نمیشناختند و مطالبات غیرقانونی و غیر حقوقی خود را مدام مطرح میکردند، اما اینکه اذعان کردند فعالیتهای هسته ای و غنیسازی حق ایران است، بزرگترین پیروزی برای ملت ایران محسوب میشود، چرا که دستهایشان را بالا بردند و به غنی سازی ایران اعتراف کردند.» رئیس واحد سیاسی جبهه پیروان خط امام و رهبری گفت: اینکه غربیها اذعان کردند فعالیتهای هسته ای و غنیسازی حق ایران است، بزرگترین پیروزی برای ملت ایران محسوب میشود. (اینجا)
جامعه اسلامی مهندسین: تدابیر رهبری نبود، تیم ایرانی موفق نمیشد
احمد نیکفر عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین، با بیان اینکه در جلسه شورای مرکزی تشکل متبوعش پیرامون توافق صورت گرفته ایران با گروه 1+5 بحث و بررسی شد، گفت: اعضا دیدگاهها و نقطه نظرات خود را در خصوص این توافق نامه بیان کردند و موضع جام، موضع مقام مقام رهبری است. اگر حمایتها و رهنودهای ایشان نبود، تیم مذاکره کننده موفق نمیشدند.
حبیبی: پایه حقوقی همه تحریمهای ظالمانه این است
محمد نبی حبیبی دبیر کل حزب موتلفه اسلامی گفت: پایه حقوقی همه تحریمهای ظالمانه این است که ملت ما حق غنیسازی اورانیوم را ندارد لذا در حال حاضر این حق به رسمیت شناخته شده و مبنای حقوقی تحریمها ابطال میشود. مقاومت ملت و هوشمندی رهبر معظم انقلاب و تدبیر دولت کنونی این پیروزی را نصیب میکرد و باید خداوند را به خاطر این همه لطف شاکر باشیم. (اینجـــا)
_ روزنامههای داخلی کشور، امروز صدر اخبار خود را به بررسی وضعیت توافقات انجام شده در ژنو اختصاص دادند. در ادامه واکنش روزنامه ها به توافقات مذاکرات ژنو را ملاحظه میکنید؛
آرمان امروز: حل مسائل اقتصادي در گرو حل مسائل سياست خارجي است
روزنامه آرمان روابط عمومی نوشت: روشن است كه حل مسائل اقتصادي در گرو حل مسائل سياست خارجي است و ترميم مسائل فرهنگي و اجتماعي نیز در گرو حل مسائل سياسي و اقتصادي به شمار ميرود.
در ادامه این یادداشت آمده است: هرچند در اين مدت برخي سياستهاي افراطي و طرفداران سياستهای افراطي، چه در داخل كشور و چه در خارج، در مسير به نتيجه رسيدن اين مذاكرات سنگاندازيهايي انجام دادند اما با تدبير وزير محترم خارجه و هيات همراه و با حفظ حقوق حقه ملت ايران، دولتهای غربي پذيرفتند كه ايران به دنبال سلاح هستهاي نيست و هدفي جز ايجاد صلح و آرامش در منطقه ندارد و غنيسازي اورانيوم، حق مسلم ملت ايران است.
وطن امروز: ظريف اصرار کرد، جان كري انكار!
ساعتي پس از توافق در ژنو جنگ واژهها ميان وزراي خارجه ايران و آمريكا درباره «حق غنيسازي» آغاز شد. روزنامه وطن امروز نوشت: رفتار دولت در قبال توافقنامه ژنو قابل درک است. به هر حال آنها بودند که پای میز مذاکره نشستند تا از حقوق ملت دفاع کنند و علاقهمندند خود را در این موضوع پیروز بدانند و طبعا گزارش 100 روزه آقای رئیسجمهور هماکنون قابل ارائه خواهد شد. رفتار دولت قابل درک است اما نباید انتظار داشت روایت آنچه در ژنو گذشت و ثبت شد محدود به روایت دولت شود. البته فضای روانی حاکم بر کشور میتواند از سوی همه گروههای معتقد به نظام، یک فضای مطلوب تلقی شود. با این حال این موضوع مجوزی برای عدم اطلاعرسانی واقعی - و نه مصلحتی- از آنچه در ژنو امضا شد، نیست.
تهرانامروز: در مورد حق غنی سازی اختلاف نظر وجود دارد
روزنامه تهران امروز نوشت: درخصوص بحث حق غنيسازي و تصريح آن در متن توافقنامه،تا حدي اختلاف تفسير وجود دارد.تفسير ايران،فرانسه و روسيه از متن توافقنامه دال بر آن است كه حق غنيسازي براي تهران به رسميت شناخته شده است؛ حال آنكه آمريكاييها در چارچوب تفسير هميشگي خود از بند چهار «انپيتي» معتقدند كه حقي براي ايران تصريح نشده است. فارغ از بعد تفسير بردار توافقنامه كه تابعي از يك دعواي تاريخي درخصوص حق غنيسازي كشورهاست؛تصريح بر ادامه غنيسازي ايران و بهتبع آن عدم تاكيد بر ضرورت توقف غنيسازي از سوي ايران؛تاييديهاي است بر تفسير جمهوري اسلامي ايران از متن توافقنامه؛هرچند كه آمريكاييها تلاش دارند تا موضوع تصريح بر«حق»بودن غنيسازي را به آينده و تفاهم نامه نهايي موكول كنند.
کیهان: آمریکا قابل اعتماد نبود، توافق ژنو یک ساعت دوام آورد
در حالی که دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تاکید میکند که حداقل در 2 بند از توافقنامه ژنو بر حق غنیسازی ایران تصریح شده است، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا ادعا میکند که 5+1 حق غنیسازی ایران را تایید نکرده و در توافقنامه ژنو به این حق هیچ اشارهای نشده است. این اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده است، یکی از اصلیترین محور مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 را در هالهای از ابهام فرو برده است. استناد ظریف به ماده 4 معاهده NPT است و معتقد است، تفسیر آمریکا از متن این ماده یک تفسیر منحصربفرد است که با تفسیر جامعه بینالملل از این ماده متفاوت است. بر اساس گزارش روزنامه کیهان، از سوی دیگر جان کری میگوید؛ نه فقط در ماده 4 معاهده NPT بلکه در هیچیک از چهار گوشه معاهده مزبور، هیچ اشارهای نشده است که حاکی از حق غنیسازی برای کشورهای عضو این پیمان باشد! در همان حال آلن ایر، سخنگوی فارسیزبان وزارت خارجه آمریکا در تماس با شبکه رادیو تلویزیونی فارسی زبان آمریکا VOA اظهارات جان کری را تایید کرد و در پاسخ به این پرسش که آیا مفاد توافقنامه ژنو میتواند روی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هستهای ایران تاثیر بگذارد؟ گفت؛ قطعنامههای شورای امنیت به قوت خود باقی است و ایران ملزم به رعایت مفاد قطعنامههای شورای امنیت و اجرای آن است.
شرق: فروپاشی سازمان تحریم آغاز شد
روزنامه شرق نوشت: توافق تاریخی هفتوزیرخارجه ایران و 1+5 سکوت نیمهشب ژنو را شکست. ساعت 3 بامداد به وقت «ژنو» (5صبح به وقت تهران) خبرنگاران در ژنو و مردم در تهران چشمهایشان را به هر ضربی شده باز نگه داشتند تا شاهد امضای تاریخیترین توافق باشند. «لوران فابیوس» وزیرخارجه فرانسه که از پلههای هتل «اینترکنتینانتال» پایین آمد، خبرنگاران دنبال هم میپرسیدند به توافق رسیدید؟ و هرکسی صدایش بلندتر بود بیشتر سوالش را تکرار میکرد. به چهره «فابیوس» خوابآلودگی هم اضافه شده بود. سرش را تکان داد و گفت: «DEAL». بعد نوبت به «گیدووستروله» رسید، جواب سوالی را نداد و با خونسردی و سکوت مقابل خبرنگاران ایستاد و در حرکتی کشدار پالتویش را پوشید. ویلیام هیگ هم که معلوم بود قرار نیست جوابی به خبرنگاران بدهد. خبرنگاران اما پیشدستی کردند و با اعلام خبر «مذاکرات جواب داد» شروع به کفزدن کردند. بالاخره گره 10ساله مناقشه هستهای ایران باز شده بود.
جمهوری اسلامی: مذاکره کنندگان ایرانی امتیاز گرفتند اما از خط قرمز عبور نکردند
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود نوشت: امضاء توافق نامه هستهای ژنو میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 بدون شک یک موفقیت برای ملت ایران است که البته در فرآیند حاکمیت جریان اعتدال به دست آمده است. به همین دلیل، این موفقیت را باید "پیروزی منطق" نامید. چنین توافقی را ما میتوانستیم در سالهای گذشته نیز داشته باشیم اما به دلیل عدم برخورداری دولت گذشته از منطق و استفاده مدیران ارشد آن دولت به ویژه شخص رئیسجمهور دولتهای نهم و دهم از ادبیات خشن، مذاکرات پیشرفتی نداشت و نه تنها به نتیجه نمیرسید بلکه همواره تنگناها افزایش مییافت و دیوار بیاعتمادی بلندتر و ضخیمتر میشد.
{$sepehr_album_7641}