کد خبر 25717
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۷:۳۳

مهدي نصيري با چاپ مقاله مبسوطي با عنوان «با نگاهي به کتاب مغز متفکر جهان شيعه؛ جابر بن حيان، واقعيت يا افسانه» در فصلنامه «سمات»، شهرت «جابر بن حيان» را به عنوان يکي از شاگردان امام صادق (ع) زير سؤال برد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، «مهدي نصيري» صاحب‌امتياز و مدير مسئول فصلنامه معرفتي اعتقادي «سمات» که در عرصه تبيين و دفاع از معارف قرآن و اهل بيت (ع) مطالبي را منتشر مي‌کند، در شماره اخير اين نشريه، مقاله‌اي را درباره حقيقت وجودي «جابر بن حيان» در رشته تحرير در آورده است.
نشريه «سمات» بابي با عنوان «نقد مشهورات» دارد که مقاله شماره سوم به قلم مهدي نصيري به نام «با نگاهي به کتاب مغز متفکر جهان شيعه؛ جابر بن حيان، واقعيت يا افسانه» چاپ و منتشر شده است.
نصيري در ابتداي اين مقاله به معرفي شخصيت و فعاليت‌هاي علمي «جابر بن حيان» پرداخته و سپس به اختلافات درباره تاريخ ولادت، زادگاه، تاريخ وفات، مدفن، مذهب، آثار منسوب به جابر را بيان کرده است.
نصيري در پايان مقاله خود با ميان‌تيتر «جمع‌بندي بحث» نوشته است:

1 ـ از مشهورات غلط جاي گرفته در اذهان بسياري اين است که رساله‌ها و کتب علمي «جابر ‌بن حيان» شاگرد برجسته امام صادق (ع) در شکل‌گيري علوم جديد غربي نقشي به‌سزا داشته و اين امر يکي از دلايل مشروعيت و بلکه ديني بودن علوم مدرن است.
2 ـ مستشرقان و از جمله کتاب سخيف «مغز متفکر جهان شيعه» (ترجمه ذبيح‌الله منصوري، 1354) در شکل‌گيري اين انگاره نقشي اساسي داشته‌اند.
3 ـ «جابر بن حيان» يکي از مبهم‌ترين شخصيت‌هاي تاريخي اسلامي است و درباره کمتر شخصيتي اين مقدار اختلاف و تناقض گويي و ترديد وجود دارد. هيچ وجهي از وجوه شخصيتي جابر (اصل وجود او نام او تاريخ تولد، محل تولد، آثار، مذهب سال وفات و مدفن) مورد اتفاق مورخان نيست.
4 ـ اصل وجود فردي به نام «جابر بن حيان» را شايد نتوان انکار کرد؛ اما حکم به تشيع و شاگرد برجسته و شاخص امام صادق (ع) بودن او در حالي که هيچ کتاب معتبر رجالي شيعه نامي از وي نبرده است، بسيار مشکل است.
5 ـ حتي با فرض اثبات اين که امام صادق(ع) شاگردي به نام «جابر بن حيان» داشته‌اند و وي آثاري را در زمينه علوم طبيعي مانند شيمي و طب تحت تعاليم امام (ع) نوشته است و اين آثار به اروپا رفته و در رنسانس علمي مدخليت داشته است، نمي‌تواند اثبات‌گر مطلوبيت علوم مدرن غربي باشد، چرا که علوم مدرن ادامه منطقي و تکامل يافته علوم سنتي نبوده و بلکه ماهيت و کارکردي متغاير و متفاوت با آن علوم دارند.
6 ـ کتاب «مغز متفکر جهان شيعه» که اثر 25 خاورشناس غربي و اروپايي است، درصدد اين بوده است که با طرح مطالبي اغلب غلط و غير مستند، تشيع را با مدرنيته و فلسفه و عرفان يوناني پيوند بزند و مقاومت شيعيان را در برابر اين سه جريان بيگانه و غيراسلامي تضعيف و بلکه محو نمايد.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس