کد خبر 253656
تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۲ - ۲۰:۲۹

نماینده بانک مرکزی در مناظره نرخ ارز گفت: نوسان نرخ ارز در سال جاری کاهش یافته و تمرکز بانک مرکزی بر مدیریت نرخ ارز است.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، کورش پرویزیان امروز در برنامه تلویزیونی مناظره اظهار داشت: در مورد نرخ ارز حساسیت بالایی وجود دارد و انواع مختلف آن مانند نرخ حقیقی، اسمی و... در کتاب‌های مختلف ذکر شده است.
 
نماینده بانک مرکزی در این مناظره اظهار داشت: روش‌های مختلفی برای محاسبات مربوط به نرخ ارز وجود دارد و در کشور ما 5 یا 6 روش برای این کار هست که مهمترین آن روش قدرت برابری و خرید است.
 
وی ادامه داد: در حالت واقعی از روش پرتفولیو استفاده می‌کنند که منابع مختلف ارزی در آن وزن متفاوتی دارد.
 
به گفته وی طی سالهای مختلف خصوصا از سال 81 که نرخ ارز تک نرخی شد، به یک روش قانونی برای تعیین نرخ رسیدند و آن نرخ ارز با محاسبات شناور مدیریت شده بود و دستگاه‌های اجرایی موظف به عمل کردن در آن شدند.
 
پرویزیان گفت: از سال 81 تا مهرماه 89 فاصله قیمتی که پیش‌بینی شد و بانک مرکزی اعلام کرد نرخی نزدیک به بازار بود و نوسانی در حدود 20 تا 30 ریال داشت که در سرزمین اصلی و بازار فرعی مبادله می‌شد.
 
وی ادامه داد: از مهر 89 یارانه نوسانات به حدود 400 تا 500 ریال رسید و در خرداد 90 نرخ دلار بانک مرکزی به هزار و 59 تومان افزایش و دامنه نوسان به 700 ریال رسید.
 
به گفته وی؛ رقم نوسان نرخ ارز در سال 90 بیشتر و با اقدام بانک مرکزی در بهمن‌ماه همان سال نرخ ارز به 1226 تومان رسید و دامنه نوسان حدود 6 هزار ریال افزایش پیدا کرد.
 
نماینده بانک مرکزی اضافه کرد: در اسفند سال 90 نرخ بازار آزاد به 1900 تومان رسید.
 
وی ادامه داد: روند تغییرات در سال 91 اندکی کاهش و مجددا افزایش یافت و در مهر‌ماه همان سال با راه‌اندازی مرکز مبادلات ارزی دامنه نوسان بیشتر و به هزار تا 1500 تومان رسید.
 
پرویزیان گفت: در سال 92 دامنه نوسان محدودتر شده و در شهریور‌ماه امسال فاصله قیمتی بین 5 تا 8 هزار ریال کاهش پیدا کرده است.
 
به گفته وی، وضع واقعی بازار به گونه‌ای است که تمرکز بانک مرکزی بر مدیریت نرخ ارز است.

کورش پرویزیان نماینده بانک مرکزی در ادامه برنامه مناظره ارزی در پاسخ به این سؤال که دولت برای کسب ریال بیشتر قیمت ارز را افزایش می‌دهد، گفت: انتظار مردم این است که به آنها اطلاعات درست و دقیق بدهیم.

وی ادامه داد: ما هم انتظار داریم صدا و سیما نقش روشنگری داشته باشد چون این سؤالی که شما مطرح می‌کنید، ایراد دارد.

پرویزیان در خصوص اظهارات سیف در خصوص نرخ ارز گفت: بنیاد این حرف این است که عوامل اقتصادی در کوتاه مدت تغییر نکرده است ؛ بر اساس آمار از سال 2000 تا 2012 قیمت کالاها و خدمات در آمریکا 33 درصد افزایش داشته در حالی که این نرخ در ایران 610 است یعنی 5 برابر شد.

وی ادامه داد: این یعنی نرخ اسمی ارز به صورت طبیعی بالاتر است و قدرت تولید آن باید با قدرت تولید در کشور آمریکا مقایسه شود.

پرویزیان گفت: ما ضمن اینکه باید امید ایجاد کنیم باید واقعیات را به درستی منتقل کنیم و صحبت رئیس کل بانک مرکزی بر این مبنا است که عوامل بنیادی اقتصاد کشور در کوتاه مدت تغییر نکرده بنابر این انتظار اضافه‌ای نباید داشت.

وی ادامه داد: عوامل روانی اندکی تغییر کرده اما هنوز شکننده است زیرا هنوز هیچ توافقی برای حذف تحریم‌ها وجود ندارد و سیستم بانکی در شرایط تحریم است.

پرویزیان گفت: بانک مرکزی تثبیت نوسان نرخ ارز را به عنوان نخستین گام دنبال می‌کند و هم اکنون این نوسان از هزار تا 1500 تومان به 500 تا 600 تومان کاهش پیدا کرده است و این همان آثار روانی است.

به گفته وی؛ تأثیر نرخ ارز باید در سه حوزه تأثیر آن بر زندگی مردم، تأثیر بر بنگاه‌های اقتصادی و تأثیر بر واسطه‌ها مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش فارس؛ علی‌محمد احمدی نماینده مجلس در ادامه اظهار داشت: دلیل اینکه امروز رئیس کل بانک مرکزی یا مسئولان اجرایی کشور در جلسه حضور ندارند این است که دولت به تازگی کار خود را آغاز کرده و یک اظهار نظر در صبحانه کاری نمی‌تواند مبنای رویکرد کلی بانک مرکزی باشد.

به گفته وی اقتصاد کشور در حال حاضر در شرایط رکود تورمی است و در همه دنیا هم کشورها یا به دنبال اشتغال هستند و به خاطر آن تورم را به جامعه تحمیل می‌کند یا این را با متغییر دیگری مبادله می‌کند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: اظهارنظر سیف از دو وجه قابل تأمل است اول اینکه این نرخ یک نرخ منطقی و 3 هزار تومان کف بازار است در بخش داخلی اقتصاد تورمی که الان مردم تجربه می‌کنند و‌ آنچه در یک سال و نیم گذشته اتفاق افتاده حاصل فشار و انتظار تورمی بود و مردم توقع داشتند با مذاکرات وضعیت بهبود یابد.

وی افزود: انتظار مردم این است که تورم منفی روانی فروکش کند، اما در بخش خارجی زمانی که تورم ایجاد می‌شود، قطعاً هر کاهشی در نرخ ارز به نفع اقتصاد کشور است.

احمدی اضافه کرد: نگاه جامعه همین است و نظرسنجی برنامه هم این را نشان می‌دهد و اگر رئیس‌کل بانک مرکزی با حوصله بیشتری وارد این بحث می‌شد به نفع همه بود.

در ادامه مناظره امروز  مجری برنامه سؤال یکی از بینندگان را مبنی بر اینکه آیا بهتر نبود رئیس کل بانک مرکزی اقتصاددان باشد، را از پرویزیان پرسید که وی پاسخ داد: آقای سیف هم‌‌اکنون رئیس کل بانک مرکزی است و از بین چند گزینه مهم انتخاب شده و از طرف دیگر تجارب بالای وی در حوزه‌های مختلف می‌تواند او را در اداره بانک مرکزی کمک کند.

وی افزود: دانش اقتصادی تنها لازمه اداره بانک مرکزی نیست، بلکه اداره این نهاد دانش جامع‌تر و ترکیبی را نیاز دارد؛ یعنی اجرای سیاست‌های شورای پول و اعتبار، تعاملات بین‌المللی، مدیریت نهاد بانک مرکزی و تجربه کافی در بخش دانش IT برای شخص رئیس کل بانک مرکزی ضروری است و از طرف دیگر وی می‌تواند از مشاوره اقتصاددانان استفاده کند.

نماینده بانک مرکزی در این مناظره با اشاره به آمار 6 ماهه دوم سال 91 در خصوص نوسان نرخ ارز گفت: در این دوره نوسانات نرخ ارز شدید بوده که بیشترین زیان را نصیب مردم می‌کند و برای بخش‌های تولیدی آثار متفاوتی دارد، اما در کل این نوسانات قدرت پیش‌بینی آینده را از آنان سلب می‌کند.

وی با نشان دادن جدول نموداری از 6 ماه اول سال 92 گفت: همان طور که این نمودار نشان می‌دهد در 6 ماهه دوم سال جاری نوسان به طور نسبی کاهش یافته و هدف بانک مرکزی کاهش این نوسان است.

به گفته وی نوسان ارزی بیشترین سود را برای واسطه‌ها و بیشترین زیان را برای مردم دارد.

پرویزیان با اشاره به تحقیق انجام شده در خصوص بازار سکه و ارز گفت: براساس این بررسی اغلب سرمایه‌گذاران در این بازار با زیان مواجه شده و عده کمی منتفع شده‌اند و از طرف دیگر سرمایه‌گذاری در خرید اوراق شرایط بهتری را داشته است.

مجری برنامه در این بین گفت: اغلب بینندگان خواستار آن هستند که مهمانان برنامه بگویند نرخ ارز منطقی چقدر است.

اسدالله عسگر اولادی گفت: به گفته رئیس کل بانک مرکزی نرخ ارز باید حدود 3 هزار تومان باشد که به نظر من چندان نرخ بیراهی نیست.

اما پرویزیان در پاسخ به این سؤال گفت: نرخ ارز در قانون بودجه سال 92 مشخص شده و بانک مرکزی در همان عدد ارز را می‌فروشد.

عسگر اولادی اظهار داشت: این عدد مشخص شده در بودجه واقعی نیست چون حدود 10 درصد به عنوان کارمزد باید پرداخت شود و از طرف دیگر 4 ماه متقاضی باید معطل بماند و در آن مدت 22 درصد هم بهره باید بپردازد.

پرویزیان گفت: هزینه مبادله و کارمزد همیشه وجود داشته است؛ عسگر اولادی گفت: خیر؛ همیشه اینگونه نبوده بنده در دوره‌ای دلار 7 تومانی می‌گرفتم و حتی یک ریال کارمزد پرداخت نمی‌کردم.

عسگراولادی ادامه داد: در حال حاضر عدد مرکز مبادلات همان 3 هزار تومان است.

احمدی عضو کمیسیون برنامه و بودجه در واکنش به صحبت‌های عسگراولادی گفت: طبق قانون بودجه بانک مرکزی ارز را باید در قیمت حدود 2450 تومان بفروشد.

به گزارش فارس در ادامه این برنامه مجری با اشاره به نزدیک شدن به وقت اذان مغرب ادامه صحبت‌ها را پایان داد.

در نظرخواهی که از حاضران در جلسه شد محمد خوش چهره و کوروش پرویزیان در دور دوم مناظره حضور خواهند داشت.


در ادامه برنامه تلویزیونی مناظره با بیان اینکه متاسفانه اظهارات رئیس‌کل بانک مرکزی به درستی منعکس نشد گفت: موضعی که سیف اتخاذ کرد این بود که دامنه نوسان نرخ ارز را کنترل کند.

وی ادامه داد: در فواصل متفاوت نوسانات در بازار وجود داشته اما زمانی که شدت پیدا کرد، آشفتگی بین فعالان بیشتر و قدرت پیش‌بینی کمتر شد و هدف کوتاه‌مدت بانک مرکزی این است که نرخ ارز را در حوالی نرخ مبادله‌ای به همراه هزینه‌های آن تثبیت کند و در بلند‌مدت به دنبال تقویت پول ملی است.

نماینده بانک مرکزی ادامه داد: ارز‌های مختلف به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند که دسته اول قابلیت مبادله در بازارهای مختلف را دارند اما پول کشور ما جزء پول‌های قابل معامله در سطح بین‌المللی نیست بنابراین تلاش بانک مرکزی در بلند‌مدت باید این باشد که ارزش آن به جایگاه خود برگردد.

پرویزیان تصریح کرد: قانوناً وظیفه نرخ‌گذاری ارز از سوی مجلس در بودجه 92 به بانک مرکزی محول شد و شورای پول و اعتبار حسب وظایف قانونی خود در مورد سیاست‌های کلی بحث می‌کند.

وی با اشاره به نامه توکلی نماینده تهران در مجلس به رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: هیچ سابقه‌ای برای اینکه نرخ ارز در شورای پول و اعتبار تعیین شده باشد، وجود ندارد و تنها نرخ سود بانکی در این شورا تعیین می‌شود.

پرویزیان گفت: در سال‌های گذشته حجم بیشتری از ارز در اختیار صادر‌کنندگان غیرنفتی گرفت برخلاف گذشته که دولت بخش اعظم ارز را تعیین می‌کرد.

مصارف ارزی کشور سال 89، 32 میلیارد دلار در سال 90، 43 میلیارد دلار و در پنج ماهه گذشته 15 میلیارد دلار بوده که همه این میزان در اختیار دولت نیست.

به گفته وی در بودجه پیش‌بینی شده که درآمد ارزی بعد از کسر هزینه‌های شرکت ملی نفت که 15 درصد آن و صندوق توسعه ملی که 26 درصد را شامل می‌شود مابقی توسط بانک مرکزی به نرخ روز تبدیل به ریال شده و به حساب خزانه واریز شود.

وی افزود: این میزان ارز کمتر از 60 درصد ارز استحصال شده است و تحریم‌ها انعطاف و دسترسی به آن را با مشکل مواجه کرده است.

پرویزیان تصریح کرد: همچنین ارز ناشی از فروش پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی است در اختیار خود این صنایع است و کمترین میزان از این طریق به اتاق مبادله ارز وارد شده است.

وی خاطرنشان کرد: اگر ارز نوسان بالایی داشته باشد صادر‌کننده و تولید‌کننده نمی‌توانند تعهدات خود را ایفا کنند.




نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس