کد خبر 263182
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۱

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: امیدواریم ساخت دومین نیروگاه اتمی کشور را در ابتدای سال 1393 توسط روس‌ها شاهد باشیم.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، علی‌اکبر صالحی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری تلویزیون اظهار کرد: بر اساس پروتکلی که میان ایران و روسیه وجود دارد، امکان ساخت نیروگاه تا چهار هزار مگاوات با روس‌ها را داریم.

وی با بیان این‌که «رییس‌جمهور نیز بر لزوم ساخت نیروگاه تاکید دارد»، افزود: از این رو امیدواریم با توجه به آمادگی روس‌ها، ابتدای سال 93 بتوانیم کلنگ دومین نیروگاه را به زمین بزنیم.

وی با اشاره به تفاهم با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای پاسخ به برخی ابهامات و سوال‌ها نیز گفت: در مذاکراتی که 6 آبان در وین صورت گرفت دو طرف بر روی طرحی تفاهم کردند و در مذاکراتی که روز دوشنبه با آقای آمانو داشتم چند اصلاحیه بر روی متن موجود انجام دادیم و در نهایت تفاهم‌نامه‌ای در قالب بیانیه به امضا رسید.

رییس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: این بیانیه حاکی از آمادگی دو طرف با حسن نیت و اراده برای حل و فصل مسایل باقی مانده است. بر همین اساس توافق شد که ابتدا بر روی مسایلی که قابل انجام است و به ایجاد جو اعتماد کمک می‌کند کار کنیم و آن‌ها شش مورد را مطرح کردند.

وی اظهار کرد: ایران نسبت به انجام این موارد تعهدی در چارچوب پادمان ندارد مگر در چارچوب پروتکل الحاقی. ما بر اساس موافقت شورای عالی امنیت ملی با بازدید آژانس از تأسیسات آب سنگین اراک، معدن گچین و پاسخ به چهار ابهام و سوال دیگر موافقت کردیم. البته این بازدیدها مدیریت شده است یعنی لزومی ندارد از همه جای تأسیسات بازدید کنند بلکه با هماهنگی بازدید انجام می‌شود.

مفاد همکاری با آژانس دست‌گرمی برای بازگرداندن اعتماد است

صالحی درباره فعالیت‌های غنی‌سازی با لیزر در ایران که از جمله سوالات آژانس است، گفت: ما به آژانس اعلام کردیم که این فعالیت را انجام نمی‌دهیم چون مقرون به صرفه نیست و قبلا در سطح آزمایشگاهی بوده است که دیگر هم انجام نمی‌شود؛ در عین حال که غنی‌سازی به روشنی از حقوق ایران است.

وی شش مورد همکاری ایران با آژانس را «دست‌گرمی برای برگرداندن اعتماد و تلطیف فضا میان دو طرف» خواند و افزود: در سه ماه آینده دو طرف ضمن اجرای این مفاد درباره گام‌های بعدی نیز مذاکره می‌کنند تا ابعاد احتمالی نظامی درباره برنامه صلح آمیز هسته‌یی ما بسته شود به نحوی که دیگر در این موارد بهانه‌ای علیه ایران از سوی دیگران مطرح نشود.

معاون رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: غربی‌ها می‌دانند که دیگر نمی‌توانند علیه ایران کاری انجام دهند یا آن را متوقف کنند. ادامه این بحران به نفع هیچ‌کس نیست و باید فرآیند برون‌رفت را آغاز کنیم که نشانه‌هایش دیده می‌شود.

صالحی تاکید کرد که به زودی از این بحران ساختگی خارج می شویم اما باید سعه صدر داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، صالحی با اشاره به تفاهم‌نامه همکاری ایران با آژانس گفت: همکاری جمهوری اسلامی با آژانس دیرینه است و ما از ابتدایی‌ترین اعضای آژانس هستیم و طبق اعتراف آژانس و دیگران به وظایف خود عمل کرده‌ایم البته سوتفاهم‌هایی درسال‌های گذشته پیش آمد از وقتی که منافقین موضوع نطنز را مطرح کردند در حالی که این مساله موضوع پنهانی نبود و به هر حال موضوع هسته‌یی ایران توسط این گروه کلید خورد و فعالیتی که جنبه فنی و حقوقی داشت سیاسی شد.

رییس سازمان انژی اتمی با اشاره به تحولات 10 الی 11 سال گذشته و بررسی مساله هسته‌یی در کشورمان گفت: در زمانی که آقای روحانی و شورای عالی امنیت ملی مسوولیت این پرونده را بر عهده داشت مذاکره با سه کشور اروپایی را انجام دادیم. آن موقع در بحث فنی ما در ابتدای کار بودیم و سانتریفیوژ‌ها در کشور بومی نبودند. ایران از اقتدار سیاسی و اجتماعی برخوردار بود اما به لحاظ علمی و فنی تازه وارد این عرصه شده بودیم در همین راستا تلاش کردیم ابهامات را رفع کنیم و پروتکل الحاقی را داوطلبانه امضا کردیم که بنده خودم آن را امضا کردم. قرار بود برای شش ماه اعتمادسازی شود اما دو سال و نیم این روند طول کشید ولی آنها وفای به عهد نکردند. بنابراین به دستور مقام رهبری و مجلس شورای اسلامی پروتکل الحاقی را کنار گذاشتیم.

صالحی با اشاره به دوره مدیریت علی لاریجانی بر پرونده هسته‌یی گفت: در این دوره با همت جوانان و متخصصان کشورمان دو سال و نیم وقفه در فعالیت‌های هسته‌یی‌مان را با سرعت و شتاب جبران کردیم و در تمام عرصه‌های چرخه هسته‌یی توانستیم به موفقیت دست پیدا کنیم، اما آنها (غربی‌ها) مسائل را به نحوی به شورای امنیت سازمان ملل کشاندند. در زمان آقای لاریجانی قرار شد مسائل مبهم را پاسخ دهیم که تحت عنوان "مدالیته" همکاری شکل گرفت، شش موضوع مورد سوال آژانس در این مدالیته قرار گرفت که بخش عمده آن در زمان آقای لاریجانی حل شد و بخشی دیگر در زمان آقای جلیلی. براساس سند مدالیته ایران به شش سوال مهم و اصلی آژانس پاسخ داده و دیگر نباید از ایران سوال می‌شد اما در این دوره مواجه شدیم با تغییر مدیرکل آژانس. برخی کشورها از جمله آمریکا که اتهامات جدید به ایران وارد کردند.

وی اظهار کرد: این اتهامات ماهیت هسته‌یی نداشت و بحث فعالیت‌های محتمل نظامی را مطرح می‌کرد با این حال ایران به آنها نیز پاسخ داد و بیش از صد صفحه پاسخ خود را به آژانس ارائه کرد با این حال آنها بازهم به طرح ابهامات و سوالات ادامه دادند.

رییس سازمان انژی اتمی با اشاره به اینکه فعالیت‌های هسته‌یی ایران صلح‌آمیز است و ما به آنها اعتماد داریم و کوچکترین تردیدی در صلح‌آمیز بودنش نداریم، تصریح کرد: ما به آژانس گفتیم با وجود اینکه به سوالاتتان پاسخ داده‌ایم اما شما همچنان پیگیری‌های نابجا دارید و برای اینکه بهانه از دست شما و دیگران خارج شود باردیگر همکاری می‌کنیم. از این رو گفت‌وگو‌هایی شروع شد و بیش از ده نشست کارشناسی برگزار شد اما دو طرف نتوانستند با وجود تلاش‌های بسیار به نتیجه مرضی‌الطرفین برسند. در یکی دو ماه اخیر که بنده به سازمان انرژی اتمی آمده‌ام و با تغییر دولت در ایران بنا را بر همکاری بیش از پیش و رفع موانع با آژانس گذاشتیم آقای نجفی نماینده ایران در آژانس در یک ماه اخیر مذاکراتی با کارشناسان آژانس داشتند و تفاهم‌هایی صورت گرفت.

صالحی با اشاره به اینکه تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها در مورد مساله هسته‌یی و یا نحوه برخورد با آژانس و 1+5 براساس جمع‌بندی نظرات در شورای عالی امنیت ملی و کمیته هسته‌یی در این شورا انجام می‌شود، خاطر نشان کرد: موضوع پاسخ به ابهامات و سوالات آژانس و همکاری در این زمینه در شورا مطرح شد و موافقت لازم کسب شد و در نهایت پس از مذاکره با آژانس به یک تفاهم‌نامه منجر شد که روز دوشنبه 20 آبان را با آژانس امضا کردیم.

وی با اشاره به شش بند قید شده در این بیانیه مشترک، اظهار کرد: از جمله این موارد بازدید از تاسیسات آب سنگین اراک است ما طبق پادمان جامع تعهدی نسبت به اینکه اجازه دهیم بازرسان از این تاسیسات بازدید کنند نداریم مگر آنکه در چارچوب پروتکل الحاقی باشد که تازه اگر هم در این چارچوب باشد صرفا باید به آنها اطلاع دهیم که چنین تاسیساتی وجود دارد و اگر هست میزان تولید آن چقدر است و در کجا قرار دارد که در حال حاضر آژانس از هر سه مورد مطلع است و از طریق ماهواره‌ها آن را رصد می‌کند.

صالحی ادامه داد: این در حالی است که آژانس تاکنون سه بار در دوره آقای آقازاده و آقای عباسی از این تاسیسات بازدید کرده است درعین حال شورای عالی امنیت ملی برای باردیگر با بازدید آژانس از این تاسیسات موافقت کرد و البته این بازدید مدیریت شده خواهد بود.

رییس سازمان انژی اتمی درباره بازدید آژانس از معدن گچین بندرعباس گفت: آژانس قبلا هم از این معدن بازدید کرده و درخواست داشتند که دوباره بازدیدی صورت گیرد.

وی همچنین درباره پاسخ ایران به آژانس در مورد راکتورهای تحقیقاتی که ایران در حال طراحی و یا ساخت آنها است گفت: براساس کد اصلاحیه 3.1 قدیمی اگر ما راکتوری را می‌ساختیم باید 180 روز قبل از ورود مواد هسته‌یی این روند را به آژانس اطلاع می‌دادیم اما این‌ها براساس کد 3.1 جدید می‌گویند باید از زمان شروع به طراحی این مساله را به آژانس اعلام کنید و از آنجایی که ما کد 3.1 جدید را اجرا نمی‌کنیم ضرورت نداشت آن را به آژانس اعلام کنیم با این حال فراتر از تعهداتمان در چارچوب ان.پی.تی قبول کردیم که اطلاعات مربوط به این راکتورها را به آژانس اعلام کنیم.

صالحی ادامه داد: ما در حال طراحی و ساخت راکتورهای مشابه راکتور تهران با قدرت کمتر هستیم و اجازه می‌دهیم تا بازرسان از روند طراحی و ساخت آنها بازدید کنند. همچنین درباره ساختگاه راکتورهای جدید که در اطراف خلیج فارس، دریای خزر، شمال غرب و غرب کشور است نیز با آژانس اطلاع خواهیم داد. البته این ساختگاه‌ها بالقوه است و هنوز بالفعل نشده‌اند.

رییس سازمان انژی اتمی در مورد موضوع فعالیت‌های لیزری ایران نیز که مورد سوال آژانس است تصریح کرد: آنها می‌گویند شما غنی‌سازی لیزری می‌کنید در حالی که ما چنین فعالیتی نداریم آقای احمدی‌نژاد 5 سال پیش درافتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای لیزری اعلام کردند که ما با لیزر غنی‌سازی کردیم. البته ما آن زمان این کار را انجام می‌دادیم چراکه اولا حق ماست و دوما براساس ان.پی.تی ما می‌توانیم از هر روشی برای غنی‌سازی استفاده کنیم. اما موضوع غنی‌سازی با لیزر در دنیا دیگر مورد توجه نیست چرا که قدیمی است و مقرون به صرفه هم نمی‌باشد.

وی ادامه داد: ما همان زمان به آژانس گفتیم که لیزر را کنار گذاشته‌ایم زمانی هم که آن را انجام می‌دادیم در حد آزمایشگاهی بوده است. با این حال آنها تاکید دارند که در این زمینه به سوالاتشان پاسخ دهیم.

صالحی تفاهم‌نامه میان ایران و آژانس را موفق ارزیابی کرد و گفت: بازتاب جهانی ناشی از امضای تفاهم‌نامه همکاری ایران و آژانس بسیار خوب بوده است. ما می‌خواهیم با شروع این همکاری به دنیا بگوییم که ایران همواره در چارچوب مقررات بین‌المللی و منافع ملی‌اش آماده همکاری است.

معاون رییس جمهور با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 و تاثیر این مذاکرات بر یکدیگر گفت: این دو مذاکره دو مسیر مستقل از هم هستند در عین حال آژانس تنها ارگان بین‌المللی برای راستی‌آزمایی فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌یی کشورهای عضو است. 1+5 چارچوبی سیاسی است و آژانس چارچوب فنی و حقوقی دارد که البته برهم اثر می‌گذارند قاعدتا تفاهم ما با آژانس بر مذاکرات ایران و 1+5 اثر می‌گذارد و بالعکس.

وی در ادامه ایران را در بین کشورهای اسلامی و در منطقه در زمینه هسته‌یی سرآمد خواند و گفت: به غیر از پاکستان که فعالیت‌های هسته‌یی‌اش جنبه نظامی دارد ایران توانسته ‌است در تمامی عرصه‌های چرخه هسته‌یی با موفقیت ورود پیدا کند. ما امروز قادریم انواع سوخت مورد نیاز برای نیروگاه بوشهر، راکتور تهران، راکتور 40 مگاواتی اراک را بسازیم ما قادر خواهیم بود تا 3 الی 4 ماه آینده نیروگاه بوشهر را تولید کنیم.

صالحی تولید سوخت 20 درصد در ایران را حیرت‌آور و کار ویژه خواند و افزود: بدون شک ایران در این زمینه کارنامه موفقی از خود نشان داده است. ما امروز 14 هزار نیروی انسانی در سازمان انرژی اتمی داریم که بسیار قابل توجه است.

رییس سازمان انژی اتمی در ادامه با اشاره به اینکه صنعت هسته‌یی در ایران بومی و فراگیر شده است، اشاره کرد: در یک کارگاه در اطراف تهران دو نفر که تاجایی که می‌دانم یک نفر از آنها دیپلمه بوده است ابتدا به تعمیر کولر می‌پرداختند اما بعدها شروع به ساخت قطعات مهم و حساس سانتریفیوژ کردند.بنابراین باید گفت که در ایران تا این حد صنعت هسته‌یی عمومی شده است و خطوط مورد نظر عبور کرده. امروز کتاب‌های درسی در زمینه هسته‌یی توسط متخصصان و دانشمندان خودمان نوشته می‌شود که شهید شهریاری در این زمینه نام‌آور است.

وی ادامه داد: در حال حاضر راکتور تحقیقاتی اراک توسط فرزندان خودمان طراحی و ساخته می‌شود این راکتور شبیه یک راکتور قدرت است اما ما برای استفاده از قدرتش آن را نمی‌سازیم بلکه برای تولید رادیوایزوتوپ می‌سازیم.

صالحی تاکید کرد: ما در طراحی راکتور جلو رفته‌ایم از جمله در طراحی راکتور 360 مگاواتی دارخوین که البته ساخت و طراحی آن سال‌ها طول می‌کشد ما در این زمینه نیاز داریم تا کشورهایی که پیشینه ساخت چنین راکتورهایی را دارند در تایید طراحی آن به ما کمک کنند. همچنین در زمینه اکتشاف و استخراج و کاربردهای پزشکی و صنعتی بسیار جلو رفته‌ایم به طوری که امروز 15 رادیودارو تولید می‌کنیم و به سمت ساخت دستگاه‌های تصویربرداری پیشرفته و شتاب‌دهنده‌ها حرکت می‌کنیم.

معاون رییس‌جمهور در گفت‌وگو ویژه خبری سه‌شنبه شب با بیان این‌که «ایران با انتخابات ریاست جمهوری اخیر نشان داد که در داخل منسجم و محکم است و به تولید اندیشه ادامه می‌دهد و همچنین چالش فکری و سیاسی‌اش با کشورهای قدرتمند همچنان ادامه دارد»، اظهار کرد: امروز دوست و دشمن پذیرفته‌اند که ایران قدرتمندترین کشور منطقه‌ای است و اگر می‌دانستند مقابله با ایران چه نتایج و هزینه‌هایی دارد تاکنون وارد این عرصه شده بودند با این حال من فکر می‌کنم ما به سمت حل مساله می‌رویم، هفت الی هشت ماه پیش عنوان کردم که به سمت حل مساله می‌رویم و یک روزی مشخص خواهد شد که چرا از آن زمان این ابراز امیدواری صورت گرفت.

وی افزود: ما اطمینان داریم که در این مسیر گام برداشته‌ایم. البته یک عده از بیرون هم ناراحتند که امیدواریم به عقلانیت برسند عده‌ای هم در داخل نقد دارند که البته نقدشان مثل نقد به تیم فوتبال از سوی طرفداران است؛ مربی تیم فوتبال نمی‌تواند پیش از پیروزی تاکتیک‌هایش را اعلام کند و اگر یک هوادار نقدی به روش کار مربی داشت به این معنا نیست که او قصد دارد بازی را برهم بزند و مربی هم می‌داند که او از هواداران است و صرفا دغدغه ملی دارد و ناراحت نمی‌شود. باید در این مسیر سعه صدر داشته باشیم نقد بیرونی خیرخواه ما نیست و شیطنت می‌کند که رژیم صهیونیستی در این زمینه مطرح است و دیدیم که چگونه فرانسه را با خود همراه کرد و این کشور موضع غیرمدبرانه‌ای در مذاکرات اخیر گرفت تا جایی که این کشور را مجبور کرد تا پس از مذاکرات بیاید و اقدام خود را توجیه کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس