به گزارش مشرق به نقل از فارس، کارشناسان افغان در میزگرد شبکه «طلوع نیوز» در خصوص دلایل حمله احتمالی آمریکا به سوریه و عدم همراهی برخی متحدین این کشور از جمله انگلیس در مداخله نظامی علیه سوریه، به بررسی جوانب و ابعاد مختلف حوادث و تحولات سوریه پرداختند.
«حامد صبوری» کارشناس افغان اظهار داشت که تصمیم اخیر پارلمان انگلیس متفاوت از تجربهها و تصمیم های سابق همراهی با آمریکا در موضوعات بینالمللی بوده است.
وی گفت: زمانی که موضوع حمله به عراق در سال 2003 مطرح شد، انگلیس نخستین کشوری بود که از سیاستهای آمریکا حمایت کرد.
صبوری افزود: این 2 کشور از طراحان اصلی حمله به عراق بودند و در موضوعات بینالمللی در کنار یکدیگر قرار داشتند اما فکر میکنم تصمیم متفاوت پارلمان انگلیس از موضوع عراق نشأت میگیرد.
به اعتقاد وی، دلیل عمده این است که هنوز بازرسان سازمان ملل در سوریه گزارش خود را تکمیل نکردهاند و قرار است مصوبه نخست خود را به سازمان ملل ارائه کنند؛ پس از آن مشخص می شود که دولت سوریه از سلاح شیمیایی علیه مردم خود استفاده کرده است یا خیر و فکر میکنم آمریکا نیز منتظر نتیجه گزارش بازرسان سازمان ملل خواهد ماند.
ادعای امروز آمریکا در مورد سوریه بسیار شبیه ادعای این کشور در حمله به عراق است و به همین دلیل است که پارلمان انگلیس نمیخواهند اشتباهی که در سال 2003 در مورد عراق مرتکب شدند را دوباره تکرار کنند.
این کارشناس افغان تصریح کرد که آمریکا به جز حمله نظامی چند گزینه دیگر را مدنظر داشت از جمله گزینه پرواز ممنوع، دادن سلاح بیشتر به مخالفان اسد و استفاده از سلاحهای مدرن که در زمان طالبان نیز از آن استفاده کرده بودند، این در حالی است که حمله نظامی محدود مدنظر آمریکا قرار گرفته است.
صبوری اظهار داشت: اگر آمریکا در این حمله بتواند افکار عمومی را قانع کند برگ برنده بزرگی در دست خواهد داشت.
وی گفت: با توجه به تجربه آمریکا در عراق، این کشور میخواهد به جامعه جهانی نشان دهد اسناد کافی وجود دارد تا از بحران جلوگیری کند.
به اعتقاد «میرویس بلخی» کارشناس دیگر این برنامه سوریه آخرین کشور از کشورهای ملیگرای عربی است که پس از فروپاشی اتحاد شوروی و پایان جنگ سرد، به عنوان تنها کشوری است که به شدت سیاستهای غرب ستیزی را در جهان عربی دنبال میکند و هنوز هم در واقع به دنبال این موضوع است.
وی خاطر نشان کرد: انگلیس در مخالفت با حمله به سوریه میخواهند بفهماند که در همه سیاستها دنبالهرو آمریکا نیست بلکه انگلیس به عنوان یک بازیگر فعال و مقتدر عمل میکند و از جانب دیگر بحث بیشتر به رقابت احزاب محافظهکار و کارگر در انگلیس مربوط است.
بلخی تصریح کرد که بین اتحادیه اروپا، ناتو و آمریکا چانهزنی موضوعی همیشگی است و نه تنها انگلیس، بلکه فرانسه و آلمان نیز در ساختار ناتو با آمریکا مشکلاتی داشتهاند.
وی تأکید کرد که بحث حمله به سوریه زیاد داغ و جدی نیست زیرا ماهیت حکومت آمریکا و اوباما چنین است که اگر حملهای هم صورت بگیرد در حد نمایش خواهد بود.
این کارشناس افغان خاطرنشان کرد که هنگامی که به دلیل حمایت مخالفان بینالمللی آمریکا از سوریه این کشور نتوانست سوریه را منزوی کند و حمایت مالی و تسلیحاتی مخالفان اسد نیز جواب نداد و در نهایت آمریکا به فکر مداخله نظامی در سوریه افتاد.
وی تصریح کرد: آمریکاییها در صورت امکان میخواهند سیاست لیبی را دنبال کنند، یعنی با حمله هوایی نقاط مهم نظامی اسد را بمباران کرده تا مخالفان نظام سوریه از طریق زمین پیشروی کنند.
حمله مستقیم نظامی با همکاری متحدان منطقهای آمریکا مانند ترکیه، عربستان سعودی و اسرائیل گزینه بعدی است و اینکه شاید در نهایت بتواند ناتو را به قضیه سوریه وارد کند.
بلخی افزود: اگر شرایط کنونی را دقیق بررسی کنیم، آمریکا نمیتواند از هیچ یک از این گزینهها در وضعیت فعلی استفاده کند زیرا ارتش قوی سوریه در حال حمایت از اسد بوده و مشغول مبارزه با مخالفان وی است.
«حسن یاری» کارشناس دیگر این برنامه در خصوص استراتژی نظامی آمریکا درصورت حمله به سوریه گفت: وحشت بسیاری از مردم و دولتمردان آمریکایی از این است که جنگ سوریه تکرار وضعیتی مانند افغانستان شود.
وی افزود: آنان نگران این مسئله هستند که نیروهای آمریکایی وارد جنگ زمینی شوند و تلفات بدهند و به همین خاطر معتقدم هدف از جنگ آمریکا در سوریه تنها تنبیه دولت بشار اسد است.
این کارشناس افغان خاطرنشان کرد که آمریکا در حمله به سوریه ابتدا حمله موشکی خواهد کرد و در صورت نیاز از هواپیماهای «اف 52» برای بمباران استفاده میکند اما به نظر من آمریکاییها در این مرحله وارد جنگ زمینی نخواهند شد و جنگ آمریکا تنها از راه دور خواهد بود.
کارشناسان افغان با تحلیل اوضاع سوریه در مورد تهدید به جنگ در این کشور و دلایل عدم همراهی متحد اصلی آمریکا یعنی انگلیس در این زمینه اظهار داشتند که انگلیس نمیخواهد آنچه در عراق اتفاق افتاد یک بار دیگر در سوریه تکرار شود.