تاریخ هژمونی آمريکا درنظام جهانی سرمایه‌داری، همراه با خیانت‌های متعدد سران این کشور به کشورهای ديگر و تحقیر آنها بوده به‌گونه‌ای بوده که حتی هم‌پيمانان این کشور نیز از خیانت واشنگتن در امان نيستند. در اين گزارش، با برخی از سران کشورها که قربانی اعتماد به سردمداران آمریکا شده‌اند آشنا مي‌شويد.

گروه گزارش ویژه مشرق- هفت نمونه‌ای که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته‌اند نمونه‌هایی از خیانت‌های سردمداران کاخ سفید را نشان می‌دهند، خیانت‌ به کسانی که اعتماد خود را به آمریکایی‌ها عرضه کرده بودند.

تاریخ 68 ساله هژمونی آمريکا در نظام جهانی سرمایه‌داری و قطبیت این کشور در مرکزیت نظام حاکم بر جهان همراه با خیانت‌های متعدد سران این کشور به کشورهای پیرامونی و تحقیر آنها بوده است. خوی استکباری واشنگتن در مواجهه با دیگر کشورها به‌گونه‌ای بوده که حتی دوستان و متحدان این کشور نیز از خیانت‌پیشگی این کشور در امان نباشند.

در این گزارش، شرح مختصری از برخی از سران کشورها به عرض مخاطبان محترم می‌رسد که طی این 68 سال قربانی اعتماد خود به کاخ سفید و مجموعه حکام آمریکا شده‌اند.

این افراد به دوران‌های مختلف تعلق دارند و هر یک گرایش‌هاي مختلف داشته‌اند و بر سرزمین‌های مختلف حکومت کرده‌اند. در بین آنها شاید نتوان هیچ وجه مشترکی بازشناسی کرد جز اعتماد تام یا نسبی به آمريکايي‌ها.

* محمد مصدق، نخست وزیر ملی‌گرای ایران
در ایران در خصوص مصدق نظرات مختلفی وجود دارد. برخی او را بسیار مورد تمجید قرار می‌دهند و برخی به‌شدت از وی انتقاد می‌کنند اما جز کسانی که هنوز دل در گرو سلطنت پهلوی دارند، تقریباً همه با این موضوع موافق‌اند که دولت مصدق دولت قانونی ایران بود و توسط آمریکایی‌ها طی کودتای 28 مرداد 1332 سرنگون شد.

سیاست خارجی دولت مصدق تحت عنوان سیاست موازنه منفی شناخته می‌شود. وی معتقد بود که به هیچ قدرت خارجی نباید امتیاز داد. منتها مشکل او این بود که از نظام بین‌المللی و تغییرات آن شناخت کافی نداشت.
 

مصدق در آغاز راه

وی برای آنکه از شر تحریم‌های بی‌امان بریتانیا خلاص شود به آمریکایی‌ها اعتماد کرد و انتظار داشت که دولت آیزنهاور برای او کاری بکند. دولت آمریکا بدوا از این امر خوشحال هم شد چون بدش نمی‌آمد که جانشین بریتانیا در صنایع نفت ایران شود اما به‌زودی دریافت که ایرانی‌ها نفت خود را ملی نکرده‌اند که در اختیار آمريکا قرار دهند.

در چنین شرایطی بهانه همیشگی دوران جنگ سرد به کار واشنگتن آمد: «ایران در خطر سقوط به دامان کمونیسم قرار دارد.»

در این شرایط، مصدق نه‌تنها در حال دور شدن از بدنه جنبش اجتماعی 30 تیر و بالاخص نیروهای مذهبی جامعه بود، بلکه وفاداری خود را به نظام شاهنشاهی هم حفظ کرد و حاضر نبود سلطنت مشروطه را نادیده بگیرد.

 
مصدق در حال بوسیدن دست ثریا اسفندیاری، همسر دوم شاه

مصدق سرانجام پس از آنکه موفق شد طرح کودتای انگلیسی 25 مرداد 1332 را خنثی کند، مزد اعتماد خود به دولت آمریکا را تنها سه روز بعد دریافت کرد و با کودتای آمریکایی زاهدی قدرت را ترک گفت تا شاه برای همیشه بنده آمریکایی‌ها شود و او تنها بتواند بگوید: «همه به من خیانت کردند.»

از آخرین دیدار سفیر آمريکا در ایران با مصدق چنین نقل کرده‌اند که وی حاضر نشد نخست‌وزیر ایران را نخست‌وزیر خطاب کند.
 

مصدق در تبعید

کار مصدق با محاکمه و تبعید به احمدآباد به پایان رسید و وی سرانجام در همان‌جا درگذشت.


* گروهک تروریستی طالبان
در دوران جنگ سرد، استفاده از ابزاری به نام «تفکرات سلفی» برای ضربه زدن به بلوک شرق در دستور کار آمريکا قرار گرفت. آنچه این فرصت را در اختیار آمریکایی‌ها قرار می‌داد ظهور پدیده تکفیر به عنوان یک ابزار سیاسی بود. نکته مهم‌تر آنکه این پدیده در تقابل یک حکومت شرق‌گرا در مصر خود را نشان داده بود.

وقتی شوروی در یک اشتباه تاریخی دست به اشغال افغانستان زد، تفکرات سلفی – تکفیری صادر شده از پاکستان به افغانستان و کمک‌های استخبارات ارتش پاکستان به کمک آمریکایی‌ها آمد تا دردسرهای زیادی برای اشغال‌گران روس پدید آورند.

از این دوران با همکاری استخبارات ارتش پاکستان، ثروت شیوخ سعودی و دولت آمریکا طالبان پا به عرصه وجود می‌گذارد. «آصف علی زرداری»، رئیس‌جمهور سابق پاکستان و همسر «بی‌نظیر بوتو»، سیاست‌مدار مقتول پاکستانی در جلسه‌ای خصوص اذعان کرده بود که طالبان، گذشته مشترک آمریکا و پاکستان است.
 


پس از آنکه طالبان در افغانستان قدرت را در دست گرفت، دولت کلینتون در آمریکا به دلایلی از آن استقبال کرد. اولا طالبان به‌نوعی ساخته دست آمریکا بود و واشنگتن توان معامله با آن را داشت؛ ثانیا، طالبان می‌توانست یک عامل محدود کننده برای روس‌ها در آسیای مرکزی و جنوبی باشد و اجازه ندهد روسیه رهیده از کمونیسم نفوذ خود را در این مناطق گسترش دهد. ثالثا، طالبان می‌توانست امنیت خطوط انتقال گاز آسیای میانه به جنوب را وابسته به اراده آمريکا کند.

با این حال با روی کار آمدن نومحافظه‌کاران در آمریکا و تغییر رویکردها در کاخ سفید، طالبان به‌راحتی به دست‌مایه بازی سیاسی سران واشنگتن تبدیل شد و از عرصه حکومت افغانستان حذف گردید. طالبانی که تا دیروز حافظ منافع آمريکا بود به یکباره به نماد دشمن بدل شد و برای مقابله با سلاح‌های کهنه سربازانش، ارتش مدرن آمریکا افغانستان را اشغال کرد. ارتش آمریکا بعضا برای از بین بردن چادرهای 10 دلاری افغان‌ها، موشک‌های 2 میلیون دلاری هم به کار برد.

طالبان تا زمانی که به کار آمریکایی‌ها می‌آمد مورد استفاده آنها قرار گرفت و پس از آن نیز به دشمنی تبدیل شد که راه هرگونه جنایتی را برای کاخ سفید باز می‌کرد و هر توحشی را توجیه می‌کند.


* میخائیل گورباچف، آخرین رهبر شوروی
«میخائیل گورباچف»، آخرین دبیر کل حزب کمونیست شوروی سابق بود که به‌زعم خود قصد اصلاح ساختارهای سیاسی و اقتصادی نظام پوسیده شوروی سابق را داشت اما در واقع کاری جز تسریع فروپاشی اتحاد شوروی نکرد. اتحاد جماهیر شوروی تا پایان دوران زمام‌داری «لئونید برژنف»، یک قطب بزرگ نظام بین‌المللی بود اما حضور گورباچف در صدر نظام کمونیستی عملا این رژیم را از آموزه‌های مارکسیستی خالی کرد.

در محیط روانی گورباچف، نوعی شیفتگی غرب‌گرایانه مشاهده می‌شد. وی در سخنرانی‌های عمومی به‌وضوح از صنعت و تولیدات غربی تمجید می‌کرد و آن را با تولیدات خشن روسی مقایسه می‌‌کرد.آخرین رهبر شوروی بسته اصلاحات سیاسی خود را تحت عنوان «گلاسنوست» و بسته اصلاحات اقتصادی را تحت عنوان «پروستاریکا» ارائه کرد. هنوز بسیاری از مارکسیست‌های دو آتشه از این دو بسته اصلاحی تحت عنوان خیانت یاد می‌کنند.

در مسائل بین‌المللی گورباچف بیشتر سعی در افزایش ارتباطات و تجارت با غرب  داشت. او با بسیاری از رهبران غربی همچون مارگارت تاچر، هلموت کهل صدر اعظم وقت آلمان غربی، و رونالد ریگان (رئیس جمهور وقت آمریکا) روابط حسنه‌ای برقرار کرد. معروف است که تاچر گفته: «من آقای گورباچف را دوست دارم. می‌توانیم با هم معامله کنیم.»  در ۱۱ اکتبر ۱۹۸۶ گورباچف و ریگان در «ریکیاویک»، پایتخت ایسلند دیدار کردند تا در مورد کاهش سلاح‌های هسته‌ای میان‌برد در اروپا مذاکره کنند. این نهایتاً به امضای معاهدهٔ نیروهای هسته‌ای میان‌برد (INF) در ۱۹۸۷ انجامید.

بر این اساس گورباچف خواه ناخواه تا حدود زیادی به غربی‌ها اعتماد کرد و در راس بلوک غرب نیز آن روزها مثل امروز، آمريکا قرار داشت.

اصلاحات غرب‌گرایانه گورباچف عملا قدرت اتحاد جماهیر شوروی و حزب کمونیست را در جمهوری‌های شوروی سابق و اروپای شرقی کاست و بالاخص اصلاحات اقتصادی او بر مشکلات اقتصادی شوروی سابق افزود. این در حالی بود که رسانه‌های غربی آن‌قدر با گورباچف احساس خودمانی بودن می‌کردند که وی را با نام اختصاری «گربی» صدا می‌کردند.
 

گورباچف و ریگان

دیوار برلین نماد جدایی بلوک غرب از بلوک شرق بود اما گورباچف معتقد بود که اصلا بد نیست که این دیوار برچیده شود. این‌گونه تمایلات غرب‌گرایانه در گورباچف باعث شد تا نه‌تنها دیوار برلین فروریزد بلکه جمهوی‌های شوروی هم سر به استقلال‌طلبی بردارند. وی ابتدا سعی کرد تا معاهده اتحاد را تغییر دهد اما این اقدام با نگاه تندروهای حزب کمونیست شوروی سازگاری نداشت.

نیروهای تندرو در کادر رهبری شوروری در ۱۹۹۱ کودتای اوت را سازمان دادند و تلاش کردند گورباچف را از قدرت عزل کنند و اجازه ندهند معاهدهٔ اتحاد جدید را امضا کند. در همین موقع گورباچف سه روز را (از ۱۹ اوت تا ۲۱ اوت) در حبس خانگی در یک ویلا در «کریمه» گذراند، و پس از آن آزاد شد و به قدرت برگشت.

 با این حال وی به محض بازگشت به قدرت متوجه شد که نه نهادهای قدرت اتحادیه و نه روسیه به فرمان‌های او عمل نمی‌کنند و در عوض «بوریس یلتسین» است که قدرت دارد. در ضمن گورباچف مجبور شد که بسیاری از اعضای دفتر سیاسی را اخراج کند و بسیاری از آنان را دستگیر کند. «گروه هشت» شامل هشت نفر رهبران کودتا بودند که دستگیر شدند.

در این میان برخی از تحلیل‌گران یلتسین را نماد خیانت غرب به گورباچف می‌دانند. او در حالی قدرت گرفت که گورباچف در راس قدرت بود. در غرب‌گرا بودن یلتسین هیچ تردیدی وجود ندارد. وی نماد فروپاشی بلوک شرق است.

شاید اگر گورباچف تمایلات غرب‌گرایانه را وارد سیستم حکومتی شوروی نمی‌کرد، فروپاشی از درون رخ نمی‌داد. با این حال او حتی پس از عزل نیز از آمریکادوستی خود دست برنداشت و در سال 200 در تشییع جنازه رونالد ریگان شرکت کرد.


* صدام، دیکتاتور معدوم عراق
صدام حسین در سخنان و ژست‌های سیاسی خود به عنوان یک چهره سوسیالیست پان‌عرب همواره ادعاهای ضد آمریکایی داشت. اما در عمل هم برای حمله به ایران و هم برای حمله به کویت چراغ سبز آمریکایی‌ها را دریافت کرده بود.

وی البته در جریان حمله به ایران حمایت‌های قابل توجهی از آمریکایی‌ها دریافت کرد. صدام به هواپیماهای میراژی دست یافت که بدون موافقت آمریکا محال بود فرانسوی‌ها آنها را به عراق بفروشند.

 
صدام در جبهه جنگ با ایران

اما در خصوص کویت ماجرا فرق داشت. واشنگتن عمدا با گفتن جمله‌ای به صدام به نوعی اجازه داد که وی به کویت حمله کند. این جمله روشن و صریح از زبان وزیر امور خارجه آمریکا بیان شد و سفارت‌خانه‌های آمریکا در خاورمیانه نیز آن را تعمیم دادند، از جمله سفیر وقت آمريکا در عراق، «اوریل گلاسپی» وقتی صدام را دید، به او همین جمله را گفت، و آن جمله چنین بود: «واشنگتن خود را درگیر موضوعی نمی‌کند که از عمیق‌ترین قضایای دو جانبه تنها مختص به عراق و کویت است.»

 
دیدار صدام و رامسفلد

این ابراز نظر در شرایطی انجام می‌شد که تعداد نیروهای عراقی در مرزهای کویت هر روز بیشتر می‌شد و شکایت‌های عراق از نفت‌دزدی شیوخ کویتی کاملا بوی جنگ می‌داد.

اما بلافاصله پس از تجاوز نظامی عراق به کویت، واشنگتن ثابت کرد که به هیچ وجه مساله را مساله‌ای بین عراق و کویت نمی‌داند. شورای امنیت با تمام توان وارد میدان شد و قطعنامه پشت قطعنامه علیه عراق صادر کرد. سرانجام نیز در عملیات طوفان صحرا که به رهبری ارتش آمریکا انجام شد، ارتش عراق تقریبا متلاشی شد و ظرف تنها 100 ساعت آخر این عملیات کویت آزاد گردید.

بسیاری از سربازان آمریکایی آن روز انتظار داشتند که تا بغداد پیش بروند اما واشنگتن آن زمان قصد سرنگونی صدام حسین را نداشت. صدام باید می‌ماند تا عنصر موازنه‌ساز در برابر ایران و محور مقاومت شیعی باشد.

در سال 2003 با حضور نومحافظه‌کاران آمریکایی در دولت، محاسبات سران کاخ سفید تغییر کرد و در نتیجه هم عراق اشغال شد و هم حکومت صدام سرنگون شد. صدام حسین سرانجام در یک مخفیگاه زیرزمینی به دام نیروهای آمریکایی افتاد و سپس توسط دولت جدید عراق اعدام شد.
 

لحظه دستگیری دیکتاتور سابق عراق


* حسنی مبارک، دیکتاتور سابق مصر
دیکتاتور سابق مصر، حسنی مبارک که در سال 2011 با انقلاب مردم مصر از قدرت برکنار شد، سال‌ها عامل پیاده‌سازی سیاست‌های آمریکا در خاورمیانه بود. وی که رابطه دوستانه با آمریکا و پیمان کمپ‌دیوید را از انور سادات میراث برده بود در تمام دوران ریاست‌جمهوریش نقش حافظ منافع آمريکا و بالاخص امنیت رژيم اسرائیل بود.

نقشی که مبارک در خاورمیانه برای آمریکا بازی می‌کرد، نقش حافظ یک پیمان بود. پیمان کمپ‌دیوید ضامن بقای اسرائیل در دل منطقه‌ای بود که دور تا دور آن را دشمنان اسرئیل گرفته بودند. تا قبل از انقلاب اسلامی ایران، راهکار صهیونیست‌ها و متحدینشان در کاخ سفید برای حفظ بقای اسرائیل، اتحاد عجم در برابر عرب بود. به این ترتیب، محور اسرائیل – ترکیه – ایران پهلوی، در برابر محور عربی مخالف اسرائیل شکل گرفته بود.

در سال‌های پس از جنگ 1973، مصر کم‌کم از دامان شوروی به سوی رابطه با آمریکایی‌ها حرکت می‌کرد. در این فرآیند، دو عامل موثر بودند: اول، تنش‌زدایی‌های صورت گرفته بین مسکو و واشنگتن و دوم، میانجی‌گری‌های شاه سابق ایران.

سرنگونی رژیم پهلوی در ایران در شرایطی محقق شد که مصر دیگر در دامان بلوک غرب و آماده امضای قرارداد سازش با رژیم صهیونیستی بود. این اتفاق اندک زمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران رخ داد و مصر در محور امنیتی اسرائیل، جای ایران را گرفت.
 

دیکتاتور مخلوع مصر و رئیس‌جمهور آمریکا

سادات و پس از وی مبارک، عوامل نزدیک کردن تدریجی اعراب به اسرائیل بودند. مبارک نه‌تنها تلاش بسیاری برای حفظ کمپ‌دیوید کرد بلکه تلاش کرد تا دیگر در میان اعراب محوری برای اقدام نظامی علیه اسرائیل شکل نگیرد و در این مسیر حمایت شیوخ خلیج فارس را هم داشت.
مبارک در تمام این سال‌ها ضمن ادامه سیاست سرکوب نیروهای اسلام‌گرا، از کمک‌های نظامی واشنگتن برخوردار بود. وی در سال‌های اخیر نقش به‌سزایی در تکمیل پروژه محاصره نوار غزه داشت.

 
مبارک در قفس محاکمه

اما میزان وفاداری آمریکایی‌ها به مبارک در دوران انقلاب 18 روزه این کشور مشخص شد. آمریکایی‌ها ابتدا از مبارک حمایت کردند اما به مرور زمان وقتی روشن شد که امواج انقلاب مردم مصر سهمگین است، پشت او را خالی کردند و فضا را برای کنار رفتن او مهیا کردند.

مبارک پس از برکناری از قدرت دیگر از حمایت آمریکایی‌ها برخوردار نبود و به معنای واقعی توسط متحدین دیروز خود تنها گذاشته شد.


* معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی
روابط قذافی با آمریکایی‌ها تا سال 2003 به‌هیچ‌وجه روابط حسنه‌ای نبود و سابقه درگیری حتی نظامی بین لیبی قذافی و آمريکا در دوران ریگان هم وجود داشت. ماجرای بمب‌گذاری در هواپیمای لاکربی هم از دیگر نقاط اختلاف تاریخی رژیم قذافی و آمريکا بود.

قذافی یک سیاست‌مدار معتدل نبود. همان‌طور که جرات آن را داشت که سران مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس را «موش» بخواند، خیلی راحت هم می‌ترسید. یکی از این ترس‌های بزرگ پس از اشغال عراق توسط آمریکا بر قذافی مستولی شد.

این ترس عجیب منجر شد تا قذافی برنامه هسته‌ای کشورش را کلا برچیند، تجهیزات را سوار کشتی کند و تحویل طرف غربی بدهد به این امید که غربی‌ها کار چندانی با بقای حکومتش نداشته باشند.

روابط قذافی با آمریکایی ها و بریتانیایی‌ها از این پس بهبود زیادی پیدا کرد. قذافی در یک جلسه خصوص نسبت به وزیر خارجه سیاه‌پوست آمریکایی‌ها، کاندولیزا رایس ابراز علاقه کرد و پسرش سیف‌الاسلام نیز روابط بسیار خوبی با تونی بلر برقرار کرد تا آنجا که لیبی و آمریکا به همکاری علیه القاعده هم پرداختند.
 

قذافی و اوباما

با این حال وقتی زمزمه‌های انقلاب در لیبی بلند شد، نه واشنگتن و نه لندن نه‌تنها به کمک قذافی نیامدند بلکه با تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت، مقدمات حمله نظامی به لیبی را فراهم آوردند.

در پایان این جنگ، قذافی به شکل تحقیرآمیزی کشته شد و جنازه‌اش به تماشا گذارده شد. پسرش سیف‌الاسلام نیز پس از دستگیری مورد شکنجه‌های سختی قرار گرفت تا آنجا که دندان‌هایش کشیده شده و انگشتانش قطع شده‌اند.
 

عاقبت دیکتاتور لیبی


* محمد مرسی، اولین دولت‌مرد اخوانی

مرسی پس از یک فرآیند نسبتا طولانی، پس از حسنی مبارک و به‌عنوان اولین رئیس‌جمهور منتخب ملت مصر، قدرت را در این کشور در دست گرفت. به مرسی به‌عنوان اولین دولت‌مرد برآمده از انقلاب‌های عربی و یک مبارز صاحب‌نام در اخوان‌المسلمین امیدهای فراوانی بسته شده بود که البته سیاست‌های او همه را بر باد داد.

مرسی البته در بخشی از سیاست‌های مبارک تجدید نظرهایی به عمل آورد که از آن جمله باید به تعدیل در محاصره نوار غزه اشاره کرد اما در کلیات، وی مصر را از حالت اتحاد با آمريکا خارج نکرد.
 

مرسی و وزیر خارجه آمریکا

مرسی نیازمند کمک‌های آمريکا بود بنابراین جرات دست زدن به کمپ‌دیوید را نداشت. وی همچنین برای کمک‌های مالی مجبور بود روی شیوخ عرب حاشیه خلیج فارس حساب کند و بنابراین نمی‌توانست در سیاست‌های کلان کشورش تغییر جدی ایجاد کند.

مرسی اگرچه یک مبارز انقلابی بود اما با پا گذاشتن به اریکه قدرت به‌غایت محافظه‌کار شد. شاید تنها جایی که وی باز هم موضع تند انقلابی از خود نشان داد، فتنه سوریه بود. علت این موضع وی هم روشن بود. این موضع به اصطلاح انقلابی به مذاق واشنگتن و ریاض و دوحه خوش می‌آمد و نیازی نبود که مرسی در آن محافظه‌کاری نشان دهد.
 

مرسی در مسیر دادگاه

مرسی چنان حافظ کمپ‌دیوید ماند که شاید مبارک هم به خوبی او نمی‌توانست از این پیمان دفاع کند. با این حال، به هنگام کودتای نظامی و عزل مرسی از قدرت و سرنگونی دولت قانونی او، آمریکایی‌ها به کمک مرسی نیامدند.

واشنگتن حتی حاضر نشد که اقدام ارتش مصر را کودتا بنامد تا مجبور به قطع کمک‌های مالی خود به دولت برآمده از کودتا نشود. اوباما اگرچه در ظاهر از سرنگونی مرسی خشنود نیست اما خشنودی تل‌آویو برای سکوت او کافی است.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 14
  • حسين ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    خيلي جالب بود فقط يك نفر رو جا نداختيد اردوغان
  • سید ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    الان واسه چی منفی دادن بعضیا!؟
  • ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    مایه عبرت
  • ایرانی ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    جالب است بدانیدکه عده ای در داخل هم طرفدار مصدق هستند هم طرفدار امریکا . امریکایی که مصدق را سرنگون و زندانی و تبعید کرد این با هم جور در نمی اید یا باید مصدقی شوند یا امریکایی . البته اینها مصدق را قبول ندارند در حقیقت طرفدار امریکایی هستند که دانشجویان را جلو پای معاون ریس جمهور امریکا قربانی کردند 16 اذر یادمان نرود شاه + امریکا + کشتار دانشجویان در سال 1332 .
  • قاسم ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    سلام دستتون درد نکنه بسیار جالب بود ، ما که میدونیم با چه نیتی گذاشتید کاش هشتمیش رو هم میگذاشتی، عکس روز پشیمانی اش رو بقیه میتونستند تصورکنند .
  • ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    یک نکته مهم را شما یا نمیفهمید یا سانسور میکنید: آمریکا حامی یک گروه یا یک دیکتاتور هست یا نیست مهم نیست تا وقتی که مردم ان کشور حامی آن دولت باشند آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند، حواستان باشد اگر ما حمایت مردمی نداشته باشیم سقوط میکنیم. آمریکا مقابل خواست مردم نمیتواند بایستد.
  • ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    غير از اين عسكر آقايف رئيس جمهوري قيرقيزستان، ادوارد شواردنازه آخرين وزير روابط خارجي شوروي سابق و رئيس جمهوري گرجستان، لخ والسا دبيركل اتحاديه همبستگي و رئيس جمهوري سابق لهستان، رادوان كارتزيج سركرده صرب هاي بوسني هرزه گوين، اسلوبودان ميلوسويج رئيس جمهوري يوگسلاوي سابق و... مزد اعتماد خويش را به آمريكا به بهترين نحوه گرفتند.
  • مهدی ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    بسیار عالی بود دستتان درد نکند، اما متاسفانه ما ملتی هستیم که عاشقیم شخصا تجربه ها را تجربه کنیم و شاید این تنها دلیل جهان سومی ماندنمان باشد.
  • مهدی ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    بسیار عالی بود دستتان درد نکند، اما متاسفانه ما ملتی هستیم که عاشقیم شخصا تجربه ها را تجربه کنیم و شاید این تنها دلیل جهان سومی ماندنمان باشد.
  • ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    روحانی : رئیس جمهور اوباما مؤدب است . اوباما : ما به رئیس جمهور روحانی اعتماد نداریم . خدا در قرآن می فرماید مقاومت کنید تا پیروز شوید . اما ما سر خم می کنیم و تحقیر می شویم . من یک انقلابی ام ، حقوق دان نیستم !
  • ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    بسم الله الرحمن الرحیم خدا کنه مردم بیدار بشند بفهمند که رابطه با آمریکا چه عواقبی داره. بعضی از مردم که این مباحث براشون مهم نیست براشون مهم اینه که کسی که بهش رای دادن اومده روی کار و اگه اون شخص اونها رو ببره ته دره همچنان سرگرم صوت و کف زدن هستن و حالیشون نیست.
  • امیر ج ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    یک نفر را جا انداختید اونم شاه ملعون.
  • ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    زنده باد رهبر عزیز ایران برهرکه چشم دیدنشو نداره...
  • ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    نادره مردي زعرب هوشمند گفت به عبدالملك از روي پند.....زير همين ... قبه بودم و ديدم كه بر ابن زياد اه جه ديدم كه دو چشمم مباد............. تا چه كند با تو دگر روزگار
  • آزاد مرد ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    در مورد مصدق قطعا جانب انصاف رو رعایت نکردید و می بایست علاوه بر نقاط منفی، اقدامات مثبت ایشان را نیز منعکس می کردید!
  • ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    لعنت خدا بر طاغوت و آمريكا
  • ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    برخی دولتمردان ما مرعوب امریکا هستند
  • lion2007 ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    امیرالمونین علی علیه السلام می فرماید: هرکس به انیا روکرد دنیا به اوپشت خواهدکرد. درحال حاضرنمادکل دنیا غرب است،حال ماکه 35سال شعارمرگ برآمریکا که شیطان اکبراست رامی دهیم با توجه به اظهارات علنی غربیها معنی داشتن رابطه چیست؟ ماچگونه می خواهیم با آنها ارتباط برقرارکنیم؟ آیا می توانیم با این همه بغض با آنها رابطه دوستانه داشت؟ آیا این ساده لوحی نیست؟ چرچیل می گوید. کسی که به تمساح غذا می دهد نهایتا خود غذای اوخواهد شد...
  • lion2007 ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    بهشوهن دستوردادن بریدتومشرق وهرچی علیه آمریکا مقاله داد شما منفی بدید. لازم هم نیست بخونید . مایه یارویی رومی شناسمش اصلا اخبارداخلی رو نگاهم نمی کنه اصلا صداوسیمارو قبول نداره اما جالبه میگه همه اخبارشبکه های ما دروغه...
  • حسین ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    کشوری که مردم خودش به دولتش اعتماد ندارند واقعا حماقت محض می‌خواد که یک دولت و ملت خارجی‌ اونم با منافع خلاف منافع این دولت به اون اعتماد کنه.
  • م.ج ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    مرعوب چیه آقا!؟بفرمایید وابسته، یکیشون سالها نان و نمک امریکا را خورده و با نانسی پلوسی عصرانه چیز ساندویچ میخورده، معاونش هم خودش ارادتش را به خانم الیزابت رسما از تریبون وزارت خوارجه نشان داد.! خدایا همة منحرفین را به راه راست منحرف کن. ( چون اهل هدایت نیستند و انحراف را در هر شکلی دوست دارند) آمین.
  • مجتبي خسروي ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    پظاهرا بي اعتمادي به آمريكا ، در جاهاي ديگري از دنيا هم ديده ميشه.ببينيد. تلويزيون آمريکا،7/9/92،انور عبد الرحمن(البته تاريخ آمريکا معروف است که آمريکا هيچ وقت دوستي نگهدار نبوده هميشه دوست فروش بوده و اگر ما ببينيم چگونه نظام پهلوي را فروختند و چگونه کارهايي که با جايگاه هاي ديگر کردند لذا اعتماد به آمريکا نمي توان کرد هر دولتي بايد اعتماد به نفس خود داشته باشد.) تلويزيون آمريکا،7/9/92، عليرضا نامور حقيقي:(آقاي عبد الرحمن درست گفتند آمريکايي ها به قول معروف دوست فروش هستند ببينيد آمريکا در جريان پراگ 68 در جريان مجارستان مردم مجارستان را تشويق کرد که از زير يوغ روسيه بيايند بيرون ولي موقعي که تانک هاي روسيه به مجارستان حمله کردند پشت شان را خالي کرد. در 1991 هم موقعي که صدام حسين داشت سقوط مي کرد آمريکايي ها پشتش را خالي کردند به حساب اينکه آقا ايران ممکن است آنجا نفوذ پيدا کند. اين کاملا درست است در مورد مبارک هم همين کار را کردند.)
  • ایدین ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    عالیییییییییییییییییییییییییییییییییه
  • ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    قذافی دیکتاتور بود؟؟ اما شیخ عربستان و قطر طرفدار آزادی بودند؟؟؟؟؟؟؟؟
  • هادی ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    زنده و پاینده باد دلبر دلها امام سید علی خامنه ای زنده و پاینده باد سید حسن نصرالله زنده و پاینده باد بشار اسد و و و زنده و پاینده باد ........... که به هیچ پلیدی اجازه تعرض نمیدهند.
  • ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    حالا فهمیدم منظورشون از «صل علی محمد روح مصدق آمد» چیه. عجب! یعنی این نامردا میخوان ما رو با این حرفاشون کله‌پا کنند؟!
  • تواب ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    گزارش بسيار خوبي بود لطفا تكميل شود ودر صدا وسيما منتشر شود، هر كه بسوي الله برود، الله رب العالمين اورا عزيز ميكند ولاغير . همه راههاي ديگر به سوي شيطان وطاغوت و هواي نفس است،
  • ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    حضرت اقا فرمودند که ما به دشمنان خوش بین نیستیم کو گوش شنوا؟؟؟
  • علی ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    تا ببینی سرنوشت بی عقل هایی که در ایران شب را بنام آمریکا میخوابند به کجا ختم می شود ، لعنت خدا نصیبشان باد
  • ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    لعنت بر ...
  • ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    لعنت خدا به امریکا و مستکبران جهان چه ایرانی چه امریکایی
  • ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    مگر قرار نبود نه غربی نه شرقی باشه لطفا در رابطه با چین و روسیه هم مطلب بزارید که ایران رو استسمار کردن
  • نادر ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    افرین مشرق که بصیرت میدی لذت بردم مشرق تو Home page منی
  • ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    لطفا در رابطه با کشورهایی که رابطه با امریکا براشون شده هم مطلب بزارید شما قضاوت یک طرفه میکیند
  • ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    چه بسیارند عبرت ها و چه اندک عبرت گیران!
  • جلال ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    خیلی جامع و کامل بود ممنون استفاده کردیم
  • میترا1 ۲۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    احسنت اقا قاسم !این نظر بی نهایت +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.................داره !
  • ایمان ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    عزیزم بحث نقاط مثبت و منفی که نیست
  • محسن ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    آفرین! حامد کرزی و این شیوخ بی مغز خلیج را هم اضافه کنید. راستی آقای ظریف اینا رو میخونه؟ بعید می دونم از فیس بوک اضافه کنه
  • yaser ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    مصدق دولتش چقدر دووم آورد؟ :) این دانشجو هایی! که اینجور شعار میدن آخر خندن بخدا،تازه وقتی باهاشون حرف بزنی یه قیافه ای میگیرن که انگار چندین جلد کتاب نوشتن. :)
  • ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    لطفا این گزارش رو کامل تر کنید ،اسم خیلی از دیکتاتور ها نیامده بود
  • مهدي ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    دمتون گرم خيلي عالي بود. قابل توجه بعضيها!!!
  • یاسین حکمت ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    راه پبشرفت ما اتکا به طرفیتهای داخلی است و الا نه هیچ قجری از غرب سود برده نه هیچ پهلوی ای نه دوستی و نه دشمنی.بعضی ها مثل شاهزاده های قجری فکر می کنند موفقیت ما در فرنگ رفتن است و به اصطلاح علمی خودشان تعامل با دنیا ولی کو دنیا این همه کشور در دنیا هست آمریکا و فرانسه همه دنیاست؟
  • تمنایی ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    به خدا قسم باید قدر رهبری هوشیار وتیزبین خود را بیس از پیش بدانیم....اگر وجود ایشان نبود تاحالا هزار باره سرمون کلاه رفته بود....خدارا هزار بار شکر...........
  • علی ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    0 0
    کاش مشرق نظر من راهم میذاشتی روسها چرا همیشه ابرقدت مانده اند؟ چون به هیچ کس اعتماد ندارند
  • ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    0 0
    ظریف جا افتاده
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    0 0
    بالاخره نفهمیدیم مرسی خوبه یا بده
  • منتظر ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    0 0
    به خاطر میارم سالها، از کودکی و دوران دبستان و تاریخ هایی که خواندیم، همواره از دکتر مصدق تعریف های مثبت و سازنده شده و به جرأت میگویم پس از بیست و چند سالی که از عمرم میگذره، این اولین بار هست که اسم دکتر مصدق اینطور حقیرانه به چشمم خورده. بیشتر مردم گوسفند هستند و تعداد بسیار کمی چوپان و سگ های نگهبان... دوستان عزیز، فقط پیرو دو چیز باشید و لاغیر: قرآن اهل بیت " اللهم عجل لویک الفرج "
  • داریوش ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
    0 0
    کلا تاریخ ثابت کرده هر کسی به آمریکا اعتماد کرده امریکا زیر پاشو خالی کرده. نمونه اش شاه سابق، و بسیاری دیگر که به برخی از آنها اشاره شد. مطمئنا این خیانت امریکا شامل کسان دیگری که به آن کشور اعتماد کرده اند نیز خواهد شد. کسانی مانند دولتمردان کنونی جمهوری جعلی آذربایجان، ترکیه، اعراب، و بسیاری دیگر

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس